Dulcolax este un laxativ cu acţiune locală, care produce stimularea mişcărilor peristaltice ale intestinului şi diminuarea consistenţei fecalelor.
Dulcolax se utilizează:
– la pacienţi cu constipaţie.
– pentru pregătirea investigaţiilor medicale, înainte şi după operaţii şi afecţiuni care necesită defecaţie/facilitarea evacuării materiilor fecale.
Nu utilizaţi Dulcolax
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la bisacodil sau la oricare dintre celelalte componente ale Dulcolax;
– dacă suferiţi de ileus (oprire temporară a mişcărilor peristaltice ale intestinului) sau obstrucţie intestinală;
– dacă suferiţi de abdomen acut chirurgical, incluzând apendicită, boli inflamatorii intestinale acute;
– dacă corpul dumneavoastră a pierdut multe lichide;
– dacă aveţi dureri abdominale severe asociate cu greaţă şi vărsături, care pot fi semne ale unei afecţiuni severe;
– dacă aveţi afecţiuni ereditare rare care pot fi incompatibile cu unul dintre excipienţii produsului de intoleranţă la unul dintre excipienţii produsului (vezi Informaţii importante privind unele componente ale Dulcolax).
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Dulcolax
Dacă dumneavoastră vă este necesară administrarea zilnică de laxative sau pe perioade îndelungate, atunci trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră pentru a investiga cauza constipaţiei, deoarece administrarea excesivă perioade îndelungate poate produce un dezechilibru hidroelectrolitic şi valori scăzute ale potasiului din sânge (hipokaliemie).
Dacă observaţi apariţia senzaţiei de sete sau scăderea cantităţii de urină, care pot fi semne ale deshidratării datorate pierderii de lichide şi pot fi periculoase pentru vârstnici sau pentru pacienţi cu probleme renale trebuie să opriţi administrarea Dulcolax şi să vă contactaţi medicul.
Pot apărea urme de sânge in scaun, dar acestea sunt în general uşoare şi dispar de la sine..
Au fost raportate ameţeli şi/sau sincope la pacienţi trataţi cu Dulcolax. Aceste evenimente pot fi corelate cu constipaţia şi nu neapărat administrării de Dulcolax.
Nu trebuie administrate laxative la copii fără recomandarea medicului.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală şi medicamentele pe bază de plante.
Administrarea concomitentă a diureticelor („pastile de apă”) sau steroizi poate creşte riscul de apariţire a dezechilibrului electrolitic la doze mari de Dulcolax. Dezechilibrul electrolitic poate conduce la o sensibilitate crescută la glicozidele cardiace (o clasă de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi a bătăilor neregulate ale inimii, de exemplu digoxina).
Drajeurile au un înveliş special şi din acestă cauză nu trebuie administrate împreună cu produse care reduc aciditatea tractului gastro-intestinal superior, cum sunt antiacidele sau cu inhibitori ai pompei de protoni.
Utilizarea Dulcolax cu alimente şi băuturi
Drajeurile au un înveliş special şi din acestă cauză nu trebuie administrate împreună cu produse care reduc aciditatea tractului gastro-intestinal superior de exemplu lapte.
Fertilitatea,sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Similar celorlalte medicamente, Dulcolax trebuie administrat în timpul sarcinii sau alăptării numai cu recomandarea medicului.
Dulcolax poate fi utilizat în perioada alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele Dulcolax asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Cu toate acestea, din cauza spasmelor abdominale asociate constipaţiei, puteţi prezenta ameţeli sau/şi leşin. Dacă manifestaţi spasme abdominale trebuie să evitaţi activităţi potenţial periculoase cum sunt conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor
Informaţii importante privind unele componente ale Dulcolax
Un comprimat gastrorezistent conţine 32,2 mg lactoză, rezultând 66,4 mg lactoză pe doza zilnică maxim recomandatăpentru tratamentul adulţilor şi copiilor cu vârsta de peste 10 ani. Pentru examinare radiologică aceasta va rezulta în 132,8 mg per doza zilnică maxim recomandată. Pacienţii cu rare afecţiuni ereditare de intoleranţă la galactoză, de exemplu galactozemie, nu trebuie să ia acest medicament.
Un comprimat conţine 23,4 mg sucroză (zaharoză), rezultând în 46,8 mg sucroză (zaharoză) per doza maximă recomandată zilnic pentru tratamentul constipaţiei la adulţi şi copii cu vârsta de peste 10 ani. Pentru examinare radiologică aceasta va rezulta în 93,6 mg per doza maximă recomandată zilnic la adulţi. Pacienţii cu rare afecţiuni ereditare de intoleranţă la fructoză nu trebuie să ia acest medicament.
Utilizaţi întotdeauna Dulcolax exact aşa cum scrie în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Pentru tratamentul de scurtă durată a constipaţiei. Dulcolax
Adulţi şi copii cu vârsta peste 10 ani: 1-2 drajeuri gastrorezistente (5-10 mg bisacodil) pe zi, administrate seara, înainte de culcare.
Copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 10 ani: 1 drajeu gastrorezistent (5 mg bisacodil) pe zi administrat seara, înainte de culcare.
Pentru pregătirea procedurilor diagnostice şi preoperator
Pentru administrarea Dulcolax în vederea pregătirii pacientului pentru proceduri diagnostice, în tratamentul pre-sau postperator şi în afecţiuni care necesită facilitarea evacuării colonului, Dulcolax trebuie administrat sub supraveghere medicală.
Adulţi şi copii cu vârsta peste 10 ani
Pentru evacuarea completă a colonului, doza recomandată de Dulcolax recomandată la adulţi este de 2 drajeuri (10 mg) dimineaţa şi 2 drajeuri (10 mg) administrate în seara de dinaintea examinării, înainte de culcare, urmate de un un supozitor în dimineaţa examinării..
Copii cu vârsta de 4-10 ani
La copii cu vârsta de 4ani şi peste, se recomandă 1 drajeu gastrorezistent Dulcolax 5 mg seara şi un laxativ de uz pediatric cu acţiune imediată (de exemplu un supozitor) în dimineaţa următoare,
Mod de administrare
Drajeurile trebuie luate seara pentru a avea activitate intestinală în dimineaţa următoare. Acestea trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate adecvată de lichid (dar nu lapte, vezi „Utilizare Dulcolax cu alimente şi băuturi”).
Drajeurile gastrorezistente nu trebuie administrate împreună cu produse care reduc aciditatea tractului gastro-intestinal superior, cum sunt laptele, antiacidele sau inhibitori ai pompei de protoni, pentru a nu dizolva prematur învelişul enteric.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Dulcolax
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Dulcolax, informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.
Dacă luaţi doze mari, pot să apară scaune lichide (diaree), crampe abdominale şi pierderi de lichide, de potasiu şi de alţi electroliţi.
Similar altor laxative, supradozajul cronic cu Dulcolax, poate produce diaree cronică, dureri abdominale, hipokaliemie, hiperaldosteronism secundar şi calculi renali. Afectarea tubilor renali, alcaloză metabolică şi slăbiciune musculară, secundară hipokaliemiei au fost, de asemenea, descrise asociate abuzului cronic de laxative.
Dacă uitaţi să utilizaţi Dulcolax
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o cât de repede vă amintiţi, dar nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă luaţi doze mari, se pot produce scaune lichide (diaree), crampe abdominale şi pierderi de potasiu şi de alţi electroliţi.
Dacă încetaţi să luaţi Dulcolax
Dulcolax trebuie luat numai la nevoie şi trebuie întrerupt după ameliorare.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Dulcolax poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
|
Tulburări ale sistemului imunitar
Rare: reacţii de hipersensibilitate
Cu frecvenţă necunoscută: inflamarea pielii şi a mucoaselor, care poate produce dificultăţi în respiraţie (edem angioneurotic),reacţii anafilactice, alergice, cu progres rapid, care pun viaţa în pericol.
Tulburări metabolice şi de nutriţie
Cu frecvenţă necunoscută: deshidratare (pierderea de apă)
Tulburări ale sistemului nervos
Mai puţin frecvente: ameţeli.
Rare: sincopă.
Ameţelile şi sincopa pot fi asociate constipaţiei (efort de defecaţie, durere abdominală) şi nu neapărat utilizării bisacodilului.
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente crampe abdominale, dureri abdominale, diaree, greaţă;
Mai puţin frecvente disconfort abdominal, vărsături, scaun cu sânge, discomfort la nivelul anusului şi al rectului.
Cu frecventă necunoscută inflamaţia intestinului.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi Dulcolax după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Dulcolax
– Substanţa activă este bisacodil. Un drajeu gastrorezistent conţine bisacodil 5 mg.
– Celelalte componente sunt: nucleu-lactoză monohidrat, amidon de porumb uscat, amidon solubil, glicerol 85%, stearat de magneziu, strat de drajefiere-stearat de magneziu, sucroză, talc, gumă acacia, dioxid de titan (E 171), copolimer acid metacrilic-metacrilat de metil (1:1) (Eudragit L100), copolimer acid metacrilic-metacrilat de metil (1:2) (Eudragit S100), ulei de ricin, macrogol 6000, oxid galben de fer (E 172), ceară albă, ceară Carnauba, shellac.
Cum arată Dulcolax şi conţinutul ambalajului
Dulcolax se prezintă sub formă de drajeuri gastro-rezistente rotunde, biconvexe, de culoare galben bej, cu suprafaţa netedă, lucioasă; nucleu de culoare albă.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Boehringer Ingelheim International GmbH Binger Strasse 173, D-55216 Ingelhein am Rheim Germania
Fabricantul
Delpharm Reims S.A.S. 10 Rue Colonel Charbonneaux 51100 Reims, Franţa
Acest prospect a fost aprobat în Mai 2011
Următoarele informaţii sunt destinate numai personalului medical calificat:
Tratamentul supradozajului:
După ingerarea formelor orale de Dulcolax, absorbţia poate fi minimizată sau prevenită prin inducerea vomei sau a lavajului gastric. Pot fi necesare înlocuirea fluidelor şi corectarea dezechilibrului electrolitic. Acest aspect este foarte important la pacienţii vârstnici sau foarte tineri.
Poate fi utilă administrarea de antispasmodice.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel