Duraphat 5 mg/g Fluorură, pastă de dinţi

Producător: Colgate-Palmolive (România) S.R.L.
Substanță activa
fluorura
Clasa ATC
A01AA
Format
pastă de dinţi
Afecțiuni
Duraphat, pastă de dinţi este utilizat pentru a ajuta la prevenirea apariţiei cariilor dentare la adolescenţii cu vârsta peste 16 ani şi adulţi, în special la pacienţii cu risc de a dezvolta carii multiple
Producător
Colgate-Palmolive Dental Health Unit
Acțiune terapeutică
medicamente pentru prevenirea cariilor

Ce este Duraphat, pastă de dinţi şi pentru ce se utilizează

Duraphat, pastă de dinţi este utilizat pentru a ajuta la prevenirea apariţiei cariilor dentare la adolescenţii cu vârsta peste 16 ani şi adulţi, în special la pacienţii cu risc de a dezvolta carii multiple. Această pastă de dinţi conţine fluor sub formă de sare de sodiu, care aparţine unei grupe de medicamente denumită medicamente pentru prevenirea cariilor.

Înainte să utilizaţi Duraphat, pastă de dinţi

Nu utilizaţi Duraphat, pastă de dinţi

–   dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la fluorură de sodiu sau la oricare dintre celelalte componentele ale Duraphat, pastă de dinţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Duraphat Pastă de dinţi

–   Duraphat, pastă de dinţi are un conţinut mare de fluoruri. Trebuie să evitaţi utilizarea comprimatelor, dropsurilor, gumei de mestecat, gelurilor sau lacurilor care conţin fluoruri, precum şi a apei sau sării fluorurate în timpul utilizării Duraphat, pastă de dinţi. Pentru a evita acumularea de fluoruri, aportul total de fluoruri trebuie evaluat înaintea utilizării pastei de dinţi fluorurate. Privind această evaluare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră stomatolog sau farmacistului.

–  Utilizarea Duraphat, pastă de dinţi nu este recomandată copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 16 ani.

Utilizarea altor medicamente

Nu se cunosc interacţiuni cu alte medicamente. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră stomatolog sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Duraphat, pastă de dinţi cu alimente şi băuturi

Trebuie evitată utilizarea apei sau sării fluorurate împreună cu această pastă de dinţi. Dacă sunt consumate imediat după periere, alimentele şi băuturile pot avea un efect de diminuare a remineralizării dinţilor. Prin urmare, periaţi dinţii cu Duraphat, pastă de dinţi după mese.

Sarcina şi alăptarea

Nu există date privind utilizarea Duraphat la femei gravide. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, adresaţi-vă medicului, medicului stomatolog sau farmacistului dumneavoastră înainte de a utiliza această pastă de dinţi, similar oricărui medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este de aşteptat apariţia vreunor efecte asupra conducerii vehiculelor sau a folosirii utilajelor în timpul utilizării Duraphat, pastă de dinţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Duraphat, pastă de dinţi

Această pastă de dinţi conţine benzoat de sodiu. Benzoatul de sodiu are un uşor efect iritant la nivelul pielii, ochilor şi mucoaselor.

Cum să utilizaţi Duraphat, pastă de dinţi

Duraphat, pastă de dinţi este un medicament recomandat persoanelor cu vârsta peste 16 ani.

Utilizaţi întotdeauna Duraphat, pastă de dinţi exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră stomatolog sau farmacistul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră stomatolog sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Utilizaţi Duraphat, pastă de dinţi de 3 ori pe zi pentru periajul dinţilor.

–                 puneţi pe periuţa de dinţi aproximativ 2 cm pastă pentru fiecare periaj (2 cm conţin între 3 mg şi 5 mg fluorură).

–                 periaţi-vă dinţii după fiecare masă.

–                 vertical, dinspre gingie către extremitatea dinţilor.

–                 scuipaţi excesul de spumă şi nu înghiţiţi.

Periajul atent durează aproximativ 3 minute.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Duraphat, pastă de dinţi sau dacă aţi înghiţit pastă de dinţi

Dacă înghiţiţi în mod accidental o cantitate mare de pastă de dinţi şi aveţi probleme digestive cum sunt: vărsături, diaree şi dureri abdominale, trebuie să anunţaţi medicul imediat, deoarece este posibil să aveţi nevoie de tratament. Vă rugăm luaţi acest prospect cu dumneavoastră.

Duraphat conţine mentol, substanţă care poate cauza convulsii, în special la sugari şi copii, dacă este ingerată în cantităţi mari.

Dacă înghiţiţi în mod constant cantităţi prea mari de pastă de dinţi pe parcursul a câtorva luni sau ani, poate să apară fluoroza dentară (aspect colorat sau pătat al smalţului dinţilor şi fragilitate a smalţului) sau fluoroză osoasă (osteoscleroză; creştere a densităţii oaselor).

Dacă uitaţi să utilizaţi Duraphat, pastă de dinţi

Pur şi simplu utilizaţi pasta de dinţi imediat ce v-aţi amintit, dar nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi tratamentul obişnuit după fiecare masă.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră stomatolog sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Duraphat, pastă de dinţi poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În cazuri rare (>1/10000 şi <1/1000) pot apărea reacţii alergice (de hipersensibilitate) (de exemplu erupţii trecătoare la nivelul pielii). Aceasta înseamnă că la fiecare 10000 de pacienţi care utilizează acest medicament, între unu şi zece pacienţi pot avea reacţii de hipersensibilitate.

Au mai fost raportate, de asemenea, senzaţii de arsură la nivelul gurii.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă

nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului stomatolog sau

farmacistului.

Cum se păstrează Duraphat, pastă de dinţi

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Duraphat, pastă de dinţi după data de expirare înscrisă pe tub şi cutie, după „EXP.”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Duraphat, pastă de dinţi

–  Substanţa activă este fluorura (sub formă de fluorură de sodiu).

Un gram de pastă de dinţi conţine fluorură 5 mg, corespunzător la fluorură 5000 ppm.

–   Celelalte componente sunt: sorbitol lichid (necristalizat), dioxid de siliciu dentar, dioxid de siliciu dentar (precipitat), macrogol 600, pirofosfat tetrapotasic, gumă xantan, benzoat de sodiu (E 211), laurilsulfat de sodiu, aromă de mentă (conţine ulei de mentă, carvonă, ulei de mentă creaţă, mentol, anetol şi ulei de lămâie), zaharină sodică, albastru strălucitor FCF (E 133) şi apă purificată.

Cum arată Duraphat, pastă de dinţi şi conţinutul ambalajului

Duraphat, pastă de dinţi este o pastă de dinţi de culoare albastră. Se comercializează într-un tub de 51 g ambalat în cutie. Mărimea ambalajului: Un tub a 51 g sau 3 tuburi a câte 51 g. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Colgate-Palmolive (România) S.R.L.

Bd. Barbu Văcărescu nr. 301-311, Sector 2, Bucureşti, România

Producători

Colgate-Palmolive Dental Health Unit Skelton House Lloyd Street North Manchester Science Park, Manchester M15 6SH Marea Britanie

GABA GmbH

Berner Weg 7, 79539 Lörrach Germania

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”