Efferalgan 500 mg, comprimate efervescente

Substanță activa
paracetamol
Clasa ATC
N02BE
Format
comprimate efervescente
Afecțiuni
Efferalgan 500 mg este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări (dureri de cap, dureri de dinţi, dureri ale muşchilor sau articulaţiilor sau în caz de menstruaţie dureroasă) şi tratamentul simptomatic al febrei.
Producător
BRISTOL-MYERS SQUIBB
Acțiune terapeutică
analgezice-antipiretice

Ce este Efferalgan 500 mg şi pentru ce se utilizează

Efferalgan 500 mg face parte din grupa medicamentelor analgezice-antipiretice (ameliorează durerea şi reduce temperatura corpului în caz de febră).

Efferalgan 500 mg este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări (dureri de cap, dureri de dinţi, dureri ale muşchilor sau articulaţiilor sau în caz de menstruaţie dureroasă) şi tratamentul simptomatic al febrei.

Înainte să utilizaţi Efferalgan 500 mg

 Nu utilizaţi Efferalgan 500 mg

–                     dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale Efferalgan 500 mg;

–                     dacă suferiţi de insuficienţă hepatocelulară sau boală hepatică activă;

–                     dacă aţi fost diagnosticat cu deficit de glucozo-6 fosfatdehidrogenază;

–                     la copii cu greutate corporală sub 13 kg sau cu vârsta sub 2 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Efferalgan 500 mg

–                     dacă consumaţi frecvent băuturi alcoolice sau suferiţi de afecţiuni hepatice, inclusiv hepatită virală (creşte riscul hepatotoxicităţii);

–                     dacă aveţi insuficienţă renală gravă (numai în cazul tratamentului de lungă durată cu doze mari, tratamentul ocazional fiind acceptabil);

–                     dacă aveţi leziuni hepatice preexistente este necesară monitorizarea funcţiilor hepatice în cazul tratamentului de lungă durată şi cu doze mari.

–                     dacă sunteţi bărbat şi urmaţi un tratament pentru fertilitate scăzută.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu se va asocia cu alte medicamente care conţin paracetamol.

In mod deosebit, este necesară prudenţă în cazul în care urmaţi tratament concomitent cu oricare dintre medicamentele mai jos menţionate:

–     medicamente care induc enzimele hepatice, de exemplu anumite hipnotice şi medicamente antiepileptice (printre altele glutetimidă, fenobarbital, fenitoină, carbamazepină) şi rifampicină (utili­zată în tratamentul tuberculozei); acelaşi lucru este valabil şi pentru abuzul de alcool etilic;

–  medicamente care conduc la încetinirea evacuării gastrice, de exemplu propantelină;

–   colestiramină (răşină fixatoare de acizi biliari utilizată pentru a trata valorile mari ale colesterolului din sânge);

–  metoclopramidă (utilizată în tratamentul tulburărilor gastro-intestinale);

–  domperidonă (utilizată în ameliorarea simptomelor de greaţă şi vărsături);

–  medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (în principal acid acetilsalicilic);

–  contraceptive orale;

–  zidovudină (utilizată în tratamentul infecţiilor cu HIV);

–  probenecid (utilizat în tratamentul gutei);

–  warfarină sau derivaţi de cumarină (medicamente numite anticoagulante care sunt utilizate ca să vi se subţieze sângele);

–  lamotrigină (utilizată în tratamentul epilepsiei);

–  cloramfenicol (un antibiotic).

Dacă urmează să faceţi anumite investigaţii de laborator, spuneţi medicului că luaţi paracetamol.

Utilizarea Efferalgan 500 mg cu alimente şi băuturi

Se recomandă utilizarea medicamentului cu o cantitate suficientă de lichid (aproximativ 200 ml la adult dacă este posibil).

Se va evita consumul de băuturi alcoolice în cursul tratamentului.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice me­dicament.

La doze terapeutice, pe termen scurt, medicamentul poate fi administrat în cursul sarcinii, însă administrarea se va face numai după evaluarea beneficiului terapeutic al mamei în raport cu riscul potenţial la făt.

Paracetamolul traversează placenta şi se excretă în laptele matern. Se recomandă prudenţă în administrarea paracetamolului în perioada de alăptare.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Paracetamolul nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Efferalgan 500 mg

Medicamentul conţine sodiu 412,4 mg pe comprimat efervescent. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Medicamentul conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Efferalgan 500 mg

Utilizaţi întotdeauna Efferalgan 500 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Acest medicament este recomandat strict adulţilor şi copiilor cu greutatea corporală peste 13 kg (cu vârsta mai mare de 2 ani).

La copii, trebuie respectate dozele stabilite în raport cu greutatea copilului şi, în consecinţă, trebuie selectată o formă farmaceutică adecvată. Relaţia vârstă/greutate este numai orientativă. Doza zilnică recomandată de paracetamol este de aproximativ 60 mg/kg şi zi, divizată în 4 sau 6 prize, de exemplu aproximativ 15 mg/kg la fiecare 6 ore sau 10 mg/kg la fiecare 4 ore.

Copii cu greutate corporală între 13 şi 20 kg (cu vârsta între 2 şi 7 ani): doza este de % comprimat efervescent o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de 6 ore, fără a se depăşi 4 jumătăţi de comprimat efervescent pe zi.

Copii cu greutate corporală între 21 şi 25 kg (cu vârsta între 6 şi 10 ani): doza este de % comprimat efervescent o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de 4 ore, fără a se depăşi 6 jumătăţi de comprimat efervescent pe zi.

Copii şi adolescenţi cu greutate corporală între 26 şi 40 kg (cu vârsta între 8 şi 13 ani): doza este de 1 comprimat efervescent o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de 6 ore, fără a se depăşi 4 comprimate efervescente pe zi.

Adolescenţi cu greutate corporală între 41 şi 50 kg (cu vârsta între 12 şi 15 ani): doza este de 1 comprimat efervescent o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de 4 ore, fără a se depăşi 6 comprimate efervescente pe zi.

Adulţi şi adolescenţi cu greutate corporală peste 50 kg (cu vârsta mai mare de 15 ani): doza este de 1-2 comprimate efervescente de 500 mg o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de cel puţin 4 ore.

Doze maxime recomandate

Copii cu greutate corporală sub 37 kg: doza totală de paracetamol nu trebuie să depăşească 80 mg/kg şi zi

Copii cu greutatea cuprinsă între 38 kg şi 50 kg: doza totală de paracetamol nu trebuie să depăşescă 3 g pe zi

Adulţi şi adolescenţi cu greutate corporală peste 50 kg (cu vârsta mai mare de 15 ani): în general, nu este necesar să se depăşească doza de 3 g paracetamol (6 comprimate efervescente) pe zi. Totuşi, în cazul unor dureri mai intense, doza maximă poate fi crescută până la 4 g paracetamol (8 comprimate efervescente) pe zi.

Mod şi ffrecvenţa administrării

Administrare orală.

Comprimatul efervescent se dizolvă complet într-un pahar cu apă. Administrarea regulată evită fluctuaţiile intensităţii durerii sau febrei.

La copii, trebuie să existe un interval regulat între administrări, atât ziua cât şi noaptea, preferabil de 6 ore şi nu mai puţin de 4 ore.

La adulţi trebuie să existe un interval de cel puţin 4 ore între administrări.

Este necesară reevaluarea tratamentului dacă:

–  durerea tratată, îndeosebi cea articulară, persistă mai mult 5 zile;

–  febra persistă mai mult de 3 zile şi simptomatologia se agravează;

–  faringita severă persistă mai mult de 2 zile şi este însoţită sau urmată de febră, cefalee, erupţie cutanată tranzitorie, greaţă sau vărsături.

Grupe speciale de pacienţi

Insuficienţă renală

În caz de insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei mai mic de 10 ml/min) intervalul între două doze trebuie să fie de cel puţin 8 ore. Doza maximă recomandată este de 3 g paracetamol (6 comprimate efervescente) pe zi.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Efferalgan 500 mg

Dacă aţi utilizat mai mult Efferalgan 500 mg decât doza recomandată, adresaţi-vă imediat medicului sau farmacistului, chiar dacă vă simţiţi bine.

Dacă uitaţi să utilizaţi Efferalgan 500 mg

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoas­tră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Efferalgan 500 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate după punerea pe piaţă a medicamentului, dar frecvenţa lor nu este cunoscută:

Aparate, sisteme şi organe

Reacţii adverse

Investigaţii diagnostice

Valori INR scăzute Valori INR crescute

Tulburări hematologice şi limfatice

Trombocitopenie (scăderea numărului plachetelor sanguine)

Neutropenie (scăderea numărului anumitor tipuri de celulelor albe)

Leucopenie (scăderea anormală a numărului celule­lor albe)

Tulburări gastro-intestinale

Diaree

Durere abdominală

Tulburări cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Urticarie Eritem (înroşire) Erupţie trecătoare pe piele

Tulburări vasculare

Hipotensiune arterială (ca simptom la anafilaxiei)

Tulburări ale sistemului imunitar

Şoc anafilactic (reacţie alergică bruscă de mare am­ploare care implică întregul organism) Edem Quincke (umflarea spontană a buzelor, pleoa­pelor, limbii, laringelui, faringelui şi glotei cu probleme în respiraţie, frecvent asociat alergiilor la alimente sau medicamente şi care durează câteva ore până la câteva zile) Reacţie de hipersensibilitate

Tulburări hepatobiliare

Valori serice crescute ale enzime hepatice

 

Dacă apar cazuri rare de reacţii de hipersensibilitate sub formă de şoc anafilactic, edem Quincke, eri- tem, urticarie şi erupţie trecătoare pe piele, trebuie întreruptă definitiv administrarea acestui medica­ment.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţiona­tă în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Efferalgan 500 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Efferalgan 500 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi far­macistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Efferalgan 500 mg

–                 Substanţa activă este paracetamolul. Fiecare comprimat efervescent conţine paracetamol 500 mg.

–                 Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, carbonat de sodiu anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, sorbitol, zaharină sodică, docusat sodic, povidonă, benzoat de sodiu.

Cum arată Efferalgan 500 mg şi conţinutul ambalajului

Comprimate efervescente, rotunde, plate, de culoare albă, cu o linie mediană pe una din feţe. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Efferalgan 500 mg este disponibil în cutie cu 4 blistere din PE/Al a câte 4 comprimate efervescente.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Bristol-Myers Squibb Kft.

1024 Budapesta, Lovôhâz u. 39, Ungaria

Producătorul

Bristol-Myers Squibb

304, Avenue du Docteur Jean Bru, 47000 Agen, Franţa Bristol-Myers Squibb

979, Avenue des Pyrénées, 45520 Le Passage, Franţa

Acest prospect a fost aprobat în septembrie 2009

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”