EFFERALGAN VITAMINE C, Comprimate efervescente

Substanță activa
paracetamol
Clasa ATC
N02BE
Format
comprimate efervescente
Afecțiuni
Este indicat în tratamentul afecţiunilor însoţite de dureri sau stări febrile, cum sunt dureri de cap, stări gripale, dureri dentare, dureri musculare, dureri menstruale.
Producător
BRISTOL-MYERS SQUIBB
Acțiune terapeutică
analgezice

Compoziţie/ Indicaţii terapeutice

Compoziţie

Un comprimat efervescent conţine paracetamol 0,330 g, acid ascorbic 0,200 g şi excipienţi: hidrogenocarbonat de potasiu, hidrogenocarbonat de sodiu, sorbitol, acid citric anhidru, benzoat de sodiu, docusat de sodiu, povidonă.

Grupa farmacoterapeutică: alte analgezice şi antipiretice, anilide (inclusiv combinaţii), combinaţii.

Indicaţii terapeutice

PENTRU CE TREBUIE UTILIZAT ACEST MEDICAMENT Acest medicament conţine paracetamol.

Este indicat în tratamentul afecţiunilor însoţite de dureri sau stări febrile, cum sunt dureri de cap, stări gripale, dureri dentare, dureri musculare, dureri menstruale.

Acest medicament este recomandat strict adulţilor şi copiilor cu greutate peste 25 kg (copii cu vârsta de aproximativ 8 ani).

Precautii

CÂND NU TREBUIE UTILIZAT ACEST MEDICAMENT

Medicamentul NIMPORTANT !

U TREBUIE UTILIZAT în următoarele cazuri:

–   alergie la paracetamol sau la oricare dintre componentele medicamentului;

–  boli hepatice grave;

–  litiază renală când se administrează doze mari de vitamina C (peste 1 g/zi).

DACĂ AVEŢI NECLARITĂŢI, ÎNTREBAŢI MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ SAU FARMACISTUL

Precauţii

Acest medicament contine sorbitol. De aceea nu trebuie utilizat de către pacienţi care au intoleranţă la fructoză (o boala metabolică ereditară).

La pacienţii cu dietă cu puţină sare sau cu restricţie de sare, se va lua în considerare că un comprimat efervescent conţine 330 mg sodiu.

Pentru copii cu greutate sub 25 kg sunt disponibile forme farmaceutice şi doze adecvate. Întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

În cazul în care febra nu cedează după administrarea de paracetamol, pentru a respecta dozele recomandate se poate asocia un alt antipiretic.

În cazul unor boli renale grave trebuie vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza paracetamol.

Interactiuni

INTERACŢIUNI MEDICAMENTOASE ŞI ALTE INTERACŢIUNI

PENTRU A EVITA INTERACŢIUNILE POSIBILE ÎNTRE DIFERITE MEDICAMENTE INFORMAŢI ÎNTOTDEAUNA MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ SAU FARMACISTUL DESPRE MEDICAMENTELE ADMINISTRATE CONCOMITENT.

Acest medicament conţine paracetamol şi vitamina C. Şi alte medicamente conţin aceste substante. Nu asociaţi astfel de medicamente pentru a nu depăşi doza maximă recomandată ( vezi pct. Doze şi mod de administrare).

SARCINA ŞI ALĂPTAREA

În condiţii normale de utilizare, paracetamolul poate fi administrat în timpul sarcinii şi alăptării.

Ca o regulă generală, se recomandă să întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a utiliza orice medicament în timpul sarcinii sau alăptării.

CAPACITATEA DE A CONDUCE VEHICULE SAU DE A FOLOSI UTILAJE

Efferalgan Vitamine C nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

LISTA EXCIPIENŢILOR A CĂROR PREZENŢĂ TREBUIE LUATĂ ÎN CONSIDERARE PENTRU UTILIZAREA FĂRĂ RISCURI LA ANUMIŢI PACIENŢI

–   Sorbitol;

–   Sodiu: 330 mg pentru un comprimat efervescent.

CUM SE UTILIZEAZĂ ACEST MEDICAMENT

 Doze şi mod de administrare

Efferalgan Vitamine C se administrează oral. Acest medicament este recomandat strict adulţilor şi copiilor cu greutate peste 25 kg (copii cu vârsta de aproximativ 8 ani).

Sunt disponibile comprimate cu concentraţii adecvate copiilor cu greutatea sub 25 kg. Comprimatul efervescent se dizolvă complet într-un pahar mare cu apă şi se bea imediat. Administrările trebuie făcute la intervale regulate pentru a se evita fluctuaţiile intensităţii durerii sau febrei.

Între administrări se recomandă să existe un interval, de preferat, de 6 ore şi nu mai mic de 4 ore.

Datorită conţinutului în vitamina C trebuie evitată administrarea la sfârşitul zilei. La pacienţi cu insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei sub 10 ml/min), administrarea se va face la intervale de cel putin 8 ore.

Adulţi şi copii cu greutate > 50 kg (cu vârsta de aproximativ 15 ani) Doza maximă zilnică recomandată este de 3 g paracetamol. Dacă este necesar, 1-2 comprimate efervescente de 330 mg paracetamol se repetă după un interval de 4 ore fără a depăşi 9 comprimate efervescente de 330 mg paracetamol pe zi.

Copii

Doza zilnică maxima recomandată este de 60 mg paracetamol/kg şi zi, divizata in 4 sau 6 prize; de exemplu: 15 mg/kg/ la fiecare 6 ore sau 10 mg/kg la fiecare 4 ore.

Dozele uzuale sunt:

–  Copii cu greutate între 25 – 30 kg (cu vârsta de aproximativ 8 – 10 ani): dacă este necesar, un comprimat efervescent de 330 mg paracetamol se repetă după un interval de 6 ore, fără a depăşi 5 comprimate efervescente de 330 mg paracetamol pe zi.

–    Copii cu greutate între 30 – 35 kg (cu vârsta de aproximativ 10 – 12 ani): dacă este necesar, 1-2 comprimate efervescente de 330 mg paracetamol se repetă după un interval de 6 ore, fără a depăşi 6 comprimate efervescente de 330 mg paracetamol pe zi.

–    Copii cu greutate între 35 – 50 kg (cu vârsta de aproximativ 12 – 15 ani): dacă este necesar, 1-2 comprimate efervescente de 330 mg paracetamol se repetă după un interval de 6 ore, fără a depăşi 7 comprimate efervescente de 330 mg paracetamol pe zi.

Relaţia vârstă/greutate sunt numai orientative.

ACEST MEDICAMENT V-A FOST PRESCRIS DUMNEAVOASTRĂ PERSONAL PENTRU AFECŢIUNI MEDICALE SPECIFICE.

POATE SĂ NU FIE UTIL PENTRU ALTE AFECŢIUNI.

NU SE RECOMANDĂ UTILIZAREA LUI DE CĂTRE ALTE PERSOANE CHIAR DACĂ AU ACELEAŞI SIMPTOME CA DUMNEAVOASTRĂ.

DURATA TRATAMENTULUI

Dacă durerea persistă mai mult de 5 zile sau febra continuă după 3 zile de tratament, dacă aceste simptome se agravează sau dacă apar simptome noi, nu continuaţi acest tratament fără să întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

REACTII ADVERSE/ SUPRADOZAJ

CE TREBUIE LUAT ÎN CONSIDERARE ÎN CAZ DE SUPRADOZAJ

Informaţi imediat medicul în caz de supradozaj accidental sau voluntar.

REACTII ADVERSE

CA TOATE SUBSTANŢELE ACTIVE, ACEST MEDICAMENT POATE PRODUCE, LA UNELE PERSOANE, REACTII ADVERSE CU GRAVITATE MAI MARE SAU MAI MICĂ.

Rar, pot aparea cazuri de alergii, sub forma de soc anafilactic, edem Quinke sub forma de erupţii cutanate cu eritem sau urticarie fiind necesară intreruperea tratamentului. Daca acestea apar, intrerupeti imediat tratamentul si informati medicul.

In cazuri foarte rare, au fost observate modificari in rezultatele testelor de laborator, care au necesitat analize obisnuite de sange: de exemplu leucopenie si neutropenie sau valori anormale ale numărului unor elemente figurate din sange (plachete), care duc la hemoragii nasale sau la nivelul mucoaselor. Daca acestea apar, adresati-va medicului.

In caz de depasire a dozei de 1 g vitamina C/zi, pot apare:

–            tulburari digestive (senzatie de arsura, diaree)

–            tulburari urinare (calculi renali de tip oxalat, cistina/ acid uric)

-Doze de acid ascorbic de peste 2 g/zi, pot interfera cu teste de laborator: evaluarea creatininei sau glicemiei (se poate determina glicemia, folosind testul glucoza-oxidaza) -Doze peste 3 g/zi, cresc riscul de hemoliza la cei cu deficit de G6PD.

Dacă observaţi apariţia oricărui efect nedorit care nu a fost menţionat în acest prospect, informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul

Alte informatii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 2 tuburi din polipropilenă a câte 10 comprimate efervescente, închise cu capac din polietilenă, conţinând deshidratant (sită moleculară)

Cutie cu 1 tub din polipropilenă cu 10 comprimate efervescente, închis cu capac din polietilenă, conţinând deshidratant (sită moleculară)

Producători

BRISTOL-MYERS SQUIBB 979, Avenue des Pyrénées 47520 Le Passage, Franţa

BRISTOL-MYERS SQUIBB

304, Avenue Jean Bru, 47000 Agen, Franţa

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

BRISTOL-MYERS SQUIBB Kft. 1024 Budapesta, Lövöhäz u. 39, Ungaria

Data ultimei verificări a prospectului

Mai, 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”