ELOSALIC 1 mg + 50 mg/gram unguent

Producător: MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL.
Substanță activa
Furoat de mometazonă /Acid salicilic
Clasa ATC
D07XC
Format
unguent
Afecțiuni
Elosalic unguent este utilizat în tratamentul iniţial al psoriazisului moderat până la sever cu excepţia plăcilor întinse.
Producător
SCHERING-PLOUGH LDA
Acțiune terapeutică
corticosteroizi de uz dermatologic,

Ce este Elosalic şi pentru ce se utilizează

Elosalic face parte din grupa: corticosteroizi de uz dermatologic, glucocorticoizi potenţi în alte combinaţii. Acest medicament se prezintă sub formă de unguent.

Elosalic conţine o combinaţie a două substanţe active: furoatul de mometazonă (un glucocorticoid), care ameliorează inflamaţia şi pruritul (senzaţia de mâncărime) de la nivelul pielii şi acidul salicilic, care favorizează eliminarea crustelor uscate, scuamoase, de pe piele.

Elosalic unguent este utilizat în tratamentul iniţial al psoriazisului moderat până la sever cu excepţia plăcilor întinse.

Înainte să utilizaţi Elosalic

Nu utilizaţi Elosalic

–                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) sau aţi avut în trecut reacţie alergică (de hipersensibilitate) la furoat de mometazonă, acid salicilic sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;

–                dacă prezentaţi o boală infecţioasă cutanată netratată, cum ar fi o infecţie bacteriană (piodermită, sifilis, tuberculoză), infecţie virală (herpes, varicelă, vezicule, veruci, condiloame acuminate externe, molluscum contagiosum), infecţie fungică la nivelul pielii (dermatofite, ciuperci) sau infecţie parazitară.

–                dacă aveţi o reacţie sau o inflamaţie a pielii de pe faţă (dermatită periorală), roşeaţă, cruste sau alte schimbări ale pielii feţei (acnee rozacee), alte forme de acnee sau atrofie cutanată (fragilizarea pielii), reacţii după administrarea unui vaccin.

–               pentru tratamentul mâncărimilor în zona anală sau genitală, a dermatitelor de contact la scutece, a nevilor.

–                dacă sunteţi gravidă în ultimul trimestru de sarcină.

Elosalic nu trebuie, în general, să fie utilizat în timpul sarcinii şi al alăptării, decât în cazul în care medicul vă face o astfel de recomandare.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Elosalic

Utilizaţi acest medicament numai pe piele.

–                Evitaţi contactul medicamentului cu tegumentele feţei, ochii sau mucoasele (interiorul cavităţii bucale sau al nasului) sau cu plăgile deschise, vergeturile, ulceraţiile sau zonele de frecare (la nivel axilar sau inghinal) deoarece ar putea avea un efect iritant.

–                Evitaţi acoperirea zonelor tratate, cu bandaje, tampoane, pansamente sau îmbrăcăminte impermeabilă.

–               Nu opriţi brusc tratamentul cu acest medicament; de obicei, după ce se observă apariţia unei ameliorări, doza de medicament este redusă progresiv.

–               Nu utilizaţi Elosalic pentru aplicare pe suprafeţe mari, decât în cazul în care medicul dumneavoastră vă face o astfel de recomandare.

–                Evitaţi să utilizaţi Elosalic în tratamentul psoriazisului pustulos sau a psoriazisului gutat.

–                Dacă apare iritaţie sau uscăciune severă a pielii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

–                Glucocorticoizii pot să mascheze, să activeze sau să agraveze o afecţiune cutanată infecţioasă. Dacă în cursul utilizării Elosalic, apare o afecţiune cutanată infecţioasă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a vă prescrie tratamentul potrivit împotriva infecţiei bacteriene sau fungice. Dacă tratamentul antiinfecţios nu este eficace, vă rugăm să întrerupeţi Elosalic, până la dispariţia infecţiei.

Tratamentul ar putea fi întrerupt şi un alt tratament adecvat v-ar putea fi prescris.

–                Dacă urmaţi concomitent tratament cu ultraviolete (UV), îndepărtaţi unguentul de pe piele înainte de fiecare expunere. Puteţi să aplicaţi din nou Elosalic, imediat după tratamentul UV. Acidul salicilic poate acţiona ca ecran de protecţie contra radiaţiilor UV. De aceea trebuie ca în timpul expunerii la soare sau la radiaţii UV să nu fie aplicat Elosalic.

–                Elosalic nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 12 ani datorită insuficienţei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu se cunosc interacţiuni ale Elosalic cu alte medicamente.

Utilizarea Elosalic cu alimente şi băuturi

Nu se cunosc interacţiuni cu alimente sau cu băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu este recomandată utilizarea Elosalic în cursul primelor două trimestre de sarcină, decât în cazul în care medicul dumneavoastră vă face o astfel de recomandare. Utilizarea acestui medicament este contraindicată în cursul ultimului trimestru de sarcină.

Dacă în timpul tratamentului descoperiţi că sunteţi gravidă, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră; numai acesta va putea să decidă continuarea tratamentului.

In timpul alăptării, nu este recomandată utilizarea Elosalic, cu excepţia situaţiei în care medicul vă recomandă să îl folosiţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Elosalic unguent nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Elosalic

Elosalic conţine monostearat de propilenglicol, care poate determina iritaţia pielii.

Cum să utilizaţi Elosalic

Utilizaţi întotdeauna Elosalic exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza şi durata tratamentului va fi stabilită de către medicul dumneavoastră. Aplicaţi uşor un strat subţire de Elosalic unguent pe leziunile de pe piele, o dată sau de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).

Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun după ce aţi aplicat medicamentul.

Doza maximă zilnică este de 15 g unguent.

Nu aplicaţi medicamentul pe o mare parte din suprafaţa corporală sau pe o perioadă mai lungă decât dacă v-a recomandat medicul dumneavoastră.

După obţinerea unui răspuns favorabil, se recomandă ca întreruperea aplicărilor să se facă treptat. Dacă nu apar ameliorări ale simptomelor sau dacă acestea se înrăutăţesc, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Elosalic

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Elosalic

Dacă aţi uitat să aplicaţi o doză, aplicaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Elosalic

Nu întrerupeţi tratamentul brusc. Ca în cazurile tuturor steroizilor, tratamentul trebuie oprit în mod gradat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Elosalic poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie:

–                foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);

–                frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 persoane dar la mai puţin de 1 din 10 persoane);

–               mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000 persoane dar la mai puţin de 1 din 100 persoane);

–                rare (apar la mai mult de 1 din 10000 persoane dar la mai puţin de 1 din 1000 persoane);

–                foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 persoane);

–                cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Frecvente: senzaţie de arsură la locul aplicării, mâncărime şi atrofie locală la nivelul pielii.

Mai puţin frecvente: vergeturi, inflamaţia pielii, asemănătoare acneei rozacee (la nivelul feţei), vânătăi, infecţie.

Rare: creşterea excesivă a părului, decolorarea pielii, deprimarea funcţiei glandelor suprarenale, reacţii de hipersensibilitate (alergie)la componentele produsului.

Cu frecvenţă necunoscută: iritaţia pielii, macerarea pielii, uscarea pielii, inflamaţia pielii asemănătoare acneei, inflamaţia pielii, inflamaţia pielii apărută la contactul cu substanţe, exfolierea pielii, pete de culoare roşu-închis, produse de dilatarea vaselor mici de la nivelul pielii, foliculita (inflamaţia foliculilor piloşi), erupţie la nivelul pielii însoţită cu senzaţia de mâncărime.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Elosalic

Nu utilizaţi Elosalic după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A se utiliza în maxim 6 săptămâni după prima deschidere a tubului A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Elosalic

–                Substanţa activă este furoatul de mometazonă şi acidul salicilic. Un gram unguent conţine furoat de mometazonă 1 mg şi acid salicilic 50 mg.

–                Celelalte componente sunt: hexilenglicol, monostearat de propilenglicol, ceară albă, vaselină albă şi apă purificată.

Cum arată Elosalic şi conţinutul ambalajului

Elosalic se prezintă sub formă de unguent omogen, de culoare albă până la aproape albă. Este disponibil în cutii cu tub din aluminiu a 1,8 g, a 15 g şi respectiv a 45 g unguent.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL. Bucharest Business Park, Şos. Bucureşti-Ploieşti Nr.lA Clădirea C1, Etaj 3, Sector 1, Bucureşti, România

Producători

SCHERING-PLOUGH LDA

Casal do Colaride-Agualva 2735 Cacem, Portugalia

SCHERING-PLOUGH SA Carretera Nacional 1, Km. 36 San Agustin del Guadalix 28750 Madrid, Spania

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”