ENALAPRIL LPH ® 5 mg, comprimate

Substanță activa
maleat de enalapril
Clasa ATC
C09AA
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arterială esenţială în toate stadiile evolutive, hipertensiune arterială renovasculară, insuficienţă cardiacă congestivă
Producător
S.C. Labormed Pharma S.A.
Acțiune terapeutică
inhibitori ai enzimei de conversie

Compoziţie/ Indicaţii terapeutice

Compoziţie

Un comprimat conţine maleat de enalapril 5 mg şi excipienţi: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, povidonă K30, amidonglicolat de sodiu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutică: agenţi activi pe sistemul renină-angiotensină, inhibitori ai enzimei de conversie.

Indicaţii terapeutice

Enalapril LPH 5 mg este indicat în:

–    hipertensiune arterială esenţială în toate stadiile evolutive;

–      hipertensiune arterială renovasculară (cu excepţia cazurilor de stenoză de arteră renală bilaterală sau pe rinichi unic funcţional);

–     insuficienţă cardiacă congestivă (eventual în asociaţie cu diuretice şi digitalice); disfuncţie ventriculară stângă asimptomatică sau după infarct miocardic acut.

Contraindicaţii/ Precauţii

Contraindicaţii

–    Hipersensibilitate la enalapril sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.

–     Edem angioneurotic provocat de un inhibitor al enzimei de conversie sau edem angioneurotic idiopatic în antecedente.

–   Sarcină şi alăptare.

Precauţii

Hipotensiune arterială simptomatică

Hipotensiunea arterială simptomatică a fost rar întâlnită la pacienţii cu hipertensiune arterială necomplicată. Este mai probabil ca hipotensiunea arterială să apară la pacienţii hipertensivi trataţi cu Enalapril LPH 5 mg dacă aceştia prezintă hipovolemie, de exemplu prin tratament diuretic, regim hiposodat, dializă, diaree sau vărsături (vezi pct. Interacţiuni şi Reacţii adverse). La pacienţii cu insuficienţă cardiacă, cu sau fără insuficienţă renală asociată, s-a observat apariţia hipotensiunii arteriale simptomatice. Aceasta este mai probabilă în caz de insuficienţă cardiacă avansată care necesită doze mari de diuretice de ansă şi este însoţită de hiponatremie şi insuficienţă renală. La aceşti pacienţi tratamentul trebuie început sub supraveghere medicală şi este necesară supravegherea strictă ori de câte ori este crescută doza de Enalapril LPH 5 mg sau de diuretice. Este necesară o supraveghere atentă şi în cazul pacienţilor cu cardiopatie ischemică sau afecţiuni cerebrovasculare, la care o scădere exagerată a tensiunii arteriale poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Dacă apare hipotensiune arterială, pacientul trebuie aşezat în poziţie orizontală şi, dacă este necesar, se va administra o perfuzie intravenoasă cu soluţie izotonă de clorură de sodiu. Un răspuns hipotensiv tranzitor nu constituie o contraindicaţie pentru continuarea tratamentului, care se poate face de obicei fără dificultate imediat ce tensiunea arterială a crescut prin corectarea volemiei.

La unii pacienţi cu insuficienţă cardiacă care au tensiune arterială normală sau scăzută, Enalapril LPH 5 mg poate determina o scădere suplimentară a tensiunii arteriale sistemice. Acest efect este previzibil şi de obicei nu reprezintă un motiv de întrerupere a tratamentului. Dacă hipotensiunea devine simptomatică, poate fi necesară reducerea dozei şi/sau întreruperea diureticului şi/sau a tratamentului cu Enalapril LPH 5 mg.

Stenoză aortică/cardiomiopatie hipertrofică

La fel ca şi în cazul altor vasodilatatoare, inhibitorii enzimei de conversie trebuie administraţi cu prudenţă la pacienţii cu obstrucţie la nivelul camerei de ejecţie a ventriculului stâng.

Afectarea funcţiei renale

Atunci când li s-a administrat Enalapril LPH 5 mg concomitent cu un diuretic, unii pacienţi fără nici o afecţiune renală aparentă preexistentă au dezvoltat creşteri ale ureei şi creatininei serice, de obicei minore şi tranzitorii. În acest caz poate fi necesară reducerea dozei şi/sau întreruperea diureticului şi/sau a tratamentului cu Enalapril LPH 5 mg.

Hipersensibilitate/edem angioneurotic

La pacienţii trataţi cu inhibitori ai enzimei de conversie, inclusiv Enalapril LPH 5 mg, s-au raportat rare cazuri de edem angioneurotic al feţei, extremităţilor, buzelor, limbii, glotei şi/sau laringelui. Acestea pot să apară în orice moment pe durata tratamentului. În astfel de cazuri, tratamentul cu Enalapril LPH 5 mg va fi întrerupt imediat şi se va asigura monitorizarea corespunzătoare până la dispariţia completă a simptomelor. În situaţiile în care edemul s-a localizat la faţă sau buze, fenomenele s-au remis de obicei fără tratament, deşi antihistaminicele au fost utile pentru atenuarea simptomelor.

Edemul angioneurotic asociat cu edem laringian poate fi fatal. Când sunt interesate limba, glota sau laringele, cu pericol de obstrucţie a căilor respiratorii, trebuie instituit prompt un tratament adecvat care poate include soluţie de adrenalină 1:1000 injectată subcutanat (0,3 ml până la 0,5 ml) şi/sau măsuri care să asigure permeabilitatea căilor aeriene.

Pacienţii cu antecedente de edem angioneurotic fără legătură cu tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie pot prezenta un risc crescut de edem angioneurotic (vezi pct. Contraindicaţii).

Reacţii anafilactoide în timpul desensibilizării faţă de hymenoptere

Pacienţii trataţi cu inhibitori ai enzimei de conversie în timpul desensibilizării faţă de veninul de hymenoptere pot prezenta rareori reacţii anafilactoide care pun viaţa în pericol. Aceste reacţii pot fi evitate prin oprirea temporară a administrării inhibitorilor de enzimă de conversie înaintea fiecărei desensibilizări.

Tuse

Inhibitorii enzimei de conversie pot produce tuse. În mod caracteristic tusea este neproductivă, persistentă şi dispare la întreruperea tratamentului. La stabilirea diagnosticului diferenţial al tusei trebuie avută în vedere şi posibilitatea producerii acesteia de către inhibitorii enzimei de conversie.

Chirurgie/anestezie

La pacienţii supuşi unor intervenţii chirurgicale majore sau în timpul anesteziei cu agenţi care produc hipotensiune arterială, enalaprilul blochează formarea angiotensinei II secundară eliberării compensatorii de renină. Dacă apare hipotensiune arterială şi se consideră că este datorată acestui mecanism, ea se poate corecta prin expansiune volemică.

Potasiul seric

Inhibitorii enzimei de conversie pot provoca hiperpotasemie datorită micşorării secreţiei de aldosteron; hiperpotasemia este favorizată de restricţia marcată de sodiu, insuficienţa cardiacă, diabetul zaharat şi medicamentele care favorizează reţinerea de potasiu (vezi pct. Interacţiuni).

Interacţiuni/ Atenţionări speciale

Interacţiuni

Tratamentul antihipertensiv

Folosirea Enalapril LPH 5 mg împreună cu alte medicamente antihipertensive are efect aditiv.

Potasiul seric

În studiile clinice, potasiul seric s-a menţinut de obicei în limite normale. La pacienţii hipertensivi trataţi cu Enalapril LPH 5 mg în monoterapie timp de până la 48 de săptămâni s-a observat o creştere medie a potasiului seric de aproximativ 0,2 mEq/l. La pacienţii trataţi cu Enalapril LPH 5 mg şi un diuretic tiazidic, pierderea de potasiu datorată diureticului a fost de obicei atenuată de efectul enalaprilului.

Dacă Enalapril LPH 5 mg se administrează concomitent cu un diuretic care determină pierdere de potasiu, hipopotasemia indusă de diuretic poate fi ameliorată.

Factorii de risc pentru apariţia hiperpotasemiei includ insuficienţă renală, diabet zaharat şi utilizare simultană a diureticelor care economisesc potasiu (de exemplu spironolactonă, triamteren sau amilorid), a suplimentelor de potasiu sau a substituenţilor de sare de bucătărie care conţin potasiu.

Folosirea suplimentelor de potasiu, a diureticelor care economisesc potasiu sau a substituenţilor de sare de bucătărie care conţin potasiu, mai ales la pacienţii cu funcţie renală alterată, poate duce la creşterea semnificativă a potasiului seric.

Dacă se consideră indicată utilizarea concomitentă a agenţilor mai sus menţionaţi, se impune prudenţă la folosirea lor şi monitorizarea frecventă a potasiului seric.

Litiul seric

Ca şi în cazul altor medicamente care elimină sodiu, clearance-ul litiului poate fi redus. De aceea, în cazul în care se administrează săruri de litiu, nivelul litiului seric trebuie monitorizat cu atenţie.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

La unii pacienţi cu funcţie renală afectată trataţi cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, coadministrarea cu inhibitori ai enzimei de conversie poate determina deteriorarea funcţiei renale. Acest efect este de obicei reversibil.

Atenţionări speciale

La bolnavii cu insuficienţă hepatică eficacitatea enalaprilului poate fi scăzută datorită incapacităţii de transformare metabolică în enalaprilat activ.

Hipotensiunea arterială care urmează începerii tratamentului cu inhibitori ai enzimei de conversie poate determina agravarea insuficienţei renale.

La pacienţii cu insuficienţă renală poate fi necesară reducerea dozelor sau/şi administrarea la intervale mai mari (vezi pct. Doze şi mod de administrare). În această situaţie au fost semnalate cazuri de insuficienţă renală acută, obişnuit reversibilă.

La unii pacienţi cu stenoză bilaterală a arterelor renale sau stenoza arterei renale pe rinichi unic, se produc creşteri ale ureei şi creatininei serice, de aceea inhibitorii enzimei de conversie sunt de regulă contraindicaţi.

La pacienţii dializaţi şi trataţi simultan cu un inhibitor al enzimei de conversie au fost raportate reacţii anafilactoide mai ales când se folosesc membrane de permeabilitate mare. La aceşti pacienţi se recomandă utilizarea altor tipuri de membrane de dializă sau a altor clase de agenţi antihipertensivi.

Copii

Nu au fost stabilite siguranţa şi eficacitatea inhibitorilor enzimei de conversie la copii.

Sarcina şi alăptarea

Nu se recomandă folosirea Enalapril LPH 5 mg în sarcină. Dacă în timpul tratamentului survine o sarcină, trebuie întreruptă cât mai curând posibil administrarea de Enalapril LPH 5 mg. Inhibitorii enzimei de conversie pot determina morbiditate şi mortalitate fetală şi neo-natală atunci când sunt administraţi în timpul trimestrelor doi şi trei de sarcină. Utilizarea inhibitorilor enzimei de conversie pe parcursul acestei perioade s-a însoţit de afectare fetală şi neo-natală incluzând hipotensiune arterială, insuficienţă renală, hiperpotasemie şi/sau hipoplazie craniană a nou-născutului. S-a mai raportat oligohidramnios datorat probabil scăderii funcţiei renale fetale, care poate determina contracturi ale membrelor, deformări cranio-faciale şi hipoplazie pulmonară. Dacă se foloseşte Enalapril LPH 5 mg, pacienta trebuie informată asupra riscului potenţial pentru făt.

Aceste efecte adverse asupra embrionului şi fătului nu sunt determinate probabil de expunerea la inhibitorii enzimei de conversie exclusiv în primul trimestru de sarcină.

Nou-născuţii ai căror mame au luat Enalapril LPH 5 mg trebuie supravegheaţi îndeaproape privitor la hipotensiunea arterială, oligurie şi hiperpotasemie. Enalaprilul, care traversează placenta, este îndepărtat cu oarecare succes din circulaţia neo-natală prin dializă peritoneală, iar teoretic poate fi îndepărtat prin exsanguinotransfuzie.

Enalaprilul şi enalaprilatul sunt secretaţi în laptele matern în cantităţi foarte mici. În general, inhibitorii enzimei de conversie sunt contraindicaţi în timpul alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu există date care să sugereze faptul că Enalapril LPH 5 mg afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Hipertensiune arterială esenţială: iniţial 10-20 mg maleat de enalapril, în funcţie de gradul hipertensiunii arteriale, în priza unică, zilnic. În hipertensiunea arterială uşoară doza recomandată iniţial este de 10 mg maleat de enalapril în priză unică, zilnic. Pentru celelalte stadii ale hipertensiunii arteriale doza iniţială recomandată este de 20 mg maleat de enalapril în priză unică, zilnic. Doza uzuală de întreţinere este de 20 mg maleat de enalapril în priză unică, zilnic. Doza poate fi crescută treptat în funcţie de răspunsul terapeutic, fără a depăşi 40 mg maleat de enalapril pe zi. În condiţiile asocierii cu diuretice şi în hipertensiunea arterială renovasculară, doza recomandată iniţial este de 5 mg maleat de enalapril în priză unică, zilnic sau mai puţin, ulterior doza poate fi crescută treptat, în funcţie de răspunsul terapeutic; doza uzuală de întreţinere este de 20 mg maleat de enalapril în priză unică, zilnic.

În insuficienţa renală dozele se adaptează în funcţie de clearance-ul creatininei.

Gradul afectării renale

Clearance-ul creatininei (ml/min)

Doza iniţială (mg pe zi)

Insuficienţa renală uşoară

<80 >30 ml/min

5 – 10 mg

Insuficienţa renală moderată

<30 >10 ml/min

2,5 – 5 mg

Insuficienţa renală severă şi dializaţi

<10 ml/min

2,5 mg în zilele cu dializă*

*Enalaprilul este hemodializabil; în ziua hemodializei se va administra o doză de 2,5 mg maleat de enalapril, iar în zilele în care bolnavul nu este supus hemodializei doza va fi adaptată în funcţie de valorile tensiunii arteriale.

În insuficienţa cardiacă: iniţial 2,5 mg maleat de enalapril pe zi în priza unică; dacă este necesar doza poate fi mărită treptat (în 2-4 săptămâni); doza de întreţinere recomandată este de 20 mg maleat de enalapril pe zi, în 1-2 prize.

Comprimatele se administrează oral indiferent de aportul concomitent de alimente.

Reacţii adverse/ Supradozaj

Reacţii adverse

S-a demonstrat că Enalapril LPH 5 mg este în general bine suportat. În studiile clinice, incidenţa globală a reacţiilor adverse nu a fost mai mare la cei trataţi cu Enalapril LPH 5 mg comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo. În cea mai mare parte, reacţiile adverse au fost uşoare şi tranzitorii şi nu au necesitat întreruperea tratamentului.

Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate au fost vertijul şi cefaleea. La 2-3% dintre pacienţi s-au raportat oboseală şi astenie. Alte reacţii adverse au apărut la mai puţin de 2% dintre pacienţi şi au inclus: hipotensiune arterială, hipotensiune ortostatică, sincopă, greaţă, diaree, crampe musculare, erupţii cuatanate şi tuse. Mai puţin frecvent s-a raportat disfuncţie renală, insuficienţă renală şi oligurie.

Hipersensibilitate/edem angioneurotic

Rareori au fost raportate cazuri de edem angioneurotic al feţei, extremităţilor, buzelor, limbii, glotei şi/sau laringelui (vezi pct. Precauţii).

Reacţii adverse care au apărut foarte rar, fie pe parcursul studiilor clinice controlate, fie după comercializarea produsului, cuprind:

Tulburări cardiovasculare

Infarct miocardic sau accident vascular cerebral posibil secundar hipotensiunii arteriale marcate la pacienţii cu risc mare (vezi pct. Precauţii), durere toracică, palpitaţii, tulburări de ritm, angină pectorală, sindrom Raynaud. Tulburări gastro-intestinale

Ileus, pancreatită, insuficienţă hepatică, hepatită (hepatocelulară sau colestatică), icter, dureri abdominale, vărsături, tulburări dispeptice, constipaţie, anorexie, stomatită. Tulburări neuropsihice

Depresie, confuzie, somnolenţă, insomnie, nervozitate, parestezii, vertij, anomalii ale perioadei de vis.

Tulburări respiratorii

Infiltrate pulmonare, bronhospasm/astm, dispnee, rinoree, faringite şi disfonie. Manifestări dermatologice

Transpiraţii abundente, eritem multiform, dermatită exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, pemfigus, prurit, urticarie, alopecie.

Alte reacţii adverse

Impotenţă, bufeuri, modificării ale sensibilităţii gustative, tinitus, glosită, vedere neclară.

S-a raportat un complex de simptome care poate include: febră, serozită, vasculită, mialgii/miozită, artralgii/artrită, anticorpi antinucleari prezenţi, VSH crescut, eozinofilie şi leucocitoză. Pot să apară erupţii cutanate, fotosensibilitate sau alte manifestări dermatologice.

Modificări ale testelor de laborator

Administrarea de Enalapril LPH 5 mg a fost însoţită rareori de modificări cu importanţă clinică ale parametrilor standard de laborator. Au fost observate creşteri ale ureei sanguine şi ale creatininei serice, precum şi creşteri ale enzimelor hepatice şi/sau bilirubinei serice, hiperpotasemie şi hiponatremie. Acestea sunt de obicei reversibile la întreruperea tratamentului cu Enalapril LPH 5 mg. Au fost raportate scăderi ale hemoglobinei şi hematocritului.

De la introducerea în terapeutică, s-a raportat un număr redus de cazuri de neutropenie, trombocitopenie, depresie a măduvei hematogene şi agranulocitoză; relaţia de cauzalitate cu Enalapril LPH 5 mg nu a putut fi exclusă.

Supradozaj

Există puţine date disponibile în ceea ce priveşte supradozajul la om. Simptomele cele mai importante care au fost raportate până în prezent, sunt hipotensiune marcată care apare la aproximativ 6 ore de la administrarea comprimatelor şi stare de stupoare. După ingestia a 300 mg, respectiv 440 mg enalapril s-au înregistrat niveluri ale enalaprilatului seric de 100, respectiv de 200 de ori mai mari decât cele observate după administrarea dozelor terapeutice.

Tratamentul recomandat în supradozaj este perfuzie intravenoasă de soluţie salină izotonă. Poate fi benefică administrarea unei perfuzii cu angiotensină II în cazul în care aceasta este disponibilă. Dacă ingestia este recentă se provoacă voma. Enalaprilatul poate fi îndepărtat din circulaţie prin hemodializă (vezi pct. Atenţionări speciale).

Alte informatii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din Al/Al a câte 10 comprimate. Cutie cu 3 blistere din Al/Al a câte 10 comprimate. Cutie cu 100 blistere din Al/Al a câte 10 comprimate.

Producător

S.C. Labormed Pharma S.A., România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Labormed Pharma S.A.

Splaiul Independenţei nr. 319, Sector 6, Bucureşti, România

Data ultimei verificări a prospectului

Iulie 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”