ENEAS, Comprimate

Substanță activa
maleatul de enalapril şi nitrendipina
Clasa ATC
C09BB
Format
comprimate
Afecțiuni
Este indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale la pacienţi la care tensiunea arterială nu este controlată prin administrarea de enalapril sau nitrendipină în monoterapie.
Producător
Laboratorios Lesvi
Acțiune terapeutică
inhibitori de ACE şi blocanţi de canale de calciu

Ce este ENEAS şi la ce se foloseşte

ENEAS, comprimate

Substanţele active sunt maleatul de enalapril şi nitrendipina. Fiecare comprimat conţine 10 mg maleat de enalapril şi 20 mg nitrendipină. Excipienţi: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoză monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, povidona, sulfat lauril de sodiu, stearat de magneziu.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă: Vita Cientifica S.L., Avda. Barcelona, 69, 08970 Sant Joan Despi (Barcelona), Spania

Producător: Laboratorios Lesvi, S.L., Avda. Barcelona, 69, 08970 Sant Joan Despi (Barcelona), Spania

ENEAS este ambalat în cutii cu blistere din PA-PVC-AL/AL sau folii din AL/AL cu 20, 30, 50, 60, 100, 300 şi 500 de comprimate. Comprimatele sunt galbene, alungite şi biconvexe, marcate cu „E/N” pe ambele feţe.

Grupă farmacoterapeutică: inhibitori de ACE şi blocanţi de canale de calciu, combinaţii Indicaţii terapeutice:

Este indicat în tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale la pacienţi la care tensiunea arterială nu este controlată prin administrarea de enalapril sau nitrendipină în monoterapie.

Înainte de începerea tratamentului cu ENEAS

A nu se administra ENEAS în următoarele cazuri :

•         Dacă sunteţi alergic la oricare dintre componenţi.

•         Dacă aţi avut reacţii alergice la produse medicamentoase similare

•         Dacă sunteţi însărcinată, presupuneţi că sunteţi însărcinată sau dacă alăptaţi

•         Dacă suferiţi de şoc cardiovascular, insuficienţă cardiacă şi dacă aţi fost diagnosticat recent cu angina pectoris, o criză cardiacă sau un infarct cerebral

•         Dacă aveţi insuficienţă renală severă sau urmaţi un tratament de hemodializă

•          În caz de insuficienţă hepatică gravă

•          Dacă suferiţi de maladii cauzate de stenoza de valve cardiace

•          În caz de stenoză de arteră renală

•          La copii şi adolescenţi

Precauţii speciale la administrarea ENEAS

Dacă aveţi faţa, buzele, limba şi/sau laringele umflate, întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

•          Dacă suferiţi de o boală renală, medicul dumneavoastră vă poate cere să efectuaţi anumite analize în timpul tratamentului cu ENEAS

•          Dacă aveţi febră sau o infecţie în timpul tratamentului cu ENEAS, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră

•          Dacă aveţi probleme cardiace

•          Dacă observaţi efecte secundare la începutul tratamentului

•          Dacă aveţi pierderi de lichid datorită administrării de diuretice, diaree sau vomă; din cauza dietei fără sare sau din alte motive puteţi avea o senzaţie de ameţeală la schimbarea bruscă a poziţiei.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, chiar dacă cele specificate mai sus s-au manifestat doar o singură dată.

Administrarea ENEAS împreună cu mâncare sau băutură

ENEAS poate fi administrat în timpul mesei.

Nu consumaţi suc de grapefruit în acelaşi timp cu administrarea ENEAS.

Sarcină

Vă rugăm să consultaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră înaintea administrării acestui medicament.

ENEAS este contraindicat în cazul unei sarcini existente sau presupuse.

Dacă este administrat în timpul celui de-al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, inhibitorii ACE (grupul de produse medicamentoase de care aparţine ENEAS) pot dăuna sau chiar omorî fătul. Dacă aflaţi că sunteţi însărcinată întrerupeţi imediat tratamentul.

Alăptare

Vă rugăm să consultaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră înaintea administrării acestui medicament.

ENEAS este contraindicat pe perioada alăptării.

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Administrarea ENEAS poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, de aceea este necesară o precauţie suplimentară.

Asocierea cu alte medicaţii

Vă rugăm să vă adresaţi medicului sau farmacistului dumneavoastră dacă aţi urmat sau urmaţi alte tratamente chiar şi cele la care nu este nevoie de prescripţie medicală. ENEAS poate creşte efectul altor medicamente folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Nu asociaţi ENEAS cu diureticele ce împiedică eliminarea potasiului, cu suplimentele de potasiu sau alte medicamente ce pot creşte nivelul potasemiei . A se acorda o atenţie specială atunci când sunteţi tratat cu unul dintre următoarele medicamente : litiu, relaxante musculare, antiinflamatoare nesteroidiene, antidiabetice orale, baclofen, antipsihotice, antidepresive, alopurinol, citostatice, imunosupresoare, glucocorticoizi, procainamidă, amifostină, cimetidină, ranitidină, digoxin, rifampicină şi medicamente folosite în tratamentul infecţiilor cu fungi.

Cum se administrează ENEAS

Urmaţi cu atenţie aceste recomandări dacă medicul dumneavoastră nu v-a recomandat altfel. Nu uitaţi să luaţi acest medicament. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să urmaţi acest tratament cu ENEAS. Nu întrerupeţi tratamentul înainte de a avea sfatul medicului.

Schema de tratament este următoarea : 1 comprimat pe zi cu puţină apă. Comprimatele trebuie înghiţite întregi, nu trebuie rupte sau mestecate.

Dacă luaţi mai multe comprimate de ENEAS

În cazul în care luaţi mai multe comprimate de ENEAS, adresaţi-vă imediat medicului sau farmacistului dumneavoastră. Este posibil ca în acest caz să va scadă într-un mod excesiv tensiunea arterială.

Dacă uitaţi să luaţi ENEAS

Nu luaţi o doză dublă de ENEAS pentru a compensa uitarea unei doze.

Posibile efecte secundare

Ca toate medicamentele, ENEAS poate avea reacţii adverse.

Cele mai frecvente reacţii adverse (1-10%) sunt : dureri de cap, roşeaţă, tuse, edeme ale membrelor inferioare. Reacţii adverse mai puţin frecvente (0,1-1%) : ameţeală, tahicardie, rash eritematos, greaţă, dispepsie şi hipotensiune. Reacţii adverse foarte rare (<0,01%) : cazuri izolate de astenie, hipotermie, palpitaţii, ischemie periferică, hematurie, faringită, traheită, dispnee, distensie abdominală, enzime hepatice crescute, hipokalemie, somnolenţă, parestezii, tremor şi crampe abdominale.

Dacă observaţi reacţii adverse, care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Condiţii de depozitare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Data ultimei verificări a prospectului

Noiembrie, 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”