Erdomed este un mucolitic care, după administrare orală, reduce vâscozitatea secreţiilor bronşice şi favorizează eliminarea acestora, îmbunătăţind respiraţia.
Erdomed este utilizat ca terapie secretolitică în afecţiuni bronhopulmonare acute şi cronice, care sunt însoţite de o tulburare a producţiei şi transportului de mucus şi pentru fluidificarea mucusului vâscos în cazul afecţiunilor acute şi cronice ale căilor respiratorii.
Medicamentul este destinat utilizării de către adolescenţi şi copii cu greutatea corporală peste 15 kg.
Nu utilizaţi Erdomed
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la la erdosteină sau la oricare dintre celelalte componente ale Erdomed
– dacă aveţi funcţia ficatului sau rinichilor sever afectate
– dacă aveţi fenilcetonurie (datorită conţinutului de aspartam).
– dacă aveţi homocistinurie,datorită posibilei interacţiuni a metaboliţilor cu metabolismul metioninei/cisteinei.
– la copii cu greutatea sub 15 kg.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Erdomed
– dacă aveţi funcţia ficatului sau rinichilor afectate,
– dacă aveţi ulcer gastro-duodenal.
Deoarece creşte volumul secreţiilor bronşice, Erdomed poate accentua reflexul de tuse. Nu luaţi medicamente care inhibă tusea, deoarece nu veţi mai putea elimina sputa.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Erdomed nu trebuie administrat împreună cu un antitusiv, deoarece poate determina o acumulare excesivă de secreţii datorită inhibării reflexului de tuse, producând astfel o stagnare a secreţiilor, cu posibil risc de apariţie a bronhospasmului şi infecţiilor căilor respiratorii.
Erdosteina se poate administrata concomitent cu antibiotice, cum sunt amoxicilină, ampicilină, claritromicină, ciprofloxacină sau eritromicină, precum si cu medicamente bronhodilatatoare (salbutamol, teofilină).
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Studiile la animale nu au evidenţiat vreo influenţă dăunătoare a erdosteinei asupra dezvoltării embrionale. Deoarece nu sunt disponibile date clinice şi nu se cunoaşte dacă erdosteina trece în laptele de mamă, nu se recomandă administrarea Erdomed în timpul sarcinii şi alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există dovezi privind efectele negative asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Erdomed
Acest medicament conţine aspartam (E 951). Este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.
Acest medicament conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. 5 ml de suspensie orală conţin aproximativ 2 g de zahăr. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu diabet zaharat.
Utilizaţi întotdeauna Erdomed exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Copii cu greutate corporală cuprinsă între 15 şi 19 kg: 5 ml suspensie orală, de 2 ori pe zi.
Copii cu greutate corporală cuprinsă între 20 şi 30 kg: 5ml suspensie orală de 3 ori pe zi.
Copii cu greutate corporală peste 30 kg şi adulţi: 10 ml suspensie orală de 2 ori pe zi.
Mod de administrare: Pentru administrare orală.
Prepararea suspensiei: se adaugă apă în flaconul cu pulbere până la semnul marcat pe flacon şi se agită puternic; se completează cu apă până la marcaj şi se agită din nou.
Se agită flaconul înaintea fiecărei administrări.
Durata tratamentului
Durata tratamentului trebuie stabilită individual.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Erdomed
Până în prezent nu se cunosc cazuri de supradozaj cu Erdomed. Atunci când sunt administrate doze mari de Erdomed, este aşteptată apariţia mai frecventă şi de intensitate crescută a simptomelor menţionate la reacţii adverse, în special dureri gastro-intestinale. Nu se cunoaşte un antidot specific.
Dacă aţi luat mai mult Erdomed decât doza recomandată, adresaţi-vă medicului sau farmacistului cât se poate de repede.
Dacă uitaţi să utilizaţi Erdomed
Dacă uitaţi să administraţi o doză de Erdomed, utilizaţi-o de îndată ce vă aduceţi aminte şi apoi conţinuaţi ca mai înainte.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Erdomed poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
|
Foarte rare: durere de cap, alterarea gustului, uscăciunea gurii, greaţă, vărsături, diaree sau constipaţie, dureri în capul pieptului, urticarie, înroşirea pielii, eczemă.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. Suspensia reconstituită: A se păstra la frigider (2°C – 8°C).
Nu utilizaţi Erdomed după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Erdomed
– Substanţa activă este erdosteina. 5 ml suspensie orală conţin 175 mg erdosteină.
– Celelalte componente sunt: zahăr, aspartam, benzoat de sodiu, amidonglicolat de sodiu, zaharină sodică şi aromă de portocală.
Cum arată Erdomed şi conţinutul ambalajului
Erdomed se prezintă sub formă de pulbere fină, de culoare albă, cu miros şi gust plăcut. Suspensia reconstituită are gust de portocale.
Medicamentul este ambalat în cutie cu un flacon din sticlă de culoare brună, care conţine 50 g pulbere pentru obţinerea a 100 ml suspensie orală, închis cu capac cu filet, prevăzut cu inel de siguranţă şi măsură dozatoare din PP, cu gradaţii la 2,5 ml, 5 ml, respectiv 10 ml.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
CSC PHARMACEUTICALS HANDELS GmbH Gewerbestrasse 18-20 Gewerbegebiet Klein-Engersdorf A-2102 Bisamberg, Austria
Fabricantul
Medicom International S.R.O. Paterni 7, 63500, Brno Republica Cehă
Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2010
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel