Escapelle 1,5 mg comprimate

Substanță activa
levonorgestrel
Clasa ATC
G03AC
Format
comprimate
Afecțiuni
Previne 85% dintre sarcinile posibile, dacă este administrat în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat
Producător
GEDEON RICHTER Plc.
Acțiune terapeutică
contraceptiv oral de urgenţă

Ce este Escapelle 1,5 mg comprimate (denumit în continuare Escapelle) şi pentru ce se utilizează

Escapelle este un contraceptiv oral de urgenţă, care poate fi utilizat în termen de 72 ore (3 zile) după un contact sexual neprotejat sau de la eşuarea metodei contraceptive utilizate de dumneavoastră.

Escapelle conţine o substanţă activă sintetică de tipul hormonului luteal, levonorgestrel.Previne 85% dintre sarcinile posibile, dacă este administrat în primele 72 ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare dată şi este mult mai eficient cu cât este luat mai repede după un contact sexual neprotejat. Este mai bine să luaţi comprimatul în decurs de 12 ore, decât să fie amânat până în a treia zi.

Escapelle acţionează prin:

•     împiedică ovarele dumneavoastră să elibereze un ovul;

•     împiedică fertilizarea cu spermă a ovulului deja eliberat.

Escapelle poate prevenii să rămâneţi însărcinată doar dacă este administrat în decurs de 72 de ore după un contact sexual neprotejat. Nu are efect dacă sunteţi deja însărcinată. Dacă aveţi contact sexual neprotejat după administrarea Escapelle, acesta nu vă împiedică să rămâneţi însărcinată.

Înainte să luaţi Escapelle

Nu luaţi Escapelle

–                      dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Escapelle;

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Escapelle în următoarele cazuri:

Dacă vreuna dintre următoarele situaţii se aplică în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Escapelle deoarece contracepţia de urgenţă poate fi nerecomandabilă în cazul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie alt tip de contraceptiv de urgenţă.

•                      Dacă sunteţi însărcinată sau credeţi că aţi putea fi însărcinată. Acest medicament nu are niciun efect dacă sunteţi deja însărcinată. Dacă sunteţi deja însărcinată, Escapelle nu poate termina sarcina, deci Escapelle nu este o „pilulă de avort”.

Aţi putea fi deja însărcinată, dacă:

–             menstruaţia a întârziat mai mult de 5 zile, sau dacă aţi avut sângerări neobişnuite la data când trebuia să apară următoarea menstruaţie

–            aţi avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore în urmă şi de la ultima dumneavoastră menstruaţie

•                            Dacă aveţi antecedente de sarcină extrauterină (caz în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului)

O sarcină extrauterină anterioară sau infecţia anterioară a trompelor uterine creşte riscul apariţiei unei alte sarcini extrauterine.

Utilizarea Escapelle nu este recomandat dacă:

–                      aveţi o afecţiune a intestinului subţire (cum ar fi boala Crohn) care inhibă absorbţia medicamentului

–                      suferiţi de afecţiuni grave ale ficatului

–                      aţi avut vreodată o afecţiune numită salpingită (infecţie a trompelor uterine). Dacă sunteţi îngrijorat cu privire la bolile cu transmitere sexuală

Dacă nu aţi folosit prezervativul (sau dacă acesta a fost rupt sau a alunecat) în timpul actului sexual, ar putea fi posibil că aţi contactat o boală cu transmitere sexuală sau virusul HIV. Acest medicament nu vă oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, numai prezervativul o poate face. În cazul în care aveţi suspiciuni, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, asistentei, farmacistului sau cabinetului de planificare familială.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Unele medicamente pot împiedica Escapelle să acţioneze normal, acestea includ:

–                      barbiturice şi alte medicamente folosite în tratamentul epilepsiei (de exemplu, primidonă, fenitoină şi carbamazepină)

–                      medicamente utilizate în tratamentul tuberculozei (de exemplu, rifampicină, rifabutină)

–                      un tratament pentru infecţia cu HIV (de exemplu, ritonavir)

–                      un medicament folosit pentru a trata infecţiile fungice (de exemplu, griseofulvină)

–                      produse fitoterapeutice care conţin sunătoare (Hypericum perforatum)

–                      un medicament numit numit ciclosporină (folosit pentru a susţine sistemul imunitar) Cereţi sfatul farmacistului înainte de a utiliza Escapelle dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.

Cât de des puteţi utiliza Escapelle

Trebuie să utilizaţi Escapelle doar în cazuri de urgenţă şi nu ca o metodă contraceptivă obişnuită. Dacă Escapelle este utilizat mai mult decât odată în timpul unui ciclu menstrual, este mai puţin sigur şi mai probabil să perturbe ciclul dumneavoastră menstrual.

Escapelle nu acţionează ca metodele obişnuite de contracepţie. Medicul dumneavoastră, asistenta sau cabinetul de planificare familială vă poate spune despre metodele de contracepţie pe termen lung care sunt mult mai eficiente în a vă prevenii să rămâneţi însărcinată.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi deja gravidă. Dacă rămâneţi gravidă chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este foarte important să vă adresaţi medicului dumneavostră. Nu există dovezi că Escapelle va dăuna copilului ce se dezvoltă în uterul dumneavoastră, dacă utilizaţi Escapelle aşa cum este prescris. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate va dori să verifice dacă acea sarcină este extrauterină (caz în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului). Această atenţionare este deosebit de importantă dacă aveţi o durere abdominală severă după ce aţi luat Escapelle sau dacă aţi mai avut anterior o sarcină extrauterină, intervenţie chirurgicală la nivelul trompelor uterine sau aţi avut boală inflamatorie pelvină.

Alăptarea

Cantităţi foarte mici din substanţa activă a acestui medicament pot apărea în laptele matern. Aceste cantităţi nu sunt suficiente pentru a dăuna copilului, însă pentru mai multă siguranţă, puteţi lua comprimatul imediat după ce alăptaţi şi să evitaţi apoi alăptarea pentru cel puţin 8 ore după ce aţi luat comprimatul. în acest fel, luaţi comprimatul cu mult înainte de următoarea masă, şi reduceţi cantitatea de substanţă activă pe care copilul dvs. ar putea să o preia din laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca comprimatul dumneavoastră Escapelle să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosii utilaje. Cu toate acestea, dacă vă simţiţi obosit sau ameţit nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Escapelle

în caz de intoleranţă la zahărul din lapte (lactoza) trebuie să ţineţi cont că fiecare comprimat Escapelle conţine 142,5 mg lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Escapelle

Luaţi întotdeauna Escapelle exact aşa cum este descris în acest prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Acest medicament nu este recomandat la copii cu vârsta sub 12 ani.

Dacă aveţi sub 16 ani, trebuie să luaţi comprimatul doar sub supraveghere medicală.

Luaţi întotdeauna Escapelle exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

o Luaţi comprimatul cât mai curând posibil, de preferinţă în interval de până la 12 ore şi nu mai mare de 72 ore (3 zile) după ce aţi avut contact sexual neprotejat. Escapelle poate fi luat în orice moment al ciclului menstrual presupunând că nu sunteţi deja gravidă sau vă gândiţi că aţi putea fi gravidă. Nu întârziaţi administrarea comprimatului. Comprimatul acţionează mai bine cu cât îl luaţi mai devreme după ce aţi avut contact sexual neprotejat. o Dacă utilizaţi deja o metodă regulată de contracepţie cum ar fi pilula contraceptivă, puteţi continua să luaţi contraceptivul în mod regulat.

Dacă după ce aţi luat Escapelle a avut loc un alt contact sexual neprotejat (dacă acest lucru se întâmplă în cadrul aceluiaşi ciclu menstrual), comprimatul nu îşi va exercita efectul contraceptiv şi există din nou risc de sarcină.

Ce trebuie să faceţi dacă vă este rău (vărsături)

Dacă vă este rău (vărsături) în primele trei ore după administrarea primului comprimat, trebuie să luaţi imediat alt comprimat. Trebuie să contactaţi imediat farmacistul pentru un alt comprimat.

După ce aţi luat Escapelle

După ce aţi luat Escapelle, dacă doriţi să aveţi contact sexual şi nu folosiţi pilule contraceptive, este bine să folosiţi prezervative sau diafragmă şi spermicide până la următoarea menstruaţie. Acestea sunt necesare, deoarece Escapelle nu îşi va face efectul dacă aveţi contact sexual neprotejat repetat, înainte de apariţia următorului ciclu.

Se recomandă să vă programaţi un consult medical la aproximativ trei săptămâni după ce aţi luat Escapelle, pentru a vă asigura că medicamentul şi-a făcut efectul. Dacă ciclul vă întârzie cu mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent, trebuie să vă contactaţi medicul, cât mai curând posibil. Dacă aţi rămas gravidă chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este important să vă adresaţi medicului.

Medicul dumneavostră vă poate consilia asupra altor metode de contracepţie pe termen lung care sunt mult mai eficiente în prevenirea sarcinii.

Dacă veţi continua să utilizaţi contracepţia hormonală în mod regulat, cu pilulele contraceptive şi nu aveţi sângerări în perioada de pauză de administrare, adresaţi-vă medicul pentru a vă asigura că nu sunteţi însărcinată.

Următorul ciclu menstrual după ce aţi luat Escapelle

După utilizarea Escapelle, ciclul dumneavoastră este de obicei normal şi va începe în ziua obişnuită; cu toate acestea uneori, ar putea să fie cu câteva zile mai devreme sau mai târziu. Dacă ciclul dumneavoastră întârzie cu mai mult de 5 zile faţă de data prevăzută, apare o sangerare „anormală” în această perioadă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, trebuie să faceţi un test de sarcină pentru a vedea dacă sunteţi gravidă.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Escapelle

Deşi nu există date despre reacţii adverse grave care să provină din adminstrarea mai multor comprimate deodată, este posibil să nu vă simţiţi bine, chiar să vă fie rău (să aveţi vărsături), sau să aveţi sângerări vaginale. Trebuie să vă adresaţi farmacistului, medicului dumneavoastră, asistentei sau cabinetului de planificare familială, pentru asistenţă medicală, în special dacă v-aţi simţiţi rău, deoarece ar putea ca medicamentul să nu fi acţionat adecvat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Escapelle poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi):

•     Stare de rău (greaţă)

•     Aţi putea avea unele sângerări neregulate până la următoarea menstruaţie

•     Aţi putea avea dureri de burtă

•     Oboseală

•     Dureri de cap

Frecvente (afectează 1 până la 10 pacienţi din 100):

•  Stare de rău (vărsături). Dacă vă este rău citiţi capitolul „Ce trebuie să faceţi dacă vă este rău (vărsături)”.

•  Ciclul dumneavoastră poate fi diferit. Cele mai multe femei au un ciclu normal la momentul obişnuit, dar unele pot avea menstruaţia mai târziu sau mai devreme decât momentul obişnuit. De asemenea, puteţi avea sângerări neregulate sau sângerări în picături până la următorul dvs. ciclu. Dacă ciclul dumneavoastră întârzie cu mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent, trebuie să vă adresaţi medicului, cât mai curând posibil.

•  Este posibil să aveţi sensibilităţi ale sânilor, diaree, să vă simţiţi ameţită după ce aţi luat acest medicament.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10.000 pacienţi):

•  Erupţie pe piele, urticarie,mâncărimi, umflarea feţei, durere pelvină, dureri la ciclu

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Escapelle

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

Nu utilizaţi Escapelle după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Escapelle

Substanţa activă este levonorgestrelul. Fiecare comprimat conţine levonorgestrel 1,5 mg. Celelalte componente sunt: amidon de cartof, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, lactoză monohidrat.

Cum arată Escapelle şi conţinutul ambalajului

Comprimate rotunde, plate, de culoare aproape albă, cu diametrul de aproximativ 8 mm, inscripţionate cu ,,G00″ pe una din feţe.

Comprimatele sunt ambalate în cutii care conţin câte un blister din PVC/Al a un comprimat.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Gedeon Richter Plc. Gyomroi ut 19-21, H-1103 Budapesta, Ungaria

Data ultimei revizuiri a textului: Ianuarie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”