ESCITASAN conţine substanţa activă escitalopram şi este utilizat în tratamentul depresiei (episoadelor depresive majore) şi al tulburărilor de anxietate (cum este tulburarea de panică cu sau fără agorafobie, manifestată prin frica de vă afla în locuri unde ajutorul nu este disponibil, tulburarea de anxietate socială, şi tulburarea obsesiv-compulsivă).
ESCITASAN aparţine unui grup de antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Aceste medicamente acţionează asupra sistemului serotoninergic din creier, crescând concentraţia de serotonină. Tulburările sistemului serotoninergic sunt considerate un factor important în dezvoltarea depresiei şi a tulburărilor asociate.
Nu utilizaţi ESCITASAN
• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la escitalopram sau la oricare dintre celelalte componente ale ESCITASAN (vezi pct. 6 „Informaţii suplimentare”).
• dacă luaţi alte medicamente care aparţin unui grup numit inhibitori ai MAO, care include selegilina (utilizată în tratamentul bolii Parkinson), moclobemida (utilizată în tratamentul depresiei) şi linezolidul (un antibiotic).
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ESCITASAN
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi de orice altă boală sau afecţiune, deoarece poate fi necesar ca acesta să ia acest lucru în considerare. În special, spuneţi medicului dumneavoastră:
• dacă aveţi epilepsie. Tratamentul cu ESCITASAN trebuie oprit dacă apar convulsii sau dacă creşte frecvenţa de apariţie a convulsiilor (vezi pct. 4 „Reacţii adverse posibile”)
• dacă suferiţi de insuficienţă hepatică sau renală. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza.
• dacă suferiţi de diabet zaharat. Tratamentul cu ESCITASAN poate modifica controlul glicemiei. Poate fi necesară modificarea dozei de insulină sau de medicamente antidiabetice orale.
• dacă aveţi o concentraţie mică a sodiului în sânge
• dacă aveţi tendinţa de a sângera sau de a vă învineţi uşor
• dacă vi se efectuează tratament anticonvulsivant
• dacă aveţi boală cardiacă coronariană.
Vă rugăm să luaţi în considerare
Similar altor medicamente utilizate în tratamentul depresiei sau al afecţiunilor asociate, ameliorarea clinică nu se obţine imediat. După iniţierea tratamentului cu ESCITASAN, pot trece câteva săptămâni până când veţi remarca vreo ameliorare. În cazul tratamentului tulburării de panică sunt necesare, de regulă, 2-4 săptămâni până la observarea unei ameliorări. La iniţierea tratamentului, anumiţi pacienţi pot prezenta accentuarea anxietăţii, care va dispărea în cursul tratamentului continuu. Ca urmare, este foarte important să urmaţi exact indicaţiile medicului dumneavoastră şi să nu întrerupeţi tratamentul sau să modificaţi doza, fără recomandarea medicului dumneavoastră.
Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.
Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:
– dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.
– dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.
În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.
Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră. de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.
Unii pacienţi cu tulburare maniaco-depresivă pot intra în faza maniacală, caracterizată prin idei neobişnuite şi care se modifică rapid, senzaţie nepotrivită de fericire şi activitate fizică excesivă. Dacă prezentaţi aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
De asemenea, în timpul primelor săptămâni de tratament pot să apară simptome cum sunt neliniştea sau dificultatea de a sta aşezat sau în picioare. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă constataţi apariţia unor astfel de simptome.
Este posibil ca, uneori, să nu percepeţi simptomele de mai sus şi, de aceea, poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, care să vă ajute să observaţi posibilele semne ale modificărilor comportamentului dumneavoastră.
Dacă aveţi stări sau gânduri de tristeţe sau dacă, în timpul tratamentului, apare oricare dintre simptomele menţionate mai sus, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.
Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani
De regulă, ESCITASAN nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub_ 18 ani. De asemenea, trebuie să ştiţi că pacienţii cu vârsta sub 18 ani au risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse, cum sunt tentativa de suicid, idei suicidare şi ostilitate (predominant agresivitate, comportament opoziţional şi furie) când utilizează această clasă de medicamente. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate prescrie ESCITASAN pacienţilor cu vârsta sub 18 ani dacă decide că aşa este cel mai bine pentru pacient. Dacă medicul dumneavoastră prescrie ESCITASAN pentru un pacient cu vârsta sub 18 ani şi vreţi să discutaţi despre acest lucru, reveniţi la medicul dumneavoastră. Trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă apar oricare dintre simptomele menţionate anterior sau dacă acestea se agravează la pacienţii cu vârsta sub 18 ani care utilizează ESCITASAN. De asemenea, siguranţa pe termen lung a efectelor ESCITASAN asupra creşterii, dezvoltării fizice, cognitive şi comportamentale nu a fost încă demonstrată la acest grup de vârstă.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi orice alte medicamente, dintre cele din lista următoare.
• „Inhibitori neselectivi de monoaminooxidază (IMAO)” care conţin ca substanţe active fenelzină, iproniazidă, izocarboxazidă, nialamidă şi tranilcipromină. Dcă aţi luat oricare dintre aceste medicamente, trebuie să aşteptaţi 14 zile înainte de a începe să utilizaţi ESCITASAN. După ce opriţi tratamentul cu ESCITASAN, trebuie să aşteptaţi 7 zile, înainte de a utiliza oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.
• „Inhibitori selectivi, reversibili de IMAO-A” care conţin moclobemidă (utilizată în tratamentul depresiei).
• „Inhibitori ireversibili IMAO-B” care conţin selegilină (utilizată în tratamentul bolii Parkinson)Acestea cresc riscul de reacţii adverse.
• Antibioticul linezolid.
• Litiu (utilizat în tratamentul tulburării maniaco-depresive) şi triptofan.
• Imipramină şi desipramină (ambele utilizate în tratamentul depresiei).
• Sumatriptan şi medicamente similare (utilizate în tratamentul migrenei) şi tramadol (utilizat împotriva durerii severe). Acestea cresc riscul de reacţii adverse.
• Cimetidină şi omeprazol (utilizate în tratamentul ulcerului gastric), fluvoxamină (antidepresiv) şi ticlopidină (utilizat pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral). Acestea pot determina creşterea concentraţiei ESCITASAN în sânge.
• Sunătoare ( numită şi Hypericum perforatum) – un preparat pe bază de plante medicinale utilizat în tratamentul depresiei.
• Acid acetilsalicilic şi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii sau pentru a fluidiza sângele – numite şi anticoagulante).
• Warfarină, dipiridamol şi fenprocumonă (medicamente utilizate pentru a fluidiza sângele, numite anticoagulante). Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice timpul de coagulare a sângelui la începutul şi la încheierea tratamentului cu ESCITASAN, pentru a se asigura că doza de anticoagulant pe care o utilizaţi mai este adecvată.
• Mefloquină (utilizată în tratamentul malariei), bupropionă (utilizată în tratamentul depresiei) şi tramadol (utilizat în tratamentul durerii severe), datorită riscului posibil de scădere a pragului convulsivant.
• Neuroleptice (medicamente utilizate în tratamentul schizofreniei, psihozelor) datorită riscului posibil de scădere a pragului convulsivant şi antidepresive.
• Flecainidă, propafenonă şi metoprolol (utilizat în tratamentul bolilor cardiovasculare), desipramină, clomipramină şi nortriptilină (antidepresive) şi risperidonă, tioridazină, şi haloperidol (antipsihotice). Poate fi necesară modificarea dozei de ESCITASAN.
Folosirea ESCITASAN cu alimente şi băuturi
ESCITASAN poate fi administrat cu sau fără alimente (vezi pct. 3 „Cum să utilizaţi ESCITASAN”).
Similar altor medicamente, nu este recomandat consumul de alcool etilic în timpul administrării ESCITASAN, deşi nu sunt de aşteptat interacţiuni între ESCITASAN şi alcoolul etilic.
Sarcina şi alăptarea
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau plănuiţi să rămâneţi gravidă. Nu luaţi ESCITASAN dacă sunteţi gravidă, cu excepţia cazului în care aţi discutat cu medicul dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile implicate.
Dacă utilizaţi ESCITASAN în timpul ultimelor 3 luni de sarcină, trebuie să ştiţi că pot să apară următoarele reacţii adverse la nou-născut: dificultăţi la respiraţie, culoare vânătă a pielii, convulsii, modificări ale temperaturii corpului, dificultăţi la alimentaţie, vărsături, hipoglicemie, rigiditate musculară sau musculatură flască, reflexe exagerate, tremor, nervozitate, iritabilitate, letargie, plâns continuu, insomnie şi tulburări ale somnului. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă nou-născutul prezintă oricare dintre aceste simptome.
Dacă utilizaţi ESCITASAN în timpul sarcinii, nu întrerupeţi niciodată brusc tratamentul.
Nu luaţi ESCITASAN dacă alăptaţi, cu excepţia cazului în care aţi discutat cu medicul dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile implicate.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu se recomandă conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor înainte de a şti cum vă afectează tratamentul cu ESCITASAN.
Utilizaţi întotdeauna ESCITASAN exact aşa cum v-a spus medicul dumneavostră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi
Depresie
Doza uzuală recomandată este de 10 mg ESCITASAN o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creşterea dozei până la maxim 20 mg pe zi.
Atac de panică
Doza iniţială este de 5 mg ESCITASAN o dată pe zi în prima săptămână, înainte de a creşte doza la 10 mg pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza până la maxim 20 mg pe zi.
Tulburare de anxietate socială
Doza uzuală recomandată este de 10 mg ESCITASAN o dată pe zi. În funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament, medicul dumneavoastră vă poate scădea doza la 5 mg pe zi sau o poate creşte până la maxim 20 mg pe zi.
Tulburare obsesiv-compulsivă
Doza uzuală recomandată este de 10 mg ESCITASAN o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creşterea dozei până la maxim 20 mg pe zi.
Pacienţi vârstnici (cu vârsta peste 65 de ani)
De regulă, doza uzuală iniţială recomandată este de 5 mg ESCITASAN o dată pe zi.
Copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani)
De regulă, ESCITASAN nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Pentru informaţii suplimentare, vezi pct. 2 ” Înainte să utilizaţi ESCITASAN”.
Puteţi să luaţi ESCITASAN împreună cu alimentele sau separat. Comprimatele se înghit întregi, cu o cantitate suficientă de apă. Nu mestecaţi comprimatele, deoarece au gust amar.
Dacă este necesar, comprimatele pot fi fragmentate aşezându-le pe o suprafaţă plană, cu faţa cu linie mediană în sus. Comprimatele pot fi apoi rupte prin presarea marginilor comprimatului, folosind degetele arătătoare.
Durata tratamentului
Este posibil să treacă două săptămâni, până când veţi remarca îmbunătăţirea stării dumneavoastră. Continuaţi să utilizaţi ESCITASAN, chiar dacă durează un timp până la îmbunătăţirea stării dumneavoastră.
Nu modificaţi doza medicamentului fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră.
Continuaţi să utilizaţi ESCITASAN atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră. Dacă încetaţi utilizarea prea repede, simptomele vă pot reveni. Se recomandă să continuaţi tratamentul cel puţin 6 luni, după ce starea dumneavoatră se îmbunătăţeşte.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din ESCITASAN
Dacă aţi luat o doză de ESCITASAN mai mare decât cea recomandată, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital. Faceţi acest lucru chiar dacă nu prezentaţi nici un semn de disconfort.
Semnele de supradozaj pot fi ameţeli, tremor, agitaţie, convulsii, comă, greaţă, vărsături, modificări ale ritmului inimii, scădere a tensiunii arteriale şi modificări ale echilibrului lichidelor/sărurilor din organism. Luaţi cu dumneavoastră cutia de ESCITASAN, atunci când mergeţi la medicul dumneavoastră sau la spital.
Dacă uitaţi să luaţi ESCITASAN
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi o doză şi vă amintiţi înainte de culcare, luaţi imediat medicamentul. Urmaţi în continuare schema de utilizare obişnuită. Dacă vă amintiţi
în cursul nopţii sau în dimineaţa următoare, săriţi peste doza uitată şi continuaţi cu schema de utilizare obişnuită.
Dacă încetaţi să luaţi ESCITASAN
Opriţi tratamentul cu ESCITASAN doar atunci când vă recomandă medicul dumneavoastră. La încheierea perioadei dumneavoastră de tratament, se recomandă ca dozele de ESCITASAN să fie reduse treptat, pe parcursul câtorva săptămâni.
Atunci când încetaţi să utilizaţi ESCITASAN, mai ales dacă acest lucru este efectuat brusc, este posibil să prezentaţi simptome de întrerupere. Acestea sunt frecvente la întreruperea tratamentului cu ESCITASAN. Riscul de apariţie este mai mare atunci când ESCITASAN a fost utilizat pe o perioadă mai lungă, în doze mai mari sau când oprirea tratamentului se face prea rapid. Majoritatea pacienţilor a constatat că aceste simptome sunt uşoare şi dispar de la sine în decurs de două săptămâni. Totuşi, simptomele de întrerupere pot fi mai severe ca intensitate la unii pacienţi sau se pot prelungi până la 2-3 luni sau mai mult. Adresaţi- vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi simptome de întrerupere severe la oprirea tratamentului cu ESCITASAN. Acesta vă poate recomanda reluarea tratamentului şi reducerea mai lentă a dozelor.
Simptomele de întrerupere cuprind: ameţeli (instabilitate sau pierderea echilibrului), senzaţii de înţepături şi furnicături, senzaţii de arsură (mai puţin frecvente), senzaţii de şoc electric, inclusiv la nivelul capului, tulburări ale somnului (vise intense, coşmaruri, imposibilitatea de a adormi), anxietate, dureri de cap, senzaţie de rău (greaţă), transpiraţii (incluzând transpiraţii nocturne), senzaţie de nelinişte sau agitaţie, tremor, confuzie sau dezorientare, senzaţie de iritabilitate, diaree (scaune moi), tulburări de vedere, bătăi ale inimii asemănătoare unor lovituri sau bătăi din aripi (palpitaţii).
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, ESCITASAN poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse dispar, de obicei, după câteva săptămâni de tratament. Vă rugăm să reţineţi că unele manifestări pot fi, de asemenea, simptome ale bolii dumneavoastră, care vor dispărea când veţi începe să vă simţiţi mai bine.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă pe parcursul tratamentului vă apar următoarele reacţii adverse:
Mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000 persoane şi la mai puţin de 1 din 100 persoane):
• Sângerări neobişnuite, incluzând sângerări gastrointestinale
Rare (apar la mai mult de 1 din 10000 persoane şi la mai puţin de 1 din 1000 persoane):
• Dacă vă apar umflături la nivelul pielii, limbii, buzelor sau feţei sau dacă aveţi dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire (reacţie alergică), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau unui spital.
• Dacă aveţi febră mare, agitaţie, confuzie, tremor şi contracţii rapide ale musculaturii, acestea pot fi semnele unei afecţiuni rare, numită sindrom serotoninergic. Dacă simptomele dumneavoastră corespund cu cele enumerate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Dacă prezentaţi următoarele evenimente adverse, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.
• dificultăţi la urinat
• convulsii, vezi şi pct. „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ESCITASAN”
• îngălbenire a pielii şi a albului ochilor care sunt semne de insuficienţă hepatică/hepatită.
În plus faţă de cele prezentate mai sus, au fost raportate următoarele reacţii adverse:
Foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane):
• senzaţie de rău (greaţă)
Frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 persoane şi la mai puţin de 1 din 10 persoane):
• nas înfundat sau curgere a nasului (sinuzită)
• scădere sau creştere a poftei de mâncare
• anxietate, nelinişte, vise anormale, dificultăţi la adormire, somnolenţă, ameţeli, căscat, tremor, furnicături pe piele
• diaree, constipaţie, vărsături, uscăciune a gurii
• intensificare a transpiraţiei
• dureri ale muşchilor şi articulaţiilor (artralgii şi mialgii)
• tulburări sexuale (ejaculare tardivă, probleme de erecţie, scădere a apetitului sexual, iar la femei pot să apară dificultăţi de atingere a orgasmului)
• oboseală, febră
• creştere în greutate
Mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000 persoane şi la mai puţin de 1 din 100 persoane):
• urticarie, erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi (prurit)
• scrâşnire a dinţilor, agitaţie, nervozitate, atac de panică, stare confuzională
• tulburări ale somnului, modificări ale gustului, leşin (sincopă)
• mărirea pupilelor (midriază), tulburări de vedere, ţiuit în urechi (tinitus)
• cădere în exces a părului
• sângerări vaginale
• scădere în greutate
• bătăi rapide ale inimii
• umflare a mâinilor şi picioarelor
• sângerări din nas
Rare (apar la mai mult de 1 din 10000 şi la mai puţin de 1 din 1000 persoane):
• agresivitate, depersonalizare, halucinaţii
• bătăi rare ale inimii
• evenimente legate de suicid, vezi şi pct.” Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ESCITASAN”
Unii pacienţi au raportat (cu frecvenţă necunoscută):
• scăderea concentraţiei de sodiu în sânge (simptomele sunt greaţă şi vărsături, însoţite de slăbiciune musculară sau confuzie)
• ameţeli la ridicarea în picioare, determinate de tensiunea arterială mică (hipotensiune arterială ortostatică)
• valori anormale ale testelor funcţiei ficatului (creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice)
• tulburări de mişcare (mişcări musculare involuntare)
• erecţii dureroase (priapism)
• tulburări de sângerare, incluzând sângerări ale pielii şi mucoaselor (echimoze) şi număr mic de plachete sanguine (trombocitopenie)
• umflare bruscă a pielii sau mucoaselor (edem angioneurotic)
• creştere a cantităţii de urină eliminată (secreţie inadecvată de hormon antidiuretic ADH)
• scurgeri de lapte la femeile care nu alăptează
• manie
în timpul tratamentului sau în cazul întreruperii precoce a tratamentului cu escitalopram s-au raportat gânduri de autovătămare sau de sinucidere (cazuri de ideaţie suicidară şi comportamente suicidare) (vezi şi pct. „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ESCITASAN”).
În plus, este cunoscut faptul că unele reacţii adverse apar la utilizarea unor medicamente care acţionează în mod similar cu escitalopramul (substanţa activă din compoziţia ESCITASAN). Acestea sunt:
• nelinişte motorie (acatisie)
• anorexie
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii special de păstrare.
A nu se utiliza ESCITASAN după data de expirare, înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine ESCITASAN
Substanţa activă este escitalopramul. Fiecare comprimat de ESCITASAN conţine 10 mg escitalopram (sub formă de oxalat).
Celelalte componente sunt:
Nucleu: celuloză microcristalină (E460), croscarmeloză sodică (E468), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu (E470b)
Film: hipromeloză (E464), dioxid de titan (E171) şi macrogol 400.
Cum arată ESCITASAN şi conţinutul ambalajului:
ESCITASAN se prezintă sub formă de comprimate filmate de 10 mg. Comprimatele sunt descrise mai jos:
ESCITASAN 10 mg: comprimate filmate ovale (8,1 x 5,6 mm), albe până la aproape albe, cu o linie mediană pe una din feţe.
Comprimatul poate fi împărţit în două părţi egale.
ESCITASAN este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj: Cutii cu 10, 14, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100 sau 200 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H. Schlossplatz 1, 8502 Lannach, Austria
Producător
HBM Pharma s.r.o.
Sklabinská 30, 036 80 Martin, Republica Slovacă
STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2-18, 61118 Bad Vilbel, Germania
Centrafarm Services B.V.
Nieuwe Donk 9, 4879 Etten-Leur, Olanda
STADA Production Ireland Ltd.
Waterford Road, Clonmel, Co. Tipperary, Irlanda
Clonmel Healthcare Ltd.
Waterford Road, Clonmel, Co. Tipperary, Irlanda LAMP SANPROSPERO S.p.A.
Via della Pace, 25/A, 41030 San Prospero (Modena), Italia PharmaCoDane ApS
Marielundvej 46 A, 2730 Herlev, Danemarca
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Bulgaria: Escitasan 10/20 mg Danemarca: Escitalopram STADA 10 mg Estonia: Anamiba 10/20 mg
Letonia: Escitasan 10/20 mg plévele dengtos tabletés Lituania: Escitasan 10/20 mg apvalkotâs tabletes Polonia: Escitasan 10/20 mg România: Escitasan 10 mg
Spania: Escitalopram STADA 10 mg comprimidos recubiertos con pelicula EFG
Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2009.
Data ultimei verificări a prospectului August 2010.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel