ESTREVA® gel 0,1%

Substanță activa
estradiol
Clasa ATC
G03CA
Format
gel
Afecțiuni
Tratamentul substitutiv hormonal al simptomelor cauzate de menopauza instalată natural sau artificial sau a altor simptome cauzate de deficitul de estrogeni (de exemplu: bufeuri, transpiraţii nocturne, atrofie urogenitală, modificări de dispoziţie).
Producător
Laboratoire THERAMEX
Acțiune terapeutică
estrogeni naturali şi semisintetici

Ce este Estreva şi pentru ce este utilizat?

Compoziţie

100 g gel conţin estradiol hemihidrat 0,10325 g crespunzător la 0,10 g estradiol anhidru şi excipienţi etanol, propilenglicol, dietilglicol monoetileter, Carbopol 1382, trietanolamină, edetat disodic, apă purificată.

Producător

Laboratoire THERAMEX, Monaco

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Laboratoire THERAMEX

6, Avenue Prince Hereditaire Albert, B.P. 59

MC 98007 Monaco Cedex, Monaco

Grupa farmacoterapeutică: estrogeni naturali şi semisintetici, estradiolum Tratamentul substitutiv hormonal al simptomelor cauzate de menopauza instalată natural sau artificial sau a altor simptome cauzate de deficitul de estrogeni (de exemplu: bufeuri, transpiraţii nocturne, atrofie urogenitală, modificări de dispoziţie).

Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Estreva?

Nu trebuie să utilizaţi Estreva în următoarele situaţii:      

–  dacă sunteţi alergică la estradiol hemihidrat sau la oricare dintre excipienţii produsului;

–   dacă suferiţi în prezent de boli tromboembolice (inflamaţia unei vene cu formarea unui cheag, obliterarea unui vas de sânge pulmonar, infarct miocardic, accident vascular cerebral datorită formării unui cheag);

–  dacă suferiţi de unele boli ale ficatului;

–  dacă aveţi anumite tumori maligne ale sânului şi ale uterului;

–  dacă aveţi sângerări vaginale, a căror cauză nu a fost stabilită;

–  dacă sunteţi în perioada de sarcină sau alăptare.

Nu trebuie să utilizaţi Estreva, decât dacă v-a fost prescrisă de dumneavoastră, în următoarele situaţii:                                                                               –                     dacă aţi suferit recent de inflamaţie a unei vene însoţită de formarea unui sau de obliterarea unui vas de sânge pulmonar;

–          dacă aţi avut unele boli cardiace.

Utilizaţi cu precauţie Estreva în următoarele situaţii:

Precauţii

–   trebuie efectuat un control medical înainte de a începe tratamentul şi periodic în timpul tratamentului;

–  informaţi medicul dumneavoastră în legătură cu toate bolile de care aţi suferit sau care au apărut în timpul tratamentului:

–          dacă aţi suferit de un accident vascular cerebral (cauzat de o hemoragie sau de formarea unui cheag de sânge);

–          dacă aţi suferit de afecţiuni vasculare (mai ales oculare, la nivelul retinei);

–          dacă aţi avut prurit gestaţional;

–          dacă au existat în familia dumneavoastră cazuri de cancer de sân

În toate aceste situaţii, tratamentul nu este contraindicat ci trebuie efectuat cu grijă deosebită.

–   trebuie avută în vedere, de asemenea, o supraveghere medicală deosebit de atentă în cazul în care suferiţi de obezitate, diabet zaharat sever, endometrioză (afecţiune caracterizată prin prezenţa de mucoasă uterină în afara uterului), insuficienţă renală sau afecţiuni hepatice, epilepsie, astm bronşic, lupus eritematos (boală gravă ce afectează în mod deosebit pielea), tumori ale hipofizei (glandă de la nivelul creierului), porfirie (boală ereditară), otospongioză (afecţiune a urechii ce produce diminuarea auzului);

–   atenţionaţi medicul dumneavoastră dacă urmează să fiţi imobilizată la pat o perioadă de timp sau să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală;

–   urmaţi cu stricteţe recomandările medicului dumneavoastră, mai ales cele referitoare la tratamentul asociat cu progestogen.

Atenţionări speciale

–    dacă simptomele persistă în timpul efectuării tratamentului, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră;

–   medicul dumneavoastră vă poate prescrie utilizarea în timpul tratamentului a încă unui medicament hormonal (progestogen);

–  în unele situaţii trebuie efectuat un control periodic al sânilor (mai ales în cazul prezenţei unor chisturi sau noduli ai sânului).

Sarcina şi alăptarea

Utilizarea acestui medicament este contraindicată în perioada de sarcină sau alăptare.

În cazul administrării accidentale în perioada de sarcină, întrerupeţi tratamentul şi adresaţi- vă medicului dumneavoastră.

Înainte de a utiliza orice medicament, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Medicamentul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Medicamentul conţine propilenglicol.

Utilizarea altor medicamente în acelaşi timp cu Estreva:

Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent un alt medicament, chiar dacă a fost obţinut fără prescripţie medicală.

Cum se utilizează Estreva?

Doze

Estreva este ambalat în flacon prevăzut cu pompă dozatoare.

Fiecare acţionare a pompei eliberează o doză de 0,5 g gel, ce conţine 0,5 mg estradiol. Doza zilnică recomandată este de 1,5 g gel, 1,5 mg estradiol, obţinută prin 3 acţionări ale pompei.

Tratamentul poate fi efectuat timp de 24-28 zile, urmate de 2-7 zile de pauză (tratament intermitent).

De asemenea, tratamentul poate fi efectuat şi fără întrerupere (tratament continuu).

Medicul dumneavoastră va alege schema de tratament cu Estreva adecvată situaţiei dumneavoastră. El poate să vă modifice doza administrată şi durata tratamentului în funcţie de răspunsul terapeutic.

În perioada de întrerupere a tratamentului pot să apară sângerări asemănătoare cu cele menstruale. Acestea sunt normale şi sunt în cantitate redusă.

Medicul dumneavoastră vă poate asocia un alt medicament hormonal (progestogen) pe o perioadă de timp ce poate include cel puţin ultimele 12 zile ale utilizării gelului cu estradiol.

Dacă vi se pare că efectul administrării gelului Estreva este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se aplică gelul Estreva?

Deschideţi capacul.

Ţineţi flaconul într-o mână şi plasaţi-o pe cealaltă sub orificiul de deschidere a pompei, apoi acţionaţi pompa dozatoare pentru a obţine doza dorită. La prima utilizare pot fi necesare mai multe acţionări ale pompei pentru a încărca dispozitivul: prima doză obţinută poate să nu fie în cantitate suficientă, de aceea vă sfătuim să nu o utilizaţi.

După fiecare acţionare a pompei, lăsaţi ca pistonul acesteia să revină în poziţia iniţială.

Gelul va fi aplicat pe pielea curată, uscată şi fără leziuni (la nivelul abdomenului, coapselor, braţelor, umerilor). Suprafaţa pe care este aplicat gelul trebuie să fie egală cu dublul suprafeţei unei mâini.

Gelul nu trebuie aplicat la nivelul sânilor sau mucoaselor.

Trebuie evitat contactul cu ochii. După aplicare nu este necesară masarea zonei. Gelul nu pătează.

Vă recomandăm să vă spălaţi pe mâini după aplicarea gelului.

Când trebuie administrat gelul Estreva?

Gelul trebuie aplicat după ce vă spălaţi, dimineaţa sau seara.

Cât timp trebuie administrat gelul Estreva?

Tratamentul trebuie efectuat aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Doar acesta vă poate modifica durata de efectuare a tratamentului.

Conţinutul flaconului (50 g) permite efectuarea tratamentului timp de 1 lună.

Dacă aţi utilizat mai mult gel Estreva decât ar fi trebuit?

În cazul producerii unui supradozaj, simptomele ce pot apare în mod obişnuit sunt senzaţie de tensiune la nivelul sânilor, meteorism abdominal, iritabilitate, anxietate. Aceste manifestări dispar după reducerea dozei administrate.

Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă aţi uitat să aplicaţi gelul Estreva:

Continuaţi tratamentul aşa cum v-a fost prescris.

Nu aplicaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Reacţii ce pot să apară la întreruperea tratamentului cu Estreva:

În orice situaţie limitaţi-vă la recomandările medicului dumneavoastră.

Care sunt reacţiile adverse ce pot să apară?

Reacţii adverse

Ca toate medicamentele, Estreva poate să producă reacţii adverse.

În caz de persistenţă a bufeurilor, a uscăciunii vaginale, scurgerilor mamelonare, senzaţiei de tensiune la nivelul sânilor, greaţă, durere de cap, tulburări digestive, iritabilitate, iritarea ochilor la purtarea de lentile de contact, a senzaţiei de oboseală a picioarelor sau a pruritului în zona în care a fost aplicat gelul adresaţi-vă medicului dumneavoastră care vă poate modifica tratamentul în funcţie de situaţie.

În cazul apariţiei sângerărilor din sfera genitală în afara perioadei de întrerupere a tratamentului trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă observaţi apariţia altor reacţii adverse care nu au fost menţionate în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Cum se păstrează Estreva?

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din polietilenă, închis cu pompă dozatoare, ce conţine 50 g gel.

Data ultimei verificări a prospectului

Ianuarie 2005

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”