FENOFIBRAT TERAPIA 160 mg comprimate filmate

Substanță activa
fenofibrat micronizat
Clasa ATC
C10AB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Fenofibrat Terapia este utilizat pentru a scădea valorile grăsimilor în sânge, în asociere cu o dietă alimentară cu conţinut scăzut de grăsimi şi cu alte tratamente nemedicamentoase, cum sunt activitatea fizică şi scăderea în greutate.
Producător
Terapia SA
Acțiune terapeutică
fibraţi

Ce este Fenofibrat Terapia şi pentru ce se utilizează

Fenofibrat Terapia aparţine unui grup de medicamente cunoscute în mod obişnuit sub numele de fibraţi. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a scădea valorile grăsimilor (lipidelor) în sânge, de exemplu, grăsimile cunoscute sub numele de trigliceride.

Fenofibrat Terapia este utilizat pentru a scădea valorile grăsimilor în sânge, în asociere cu o dietă alimentară cu conţinut scăzut de grăsimi şi cu alte tratamente nemedicamentoase, cum sunt activitatea fizică şi scăderea în greutate.

Fenofibrat Terapia poate fi utilizat în asociere cu alte medicamente [statine] în anumite situaţii în care valorile grăsimilor în sânge nu sunt controlate numai prin tratamentul cu o statină.

Înainte să luaţi Fenofibrat Terapia

Nu luaţi Fenofibrat Terapia

–               dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la fenofibrat sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6),

–               dacă suferiţi de boli severe ale ficatului sau rinichilor,

–               dacă aveţi pietre la nivelul vezicii biliare (litiază biliară) sau o boală numită ciroză biliară,

–               dacă aţi suferit reacţii fotoalergice (reacţie alergică determinată de expunerea la lumină solară sau la lumină UV) sau reacţii fototoxice (leziuni ale pielii determinate de expunerea la lumină solară sau la lumină UV) în timpul tratamentului cu fibraţi (medicamente care modifică concentraţiile lipidelor) sau ketoprofen (medicament antiinflamator),

–               dacă aveţi pancreatită acută sau cronică (inflamarea pancreasului)-de altă cauză decât creşterea în exces a grăsimilor din sânge,

–               dacă aveţi vârsta sub 18 ani.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Fenofibrat Terapia

înainte să luaţi Fenofibrat Terapia, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–                dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii,

–                dacă suferiţi de hipotiroidie (activitate diminuată a glandei tiroide),

–                dacă consumaţi alcool etilic în exces.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda analize ale sângelui pentru a monitoriza valorile colesterolului sau vă recomandă efectuarea de teste pentru a evalua funcţia hepatică şi musculară.

Copii şi adolescenţi

Nu au fost încă stabilite siguranţa şi eficacitatea fenofibratului la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Nu sunt disponibile date. Prin urmare, utilizarea fenofibratului nu este recomandată la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală, mai ales:

–                dacă luaţi medicamente care împiedică formarea cheagurilor de sânge (de exemplu warfarină),

–                dacă luaţi alte medicamente modificatoare ale concentraţiilor lipidelor (de exemplu medicamente cunoscute sub denumirile de statine sau fibraţi),

–                dacă luaţi ciclosporină (un imunosupresor),

–                contraceptive orale.

Folosirea Fenofibrat Terapia împreună cu alimente şi băuturi

Fenofibrat trebuie administrat întotdeauna cu alimente, deoarece acesta se absoarbe mai greu în cazul administrării în condiţii de repaus alimentar

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Fenofibratul nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Cum să luaţi Fenofibrat Terapia

Luaţi întotdeauna Fenofibrat Terapia exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi

Doza iniţială recomandată este de 160 mg fenofibrat pe zi, administrată în timpul unei mese principale.

Răspunsul la tratament trebuie monitorizat prin determinarea concentraţiilor lipidelor (grăsimilor) din sânge.

Fenofibratul trebuie luat în timpul mesei, deoarece absorbţia este lentă în absenţa alimentelor. Dieta instituită înaintea terapiei trebuie continuată. Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

Copii şi adolescenţi

Fenofibrat Terapia nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Trebuie să continuaţi dieta săracă în grăsimi.

Dacă mergeţi la alt medic sau la spital, spuneţi că luaţi Fenofibrat Terapia, deoarece sunt unele medicamente pe care nu trebuie să le luaţi concomitent cu Fenofibrat Terapia.

Dacă aveţi impresia că efectul lui Fenofibrat Terapia este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă aţi luat mai mult Fenofibrat Terapia decât trebuie

Dacă luaţi din greşeală mai multe comprimate sau dacă credeţi că un copil a înghiţit comprimatele, mergeţi imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital sau spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă aţi uitat să luaţi Fenofibrat Terapia

Nu vă îngrijoraţi dacă uitaţi să luaţi o doză de Fenofibrat Terapia. Luaţi doza următoare în timpul mesei următoare şi continuaţi apoi ca de obicei. Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul nu luaţi o doză dublă în acelaşi timp. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Dacă încetaţi să luaţi Fenofibrat Terapia

Luaţi medicamentul aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră şi cât timp v-a recomandat. Tratamentul dislipidemiei trebuie efectuat pe o perioadă îndelungată. Nu încetaţi să luaţi medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Fenofibrat Terapia poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Majoritatea pacienţilor nu vor prezenta reacţii adverse în timp ce iau capsulele. Dacă reacţiile adverse nu dispar după câteva zile sau dacă nu vă simţiţi bine în general, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua următoarea doză. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri sau crampe musculare.

Principalele reacţii adverse raportate sunt:

Tulburări gastro-intestinale: tulburări digestive, la nivelul stomacului sau intestinului (durere abdominală, greaţă, vărsături, diaree şi eliminare de gaze) de intensitate moderată, mai puţin frecvent pancreatită.

Afecţiuni cutanat şi ale ţesutului subcutanat: reacţii cum ar fi erupţii pe piele, prurit (senzaţie de mâncărime), urticarie (băşici roşii apărute pe piele) sau reacţii de fotosensibilitate (la lumina solară sau la radiaţii UV artificiale). În cazuri izolate poate să apară fotosensibilitate manifestată prin eritem (înroşire trecătoare sau persistentă), formaţiuni veziculare (băşici cu lichid) sau nodulare (umflături solide).

Tulburări ale sistemului nervos: durere de cap Tulburări generale: oboseală Tulburări acustice şi vestibulare: vertij

Tulburări vasculare: mai puţin frecvent tromboembolism (blocarea vaselor de sânge de la nivel plămânilor sau membrele inferioare prin cheaguri de sânge). Alte reacţii adverse raportate:

Tulburări la nivelul ficatului şi biliare: Foarte rar, s-a raportat hepatită (inflamaţie a ficatului) ale cărei simptome pot fi icter (colorarea în galben a pielii sau a conjunctivei oculare), durere abdominală şi prurit (senzaţie de mâncărime). La unele persoane s-a raportat formarea de pietre la nivel biliar.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: s-au raportat mialgie (durere musculară), miozită (inflamaţie a muşchilor), crampe musculare, diminuarea forţei musculare şi rabdomioliză (distrugere a muşchilor). De obicei, aceste efecte sunt reversibile după întreruperea administrării medicamentului.

Alte reacţii adverse: La un număr foarte mic de pacienţi s-a raportat astenie sexuală (lipsa dorinţei de a face sex), alopecie (căderea părului) şi cazuri foarte rare de pneumopatie interstiţială (o boală cronică a ţesutului pulmonar).

Investigaţii diagnostice

-la unii pacienţi, se pot observa creşteri moderate ale concentraţiilor plasmatice ale transaminazelor (unele enzime hepatice),

-leucopenie (scăderea numărului celulelor albe din sânge) şi a hemoglobinei,

-creşterea uşoară a concentraţiei plasmatice de creatinină şi uree (substanţe eliminate în urină).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Fenofibrat Terapia

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Fenofibrat Terapia după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Fenofibrat Terapia

–                Substanţa activă este fenofibrat micronizat. Un comprimat filmat conţine fenofibrat micronizat 160 mg.

–                Celelalte componente sunt: nucleul-amidon de porumb pregelatinizat, povidonă K 30, laurilsulfat de sodium, celuloză microcristalină, crospovidonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearil fumarat de sodiu; film- alcool polivinilic (parţial dehidrolizat), dioxid de titan (E 171), talc, lecitină de soia, gumă Xantan

Cum arată Fenofibrat Terapia 160 mg şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate de formă ovală, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu

„RX901” pe una din feţe

Cutie cu 4 blistere din PVC-Aclar/Al a câte 7 comprimate filmate

Cutie cu 3 blistere din PVC-Aclar/Al a câte 10 comprimate filmate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Terapia SA,

Str. Fabricii, nr.124, Cluj-Napoca, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost revizuit în Septembrie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”