FLEBOGAMMA 5%, soluţie perfuzabilă

Substanță activa
imunoglobuline G.
Clasa ATC
J06BA
Format
soluţie perfuzabilă
Afecțiuni
Sindroame de imunodeficienţă primară, agamaglobulinemie şi hipogamaglobulinemie congenitale, imunodeficienţe variabile comune, imunodeficienţe severe combinate, sindromul Wiskott Aldrich, Sindrom Guillain Barré; Boala Kawasaki
Producător
INSTITUTO GRIFOLS S.A.
Acțiune terapeutică
Imunoglobulină umană normală pentru administrare intravasculară.

Compoziţie/ Indicaţii terapeutice

Compoziţie

100 ml soluţie perfuzabilă conţin 50 g proteine totale, din care cel puţin 97% sunt imunoglobuline G. (IgG) şi excipienţi: D-sorbitol, polietilen glicol, apă pentru preparate injectabile. Procentajul subclaselor IgG determinat prin imunonefelometrie este de aproximativ 70.3% IgGi, 24.7% IgG2, 3.1% IgG3 şi 1.9% IgG4. Conţinutul IgA este mai mic de 0,05 mg/ml.

Grupa farmacoterapeutică

Imunoglobulină umană normală pentru administrare intravasculară.

Indicaţii terapeutice

Terapia de substituţie în:

–                  Sindroame de imunodeficienţă primară cum sunt:

–  agamaglobulinemie şi hipogamaglobulinemie congenitale;

–  imunodeficienţe variabile comune;

–  imunodeficienţe severe combinate;

–  sindromul Wiskott Aldrich.

–                 Mielom sau leucemie limfatică cronică cu hipogamaglobulinemie secundară severă şi infecţii recurente;

–                 Copii cu boală SIDA congenitală şi cu infecţii repetate.

Imunomodulator

–                 Purpură trombocitopenică imună (idiopatică), la copii sau adulţi cu risc crescut de sângerare sau anterior intervenţiilor chirurgicale, pentru creşterea rapidă a numărului de plachete;

–                 Sindrom Guillain Barré;

–                 Boala Kawasaki;

–                 Transplant alogen de măduvă hematopoietică.

Contraindicaţii/ Precauţii

Contraindicaţii

–                Hipersensibilitate la oricare din componente. (Vezi atenţionările speciale legate de excipienţi la paragraful 4.4)

–                Intoleranţă la imunoglobulinele omoloage mai ales în cazurile foarte rare de deficienţă IgA atunci când pacientul prezintă anticorpi anti-IgA.

Precauţii

Unele reacţii adverse severe pot fi legate de debitul de administrare a perfuziei. Debitul recomandat la punctul 4.2 trebuie urmat întocmai. Pacienţii trebuie monitorizaţi pentru a se detecta orice simptome care pot să apară, pe perioada perfuziei. Unele reacţii adverse apar mai des:

–                 în caz de debit mare al perfuziei

–                 la pacienţi cu hipoglobulinemie sau agamaglobulinemie cu sau fără deficienţă de IgA

–                 la pacienţi care primesc pentru prima oară imunoglobulină umană normală. sau, în cazuri rare, când produsul pe bază de imunoglobulină umană normală este schimbat sau intervalul de timp de la ultima administrare este mare.

Reacţiile de hipersensibilizare sunt rare. Ele pot să apară în cazuri foarte rare de deficienţă de IgA cu anticorpi anti-IgA. Rareori, imunoglobulinele umane normale pot produce o scădere a tensiunii arteriale cu reacţie anafilactică, chiar şi la pacienţii care au tolerat tratamentele anterioare cu imunoglobuline umane normale.

Posibilele complicaţii apărute datorita modului de administrare a produsului pot fi evitate respectând anumite reguli la administrarea lui:

Complicaţiile eventuale pot fi adesea evitate astfel:

–                 păstrarea flaconului la temperatura corpului inainte de a fi administrat;

–                 verificarea sensibilităţii pacientului la imunoglobulină umană normală prin injectarea lentă a unei doze de produs la un debit de 0,6 – 1,2 ml/kg/oră

–                 monitorizarea atentă a pacienţilor pentru decelarea oricărui simptom pe parcursul perfuziei – în special pacienţii care primesc prima dată imunoglobulină umană normală, pacienţii care primesc alt produs pe bază de imunoglobulină umană normală sau când există un interval mare de la administrarea ultimei doze de imunoglobulină trebuie monitorizaţi pe perioada administrării primei perfuzii şi în prima oră după administrare, pentru a detecta eventualele reacţii adverse. Toţi ceilalţi pacienţi trebuie observaţi timp de cel puţin 20 de minute după administrare.

Există dovezi despre legătura dintre administrarea imunoglobulinei umane normale şi evenimente tromboembolice cum sunt: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, embolismul pulmonar şi trombozele venoase profunde, fapt ce se presupune că este cauzat de creşterea vâscozităţii sângelui prin influxul mare de imunoglobuline la pacienţi cu grad de risc. Se recomandă prudenţă în privinţa prescrierii şi administrării de imunoglobulină umană normală la pacienţi obezi şi la cei la care pre­există factori de risc pentru evenimente tromboembolice (vârstă înaintată, hipertensiune arterială, diabet zaharat, antecedente de boli vasculare sau episoade trombotice, pacienţi cu afecţiuni trombofilice existente sau dobândite, pacienţi imobilizaţi la pat pentru perioade lungi, pacienţi cu hipovolemie severă, pacienţi cu afecţiuni ce determină vâscozitate crescută a sângelui). Au fost raportate cazuri de pacienţi cu insuficienţă renală acută consecutiv administrării de imunoglobulină umană normală. În marea majoritate a cazurilor au fost identificaţi factori de risc adiţionali precum insuficienţă renală pre-existentă, diabet zaharat, hipovolemie, obezitate, administrare concomitentă de medicamente nefrotoxice sau vârstă de peste 65 ani. În caz de insuficienţă renală se poate recurge la administrarea discontinuă. Raportările de disfuncţie renală sau insuficienţă renală acută s-au asociat cu administrarea i.v. de produse pe bază de imunoglobulină umană normală care conţin zahăr cu rol de conservant. La aceşti pacienţi cu risc se recomandă administrarea i.v. de imunoglobuline care nu conţin zahăr. Flebogamma 5% nu conţine zahăr. La pacienţii cu risc este utilă folosirea produselor cu imunoglobulină umană normală fără zaharoză.

La pacienţii cu risc de insuficienţe renală acută sau evenimente tromboembolice produsele pe bază de imunoglobulină umană normală trebuie administrate la debitul de perfuzie cel mai mic şi în doza terapeutică cea mai mică. Pentru toţi pacienţii este necesar ca:

–                 pacientul să fie bine hidratat înainte de perfuzie

–                 să se monitorizeze fluxul urinar

–                 să se monitorizeze nivelurile serice de creatinină

–                 să se evite utilizarea concomitentă a diureticelor de ansă

În plus produsul trebuie administrat la concentraţia minimă şi la ritmul de perfuzie recomandat. În cazul apariţiei reacţiilor adverse, fie se reduce viteza administrării, fie se opreşte administrarea. Tratamentul necesar depinde de natura şi severitatea reacţiilor adverse. În cazul apariţiei şocului, se instituie tratamentul standard pentru şoc.

Măsurile standard luate pentru prevenirea infecţiilor cauzate de administrarea de produse medicinale preparate din sânge sau plasmă umană includ selecţia donatorilor, screeningul individual al donărilor şi şi rezervoarelor de plasmă în vederea detectării unor markeri specifici ai infecţiilor şi includerea unor etape eficiente în procesul de fabricaţie în vederea inactivării/îndepărtării virusurilor. Totuşi, atunci când se administrează produse medicinale preparate din sânge sau plasmă umană, bolile infecţioase datorate agenţilor infecţioşi transmişi nu pot fi excluse în totalitate. Acest fapt este valabil şi pentru factorii patogeni de natură necunoscută.

Măsurile luate sunt eficiente pentru virusuri încapsulate cum ar fi HIV, HBV şi HCV, şi pentru virusurile neîncapsulate ca HAV.

Aceste măsuri au o eficienţă limitată împotriva virusurilor neîncapsulate ca parvovirus B19. Există dovezi clinice în privinţa absenţei transmiterii virusului hepatitei A şi a parvovirusului B19 prin administrarea de imunoglobulină umană normală, prezenţa anticorpilor în compoziţia produsului contribuind la siguranţa sa.

Se recomandă ca la fiecare administrare de Flebogamma 5% să se înregistreze numele şi seria de produs pentru a menţine o conexiune între pacient şi seria de produs.

Deoarece conţine sorbitol pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Interacţiuni/ Atenţionări speciale

Interacţiuni

Vaccinuri conţinând virusuri vii atenuate

Administrarea de imunoglobulină poate afecta negativ pentru o perioadă de la 6 săptămâni până la 3 luni eficacitatea vaccinurilor din virusuri vii atenuate cum sunt: rujeolă, rubeolă, oreion şi varicelă. După administrarea acestui produs trebuie să treacă un interval de 3 luni înainte de vaccinarea cu vaccinuri cu virusuri vii atenuate.

În cazul rujeolei, eficacitatea vaccinului poate fi diminuată după administrarea de imunoglobuline, timp de până la un an.

De aceea, la pacienţii cărora li se administrează vaccin rujeolic trebuie să se determine valoarea anticorpilor.

Interferenţa cu testele serologice

După administrarea de immunoglobulină creşterea temporară de anticorpi din sângele pacientului poate induce rezultate fals-pozitive în caz de teste serologice.

Transmiterea pasivă de anticorpi la antigenele eritrocitare, de exemplu A, B sau D poate să interfere cu anumite teste serologice cum ar fi testul Coombs, haptoglobina, numărul de reticulocite.

Atenţionări speciale

Sarcina şi alăptarea

Siguranţa utilizării acestui produs în timpul sarcinii nu s-a stabilit prin studii clinice controlate, de aceea trebuie administrat cu precauţie în timpul sarcinii sau alăptării. Experienţa de durată referitoare la imunoglobuline indică faptul că nu apar efecte adverse în timpul sarcinii şi nici asupra fătului sau nou-născutului.

Imunoglobulinele se excretă în laptele matern şi pot contribui la transferul pasiv de anticorpi protectori de la mamă la sugar.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu s-au observat efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Dozele depind de tipul de indicaţie. În terapia de substituţie dozele se ajustează individual pentru fiecare pacient în funcţie de parametrii farmacocinetici şi de răspunsul clinic. Dozele de mai jos sunt orientative.

Terapie de substituţie în sindroame de imunodeficienţă primară

Dozajul trebuie să asigure un nivel de IgG (măsurat înainte de următoarea perfuzie) de cel puţin 4-6 g/l. Sunt necesare 3 până la 6 luni după instituirea tratamentului pentru reechilibrarea pacientului. Doza iniţială recomandată este de 0,4 – 0,8 g/kg urmată de cel puţin 0,2 g/kg la fiecare 3 săptămâni. Doza necesară pentru a atinge nivelul de 6g/l este de aproximativ 0,2 – 0,8 g/kg/lună. Intervalul între doze la momentul atingerii concentraţiei de echilibru variază de la 2 la 4 săptămâni. Este necesară determinarea concentraţiei înainte de doza următoare pentru a ajusta dozele sau intervalul dintre administrări.

Terapie de substituţie în mielom sau leucemie limfocitară cronică cu hipogamaglobulinemie secundară severă şi infecţii repetate; terapie de substituţie la copii cu SIDA şi infecţii repetate. Doza recomandată este de 0,2 – 0,4 g/kg administrată la fiecare 3 până la 4 săptămâni. Purpură trombocitopenică idiopatică

Pentru tratamentul episoadelor acute se recomandă doze de 0,8 – 1 g/kg în prima zi, doze ce se pot repeta o dată în decursul a 3 zile, sau 0,4 g/kg zilnic timp de 2 până la 5 zile. Tratamentul se poate repeta dacă apar recăderi.

Sindrom Guillain Barré

Doza recomandată este de 0,4 g/kg şi zi, timp de 3-7 zile. Experienţa este limitată în cazul copiilor. Boala Kawasaki

Doza recomandată este de 1,6-2 g/kg, administrată în doze divizate într-un interval de 2-5 zile sau de 2 g/kg în doză unică. Pacienţilor trebuie să li se administreze concomitent tratament cu acid acetilsalicilic.

Transplant de măduvă osoasă alogenică

Tratamentul cu imunoglobulină umană poate fi folosit ca o parte a regimului de pregătire şi după transplant.

Pentru tratamentul infecţiilor şi profilaxia rejecţiei de grefă dozele sunt individualizate. Doza iniţială este de 0,5 g/kg/săptămână, începând cu 7 zile înainte de transplant şi timp de până la 3 luni după transplant.

În caz de sistare persistentă a producţiei de anticorpi, doza recomandată este de 0,5 g/kg/lună până ce nivelurile de anticorpi revin la normal.

Dozele recomandate sunt prezentate în tabelul următor:

Indicaţii

Doza

Frecvenţa injectării

Terapia de substituţie în sindroame de imunodeficienţă primară

– Doza iniţială: 0,4-0,8 g/kg după care: 0,2-0,8 g/kg

La intervale de 2-4 săptămâni pentru a se obţine o valoare a IgG de cel puţin 4-6 g/l

Terapia de substituţie în sindroame imunodeficienţă secundară

0,2-0,4 g/kg

La intervale de 3-4 săptămâni pentru a se obţine o valoare a IgG de cel puţin 4-6 g/l

Copii cu boală SIDA

0,2-0,4 g/kg

La interval de 3-4 săptămâni

Imunomodulator:

   

Purpură trombocitopenică idiopatică

0,8-1 g/kg sau 0,4 g/kg şi zi

În prima zi, se poate repeta la intervale de 3 zile Timp de 2-5 zile

Sindrom Guillain Barré

0,4 g/kg şi zi

Timp de 3-7 zile

Boala Kawasaki

1,6-2 g/kg sau 2 g/kg

În doze divizate, timp de 2-5 zile în asociere cu acid acetilsalicilic sau în doză unică în asociere cu acid acetilsalicilic

Transplant alogen de măduvă hematopoietică

   

– tratamentul infecţiilor şi profilaxia rejetului de grefă

0,5 g/kg

Săptămânal începând din ziua a 7-a până la 3 luni după transplant

– persistenţa lipsei de producere de anticorpi

0,5 g/kg

Lunar, până la normalizarea valorii anticorpilor

 

Mod de administrare

Flebogamma 5% trebuie administrată intravenos la un debit iniţial de 0,6 -1,2 ml/kg/oră în primele 30 de minute.

Dacă este bine tolerat, debitul de administrare poate fi crescut treptat până la maxim 6 ml/kg/oră.

Reacţii adverse/ Supradozaj

Reacţii adverse

Ocazional, pot să apară reacţii adverse cum sunt frisoane, cefalee, febră, vărsături, reacţii alergice, greaţă, artralgii, scăderea tensiunii arteriale şi dureri de spate moderate; ele pot fi evitate prin respectarea modului de pregatire şi de administrarea a perfuziei.

Rareori, imunoglobulinele umane normale pot produce o scădere bruscă a tensiunii arteriale şi în cazuri izolate pot determina apariţia şocului anafilactic chiar în cazul pacienţilor care nu au prezentat hipersensibilitate la administrările anterioare.

După administrarea de imunoglobuline umane normale s-au observat cazuri de meningită aseptică reversibilă, cazuri izolate de anemie hemolitică reversibilă/hemoliză reversibilă şi cazuri rare de erupţii cutanate tranzitorii.

S-au observat creşteri ale nivelului seric al creatininei şi/sau insuficienţă renală acută.

Foarte rar s-au raportat reacţii tromboembolice cum sunt infarct miocardic, accident vascular cerebral, embolism pulmonar şi tromboză venoasă profundă mai ales la vârstnici, la pacienţi cu manifestări de ischemie cerebrală sau cardiacă, la obezi sau hipovolemici.

Pentru informaţii de siguranţă virală vezi «Precauţii».

Supradozaj

Supradozajul poate determina supraîncărcare volemică şi creşterea vâscozităţii, în special la pacienţi cu factori de risc prezenţi, inclusiv pacienţi vârstnici sau pacienţi cu insuficienţă renală.

Instructiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării si manipularea sa

Produsul trebuie încălzit la temperatura camerei sau la temperatura corpului înainte de utilizare. Soluţia trebuie să fie clară sau uşor opalescentă. A nu se utiliza produsul dacă nu este limpede sau dacă prezintă sedimente.

Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

Alte informatii

Păstrare

A se păstra la temperaturi între 2°C-30°C, în ambalajul original. A nu se congela.

A nu se utiliza după data expirării înscrisă pe ambalaj. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 1 flacon din sticlă incoloră a 10 ml soluţie perfuzabilă Cutie cu 1 flacon din sticlă incoloră a 50 ml soluţie perfuzabilă Cutie cu 1 flacon din sticlă incoloră a 100 ml soluţie perfuzabilă Cutie cu 1 flacon din sticlă incoloră a 200 ml soluţie perfuzabilă

Producător

INSTITUTO GRIFOLS S.A.,

Poligon Industrial Levant. Can Guasch, 2 08150 Parets Del Valles, Barcelona, Spania

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

INSTITUTO GRIFOLS S.A.,

Poligon Industrial Levant. Can Guasch, 2 08150 Parets Del Valles, Barcelona, Spania

Data ultimei verificări a prospectului

Noiembrie 2006

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”