FLIXONASE®, spray nazal suspensie 0,05%

Substanță activa
propionat de fluticazona
Clasa ATC
R01AD
Format
spray nazal suspensie
Afecțiuni
Flixonase este utilizat pentru prevenirea si tratarea simptomelor (mentionate mai jos) rinitelor alergice sezoniere sau rinitelor perene la adulti si copii cu varsta mai mare de 4 ani
Producător
GlaxoWellcome S.A.
Acțiune terapeutică
Glucocorticoizii previn inflamatia mucoasei si reduc simptomele reactiilor alergice atunci cand sunt administrati nazal.

Ce este Flixonase si pentru ce este utilizat

O doza (100 mg spray nazal suspensie) contine propionat de fluticazona (micronizat) 50 pg si excipienti: glucoza anhidra, celuloza microcristalina si carboximetilceluloza sodica, alcool feniletilic, clorura de benzalconiu, polisorbat 80, acid clorhidric diluat 10% m/m, apa purificata.

Medicul dumneavoastră a ales Flixonase pentru ca se potriveste afectiunii pe care o aveti. Fiecare flacon de Flixonase contine aproximativ 120 doze.

Flixonase este utilizat pentru prevenirea si tratarea simptomelor (mentionate mai jos) rinitelor alergice sezoniere sau rinitelor perene la adulti si copii cu varsta mai mare de 4 ani:

–   stranut,

–   mancarime, secretie nazala abundenta,

–   nas infundat/congestionat,

–   durere si presiune la nivelul nasului si ochilor (sinusurilor).

Rinita apare datorita particulelor mici aspirate prin nas si care nu sunt recunoscute de catre organismul uman, denumite alergeni. Corpul incearca sa elimine alergenii prin stranut, mancarime la nivelul ochilor, lacrimare, secretie nazala si nas infundat. Aceste simptome pot sa apara la inceputul verii prin inspirarea polenului din ierburi sau din copaci si sunt manifestari ale rinitei alergice sezoniere (de exemplu, febra de fan). Unele persoane au probleme tot timpul anului, iar aceasta este numita rinita perena, de cele mai multe ori datorata prafului de casa sau parului de caine si pisica.

Flixonase este unul dintre medicamentele care fac parte din clasa glucocorticoizilor, care sunt similari cu substantele fiziologice ale corpului. Glucocorticoizii previn inflamatia mucoasei si reduc simptomele reactiilor alergice atunci cand sunt administrati nazal.

Inainte de a utiliza Flixonase

Nu utilizati Flixonase:

–    daca sunteti hipersensibil (alergic) la propionatul de fluticazona sau la oricare dintre excipientii produsului;

–   tulburari de hemostaza, in special sangerari nazale;

– copii sub 4 ani in absenta studiilor clinice.

Daca răspunsul dumneavoastra este „DA” la oricare dintre intrebarile urmatoare, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul INAINTE de a incepe sa utilizati medicamentul:

–   Suntei gravida sau incercati sa ramaneti gravida?

–   Alaptati la san?

–   Aveti sau ati avut de curand o infectie, o ulceratie sau un traumatism la nivelul nasului?

–   Aveti tuberculoza sau infectii micotice pulmonare?

Atentionari in caz de tratament prelungit

In cazul unui tratament prelungit este necesara examinarea regulata a mucoasei nazale.

In cazul administrarii de doze mari, timp indelungat pot sa apara efectele generale ale glucocorticoizilor.

Atentionare pentru sportivi

Sportivii trebuie avertizati ca propionatul de fluticazona poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Administrarea/utilizarea altor medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le utilizati, inclusiv cele care se elibereaza fara prescriptie medicala.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu s-au raportat.

Cum se utilizeaza Flixonase

Flixonase trebuie administrat numai nazal.

DOZE

Adulti si copii cu varsta mai mare de 12 ani

Doza obisnuita este de 2 puf-uri in fiecare nara o data pe zi, de preferat dimineata. Medicul dumneavoastra poate sa va recomande o crestere a acestei cantitati la un MAXIMUM de 2 puf­uri in fiecare nara de 2 ori pe zi (dimineata si seara).

Copii intre 4 si 11 ani

Cantitatea obisnuita este de un singur puf in fiecare nara o data pe zi. Medicul dumneavoastra va poate recomanda o crestere a acestei cantitati la un puf in fiecare nara de 2 ori pe zi (dimineata si seara).

înainte de a utiliza Flixonase trebuie sa va spalati pe maini si sa scoateti capacul de protectie al spray-ului.

INTRETINEREA FLACONULUI

In cazul in care flacon este nou sau nu a fost folosit timp de cateva zile, va trebui sa verificati pentru ca aceasta sa functioneze corespunzator.

–   Tineti flaconul in pozitie verticala, puneti degetul mare la baza flaconului si cate un deget pe partile laterale ale pompei dozatoare.

–    Continuati sa tineti flaconul in pozitie verticala, dar nu cu pompa dozatoare indreptata spre dumneavoastra.

–     Apasati pompa dozatoare cu cele 2 degete tinand fix degetul mare. Substanta se va pulveriza foarte fin in aer.

Daca functioneaza cititi punctul „UTILIZAREA POMPEI DOZATOARE”

Daca nu functioneaza sau în cazul în care considerati ca este blocata, cititi punctul „CURATAREA POMPEI DOZATOARE”. NU utilizati ace sau obiecte ascutite pentru a incerca sa deblocati pompa dozatoare sau pentru a largi orificiul acesteia. Toate aceste actiuni vor strica pompa dozatoare.

UTILIZAREA POMPEI DOZATOARE (Respectati cu grija aceste instructiuni)

1.   Agitati flaconul cu atentie

2.    Curatati nasul inainte de administrare

3.    Tineti pompa dozatoare in pozitie verticala, puneti degetul mare la baza flaconului si cate un deget pe partile laterale ale pompei dozatoare.

4.    Comprimati una dintre nari cu degetul si introduceti pompa dozatoare in cealalta nara.

5.    Aplecati usor capul inainte pentru a mentine pozitia verticala a flaconului. Incepeti sa respirati pe nas si apasati pompa dozatoare cu degetele. Lasati pompa dozatoare in nara si respirati pe gura.

6.   Administrati o noua doza in aceeasi nara, repetand cei 5 pasi de mai sus.

7.    Scoateti pompa dozatoare din nara si repetati pasii de la 3 la 6 in cealalta nara.

8.   Dupa utilizare, stergeti pompa dozatoare cu un servetel curat si puneti capacul la loc.

CURATAREA POMPEI DOZATOARE

Flaconul dumneavoastra trebuie curatat cel putin o data pe saptamana.

–   Indepartati capacul si apoi trageti usor in sus pompa dozatoare pentru a o scoate.

–    Spalati pompa dozatoare si capacul acesteia sub jet de apa calduta. Lasati-o sa se usuce la temperatura camerei, dupa care puteti pune pompa dozatoare si capacul inapoi la flacon.

–    Daca pompa dozatoare se blocheaza, aceasta poate fi scoasa ca mai sus si lasata sa se inmoaie in apa calduta. Clatiti-o apoi sub jet de apa rece, lasati-o sa se usuce si apoi puneti-o la loc.

S-ar putea sa dureze cateva zile pentru ca Flixonase sa-si faca efectul si este foarte important sa il utilizati in mod regulat. NU OPRITI TRATAMENTUL chiar daca va simtiti mai bine. Puteti face acest lucru numai in cazul in care medicul v-a sfatuit astfel.

Daca simptomele dumneavoastra raman aceleasi sau se inrautatesc, dupa un tratament regulat, este bine sa va adresati medicului care va va sfatui ce sa faceti.

Daca utilizati mai mult Flixonase decat este recomandat

Daca ati utilizat mai mult Flixonase decat v-a fost recomandat, spuneti imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca uitati sa utilizati Flixonase

Daca uitati sa utilizati o doza, nu trebuie sa va ingrijorati. Utilizati urmatoarea doza atunci cand trebuie.

Reactii adverse posibile

Majoritatea persoanelor nu au probleme atunci cand utilizeaza Flixonase. Totusi, ca toate medicamentele Flixonase poate avea reactii adverse.

Unele persoane pot deveni alergice la acest medicament, alergii care pot deveni severe, dar acest lucru este foarte rar.

Daca prezentati o umflare brusca (a fetei sau limbii), o eruptie cutanata sau o expiratie suieratoare insotita de ameteli imediat dupa utilizarea Flixonase INTRERUPETI utilizarea medicamentului si spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Pentru a evita eventualele raniri ale nasului, va rugam sa respectati cu grija instructiunile de la punctul „UTILIZAREA POMPEI DOZATOARE”.

Totusi, in cazul in care aveti o sangerare puternica la nivelul nasului care nu se mai opreste si aveti dureri de nas si gat in urma utilizarii pompei dozatoare INTRERUPETI utilizarea medicamentului si spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Imediat dupa utilizarea medicamentului unele persoane prezintă

–   dureri de cap

–   stranut

–   gust si miros neplacut in gura

–  uscarea nasului.

Nu trebuie sa va ingrijorati. De obicei acestea nu sunt in mod obisnuit severe si nu vor provoca probleme.

Daca observati orice reactie adversa care nu a fost mentionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Flixonase

A nu se utiliza după data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Acest prospect nu va ofera toate informatiile despre acest medicament. Daca aveti intrebari legate de medicament sau aveti anumite nelamuriri, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Alte informatii

Ambalaj

Cutie cu un flacon a 120 doze, prevazut cu pompa dozatoare.

Producător

GlaxoWellcome S.A., Spania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Glaxo Wellcome Uk Limited Stockley Park West, Uxbridge, Middlesex UB11 1BT, Marea Britanie

Data ultimei verificări a prospectului

Ianuarie 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”