Fortum conţine ceftazidimă, care este un antibiotic ce aparţine clasei cefalosporinelor. Antibioticele sunt utilizate pentru a distruge bacteriile sau germenii care determină infecţii. Fortum este indicat pentru a trata infecţiile determinate de un germene, un amestec de germeni şi, de asemenea, infecţiile severe în general.
Tipurile de infecţii care pot fi tratate cu Fortum includ următoarele: infecţii localizate la nivelul tractului respirator, ureche, nas, gât, tract urinar, intestine, abdomen, vezică biliară, oase, articulaţii, creier (meningite) muşchi şi piele. Poate fi, de asemenea, folosit pentru a trata infecţiile care survin după dializă sau pentru a preveni infecţiile care pot apărea după operaţii chirurgicale.
Medicul dumneavoastră a decis să vă administreze Fortum pentru că a descoperit că aveţi o infecţie sau pentru a vă proteja în faţa infecţiilor înainte de o operaţie. Câteodată, Fortum poate fi utilizat în asociere cu alte antibiotice pentru a trata sau a preveni infecţiile.
Nu utilizaţi Fortum
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ceftazidimă, alte cefalosporine sau la oricare dintre celelalte componente ale Fortum.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Fortum
Acest medicament este bine suportat de majoritatea pacienţilor, dar sunt anumite persoane care nu ar trebui să-l utilizeze. Puneţi-vă următoarele întrebări pentru a verifica dacă Fortum vă este indicat:
Dacă răspunsul dumneavoastră este „da” la oricare dintre aceste întrebări, adresaţi-va medicului dumneavoastră înainte de a folosi Fortum. Dacă nu sunteţi siguri, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul pentru a primi mai multe sfaturi.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Cefalosporinele în doze mari trebuie administrate cu precauţie la pacienţi care primesc şi tratament cu medicamente nefrotoxice, ca de exemplu antibiotice aminoglicozidice sau diuretice puternice, cum ar fi furosemidul, pentru că acestea pot afecta funcţia renală.
La fel ca şi alte antibiotice, ceftazidima poate afecta flora intestinală, conducând la scaderea reabsorbţiei estrogenului şi reducând eficacitatea contraceptivelor orale combinate. În consecinţă, se recomandă alte metode contraceptive.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Ceftazidima nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Fortum
Acest medicament conţine sodiu 25,17 mg pe doză pentru Fortum 500 mg, 50,34 mg pentru Fortum 1 g şi 100,68 mg pentru Fortum 2 g. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.
Utilizaţi întotdeauna Fortum, pulbere pentru soluţie injectabilă exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dumneavoastră daca nu sunteţi sigur.
Fortum se administrează de către medic sau asistenta medicală injectabil intramuscular sau intravenos. În anumite cazuri, se poate administra în perfuzie intravenoasă.
Fortum este disponibil sub formă de pulbere, de aceea înainte de administrare trebuie dizolvat şi transformat în soluţie. Reconstituirea soluţiei injectabile trebuie efectuată de către medic sau asistenta medicală.
Doza zilnică uzuală pentru adulţi este de 1 g de trei ori pe zi sau 2 g de două ori pe zi. Dozele pot fi mai mari sau mai mici, acestea depinzând de severitate sau de tipul de infecţie, greutate, vârsta şi funcţia rinichilor. Durata tratamentului depinde de tipul de infecţie.
Pentru prevenirea infecţiilor postoperatorii, se administrează 1 g înainte de operaţie şi o a doua doză după operaţie.
La sugari şi copii, doza se calculează pe baza greutăţii corporale.
Copii şi sugari cu vârsta peste 2 luni: 30-100 mg ceftazidimă/kg şi zi, fracţionat în 2 sau 3 prize. Copiii foarte grav bolnavi pot primi până la 150 mg/kg şi zi (până la 6 g maxim pe zi), divizat în 3 prize separate.
Nou-născuţii şi sugarii cu vârsta sub 2 luni: 25-60 mg/kg şi zi, fracţionat în 2 sau 3 prize.
La vârstnici, doza zilnică nu trebuie să depăşească în mod obişnuit 3 g, în special în cazul pacienţilor cu vârsta mai mare de 80 de ani.
Pentru pacienţii cu afecţiuni renale moderate până la severe doza de Fortum trebuie scăzută. La pacienţii cu insuficienţă renală hemodializaţi continuu sau cu flux crescut de hemofiltrare, doza recomandată este de 1 g pe zi, fracţionată.
La pacienţii hemodializaţi, doza recomandată trebuie repetată după fiecare hemodializă. Trebuie acţionat aşa pentru că Fortum se poate elimina din organism în timpul acestui tip de dializă, iar concentraţia trebuie menţinută.
Fortum poate fi folosit în dializa peritoneală şi dializa peritoneală continuă în ambulator (CAPD). Pe lângă administrarea intravenoasă, ceftazidima poate fi introdusă în lichidul pentru dializă (de obicei 125 – 250 mg pentru 2 l de soluţie de dializă).
În infecţiile bronhopulmonare şi la pacienţii cu fibroză chistică, dar cu funcţie renală normală, doza recomandată este de 100 – 150 mg/kg şi zi (până la 9 g pe zi la adulţi şi 6 g pe zi la copii), fracţionată în 3 prize. În anumite cazuri, un părinte al unui copil cu fibroza chistică sau un pacient adult cu fibroză chistică poate fi instruit cum să administreze Fortum acasă.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Fortum
Medicaţia este în mod normal administrată de către un cadru medical; dacă totuşi credeţi că nu vi s-a administrat o doză sau vi s-a administrat o doză prea mare, vă rugăm spuneţi medicului sau asistentei. Dacă suneţi în situaţia rară să fiţi instruit de medic să vă administraţi Fortum şi credeţi că v-aţi administrat prea mult, întrebaţi imediat medicul cum să procedaţi sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să utilizaţi Fortum
Dacă aţi omis administrarea unei doze, administraţi-vă o doză cât de curând vă aduceţi aminte şi continuaţi ca înainte.
Nu administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Ca toate antibioticele, şi în cazul Fortum este important să primiţi dozele regulat, până la terminarea tratamentului.
Dacă încetaţi să utilizaţi Fortum
Schimbarea sau întreruperea tratamentului trebuie făcute doar cu acordul medicului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră
sau farmacistului.
Ca toate medicamentele Fortum, pulbere pentru soluţie injectabilă poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Ca şi în cazul altor antibiotice, anumite persoane pot avea alergie la acest medicament.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat dacă apar oricare dintre următoarele reacţii adverse:
Spuneţi medicului cât mai repede posibil dacă apar următoarele reacţii adverse:
Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 persoane):
Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 persoane):
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 persoane):
Fortum poate produce modificări hematologice. Dacă faceţi un test de sânge pentru orice motiv, spuneţi persoanei care vă recoltează sânge că faceţi tratament cu Fortum, deoarece poate afecta rezultatul analizei dumneavoastră.
Daca urina dumneavoastră este testată pentru conţinutul în zahăr, Fortum poate determina un rezultat fals pozitiv.
Când se administrează prea mult Fortum, în special la persoanele care au afecţiuni renale, acesta poate provoca tremurături, convulsii şi uneori comă.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Fortum după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, ferit de lumină, în ambalajul original. Flacoanele reconstituite trebuie administrate imediat. Dacă acest lucru nu este posibil, păstraţi-le în frigider, la 2-8°C, nu mai mult de 24 de ore.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor
ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Fortum, pulbere pentru soluţie injectabilă
Substanţa activă este ceftazidima sub formă de ceftazidimă pentahidrat. Fortum 500 mg, pulbere pentru soluţie injectabilă
Un flacon conţine ceftazidimă 500 mg sub formă de ceftazidimă pentahidrat. Fortum 1 g, pulbere pentru soluţie injectabilă
Un flacon conţine ceftazidimă 1 g sub formă de ceftazidimă pentahidrat. Fortum 2 g, pulbere pentru soluţie injectabilă
Un flacon conţine ceftazidimă 2 g sub formă de ceftazidimă pentahidrat. Celălalt component este: carbonat de sodiu anhidru.
Cum arată Fortum şi conţinutul ambalajului Fortum 500 mg, pulbere pentru soluţie injectabilă
Cutie cu un flacon din sticlă incoloră a 500 mg pulbere pentru soluţie injectabilă
Fortum 1 g, pulbere pentru soluţie injectabilă
Cutie cu 1 flacon din sticlă incoloră conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă Cutie cu 100 flacoane din sticlă incoloră conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă
Fortum 2 g, pulbere pentru soluţie injectabilă
Cutie cu un flacon din sticlă incoloră a 2 g pulbere pentru soluţie injectabilă Pulbere albă până la crem.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Glaxo Wellcome UK Limited,
Glaxo Wellcome House, Berkeley Avenue,
Greenford, Middlesex, UB6 0NN, Marea Britanie
Producător
GlaxoSmithKline Manufacturing S.p.A., Via Alessandro Fleming 2, 37135 Verona, Italia
Acest prospect a fost aprobat în Octombrie, 2008
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel