Fosinopril Aurobindo 10 mg/ 20 mg, comprimate

Substanță activa
Fosinopril sodic
Clasa ATC
C09AA
Format
comprimate
Afecțiuni
tensiune arteriala, insuficienta cardiaca
Producător
APL Swift Services (Malta)
Acțiune terapeutică
inhibitor al ECA (inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei)

Ce este Fosinopril Aurobindo şi pentru ce se utilizează

Fosinopril aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). Fosinopril se leagă de ACE în organism, inhibând astfel formarea de angiotensină II, o substanţă care creşte tensiunea arterială. De asemenea, angiotensina II are un efect vasoconstrictor, determinând îngustarea vaselor de sânge. Prin inhibarea acestei substanţe, se produce o scădere a presiunii în interiorul vaselor de sânge şi funcţia inimii poate fi îmbunătăţită.

Fosinopril Aurobindo este prescris dacă aveţi tensiune arterială mare sau în cazul în care inima nu lucrează suficient, lucru cunoscut sub numele de „insuficienţă cardiacă”.

Inainte să luaţi Fosinopril Aurobindo

Nu luaţi Fosinopril Aurobindo

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la fosinopril sodic, la oricare dintre celelalte componente ale Fosinopril Aurobindo sau la alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA).
  • Dacă aţi avut vreodată în trecut reacţii de hipersensibilitate, cum sunt reacţii pe piele şi acumulare bruscă de lichid la nivelul pielii şi mucoaselor (de exemplu, la nivelul gâtului sau limbii), dificultăţi la respiraţie şi/sau mâncărime şi erupţii pe piele (cunoscut sub numele de angioedem) după ce aţi luat un inhibitor al ECA sau fără nicio cauză aparentă sau dacă există antecedente de astfel de reacţii în familia ta.
  • În cazuri de angioedem ereditar sau angioedem de cauză necunoscută
  • în care sunteţi de mai mult de 3 luni gravidă (este, de asemenea, mai bine să se evite administrarea de Fosinopril Aurobindo la începutul sarcinii – a se vedea pct Sarcina).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Fosinopril Aurobindo

Administrarea unei doze iniţiale de 10 mg nu a fost studiată la pacienţi cu vârsta peste 75 ani trataţi pentru insuficienţă cardiacă sau la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă clasa NYHA IV.O scădere severă a tensiunii arteriale sau hiperkaliemia (prea mult potasiu în sânge) pot să apară la începutul tratamentului cu fosinopril în doză de 10 mg la:

  • pacienţi cu insuficienţă cardiacă severă ( clasa NYHA IV)
  • vârstnici
  • pacienţi cu funcţia rinichilor redusă, trataţi pentru insuficienţă cardiacă
  • pacienţi cu tensiune arterială mare trataţi cu comprimate care elimină apa (diuretice)

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Fosinopril Aurobindo nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie luat în cazul în care sunteţi de mai mult de 3 luni gravidă, deoarece dacă este utilizat în acest stadiu poate provoca vătămări grave copilului dumneavoastră (vezi pct. Sarcina).

• Puteţi avea o scădere excesivă a tensiunii arteriale. Deşi rare, aceasta poate să apară după administrarea primei doze, dacă sunteţi deshidratat (de exemplu, din cauza vărsăturilor, unei diete cu conţinut redus de sare, dializei, diareei sau din cauza terapiei cu diuretice (comprimate care elimină apa) sau dacă aveţi un anumit tip de tensiune arterială mare (cunoscut sub numele de hipertensiune arterială severă dependentă de renină-). O scădere excesivă a tensiunii arteriale poate să apară, de asemenea, dacă aveţi insuficienţă cardiacă. Acest risc este crescut dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă, utilizaţi diuretice de ansă în doze mari (un anumit grup de comprimate care elimină apa), aveţi cantităţi de sodiu prea mici în sânge (hiponatremie) sau funcţia rinichilor dumneavoastră este redusă. Dacă aveţi un risc crescut apariţie a scăderii excesive a tensiunii arteriale, trebuie să fiţi monitorizaţi îndeaproape la începutul tratamentului şi ori de câte ori vi se modifică dozele. De asemenea, acest lucrueste valabil dacă aveţi o insuficienţă cardiacă ischemică (un anumit tip de boală de inimă) sau tulburări care afectează vasele de sânge din creier (tulburări cerebrovasculare). In acest caz, tratamentul trebuie administrat cu precauţie deosebită, deoarece orice scădere marcată a tensiunii arteriale poate duce la infarct miocardic sau hemoragie cerebrală.

  • Dacă tensiunea dumneavoastră arterială scade prea mult. În acest caz, trebuie să staţi în poziţia culcat şi, dacă este necesar, să vi se administreze o perfuzie cu ser fiziologic. Acest lucru nu înseamnă că tratamentul dumneavoastră trebuie oprit. Odată ce volumul de sânge şi valoarea tensiunii arteriale au fost restabilite, tratamentul poate fi reluat, eventual cu o doză mai mică sau a continuat la fel ca înainte.
  • Dacă aveţi insuficienţă cardiacă şi tensiunea arterială este mică sau normală. O reducere suplimentară a tensiunii arteriale poate să apară. Dacă aceasta persistă, pot fi necesare reducerea dozei sau întreruperea tratamentul dumneavoastră.
  • Dacă aveţi stenoză aortică (îngustare a arterei principale a organismului), stenoză de valvă mitrală (o strictură în inimă) sau cardiomiopatie hipertrofică (îngroşare a peretelui muscular al inimii). În acest caz, trebuie să utilizaţi fosinopril cu prudenţă.
  • Dacă aveţi funcţia rinichilor redusă, nu este necesară modificarea dozei iniţiale. În acest caz, cantităţile de potasiu şi creatinină dinn sângele dumneavoastră trebuie monitorizate cu regularitate.
  • Dacă aveţi insuficienţă cardiacă. O scădere bruscă a tensiunii arteriale provocată de utilizarea de fosinopril poate duce la scăderea funcţiei rinichilor şsi insuficienţă renală, chiar acută (care este, în general, temporară).
  • Dacă aveţi stenoză de arteră renală (îngustare a uneia sau ambelor artere de la nivelul rinichilor), fosinoprilul poate provoca o creştere a anumitor substanţe în sânge (adică pot creşte cantităţile de uree şi creatinină), în special dacă aveţi funcţia rinichilor redusă.
  • Dacă aveţi hipertensiune arterială renovasculară (tensiune arterială mare determinată de îngustarea arterelor care duc la rinichi), aveţi un risc crescut de apariţie a scăderii severe a tensiunii arteriale şi a funcţiei rinichilor. În acest caz, tratamentul trebuieefectuat sub supraveghere medicală strictă, administrându-se doze mici iar creşterea dozelor se va face cu prudenţă. În plus, orice tratament cu comprimate care elimină apa (diuretice) trebuie oprit. De asemenea, funcţia renală trebuie monitorizată în timpul primelor câteva săptămâni de tratament.
  • Pentru că, la unii pacienţi cu tensiune arterială mare, fără boală renovasculară (rinichi), fosinoprilul poate provoca o creştere a cantităţilor anumitor substanţe din sânge (de adică pot creşte cantităţile de uree şi creatinină). Aceste creşteri sunt în general minore şi temporare, în special dacă fosinoprilul se administrează în acelaşi timp cu un diuretic (comprimat care elimină apa). Dacă se întâmplă acest lucru, tratamentul trebuie oprit. Dacă este necesar, tratamentul poate fi reluat mai târziu, cu o doză mică. Riscul de a prezenta astfel de reacţii adverse este mai mare la pacienţii cu tulburări renale preexistente.
  • La pacienţii cu disfuncţii renale preexistente, în cazuri rare poate să apară proteinurie (excreţie de proteine în urină). Dacă aceasta depăşeşte 1 g / zi, fosinoprilul pot fi utilizat numai după o analiză atentă a beneficiilor şi riscurilor, precum şi cu monitorizarea regulată a rezultatelor testelor de laborator.
  • Dacă prezentaţi reacţii de hipersensibilitate, cum sunt reacţii pe piele şi acumulare bruscă de lichid la nivelul pielii şi mucoaselor (de exemplu, la nivelul feţei, braţelor şi / sau picioarelor, buzelor, limbii, gâtului sau laringelui), dificultăţi la respiraţie şi / sau mâncărime şi erupţie trecătoare pe piele (aşa-numit angioedem). Trebuie să opriţi imediat utilizarea de fosinopril, să fie luate măsuri adecvate şi trebuie să fiţi ţinut sub observaţie medicală strictă până când simptomele dispar complet. Dacă umflarea afectează limba, gâtul sau laringele, căile respiratorii se pot bloca, mai ales dacă aţi avut vreodată o intervenţie chirurgicală la nivelul căilor respiratorii. În astfel de cazuri, trebuie instituit tratament de urgenţă. Dacă aţi avut vreodată angioedem în timpul utilizării de orice alte medicamente, s-ar putea să prezentaţi un risc crescut de a apariţie a angioedemului.
  • Dacă aparţineţi rasei negre. Acest lucru este determinat de faptul că fosinoprilul poate fi mai puţin eficace la unii pacienţi aparţinând rasei negre. în plus, unii pacienţi aparţinând rasei negrepot fi mai predispuşi la dezvoltarea de reacţii de hipersensibilitate severe (angioedem, vezi avertizarea anterioară) comparativ cu pacienţii aparţinând altor rase.
  • Dacă efectuaţi şedinţe de dializă în cadrul cărora se utilizează membrane cu flux înalt (de exemplu, AN 69). În acest caz, pot să apară reacţii de hipersensibilitate severe (reacţii anafilactice). Din acest motiv, trebuie luată în considerare utilizarea unui alt tip de membrană pentru dializă sau a unei alte clase de medicamente antihipertensive (hipotensoare).
  • În timpul LDL aferezei (un anumit tip de tratament pentru eliminarea colesterolului din sânge) cu dextran sulfat. În cazuri rare pot să apară reacţii de hipersensibilitate care pun viaţa în pericol. Acestea pot fi evitate prin suspendarea temporară a tratamentului cu fosinopril, înainte de fiecare şedinţă de afereză.
  • în cazul în care acest tratament este administrat în acelaşi timp cu terapia de desensibilizare la veninul de insecte (de exemplu, împotriva înţepăturilor de albine şi viespi). Pot să apară reacţii de hipersensibilitate care pun viaţa în pericol. Acestea pot fi evitate prin suspendarea temporară a tratamentului cu fosinopril.
  • Pentru că acest tratament a fost asociat cu tulburări ale funcţiei ficatului, care au dus, uneori, la deces. Dacă apare icterul sau creşteri marcate ale valorilor anumitor substanţe hepatice specifice care se găsesc în sânge, utilizarea de fosinopril trebuie oprită şi trebuie început tratamentul de urmărire adecvat .
  • Pentru că pot să apară anomalii ale sângelui. Anomaliile sângelui care pot să apară ca urmare a utilizării fosinoprilului includ o scădere a numărului de trombocite din sânge, însoţită de vânătăi şi de susceptibilitate la sângerare (trombocitopenie), modificări ale numărului de celule roşii din sânge, însoţite eventual de anemie, o scădere a numărului anumitor celule albe din sânge, cu febră mare bruscă, dureri de gât severe şi ulceraţii la nivelul gurii (agranulocitoză) şi o lipsă de globule albe din sânge, însoţită de o sensibilitate crescută la infecţii (neutropenie). Tratamentul trebuie oprit dacă apare sau este suspectată neutropenia.
  • Dacă aveţi o tulburare a ţesutului conjunctiv (de exemplu, lupus eritematos, o boală inflamatorie la nivelul pielii, organelor interne, articulaţiilor, rinichilor şi inimii), dacă utilizaţi medicamente care suprimă sistemul imunitar al organismului (imunosupresoare) sau în cazul în care că sunteţi tratat cu alopurinol (medicament împotriva gutei) sau procainamidă (utilizat în tratamentul tulburărilor ritmului bătăilor inimii). Trebuie să utilizaţi fosinopril cu extremă prudenţă, în special dacă aveţi funcţia rinichilor redusă. Acest lucru este necesar deoarece, în anumite situaţii s-au dezvoltat infecţii severe care, în unele cazuri, nu au răspuns la tratamentul cu antibiotice.

Pacienţii sunt sfătuiţi să efectueze periodic analize de sânge pentru a se putea verifica numărul de celule albe şi să raporteze orice simptome care indică o infecţie.

  • Tusea uscată poate să apară în timpul tratamentului cu fosinopril, aceasta dispărând atunci când tratamentul este oprit.
  • Dacă este necesar să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală majoră şi/sau este necesară administrarea unui anestezic. În astfel de cazuri poate să apară o scădere excesivă a tensiunii arteriale. Ca urmare, înainte de orice intervenţie chirurgicală trebuie să îi spuneţi medicului anestezist că utilizaţi fosinopril.
  • Dacă aveţi funcţia rinichilor redusă, dacă aveţi diabet zaharat, dacă utilizaţi, de asemenea, diuretice care economisesc potasiu (comprimate care elimină apa), suplimente de potasiu, substituenţi de sare care conţin potasiu sau orice alte medicamente care cresc cantitatea de potasiu din sânge sau dacă sunteţi vârstnic. În astfel de cazuri, administrarea de fosinopril poate creşte cantitatea de potasiu din sânge. Acest lucru poate să apară chiar şi fără nici o cauza aparentă. Dacă utilizaţi unul sau mai multe dintre medicamentele prezentate mai sus, vi se va recomanda să vă verificaţi cu regularitate cantitatea de potasiu din sânge.
  • Dacă aveţi diabet zaharat şi sunteţi tratat cu medicamente antidiabetice cu administrare orală (pe gură) sau cu insulină (anumite medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat), administrarea de fosinopril poate modifica controlul cantităţii de zahar din sânge. Din acest motiv, dumneavoastră (sau medicul dumneavoastră), trebuie să vă controlaţi dozele de insulină şi/sau de antidiabetice administrare oral (pe gură) şi, dacă este necesar, aceste doze vor fi modificate în prima lună de tratament cu fosinopril.
  • Dacă utilizaţi şi litiu (un antidepresiv). De regulă, utilizarea concomitentă nu este recomandată.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră sau a fost valabilă în trecut.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Notă : următoarele avertizări se pot aplica pentru medicamentele pe care le-aţi utilizat recent precum şi pentru medicamentele pe care le veţi utiliza în viitorul apropiat.

Efectul fosinoprilului poate fi crescut dacă este utilizat în acelaşi timp cu:

  • Comprimate care elimină apa (diuretice)

Acest lucru poate duce la o reducere (excesivă) a tensiunii arteriale, care poate să vă determine ameţeli sau leşin. Medicul dumneavoastră poate decide întreruperea tratamentului cu diuretice, înainte de a începe administrarea de fosinopril.

  • Alte medicamente pentru tensiune arterială mare, nitroglicerină şi alţi nitraţi
  • Medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei (antidepresive triciclice), medicamente utilizate în tulburări psihiatrice, unele narcotice
  • Alcoolul

Efectul fosinoprilului poate fi redus dacă este utilizat în acelaşi timp cu:

  • Aşa-numitele medicamente simpatomimetice (efedrină, noradrenalină sau adrenalină) Aceste medicamente au un efect asupra anumitor părţi ale sistemului nervos.
  • Antiacidele (de exemplu hidroxid de aluminiu de exemplu, hidroxid de magneziu şi simeticonă) pot reduce absorbţia de fosinopril. Din acest motiv, ar trebui să existe un interval de cel puţin 2 ore între administrarea celor două medicamente.

Fosinoprilul are un efect asupra utilizării altor medicamente:

  • Medicamente care cresc cantitatea de potasiu sau care conţin potasiu:

Anumite diuretice care conţin spironolactonă, triamteren sau amilorid pot creşte cantitatea de potasiu din sânge. Acest lucru este dăunător pentru inimă. Administrarea concomitentă a acestor medicamente cu fosinopril nu este recomandată. Acest lucru este valabil şi pentru anumiţi substituenţi de sare utilizaţi în alimentaţie şi pentru heparină (utilazată pentru subţierea

sângelui). Acest lucru este de o importanţă deosebită pentru persoanele cu afecţiuni ale rinichilor sau ale inimii şi pentru pacienţii cu diabet zaharat.

  • litiu

Cantitatea de litiu (utilizat în anumite forme de depresie) din sânge poate fi crescută. Acest lucru se aplică în special în cazul în care sunt utilizate în acelaşi timp comprimatele care elimină apa cunoscute sub numele de diuretice tiazidice. Cu toate acestea, în cazul în care se dovedeşte necesară administrarea concomitentă de fosinopril şi litiu, cantitatea de litiu din sânge trebuie monitorizată.

  • Medicamentele folosite în diabetul zaharat

Utilizarea concomitentă a inhibitorilor ECA şi a medicamente antidiabetice (insulină, comprimate cu administrare orală) poate duce la o reducere suplimentară a cantităţii de zahăr din sânge. Acest lucru se întâmplă la începutul tratamentului concomitent şi la pacienţii cu funcţie a rinichilor redusă.

  • Imunosupresoare, citostatice, corticosteroizi cu administrare sistemică sau procainamidă, alopurinol

Utilizarea concomitentă de fosinopril sodic şi imunosupresoare şi/sau alte medicamente care pot provoca leucopenie (lipsă de celule albe în sânge însoţită de o sensibilitate crescută la infecţii) trebuie evitată.

Alte medicamente care au un efect asupra fosinoprilului:

  • Anti-inflamatoare (AINS), inclusiv acid acetilsalicilic > 3 g pe zi

Utilizarea pe termen lung a acestor medicamente anti-inflamatoare poate reduce efectul antihipertensiv (hipotensor). In plus, cantitatea de potasiu din sânge este crescută prin utilizarea concomitentă a acestor medicamente şi poate duce la deteriorarea funcţiei rinichilor. Aceste efecte dispar, de obicei, atunci când tratamentul este oprit.

Utilizarea Fosinopril Aurobindo împreună cu alimente şi băuturi

Unele persoane pot prezenta ameţeli ca rezultat al unei scăderi excesive a tensiunii arteriale, în special la începutul tratamentului, ori de câte ori există o creştere a dozei, o modificare a schemei de tratament cu alte medicamente sau în combinaţie cu efectele alcoolului.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi gravidă (sau aţi putea rămâne gravidă). Medicul dumneavoastră vă va sfătui, în mod normal, să nu mai luaţi fosinopril înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de fosinopril. Fosinoprilul nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie luat atunci când aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece poate provoca leziuni grave copilului dumneavoastră, dacă este utilizat după a treia lună de sarcină.

Adresaţi-va medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau vreţi să începeţi să alăptaţi. Fosinopril nu este recomandat pentru mamele care alăptează, iar medicul dumneavoastră poate alege un alt tratament pentru dumneavoastră dacă doriţi să alăptaţi, în special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau a fost născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unele persoane pot prezenta ameţeli ca rezultat al unei scăderi excesive a tensiunii arteriale, în special la începutul tratamentului, ori de câte ori există o creştere a dozei, o modificare a schemei de tratament cu alte medicamente sau în combinaţie cu efectele alcoolului.

Aflaţi dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Fosinopril Aurobindo

Fosinopril Aurobindo conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi utilizaţi Fosinopril Aurobindo

Luaţi întotdeauna Fosinopril Aurobindo exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza iniţială uzuală de 10 mg nu a fost studiată la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă clasa NYHA IV sau la pacienţi cu vârsta peste 75 ani trataţi pentru insuficienţă cardiacă. La pacienţii cu risc crescut de hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută excesiv), cum sunt pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă (clasa NYHA IV), pacienţii cu vârsta peste 75 ani trataţi pentru insuficienţă cardiacă, pacienţii cu insuficienţă renală severă şi/sau insuficienţă hepatică severă şi pacienţii trataţi cu medicamente pentru eliminarea apei (diuretice) se recomandă începerea tratamentului cu o doză mică (5 mg) .

Dacă vi se administrează Fosinopril Aurobindo pentru tensiune arterială mare, de regulă, veţi începe tratamentul cu un comprimat de 10 mg, administrat o dată pe zi. Medicul dumneavoastră va stabili dacă efectul Fosinopril Aurobindo este suficient. Unii utilizatori vor avea nevoie de o doză mai mică sau chiar mai mare (variind de la 10 la 40 mg pe zi). Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă va modifica doza.

Dacă utilizaţi comprimate care elimină apa, administrarea acestora ar trebui oprită, în mod normal, cu 2 sau 3 zile înainte de începerea tratamentului cu fosinopril. Dacă acest lucru nu este posibil, tratamentul trebuie iniţiat cu o doză de 10 mg şi se recomandă să rămâneţi timp de câteva ore sub observaţie medicală, până când tensiunea arterială este stabilă.

Dacă vi se administrează Fosinopril Aurobindo pentru insuficienţă cardiacă, tratamentul va fi început, de asemenea, în majoritatea cazurilor, cu un comprimat de 10 mg administrat o dată pe zi. Tratamentul trebuie început sub supraveghere medicală strictă. în funcţie de rezultat, medicul dumneavoastră vă va creşte treptat doza la 40 mg pe zi. Dacă aveţi funcţiile rinichilor, ficatului sau inimii foarte reduse, medicul dumneavoastră poate decide să se înceapă tratamentul cu Fosinopril Aurobindo 5 mg.

Utilizarea Fosinopril Aurobindo nu este recomandată la copii şi adolescenţi. Există o experienţă limitată în studiile clinice cu privire la utilizarea de fosinopril la copii şi adolescenţi hipertensivi, cu vârsta mai mare de 6 ani. Nu a fost determinată doza optimă la copiii şi adolescenţii de orice vârstă. Nu este disponibilă o formă farmaceutică cu o concentraţie adecvată pentru a asigura doza la copiii şi adolescenţii cu greutatea sub 50 kg..

Instrucţiuni de utilizare

Luaţi comprimatele cu o jumătate de pahar cu apă. Aveţi posibilitatea să luaţi comprimatele înainte de, în timpul sau după masă. Trebuie să luaţi Fosinopril Aurobindo o dată pe zi, la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Efectul comprimatelor durează 24 de ore.

Durata tratamentului

În general, trebuie să utilizaţi Fosinopril Aurobindo pe termen lung. Urmaţi îndeaproape instrucţiunile medicului dumneavoastră. Este important să continuaţi să vă luaţi medicamentele, chiar dacă nu simţiţi niciun efect.

Dacă încetaţi să luaţi comprimate Fosinopril Aurobindo

Nu veţi prezenta niciun simptom de sevraj dacă întrerupeţi brusc utilizarea Fosinopril Aurobindo. Cu toate acestea, nu se va mai produce efectul dorit şi, în plus, poate să apară riscul de complicaţii determinate de tensiunea arterială mare, mai ales la nivelul inimii, creierului şi rinichilor. Sub nicio formă nu trebuie să încetaţi să utilizaţi acest medicament fără să vă adresaţi în prealabil medicului dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Fosinopril Aurobindo decât trebuie

Dacă aţi luat sau utilizat prea mult Fosinopril Aurobindo, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă aţi luat prea multe comprimate, pot apărea ameţeli sau leşin.

Dacă uitaţi să luaţi Fosinopril Aurobindo

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată. Pentru tratamentul dumneavoastră, este important să luaţi – conform schemei de tratament zilnice – comprimatele prescrise de către medicul dumneavoastră. Dacă se întâmplă să uitaţi să luaţi comprimatele, puteţi lua doza uitată, cu excepţia cazului în care este timpul pentru administrarea următoarei doze.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Fosinopril Aurobindo poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvente (afectează 1 până la 10 de utilizatori din 100)

  • ameţeli, durere de cap
  • bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
  • tuse
  • greaţă, vărsături, diaree
  • erupţie trecătoare pe piele, acumulare bruscă de lichid la nivelul pielii şi mucoaselor (de exemplu, la nivelul gâtului, limbii), dificultăţi la respiraţie şi / sau mâncărime şi erupţii pe piele, de obicei, din cauza unei reacţii alergice (angioedem ), inflamare a pielii (dermatită)
  • tensiune arterială mică
  • ameţeli la ridicarea în picioare
  • durere în piept (fără a avea legătură cu o boală de inimă), slăbiciune

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)

  • modificări ale valorilor unor constante ale sângelui, cum sunt hemoglobina, hematocritul
  • reducere a poftei de mâncare, gută, cantităţi excesiv de mari de potasiu (hiperpotasemie)
  • depresie, confuzie
  • accident vascular cerebral, senzaţie de înţepături, mâncărimi sau furnicături, fără a avea o cauză precisă (parestezii), insomnie, leşin, tremurături, modificare a gustului, tulburări ale somnului
  • probleme cu vederea
  • durere de urechi, zgomote în urechi (tinitus), ameţeli
  • durere sau senzaţie de apăsare în piept (angină pectorală), infarct miocardic sau hemoragie cerebrală (AVC), palpitaţii, stop cardiac, tulburări ale ritmului bătăilor inimii, tulburări de conducere la nivelul inimii
  • creştere a tensiunii arteriale (hipertensiune arterială), şoc, obstrucţie a alimentării cu sânge a ţesuturilor organismului (ischemie)
  • scurtare a respiraţiei (dispnee), inflamaţie nazală (rinită), sinusuri inflamate (sinuzite), inflamaţii ale căilor respiratorii (traheobronşită)
  • uscăciune a gurii, constipaţie, flatulenţă
  • mâncărime, transpiraţie abundentă (hiperhidroză), urticarie
  • insuficienţă renală, excreţie crescută de proteine în urină (proteinurie)
  • tulburări sexuale
  • febră, acumulare de lichid (edem periferic), moarte subită, durere toracică (durere în piept)

Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

  • modificări ale numărului de celule din sânge, cum sunt anemia, o anomalie a sângelui (lipsă de globule albe), însoţite de o sensibilitate crescută la infecţii (leucopenie şi neutropenie), creştere a numărului de globule albe din sânge (eozinofilie), boală a ganglionilor limfatici (limfadenopatie), o anomalie a sângelui (lipsă de trombocite în sânge) însoţită de vânătăi şi de susceptibilitate la sângerare (trombocitopenie)
  • tulburări de vorbire (disfazie), tulburări de memorie, dezorientare
  • bufeuri, sângerare (hemoragie), tulburări vasculare periferice
  • senzaţie de apăsare în piept cauzată de spasme ale muşchilor căilor respiratorii (bronhospasm), sângerare nazală (epistaxis), inflamaţii ale laringelui/răguşeală, pneumonie, boli pulmonare (congestie pulmonară)
  • ulceraţii la nivelul gurii, inflamaţie a pancreasului (pancreatită), umflare a limbii, umflare a abdomenului, probleme la înghiţire (disfagie)
  • inflamaţie a ficatului (hepatită)
  • puncte roşii determinate de o mică sângerare la nivelul pielii (echimoze)
  • dureri articulare
  • tulburări ale prostatei

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

  • modificări ale numărului de celule din sânge, cum este agranulocitoza, o anomalie a sângelui foarte severă (lipsă de globule albe), însoţită de febră mare bruscă, dureri de gât severe şi ulceraţii la nivelul gurii
  • acumulare de lichid în intestin (angioedem intestinal), ocluzie intestinală completă (ileus) sau parţial completă (subileus)
  • insuficienţă hepatică
  • slăbiciune la nivelul unui membru

A fost raportat un complex de simptome, în cadrul căruia pot să apară unul sau mai multe dintre următoarele semne: febră, vasele de sânge inflamate (vasculită), dureri musculare, dureri articulare (artralgii/artrită), anumite anomalii ale sângelui [inclusiv anticorpi antinucleari pozitivi (ANA), sedimentare crescută a celulelor roşii din sânge (VSH), eozinofilie şi leucocitoză], erupţii trecătoare pe piele, hipersensibilitate a pielii la lumina soarelui sau afecţiuni ale pielii de altă natură.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Fosinopril Aurobindo

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Fosinopril Aurobindo după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Fosinopril Aurobindo

  • Substanţa activă este fosinopril sodic. Fiecare comprimat conţine fosinopril sodic 10 mg sau 20 mg de.
  • Celelalte componente sunt: lactoză anhidră, celuloză microcristalină, crospovidonă, stearilfumarat de sodiu şi povidonă (K30)

Cum arată Fosinopril Aurobindo şi conţinutul ambalajului

Comprimate

Fosinopril Aurobindo 10 mg comprimate:

Comprimate în formă de capsulă, plate, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu „X” şi 77 „de o parte şi de alta a liniei mediane pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Fosinopril Aurobindo 2O mg comprimate:

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu „X” pe una dintre feţe şi cu „84” pe cealaltă faţă

Comprimatele sunt ambalate în blistere din PVC-PE-PVDC/Aluminiu sau în flacoane din polietilenă de înaltă densitate (PEÎD)

Mărimi de ambalaj:

Cutii cu blistere din PVC-PE-PVDC/Aluminiu care conţin: 10, 14, 20, 21, 28, 30, 42, 50, 56, 60, 98, 100 şi 400 comprimate

Cutii cu flacoane din PEÎD prevăzute cu capac din polipropilenă, pliculeţe cu silicagel şi tampoane din bumbac care conţin: 28 şi 500 comprimate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Aurobindo Pharma (Malta) Limited Vault 14, Level 2, Valletta Waterfront Floriana FRN 1913 Malta

Fabricantul

APL Swift Services (Malta) Limited HF26, Hal Far Industrial Estate Hal Far, Birzebbugia, BBG 3000 Malta

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Franţa                  FOSINOPRIL AUROBINDO 10 mg, comprimé sécable

                             FOSINOPRIL AUROBINDO 20 mg, comprimé

Italia                    Fosinopril Aurobindo

Malta                   Fosinopril Aurobindo 10mg/ 20 mg Tablets

Olanda                 Fosinoprilnatrium Aurobindo 10 mg, / 20 mg, tabletten

România               Fosinopril Aurobindo 10 mg/ 20 mg comprimate

Spania                  FOSINOPRIL AUROBINDO 10 mg/ 20 mg comprimidos

Marea Britanie      Fosinopril Sodium 10mg/ 20 mg Tablets

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”