FSME-IMMUN 0,25 ml Junior, suspensie injectabilă în seringă preumplută

Substanță activa
virusul encefalitei provocate de căpuşe (tulpina Neudorfl)
Clasa ATC
J07BA
Format
suspensie injectabilă în seringă preumplută
Afecțiuni
prevenirea bolii provocate de virusul encefalitei transmis de căpuşe
Producător
Baxter AG
Acțiune terapeutică
vaccin

Ce este FSME-IMMUN 0,25 ml Junior şi pentru ce se utilizează

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior este un vaccin utilizat pentru prevenirea bolii provocate de virusul encefalitei transmis de căpuşe (TBE).

Vaccinul este indicat la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 1 şi 16 ani.

• Vaccinul determină organismul să îşi producă propria protecţie (anticorpi) împotriva acestui virus.

• Vaccinul nu vă protejează împotriva altor virusuri şi bacterii (unele dintre acestea sunt transmise, de asemenea, prin muşcături de insecte) care pot să provoace simptome similare.

 

Virusul encefalitei provocate de căpuşe poate determina infecţii foarte grave ale creierului sau ale măduvei şi ale membranelor acestora. Acestea încep, de obicei, cu durere de cap şi febră mare. La unii oameni şi în formele cele mai severe, se poate ajunge la pierderea conştienţei, comă şi deces.

Virusul poate fi purtat de către căpuşe. Este transmis la om prin înţepătura de căpuşă. Şansa de a fi înţepat de căpuşe purtătoare de virus este foarte ridicată în anumite zone situate în centrul şi nordul Europei. Persoanele care locuiesc sau îşi petrec vacanţa în aceste părţi ale Europei sunt cele mai expuse riscului. înţepăturile nu apar întotdeauna sub formă de pete pe piele, astfel că pot trece neobservate.

• Asemănător tuturor vaccinurilor, FSME-IMMUN 0,25 ml Junior poate să nu protejeze complet toate persoanele vaccinate.

• Protecţia nu durează toată viaţa.

• Este posibil ca administrarea unei singure doze de vaccin să nu vă protejeze împotriva infecţiei. Aveţi nevoie de 3 doze (vezi pct. 3, pentru mai multe informaţii) pentru a asigura protecţia optimă.

Înainte să vi se administreze FSME-IMMUN 0,25 ml Junior

Nu trebuie să vi se administreze FSME-IMMUN 0,25 ml Junior:

• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale FSME-IMMUN 0,25 ml Junior sau la neomicină, gentamicină, formaldehidă sau sulfat de protamină (utilizate în timpul procesului de fabricaţie). De exemplu dacă aţi avut o erupţie trecătoare pe piele, vi s-a umflat faţa şi gâtul, aţi prezentat dificultăţi la respiraţie, învineţire a limbii şi a buzelor, tensiune arterială mică şi colaps.

• dacă aţi avut o reacţie alergică severă după ce aţi mâncat ouă sau carne de pui.

• dacă aţi avut o infecţie cu febră (temperatură mare) trebuie să aşteptaţi înainte de a vă vaccina cu FSME-IMMUN 0.25 ml Junior. Medicul dumneavoastră vă poate cere să amânaţi vaccinarea până vă simţiţi mai bine.

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi FSME-IMMUN 0,25 ml Junior

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a vi se administra vaccinul dacă:

• aveţi o boală autoimună (cum sunt poliartrita reumatoidă sau scleroza multiplă)

• sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit (astfel încât nu luptaţi bine împotriva infecţiilor)

• organismul dumneavoastră nu produce suficienţi anticorpi

• luaţi medicamente pentru tratamentul cancerului

• luaţi medicamente numite corticosteroizi (utilizate pentru a reduce inflamaţia)

• aveţi o boală a creierului

• sunteţi alergic la latex.

 

Vaccinul poate să nu vă fie de folos dacă una dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră. În caz contrar, medicul dumneavoastră vă poate administra vaccinul. El vă poate solicita efectuarea unui test de sânge, pentru a verifica dacă vaccinul a avut efect.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. Medicul dumneavoastră va decide dacă vi se poate administra FSME-IMMUN 0,25 ml Junior în acelaşi timp cu alte vaccinuri. Dacă vi s-a administrat de curând un alt vaccin, medicul dumneavoastră va decide dacă vi se poate administra FSME-IMMUN 0,25 ml Junior.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut febră galbenă, encefalită japoneză sau infecţie cu virusul Dengue sau aţi fost vaccinat împotriva febrei galbene, encefalitei japoneze sau virusului Dengue. Acest lucru este necesar deoarece puteţi avea anticorpi în sânge, care pot reacţiona cu virusul encefalitei provocate de căpuşe (TBE) utilizat în testele pentru măsurarea titrurilor de anticorpi. În acest caz, rezultatul acestor teste poate fi eronat.

Sarcina şi alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de vaccinare dacă:

• credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă;

• alăptaţi.

Medicul va discuta cu dumneavoastră despre posibilele riscuri şi beneficii. Nu se cunoaşte efectul administrării FSME-IMMUN 0,25 ml Junior în timpul sarcinii sau alăptării. Totuşi, vaccinul se poate administra dacă riscul de infecţie este mare.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca vaccinul să vă influenţeze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Totuşi, este posibil să aveţi tulburări de vedere sau să vă simţiţi ameţit.

Informaţii importante privind unele componente ale FSME-IMMUN 0,25 ml Junior

Vaccinul conţine potasiu şi sodiu, mai puţin de 1 mmol per doză, adică practic „nu coţine potasiu şi sodiu”.

Cum se administrează FSME-IMMUN 0,25 ml Junior

De regulă, FSME-IMMUN 0,25 ml Junior este injectat în muşchiul de la nivelul braţului dumneavoastră. La copii cu vârsta sub 18 luni vaccinul poate fi injectat la nivelul coapsei. Vaccinul nu trebuie injectat într-un vas de sânge.

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior nu trebuie administrat persoanelor cu vârsta de 16 ani şi peste. Pentru această grupă de vârstă se recomandă acelaşi vaccin, dar indicat pentru administrare la adolescenţi şi adulţi.

Imunizare primară

Schema de vaccinare primară este aceeaşi pentru toate persoanele cu vârsta de minim 16 ani şi constă în admnistrarea a trei doze de FSME-IMMUN 0,25 ml Junior.

1. Medicul dumneavoastră va decide când vi se va administra prima injecţie.

2. Cea de-a doua injecţie vi se va administra la interval de 1 până la 3 luni după prima injecţie. Dacă aveţi nevoie urgentă de protecţie, cea de-a doua injecţie vi se poate administra la două săptămâni după utilizarea primei doze.

3. Cea de-a treia injecţie vi se va administra la interval de 5 până la 12 luni după cea de-a doua injecţie.

• Cel mai bine este să vi se administreze prima şi a doua injecţie în timpul iernii, deoarece căpuşele încep să devină active primăvara. Astfel, veţi avea timp suficient pentru a vă dezvolta protecţia necesară înainte de începutul sezonului căpuşelor.

• Cea de-a treia doză completează schema de vaccinare primară. Este ideal ca schema de vaccinare să fie finalizată prin administrarea celei de a treia injecţii în acelaşi sezon de activitate al căpuşelor sau cel târziu înainte de începerea următorului sezon.

• Vaccinul oferă protecţie maxim trei ani.

• Dacă între administrările celor 3 injecţii există un interval prea mare de timp, este posibil să nu fiţi complet protejat împotriva infecţiei.

 

Vaccinările de rapel

Este necesar ca prima doză de rapel să vi se administreze la 3 ani după cea de-a treia injecţie din schema de vaccinare primară. Următoarele doze de rapel trebuie administrate la interval de 3 până la 5 ani, în funcţie de caracteristicile epidemiologice locale şi recomandările naţionale.

Persoane cu sistem imunitar afectat (inclusiv cele care urmează o terapie imunosupresoare) Medicul dumneavoastră poate considera necesară determinarea nivelului de anticorpi din sângele dumneavoastră la patru săptămâni după administrarea celei de-a doua doze şi administrarea unei doze suplimentare dacă nu există un răspuns imun adecvat la acea dată. Cea de-a treia doză trebuie administrată conform schemei de vaccinare.

Dacă vi se administreză mai mult FSME-IMMUN 0,25 ml Junior decât trebuie

Supradozajul este puţin probabil să apară, deoarece injecţia se administrează de către un medic şi se utilizează o seringă cu doză unică.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, FSME-IMMUN 0,25 ml Junior poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Frecvenţa de apariţie a reacţiilor adverse este definită după cum urmează:

foarte frecvente:

afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori

frecvente:

afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

mai puţin frecvente:

afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

rare;

afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 utilizatori

cu frecvenţă necunoscută:

frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

 

 

Similar tuturor vaccinurilor, pot să apară reacţii alergice severe. Ele sunt foarte rare, însă trebuie să fie disponibile tratament medical adecvat şi supraveghere medicală. Simptomele reacţiilor alergice grave includ:

• Umflare a buzelor, gurii, gâtului (care pot determina dificultăţi la înghiţire sau la respiraţie)

• erupţie trecătoare pe piele şi umflare a mâinilor, picioarelor şi articulaţiilor

• pierdere a conştienţei, din cauza unei scăderi bruşte a tensiunii arteriale.

 

De obicei, aceste semne sau simptome apar foarte repede după administrarea injecţiei, în timpul când persoana se află încă în clinică sau în departamentul de chirurgie. Dacă vreuna dintre aceste simptome apare după părăsirea locului în care v-a fost administrată injecţia, trebuie să vă prezentaţi IMEDIAT la medic.

La copii poate să apară temperatură mare (febră). La copiii mici (cu vârsta de 1 până la 2 ani), unul din trei a făcut febră după prima injecţie. La copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 15 ani, mai puţin de 1 din 10 a avut febră. De obicei, febra ţine 1-2 zile. Febra apare mai rar după administrarea celei de-a doua, a treia doze sau a dozelor de rapel. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pentru prevenirea sau tratamentul febrei.

Reacţii adverse foarte frecvente

• Durere la locul de injectare

• Durere de cap

• Febră (vezi mai sus)

 

Reacţii adverse frecvente

• Umflare, întărire şi înroşire la nivelul locului de injectare

• Greaţă şi vărsături, pierdere a poftei de mâncare

• Senzaţie de oboseală sau indispoziţie

• Nelinişte şi somn insuficient (la copiii mici)

• Dureri musculare şi articulare

 

Reacţii adverse ai puţin frecvente

• Umflare a ganglionilor limfatici

 

De asemenea, au fost raportate următoarele reacţii adverse, care apar cu frecveţă necunoscută

• Reacţii alergice, cu toate gradele de severitate

• Senzaţie de ameţeală, semne de inflamare a meningelui, cum este rigiditatea gâtului, mers instabil, inflamare a nervilor, convulsii

• Durere la nivelul gâtului

• Vedere înceţoşată sau sensibilitate mărită la lumină, dureri la nivelul ochilor

• Erupţii trecătoare pe piele

• înroşire a pielii şi mâncărimi

• Frisoane şi stare de oboseală

• Reacţii inflamatorii la nivelul creierului

• Convulsii, în asociere cu temperatură mare la copiii cu vârsta sub 3 ani

• Agravare a bolilor autoimune, cum sunt scleroza multiplă sau iridiociclita (o formă de inflamaţie a ochiului)

Cum se păstrează FSME-IMMUN 0,25 ml Junior

A se păstra la frigider (2°C – 8°C). A se păstra seringa preumplută în ambalajul original, pentru a fi protejată de lumină. A nu se congela. Nu utilizaţi FSME-IMMUN 0,25 ml Junior dacă observaţi orice semn vizibil de particule străine sau scurgeri.

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi FSME-IMMUN 0,25 ml Junior după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Substanţa activă este: virusul encefalitei provocate de căpuşe (tulpina Neudorfl)

O doză (0,25 millilitri) de vaccin conţine tulpina Neudorfl a Virusului encefalitei provocate de căpuşe inactivat 1,2 micrograme, produsă pe fibroblaste de embrion de pui.

Celelalte componente sunt: albumină umană, clorură de sodiu, fosfat disodic dihidrat, dihidrogenofosfat de potasiu, zahăr şi apă pentru preparate injectabile.

Hidroxidul de aluminiu (hidratat) este inclus în acest vaccin ca adsorbant. Adsorbanţii sunt substanţe incluse în anumite vaccinuri pentru accelerarea, îmbunătăţirea şi/sau prelungirea efectelor de protecţie oferite de vaccin.

Cum arată FSME-IMMUN 0,25 ml Junior şi conţinutul ambalajului

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior este furnizat sub formă de suspensie injectabilă, într-o seringă preumplută, cu sau fără ac ataşat, care conţine 0,25 mililitri (o doză). Sunt disponibile ambalaje de 1, 10, 20 sau 100 seringi preumplute.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Suspensie injectabilă de culoare albă până la aproape albă şi opalescentă după agitare.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Baxter AG

Industriestrasse 67, A-1221 Viena Austria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Belgia

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior

Republica Cehă

FSME-IMMUN 0,25 ml Baxter

Danemarca

TicoVac Junior 0.25 ml

Ungaria

FSME-IMMUN Junior vakcina fecskendöben

Olanda

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior

Norvegia

TicoVac Junior

Germania

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior

Estonia

TicoVac 0,25 ml

Franţa

TicoVac 0,25 ml Enfants

Irlanda

TicoVac Junior 0.25 ml

Islanda

FSME-IMMUN Junior

Italia

TicoVac 0.25 ml per uso pediatrico

Letonia

TicoVac 0,25 ml

Lituania

TicoVac 0,25 ml

Austria

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior

Polonia

FSME-IMMUN 0.25 ml Junior

Portugalia

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior

Slovenia

FSME-IMMUN 0,25 ml za otroke

Republica Slovacia

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior Injekcna suspenzia

Finlanda

TicoVac Junior

Suedia

FSME-IMMUN Junior

Marea Britanie

TicoVac Junior 0.25 ml

Luxemburg

FSME-IMMUN 0,25 ml

Junior România

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior suspensie injectabilă în seringă preumplută

Acest prospect a fost revizuit în Ianuarie 2013.

Următoarele informaţii sunt destinate numai profesioniştilor din domeniul sănătăţii:

Vaccinul trebuie adus la temperatura camerei înainte de administrare. Vaccinul trebuie agitat bine înaintea administrării, pentru a se obţine o suspensie omogenă. După agitare, FSME-IMMUN 0.25 ml Junior este o suspensie injectabilă omogenă, opalescentă de culoare albă până la aproape albă. Înainte de administrare, vaccinul trebuie inspectat vizual pentru depistarea particulelor străine şi/sau modificărilor aspectului fizic al suspensiei. în cazul în care se observă una dintre modificările de mai sus, vaccinul trebuie aruncat.

Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

Capacul de protecţie al acului se scoate astfel:

1. Se ţine seringa de partea de jos a capacului de protecţie al acului fixat pe recipientul din sticlă.

2. Se foloseşte cealaltă mână pentru a prinde partea superioară a capacului de protecţie a acului, între degetul mare şi arătător şi se răsuceşte pentru a rupe sigiliul.

3. Se înlătură capacul de protecţie al acului printr-o mişcare verticală.

După îndepărtarea capacului de protecţie a acului, FSME-IMMUN 0,25 ml Junior trebuie utilizat imediat.

Pentru a evita pierderea sterilităţii şi/sau colmatarea acului, acesta nu trebuie lăsat fără protecţie o perioadă lungă de timp. Ca urmare, capacul de protecţie al acului trebuie înlăturat numai după agitarea suspensiei şi imediat înainte de utilizare.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”