Glibenclamid Atb face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de hipoglicemiante orale; sulfonamide, derivaţi de uree.
Glibenclamid Atb este un medicament folosit pentru controlul nivelului zahărului din sânge indicat în tratamentul diabetului zaharat tip 2 insulino-independent, atunci când doar regimul alimentar, exerciţiile fizice şi scăderea greutăţii corporale nu pot menţine glicemia la valori normale.
Nu utilizaţi Glibenclamid Atb
– dacă sunteţi alergic la glibenclamidă, la alte sulfoniluree sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.
– dacă suferiţi de diabet zaharat insulino-dependent – aţi sesizat un miros neobişnuit al respiraţiei (de acetonă), aveţi o stare de confuzie, leşin, pierderea conştienţei sau chiar comă;
– dacă suferiţi de boli severe de ficat sau de rinichi;
– dacă suferiţi de insuficienţă suprarenaliană, retrohipofizară sau tiroidiană gravă;
– dacă treceţi prin situaţii stresante, cum ar fi: intervenţii chirurgicale de urgenţă, infecţii însoţite de febră puternică;
– dacă alăptaţi
– dacă sunteţi gravidă
Aveti grijă deosebită când utilizati Glibenclamid Atb
– dacă observaţi apariţia de dureri de cap, foame violentă, greaţă, vărsături, slăbiciune, somnolenţă sau alte tulburări de somn, agitaţie, agresivitate, tulburări de concentrare şi atenţie, tremurături, furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor, piele rece şi umedă, stări de panică, transpiraţii reci, ameţeală, scăderea ritmului bătăilor inimii, dureri în piept, agresivitate, depresie, delir, sau convulsii până la comă. Acestea sunt simptome ale scăderii nivelului glicemiei (hipoglicemie) şi pot fi imediat controlate de corectarea hipoglicemiei (de exemplu ingestia de zahăr).
– suferiţi de afecţiuni ale rinichilor sau ficatului, insuficienţă suprarenaliană, afecţiuni ale hipofizei sau necesitaţi o intervenţie chirurgicală de urgenţă, aveţi febră, sau suferiţi un traumatism;
– dacă aveţi vârsta peste 65 de ani, aveţi o greutate foarte scăzută sau aveţi o stare generală alterată
– dacă aţi fost diagnosticat cu scleroză cerebrală sau vi s-a spus că aveţi un risc cardiovascular (cum ar fi tensiunea arterială crescută sau sunteţi fumător).
Prezentaţi-vă la medic ori de câte ori vă recomandă acest lucru, pentru a vi se efectua o serie de analize periodice. Este posibil să fie necesară ajustarea dozelor de glibenclamidă sau o urmărire specială în cursul tratamentului.
Nu consumaţi alcool, urmaţi regimul alimentar şi programul de exerciţii fizice zilnice indicate de medic. În caz contrar, poate fi afectată eficacitatea tratamentului.
Utilizarea altor medicamente
Dacă luaţi acest medicament împreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune. Unele medicamente pot creşte efectele glibenclamidei: acarboza, inhibitori de enzimă de conversie ai angiotensinei, steroizi anabolizanţi şi hormoni androgeni, azapropazona, betablocante, biguanide, chinolone, cloramfenicol, derivaţi de cumarină, ciclofosfamida, disopiramida, fenfluramida, feniramidol, fluoxetina, guanetidina, insulina, isofosfamidele, inhibitori de monoaminoxidază (IMAO), miconazolul, fluconazolul, oxifenbutazona, pentoxifilina (pe cale parenterală, la doze mari), fenilbutazona, probenecid, rezerpina, salicilaţi, sulfinpirazona, sulfamide, tetraciclina, tritocalina, trofosfamida).
Alte medicamente pot atenua efectul glibenclamidei de a scadea nivelul glicemiei: adrenalina, acetazolamida, barbiturice, diazoxid, diuretice, medicamente progestative, glucagon, corticosteroizi, derivaţi de nicotină (în doze mari), estrogeni, derivaţi de fenotiazine, fenitoină, rifampicină, hormoni tiroidieni, simpatomimetice).
Unele medicamente pot masca simptomele specifice scăderii glicemiei: betablocante, clonidină, guanetidină, rezerpină.
Medicamente care consolidează/atenuează efectul hipoglicemiant: inhibitorii de receptori H2, clonidina, alcoolul.
Medicamente care scad toleranţa la glucoză: laxativele utilizate abuziv, alcoolul (ingerarea cronică de alcool afectează starea metabolică a organismului).
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Utilizarea Glibenclamid Atb cu alimente şi băuturi
Evitaţi consumul de alcool. Acesta scade nivelul glicemiei şi poate interfera cu tratamentul antidiabetic.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Dacă diabetul nu este echilibrat, fie că a apărut în timpul sarcinii sau este permanent, poate determina apariţia malformaţiilor congenitale şi a morţii perinatale. În perioada concepţiei este recomandat un echilibru glicemic cât mai bun posibil pentru a reduce riscul malformativ.
Clasa de medicamente din care face parte glibenclamida produce malformaţii congenitale la animale, dacă medicamentele sunt administrate în doze mari. Nu există date suficiente în ceea ce priveşte un eventual efect malformativ sau toxic al glibenclamidei administrată la femeile gravide.
Se va apela obligatoriu la administrarea de insulină, indiferent de tipul de diabet existent (tip I, II, gestaţional sau permanent). În acest caz se va renunţa la tratamentul oral, în favoarea insulinei, imediat ce este confirmată sarcina. Este recomandată şi supravegherea glicemiei la nou-născut.
Nu există date privind trecerea glibenclamidei în laptele matern. Ţinând cont de riscul scăderii glicemiei la nou-născut, alăptarea este contraindicată în cazul tratamentului cu acest medicament.
Nu utilizaţi Glibenclamid Atb fără să anunţaţi medicul dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă .
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Capacitatea de concentrare şi de reacţie poate fi redusă ca urmare a scăderii sau creşterii valorilor zahărului în sânge sau ca urmare a vederii atenuate. Aceasta poate constitui un risc în cazul conducerii de vehicule sau folosirii de utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Glibenclamid Atb
Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Utilizaţi întotdeauna Glibenclamid Atb exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Acest medicament este destinat exclusiv adulţilor. Ca şi în cazul altor medicamente care scad glicemia, dozele de glibenclamidă se vor adapta fiecărui pacient în parte, în funcţie de rezultatele probelor de laborator. Medicul vă va recomanda doza minimă eficace.
Luaţi comprimatele de Glibenclamid Atb înainte de masă, fără a se mesteca, cu suficientă apă.
Doza iniţială recomandată este 1,75 mg. Ajustarea dozelor se va face în funcţie de nivelul glicemiei pacientului, sub supravegherea medicului. Doza maximă zilnică de glibenclamidă este de 15 mg.
Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Glibenclamid Atb
Dacã aţi luat în mod accidental prea multe comprimate de Glibenclamid Atb, mai mult decât v-a fost recomandat, sau dacã altã persoanã a luat în mod accidental medicamentele dumneavoastrã, adresaţi-vã imediat medicului dumneavoastrã sau celui mai apropiat spital, pentru recomandãri. Luaţi cu dumneavoastrã comprimatele rãmase.
Dacă aţi uitaţ să utilizaţi Glibenclamid Atb
Nu luaţi o dozã dublã pentru a compensa doza uitatã, luaţi-o imediat ce v-aţi adus aminte. Apoi, luaţi doza urmãtoare, conform orarului obişnuit.
Dacă încetaţi să utilizaţi Glibenclamid Atb
Nu întrerupeţi administrarea de Glibenclamid Atb chiar dacă vă simţiţi mai bine, decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Glibenclamid Atb poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Acestea au fost clasificate astfel:
Foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 pacient din 10);
Frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi);
Mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi);
Rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi);
Foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10 000 pacienţi);
Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
Reacţii adverse foarte frecvente: scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Reacţii adverse frecvente:greaţă, diaree
Reacţii adverse mai puţin frecvente: tulburări de vedere, vărsături, dureri abdominale, mâncărimi şi roşeaţă la nivelul pielii
Reacţii adverse rare:scăderea numărului de trombocite( trombocitopenie moderată până la severă).
Reacţii adverse foarte rare: diminuarea nivelului sodiului seric,anemia hemolitică, scăderea numărului de globule roşii din sânge, scăderea numărului de globule albe din sânge (leucopenia, granulocitopenia, agranulocitoza), scăderea numărului total de globule din sânge (pancitopenie) sunt în general reversibile la întreruperea tratamentului cu Glibenclamid Atb. Mai pot să apară reacţii uşoare sub formă de urticarie care pot degenera în manifestări severe care pot pune viaţa în pericol, cu afectarea respiraţiei, scăderea tensiunii arteriale, până la şoc. Anunţaţi imediat medicul în cazul apariţiei urticariei. Excepţional poate apărea vasculită alergică. Au mai fost observate: creşterea nivelului seric al enzimelor hepatice, tulburări ale funcţiei ficatului
Dacã vreuna dintre reacţiile adverse devine gravã sau dacã observaţi orice reacţie adversã nemenţionatã în acest prospect, vã rugãm sã spuneţi medicului dumneavoastrã sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A nu se utiliza după data expirării înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25oC, în amabalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Glibenclamid Atb
Glibenclamid Atb 1,75 mg comprimate
-Substanţa activă este glibenclamida micronizată. Fiecare comprimat conţine glibenclamida micronizată 1,75 mg.
-Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat 93% cu povidonă 3,5% şi crospovidonă 3,5%, amidon de porumb pregelatinizat, croscarmeloză sodică, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Glibenclamid Atb 3,5 mg comprimate
-Substanţa activă este glibenclamida micronizată. Fiecare comprimat conţine glibenclamida micronizată 3,5 mg.
-Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat 93% cu povidonă 3,5% şi crospovidonă 3,5%, amidon de porumb pregelatinizat, croscarmeloză sodică, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Cum arată Glibenclamid Atb şi conţinutul ambalajului
Glibenclamid Atb 1,75 mg comprimate
Glibenclamid Atb 1,75 mg se prezintă sub formă de comprimate rotunde, plate, de culoare albă.
Este disponibil în cutii cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.
Glibenclamid Atb 3,5 mgcomprimate
Glibenclamid Atb 3,5 mg se prezintă sub formă de comprimate rotunde, plate, de culoare albă, cu o linie mediană pe una din feţe.
Comprimatul poate fi divizat în 2 părţi egale.
Este disponibil în cutii cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorii
Antibiotice SA
Str. Valea Lupului nr.1, 707410 Iaşi, România.
Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2011
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel