Glimepiridă Atb este un medicament administrat pe cale orală care scade valorile zahărului din sânge. Acest medicament aparţine unui grup de medicamente care scad valorile zahărului din sânge, numit sulfoniluree. Glimepiridă Atb acţionează prin creşterea cantităţii de insulină eliberată de pancreasul dumneavoastră. Insulina astfel eliberată scade valorile zahărului din sângele dumneavoastră.
Pentru ce se utilizează Glimepiridă Atb:
Glimepiridă Atb este utilizat pentru tratamentul unor anumite forme de diabet (diabetul zaharat de tip 2) când valorile zahărului din sângele dumneavoastră nu au putut fi controlate numai prin dietă, exerciţiu fizic sau prin scădere în greutate.
Nu utilizaţi Glimepiridă Atb
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Glimepiridă Atb
Consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi acest medicamentul dacă:
Dacă nu sunteţi sigur că vă aflaţi într-una din situaţiile descrise mai sus, vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi Glimepiridă Atb.
Scăderea valorilor hemoglobinei şi distrugerea celulelor roşii (anemie hemolitică) poate apărea la pacienţii care nu au enzima glucozo-6-fosfat-dehidrogenază.
Informaţiile disponibile privind utilizarea Glimepiridă Atb la persoanele cu vârsta sub 18 ani sunt limitate. De aceea, utilizarea Glimepiridă Atb la aceşti pacienţi nu este recomandată.
Informaţii importante depre hipoglicemie (valori scăzute ale zahărului din sânge)
Când luaţi Glimepiridă Atb, puteţi face hipoglicemie (valori scăzute ale zahărului din sânge). Vă rugăm să vedeţi mai jos informaţii suplimentare despre hipoglicemie, semnele şi tratamentul său.
Următorii factori pot creşte riscul ca dumneavoastră să faceţi hipoglicemie:
Semnele de hipoglicemie includ:
Dacă valorile zahărului din sânge continuă să scadă puteţi să prezentaţi confuzie marcată (delir), să apară convulsii, să vă pierdeţi controlul de sine, respiraţia poate fi superficială şi bătăile inimii încetinite, vă puteţi pierde conştienţa. Aspectul clinic al scăderii severe ale valorilor zahărului din sânge poate semăna cu cel al unui accident vascular cerebral.
Tratamentul hipoglicemiei:
În cele mai multe cazuri, semnele de scădere ale valorilor zahărului din sânge dispar foarte repede când se consumă diverse forme de zahăr, de exemplu sub formă de cubuleţe de zahăr, suc dulce, ceai îndulcit
De aceea trebuie să luaţi întotdeauna cu dumneavoastră diverse forme de zahăr (de exemplu, cubuleţe de zahăr).
Ţineţi minte că îndulcitorii artificiali nu sunt eficienţi. Vă rugăm să contactaţi medicul dumneavoastră sau să mergeţi la spital dacă administrarea zahărului nu vă ajută sau dacă simptomele reapar.
Teste de laborator
Trebuie verificate periodic valorile zahărului din sânge sau urină. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate efectua teste de sânge pentru a monitoriza valorile celulelor din sânge şi funcţia ficatului.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Medicul dumneavoastră poate dori să vă modifice doza de Glimepiridă Atb dacă luaţi alte medicamente, care pot diminua sau creşte acţiunea Glimepiridă Atb asupra valorilor zahărului din sângele dumneavoastră.
Următoarele medicamente pot creşte efectul Glimepiridă Atb de scădere a valorilor zahărului din sânge. Aceasta poate duce la un risc de hipoglicemie (valori scăzute ale zahărului din sânge):
Următoarele medicamente pot micşora efectul Glimepiridă Atb de scădere a valorilor zahărului din sânge. Aceasta poate duce la risc de hiperglicemie (valori crescute ale zahărului în sânge):
Următoarele medicamente pot creşte sau micşora efectul Glimepiridă Atb de scădere al valorilor zahărului din sânge:
Glimepiridă Atb poate fie creşte, fie scădea efectul următoarelor medicamente:
Utilizarea Glimepiridă Atb cu alimente şi băuturi
Consumul de alcool etilic poate creşte sau micşora efectul Glimepiridă Atb de scădere al valorilor zahărului din sânge într-un mod imprevizibil.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Glimepiridă Atb este contraindicată în timpul sarcinii. Pe parcursul acestei perioade, tratamentul oral cu medicamente care scad nivelul zahărului din sânge trebuie înlocuit cu insulina. În cazul în care sarcina este depistată în timpul tratamentului, această medicaţie trebuie întreruptă.
Nu luaţi Glimepiridă Atb dacă alăptaţi. Întrebaţi medicul. Acesta va decide dacă trebuie să continuaţi tratamentul cu glimepiridă şi să întrerupeţi alăptarea, sau dacă trebuie înlocuită glimepirida cu insulină.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Capacitatea dumneavoastră de a vă concentra sau de a reacţiona poate fi afectată dacă valorile zahărului din sângele dumneavoastră sunt scăzute (hipoglicemie), crescute (hiperglicemie) sau dacă aveţi tulburări de vedere datorate acestor stări. Ţineţi minte că vă puteţi pune în pericol pe dumneavoastră sau pe alţii (de exemplu, când conduceţi o maşină sau folosiţi utilaje). Vă rugăm să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce o maşină în cazul în care:
Informaţii importante privind unele componente ale Glimepiridă Atb
Acest medicament conţine lactitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l consultaţi înainte de a utiliza acest medicament.
Utilizaţi întotdeauna Glimepiridă Atb. exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Cum să luaţi acest medicament
Luaţi acest medicament pe gură, chiar înainte sau în timpul primei mese principale a zilei (de obicei, micul dejun). Dacă nu luaţi micul dejun, trebuie să luaţi medicamentul după programul prescris de medicul dumneavoastră. Este important să nu excludeţi nicio masă cât timp luaţi Glimepiridă Atb.
Cât să luaţi
Doza de Glimepiridă Atb. depinde de nevoile dumneavoastră, starea şi rezultatele testelor de determinare ale valorilor zahărului în sânge şi urină, şi este stabilită de către medicul dumneavoastră. Nu luaţi mai multe comprimate decât v-a prescris medicul dumneavoastră.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Glimepiridă Atb
Dacă se întâmplă să luaţi prea mult Glimepiridă Atb. sau o doză în plus, există pericolul unei hipoglicemii (pentru semne de hipoglicemie vezi pct. 2 – Aveţi grijă deosebită când luaţi Glimepiridă Atb.) şi, de aceea, trebuie să consumaţi imediat suficient zahăr (de exemplu, un mic baton de cubuleţe de zahăr, suc dulce, ceai îndulcit) şi să spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Când se tratează hipoglicemia datorată înghiţirii accidentale de către copii, cantitatea de zahăr dată trebuie controlată cu atenţie pentru a evita posibilitatea producerii unei hiperglicemii periculoasă. Nu trebuie administrate alimente sau băuturi persoanelor aflate în stare de inconştienţă.
Deoarece starea de hipoglicemie poate dura pentru un timp, este foarte important ca pacientul să fie monitorizat cu atenţie până când nu mai este niciun pericol. De asemenea, ca măsură de precauţie, poate fi necesară internarea în spital. Arătaţi medicului ambalajul sau comprimatele rămase, astfel încât doctorul să ştie ce medicamente au fost administrate.
Cazurile severe de hipoglicemie însoţite de pierderea conştienţei şi afectare neurologică severă sunt cazuri considerate urgenţe medicale care necesită tratament medical imediat şi internare în spital. Trebuie să vă asiguraţi că întotdeauna există o persoană anterior informată şi care poate chema medicul în caz de urgenţă.
Dacă uitaţi să utilizaţi Glimepiridă Atb
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Glimepiridă Atb
Dacă întrerupeţi sau opriţi tratamentul, trebuie să fiţi avertizat că efectul dorit de scădere al valorilor zahărului din sânge nu este atins, sau boala dumneavoastră se va agrava din nou. Continuaţi să luaţi Glimepiridă Atb. până când medicul dumneavoastră vă spune să opriţi.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Glimepiridă Atb poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre simptomele următoare:
Anumiţi pacienţi au avut următoarele reacţii adverse în timp ce luau Glimepiridă Atb:
Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000 ):
În general, aceste probleme se ameliorează atunci când nu mai luaţi Glimepiridă Atb.
Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 pacient din 10000):
Alte reacţii adverse includ:
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Glimepiridă Atb după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Glimepiridă Atb
– Substanţa activă este glimepiridă. Fiecare comprimat conţine glimepiridă 1 mg, 2 mg, 3 mg, respective 4 mg.
– Celelalte componente sunt: lactitol monohidrat, croscarmeloză sodică, copovidonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Cum arată Glimepiridă Atb şi conţinutul ambalajului
Glimepiridă Atb. se prezintă sub formă de comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu aspect uniform şi margini intacte.
Este disponibil în cutii cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
Antibiotice S.A.
Str. Valea Lupului nr.1, Iaşi, 707410, Iaşi, România
Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2010
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel