ISOTREXIN GEL, 0,05%/2%

Substanță activa
Izotretinoin/eritromicină
Clasa ATC
D10AD
Format
gel
Afecțiuni
acnee
Producător
STIEFEL LABORATORIES (IRELAND) Ltd., GLAXO OPERATIONS UK LTD
Acțiune terapeutică
face pielea mai puţin grasă, detaşează punctele negre şi albe, opreşte reapariţia punctelor albe şi negre, suprimă bacteria care produce acneea

Ce conţine Isotrexin?

Un gram gel conţine izotretinoin 0,5 mg şi eritromicină 20,0 mg. Izotretinoin are efect similar vitaminei A; acţionează asupra creşterii celulelor pielii şi le face pe acestea mai puţin predispuse la blocarea porilor, prevenind apariţia comedoanelor. Eritromicina este un antibiotic cu acţiune împotriva bacteriei responsabile de apariţia acneei. Isotrexin conţine şi alte componente, cum sunt: butilhidroxitoluen, hidroxipropilceluloză şi etanol anhidru.

Isotrexin este disponibil în cutie cu un tub din Al conţinând 30 g gel.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

GLAXOSMITHKLINE (GSK) S.R.L.

Str. Costache Negri, Nr. 1-5, Opera Center One

Etaj 5 şi 6 (Zona 1), Sector 5, Bucureşti, România

Producători

STIEFEL LABORATORIES (IRELAND) Ltd.

Finisklin Business Park, Sligo, Irlanda

GLAXO OPERATIONS UK LTD

Trading as Glaxo Wellcome Operations

Harmire Road, Barnard Castle

Durham DL 12 8DT, Marea Britanie

Pentru ce se utilizează Isotrexin şi cum acţionează?

Isotrexin gel se foloseşte pentru tratamentul acneei. Acţionează astfel:

– face pielea mai puţin grasă;

– detaşează punctele negre şi albe, astfel încât acestea sunt mai uşor de eliminat;

– opreşte reapariţia punctelor albe şi negre;

– suprimă bacteria care produce acneea;

– reduce numărul comedoanelor roşii inflamate.

Înainte să utilizaţi Isotrexin

Isotrexin poate fi nepotrivit pentru unele persoane. Nu trebuie să utilizaţi Isotrexin dacă aveţi alergie la oricare dintre componentele sale, sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi. Înainte de a începe utilizarea Isotrexin, informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă folosiţi alt tratament pentru acnee.

Evitaţi contactul cu ochii, buzele şi cu zonele lezate ale pielii (de exemplu: dacă aveţi tăieturi sau zgârieturi, arsuri solare sau eczeme).

În timpul tratamentului cu Isotrexin, zonele pielii aflate sub tratament trebuie protejate de expunerea îndelungată la soare şi se recomandă evitarea utilizării lămpilor ultraviolete.

Cum să utilizaţi Isotrexin?

Isotrexin trebuie folosit o dată sau de două ori pe zi. Medicul dumneavoastră vă va indica modul optim de utilizare. Aplicaţi o cantitate mică de gel cu vârful degetului. Se aplică un strat subţire pe toată zona afectată de acnee, nu doar pe comedoane. Nu aplicaţi prea mult gel, pentru a evita contactul accidental cu ochii sau cu alte zone ale pielii unde nu este indicat.

Dacă gelul se aplică în exces, nu se obţin rezultate mai rapide sau mai bune, dimpotrivă pot să apară înroşirea pielii, descuamare sau iritaţie. Dacă în mod accidental aţi utilizat prea mult gel şi prezentaţi iritaţie, încetaţi folosirea medicamentului timp de câteva zile.

Ca reper, un vârf de deget de gel (cantitatea de gel scoasă din tub care ajunge pe deget la prima presare a tubului) este suficient ca să acopere faţa, iar două degete şi jumătate de gel acoperă faţa şi spatele. Dacă gelul nu se absoarbe cu uşurinţă în piele înseamnă că folosiţi o cantitate prea mare de gel.

Spălaţi-vă cu atenţie pe mâini după ce aţi utilizat gelul.

Alte informaţii despre folosirea Isotrexin

Rezultatul optim al tratamentului cu Isotrexin apare după aproximativ 6-8 săptămâni. Este o perioadă normală în tratamentul acneei. Tratamentul trebuie continuat cel puţin 3 luni în cazul în care medicul nu vă sfătuieşte altfel.

Înaintea aplicării gelului, pielea trebuie bine demachiată. După ce gelul s-a uscat, se pot folosi produse cosmetice cu conţinut mic de grăsimi.

Capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Isotrexin nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante despre unele componente ale Isotrexin

Deoarece conţine butilhidroxitoluen (E321), medicamentul poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact), iritaţia ochilor sau a mucoaselor.

Reacţii adverse si Supradozaj

Reacţii adverse

Isotrexin poate provoca uşoare înţepături sau o senzaţie de încălzire a pielii, mai ales la prima aplicare. De asemenea, se poate observa o uşoară descuamare sau înroşire a pielii în primele săptămâni de tratament. De obicei aceste reacţii adverse nu sunt grave; dacă vă deranjază, încercaţi să folosiţi mai rar medicamentul sau întrerupeţi administrarea pentru o scurtă perioadă de timp, după care reluaţi tratamentul.

Dacă prezentaţi senzaţii de arsură, descuamări sau mâncărime severe sau alte reacţii adverse nemenţionate în acest prospect, trebuie să întrerupeţi utilizarea Isotrexin şi să vă prezentaţi la medic, care va reconsidera tratamentul.

Excipientul butilhidroxitoluen poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact) sau iritaţia ochilor sau a mucoaselor.

Supradozaj

Nu există informaţii despre supradozajul acut. Nu se aşteaptă ca izotretinoinul şi eritromicina din compoziţia gelului să provoace reacţii toxice dacă sunt ingerate accidental.

Informatii suplimentare

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Cui vă puteţi adresa pentru mai multe informaţii?

Dacă aveţi orice întrebări despre Isotrexin sau nu aţi înţeles ceva din prospect, vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Data ultimei verificări a prospectului

Decembrie, 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Prospecte medicamente din aceeași clasă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”