Jumex 5 mg comprimate

Substanță activa
clorhidratul de selegilină
Clasa ATC
N04BD
Format
comprimate
Afecțiuni
boala Parkinson
Producător
Chinoin Private Co. Ltd.
Acțiune terapeutică
inhibitori de monoaminooxidază

Ce este Jumex 5 mg şi pentru ce se utilizează

Jumex 5 mg aparţine unui grup de medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază tip B (IMAO-B). Acţionează prin creşterea cantităţii de dopamină la nivelul creierului, împiedicând metabolizarea acesteia. Este de aceea utilizat în boala Parkinson, afecţiune în care cantitatea de dopamină la nivelul creierului este redusă. Se poate utiliza singur în stadiul de început al bolii sau în asociere cu alt antiparkinsonian numit levodopa în stadii mai avansate de boală.

Înainte să luaţi Jumex 5 mg

Nu luaţi Jumex 5 mg

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidratul de selegilină sau la oricare dintre celelalte componente ale Jumex 5 mg;

– dacă utilizaţi concomitent anumite medicamente antidepresive, simpatomimetice, analgezice puternice cum este petidina (meperidina), tramadol, triptani (vezi pct. „Utilizarea altor medicamente „);

– dacă suferiţi de boli psihice (psihoză de orice tip);

– dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Jumex 5 mg

– dacă aveţi ulcer gastric sau duodenal,

– dacă aveţi hipotensiune arterială ortostatică sau hipertensiune arterială oscilantă,

– dacă aveţi tulburări ale ritmului cardiac,

– dacă aveţi dureri severe de inimă (angină pectorală severă),

– dacă aveţi schimbări ale opiniei şi gândurilor (psihoză),

– dacă aveţi o stare de confuzie, dezorientare, vedeţi sau auziţi lucruri care nu există (halucinaţii), afectarea funcţiilor cognitive,

– dacă aveţi funcţia ficatului sau a rinichilor sever afectată.

Deoarece selegilina creşte efectul levodopa, reacţiile adverse ale acesteia pot fi accentuate, în special la pacienţii trataţi cu doze mari de levodopa; medicul va putea dori să vă supravegheze cu atenţie. Adăugarea selegilinei la tratamentul cu doze mari de levodopa poate determina mişcări involuntare şi/sau agitaţiei. Aceste reacţii adverse dispar, dacă se micşorează doza de levodopa. Medicul dumneavoastră va putea dori să micşoreze doza de levodopa în medie cu 30%, dacă se asociază selegilină la schema de tratament.

Dacă selegilina este luată în doze care depăşeasc dozele recomandate, de 10 mg, există riscul de creştere a tensiunii arteriale.

Sportivi

Selegilina poate pozitiva testele antidoping. Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte
medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

In mod special trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă urmaţi tratament cu:

– Simpatomimetice: datorită riscului de hipertensiune arterială, febră, asocierea selegilinei cu simpatomimetice este contraindicată.

– Analgezice opioide: administrarea selegilinei concomitent cu petidină sau tramadol este contraindicată. Reacţiile adverse care pot să apară sunt grave (comă, instabilitate cardiovasculară, convulsii, deces). Dacă urmează să efectuaţi o intervenţie chirurgicală, informaţi medicul anestezist că urmaţi tratament cu selegilină.

– Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (antidepresive): asocierea cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei este contraindicată, datorită riscului de confuzie, hipomanie, halucinaţii şi episoade maniacale, agitaţie, mioclonus, hiperreflexie, incoordonare, frisoane, tremor, convulsii, ataxie, diaforeză, diaree, febră, hipertensiune arterială, care pot face parte din sindromul serotoninic, hipersudoraţie, hipotensiune arterială, palpitaţii, vertij, delir şi comă. Fluoxetina nu trebuie utilizată în mai puţin de 14 zile de la întreruperea tratamentului cu selegilină. Deoarece fluoxetina are un timp de eliminare din organism foarte lung, este necesar un interval de cel puţin 5 săptămâni între întreruperea tratamentului cu fluoxetină şi începerea administrării Jumex.

– Antidepresive triciclice: la pacienţii trataţi cu asocierea antidepresive triciclice şi selegilină, s-au raportat ocazional fenomene toxice severe la nivelul sistemului nervos central (sindrom serotoninic), uneori asociate cu hipertensiune arterială, hipotensiune arterială, diaforeză. De aceea, utilizarea concomitentă a selegilinei şi a antidepresivelor triciclice este contraindicată.

– Triptani- risc de hipertensiune arterială, vasoconstricţie coronariană.

– Inhibitori MAO: administrarea concomitentă a selegilinei şi a inhibitorilor MAO poate determina scăderea severă a tensiunii arteriale (vezi pct. „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Jumex 5 mg”).

Folosirea Jumex 5 mg împreună cu alimente şi băuturi

În timpul tratamentului cu Jumex administrat în dozele recomandate, nu s-au semnalat reacţii hipertensive provocate de alimentele care conţin tiramină (nu apare aşa-numitul „efect determinat de brânzeturi”). De aceea, nu sunt necesare restricţii alimentare.

Cu toate acestea, în cazul asocierii Jumex cu unele medicamente antidepresive (IMAO convenţionali sau cu inhibitori MAO-A), se recomandă restricţii alimentare (evitarea alimentelor bogate în tiramină, cum sunt brânzeturile învechite şi produsele fermentate).

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Datele disponibile cu privire la utilizarea selegilinei la femeile gravide sunt foarte limitate.
Studiile efectuate pe animale nu au indicat efecte directe sau indirecte dăunătoare asupra sarcinii, dezvoltării embrionare/fetale, naşterii sau dezvoltării postnatale. Ca măsură de precauţie, administrarea acestui medicament în timpul sarcinii şi alăptării este contraindicată.

Alăptarea

Nu se cunoaşte dacă selegilina se excretă în laptele uman. Trecerea selegilinei în lapte nu a fost studiată pe animale.

Datele fizico-chimice indică excreţia selegilinei în laptele matern şi riscul la sugar nu poate fi exclus.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Jumex 5 mg vă poate afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Jumex 5 mg

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Jumex 5 mg

Luaţi întotdeauna Jumex 5 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

În boala Parkinson, doza recomandată este de două comprimate Jumex 5 mg (10 mg clorhidrat de selegilină) zilnic, dimineaţa; eventual, această doză poate fi fracţionată în 2 prize, administrate dimineaţa şi în prima parte a după-amiezei.

Dacă selegilina este utilizată în asociere cu levodopa, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă reducă doza de levodopa pe care o luaţi anterior.

Dacă luaţi mai mult Jumex 5 mg decât trebuie

Dacă aţi luat mai multe comprimate decât v-a fost recomandat, trebuie să vă adresaţi medicului. Supradozajul se poate manifesta prin somnolenţă, ameţeli, sincopă, iritabilitate, hiperactivitate, agitaţie, halucinaţii, hipertensiune arterială, hipotensiune arterială, puls rapid şi neregulat, deprimare a respiraţiei şi insuficienţă respiratorie. Deoarece nu există antidot specific, tratamentul este simptomatic.

Dacă uitaţi să luaţi Jumex 5 mg

Dacă uitaţi să luaţi o doză de Jumex 5 mg luaţi comprimatul (comprimatele) imediat ce vă amintiţi. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată şi nu mai mult de 10 mg pe 24 ore.

Dacă încetaţi să luaţi Jumex 5 mg

Nu întrerupeţi administrarea Jumex 5 mg fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră. Poate fi necesară ajustarea dozei celorlalte medicamente antiparkinsoniene pe care le luaţi, mai ales a levodopa, pentru a controla suficient simptomele dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Jumex 5 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa posibilelor reacţii adverse prezentate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie:

– foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10)

– frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

– mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)

– rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

– foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

– cu frecvenţă necunoscută (frecvenţă care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Atunci când Jumex este administrat singur, neasociat cu alt medicament pentru tratamentul bolii Parkinson, este, în general, bine tolerat

Reacţii adverse frecvente: ameţeli, dureri de cap, bradicardie (bătăi rare ale inimii), greaţă, creşteri uşoare ale valorilor enzimelor hepatice

Reacţii adverse mai puţin frecvente: tulburări de somn uşoare şi tranzitorii, tulburări ale ritmului cardiac (tahicardie supraventriculară), uscăciunea gurii, modificări ale dispoziţiei

Reacţii adverse rare: erupţii la nivelul pielii, hipotensiune arterială ortostatică (scăderea tensiunii arteriale la ridicarea bruscă în picioare)

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută: tulburări de vedere, hipersexualitate (activitate sexuală exagerată), retenţie urinară

In plus, în cazul tratamentului asociat cu levodopa, poate apărea accentuarea reacţiilor adverse ale levodopei: nelinişte, hiperchinezie (activitate musculară exagerat crescută), mişcări anormale, agitaţie, confuzie, halucinaţii, hipotensiune arterială ortostatică, tulburări de ritm cardiac, somnolenţă, oboseală, greaţă, ameţeli. Asocierea tratamentului cu selegilină la tratamentul cu levodopa poate permite o micşorare suplimentară a dozei de levodopa (chiar cu 30%).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Jumex 5 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Jumex 5 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Jumex 5 mg

– Substanţa activă este clorhidratul de selegilină. Un comprimat conţine clorhidrat de selegilină 5 mg.

– Celelalte componente sunt talc, stearat de magneziu, povidonă K25, amidon de porumb, lactoză. Cum arată Jumex 5 mg şi conţinutul ambalajului

Jumex 5 mg se prezintă sub formă de comprimate albe sau aproape albe, plate, inscripţionate cu „JU” pe una din feţe.

Cutie cu 5 blistere din Al / Al a câte 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Chinoin Private Co. Ltd. To utca 1-5, 1045 Budapest, Ungaria

Fabricantul

Chinoin Private Co. Ltd.
Levai utca 5, 2112 Veresegyhâz,
Ungaria

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

sanofi-aventis România S.R.L.
Tel: 021 317 31 36
Fax: 021 317 31 34

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Prospecte medicamente din aceeași clasă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”