Juverital 35 mg, comprimate filmate

Substanță activa
risedronatul de sodiu
Clasa ATC
M05BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
bolile osoase
Producător
Pharmaten SA
Acțiune terapeutică
non-hormonala

Ce este Juverital şi pentru ce se utilizează

Ce este Juverital

Juverital aparţine unui grup de medicamente non-hormonale denumite bifosfonaţi, care sunt utilizate pentru a trata bolile osoase. Acesta acţionează direct asupra oaselor dumneavoastră, pentru a le face mai puternice şi, prin urmare, scade posibilitatea de fracturi.

Osul este un ţesut viu. Ţesutul osos vechi este îndepărtat în permanenţă din scheletul dumneavoastră şi înlocuit cu ţesut osos nou.

Osteoporoza post-menopauză este o afecţiune care apare la femei după menopauză , când oasele devin mai puţin rezistente, mai fragile şi mai predispuse la fracturi după o căzătură sau un efort. De asemenea, osteoporoza poate să apară şi la bărbaţi din cauza unui număr de factori care includ înaintarea în vârstă şi/sau concentraţia mică a hormonului masculin, testosteron, din sânge.

Coloana vertebrală, şoldul şi încheietura mâinii sunt oasele cele mai predispuse la fracturi, deşi acest lucru i se poate întâmpla oricărui os din corpul dumneavoastră. De asemenea, fracturile care au legătură cu osteoporoza pot provoca dureri de spate, scădere în înălţime şi curbarea spatelui. Mulţi pacienţi cu osteoporoză nu prezintă nici un simptom şi este posibil să nu fi ştiut măcar că o aveaţi.

Pentru ce se utilizează Juverital

Juverital este utilizat pentru a trata osteoporoza la femei după menopauză şi, în acest mod, reduce riscul de fracturi.

Juverital este utilizat pentru tratarea osteoporozei la bărbaţii care prezintă risc mare de fracturi.

Înainte să utilizaţi juverital

Nu utilizaţi Juverital

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la risedronatul de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Juverital (vezi pct. 6 „Ce conţine Juverital”).

– dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o afecţiune numită hipocalcemie (o concentraţie mică a calciului în sânge).

– dacă este posibil să fiţi gravidă sau dacă vreţi să rămâneţi gravidă.

– dacă alăptaţi.

– dacă aveţi tulburări severe ale rinichilor. Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Juverital

– dacă nu puteţi sta aşezat sau în picioare, în poziţie verticală, timp de cel puţin 30 de minute.

– dacă aveţi un metabolism osos sau un metabolism al mineralelor anormal (de exemplu deficit de vitamina D, anormalităţi ale hormonului paratiroidian) care pot conduce la o concentraţie mică a calciului în sânge.

– dacă aţi avut în trecut probleme cu esofagul (tubul care transportă alimentele din gură până în stomac). De exemplu, este posibil să fi avut dureri sau dificultăţi la înghiţirea hranei.

– dacă aveţi gastrită

– dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide (cum este lactoza).

– dacă aţi avut dureri sau umflături ale gingiilor şi/sau maxilarului, maxilar amorţit, dacă aveţi senzaţie de greutate la nivelul maxilarului sau dacă v-a căzut un dinte.

– dacă urmaţi un tratament stomatologic sau trebuie să efectuaţi o intervenţie chirurgicală stomatologică, spuneţi-i dentistului dumneavoastră că utilizaţi Juverital.

Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, vă rugăm discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a utiliza acest medicament.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală

Foarte puţine medicamente sunt cunoscute că interacţionează cu Juverital.

Medicamentele care conţin unul sau mai multe dintre mineralele menţionate mai jos reduc efectul Juverital, dacă sunt luate în acelaşi timp:

• calciu

• magneziu

• aluminiu

• fier

Aceste medicamente trebuie luate cu cel puţin 30 de minute după utilizarea Juverital. Juverital 35 mg poate fi utilizat împreună cu suplimente de estrogen (la femei). Utilizarea Juverital cu alimente şi băuturi

Este foarte important să NU luaţi comprimatul de Juverital cu alimente sau băuturi (altele decât apă). Este deosebit de important faptul ca acest medicament să nu fie utilizat în acelaşi timp cu produse lactate (cum este laptele) deoarece acestea conţin calciu (vezi pct. 2 „Utilizarea altor medicamente”). NU trebuie consumate alimente, băuturi (cu excepţia apei) şi NU trebuie administrate alte medicamente timp de cel puţin 30 de minute după utilizarea Juverital.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu utilizaţi Juverital dacă este posibil să fiţi gravidă sau dacă vreţi să rămâneţi gravidă (vezi pct. 2 „Nu utilizaţi Juverital”). 

Nu utilizaţi Juverital dacă alăptaţi (vezi pct. 2 „Nu utilizaţi Juverital”). Juverital trebuie utilizat numai pentru tratamentul femeilor după menopauză. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Juverital nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Juverital

Juverital conţine o cantitate mică de lactoză.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi juverital

Utilizaţi întotdeauna Juverital exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este un comprimat Juverital (35 mg risedronat de sodiu) administrat o dată pe săptămână. Alegeţi o zi a săptămânii care vă convine cel mai bine. Luaţi un comprimat Juverital în fiecare săptămână, în această zi a săptămânii.

Există căsuţe/spaţii pe spatele cutiei cu blistere. Vă rugăm să notaţi ziua din săptămână pe care aţi ales-o pentru a lua comprimatul Juverital. De asemenea, scrieţi datele în care veţi lua comprimatul.

Vârstnici

Nu este necesară modificarea dozei.

Pacienţii cu afecţiuni ale rinichilor

Nu este necesară modificarea dozei dacă aveţi o reducere uşoară până la moderată a funcţiei rinichilor. Dacă aveţi o reducere severă a funcţiei rinichilor, nu trebuie să utilizaţi Juverital.

Copii şi adolescenţi

Nu se recomandă utilizarea Juverital la copii şi adolescenţi. Când să luaţi comprimatul de Juverital

Luaţi comprimatul care conţine risedronat cu cel puţin 30 de minute înainte de prima masă, de consumul de băuturi (altele decât apă plată) sau înainte de administrarea altor medicamente, din ziua respectivă.

Cum să luaţi comprimatul de Juverital

  • Luaţi comprimatul în timp ce vă aflaţi într-o poziţie ridicată (puteţi sta aşezat sau în picioare). Acest lucru previne pirozisul (senzaţia de arsură în capul pieptului).
  • înghiţiţi comprimatul cu cel puţin un pahar cu apă plată (120 ml). Este foarte important să NU luaţi Juverital cu alimente sau băuturi (altele decât apă plată) astfel încât acesta să poată acţiona corespunzător.
  • înghiţiţi comprimatul întreg. Nu sugeţi sau mestecaţi comprimatul.
  • Nu vă întindeţi la orizontală timp de 30 de minute după luarea comprimatului.

Medicul dumneavoastră vă va spune dacă este necesar să luaţi suplimente de calciu şi vitamina D. Acest lucru poate fi necesar dacă nu aveţi o dietă zilnică care să asigure cantităţi suficiente de calciu şi vitamina D.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Juverital

Dacă dumneavoastră sau altcineva a luat din greşeală un număr mare de comprimate, beţi un pahar plin cu lapte şi solicitaţi îngrijire medicală. Simptomele de supradozaj includ o scădere a cantităţii de calciu din corpul dumneavoastră, iar manifestările acestei scăderi includ crampe musculare sau abdominale.

Dacă uitaţi să luaţi Juverital

Dacă aţi uitat să luaţi comprimatul, pur şi simplu luaţi comprimatul în ziua în care vă amintiţi. Reveniţi la administrarea unui comprimat o dată pe săptămână, conform schemei de tratament iniţiale, o dată pe săptămână, în ziua aleasă de dumneavoastră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa un comprimat uitat (dacă aţi uitat să luaţi un comprimat timp de o săptămână sau mai mult).

Dacă încetaţi să luaţi Juverital

In general, terapia pentru osteoporoză este necesară pentru perioade lungi. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua în considerare oprirea tratamentului. Oprirea tratamentului vă pune în situaţia în care să nu beneficiaţi de efectul terapiei şi este posibil să înceapă să vă scadă din nou rezistenţa oaselor.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Juverital poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi simptome la nivelul esofagului cum sunt durere atunci când înghiţiţi, dificultăţi de înghiţire, dureri în piept sau senzaţie de arsură în capul pieptului nou apărute sau care s-au agravat.

In general, reacţiile adverse au fost uşoare şi nu au determinat pacienţii să oprească utilizarea comprimatelor.

Reacţii adverse frecvente (între 1 şi 10 utilizatori din 100)

Constipaţie, senzaţie de greaţă (dispepsie), indigestie, greaţă, dureri de stomac, diaree. Dureri la nivelul oaselor sau muşchilor Durere de cap

Reacţii adverse mai puţin frecvente (între 1 şi 10 utilizatori din 1000)

Inflamaţie sau ulcer al esofagului (tubul care face legătura dintre gât şi stomac) care provoacă

dificultate şi durere la înghiţire

Inflamaţie sau ulcer al stomacului sau al duodenului (intestinul subţire care drenează stomacul)

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

Inflamaţie a porţiunii colorate a ochiului (sensibilitate la lumină şi/sau ochi înroşiţi, dureroşi cu posibile modificări ale vederii).

Reacţii adverse rare (între 1 şi 10 utilizatori din 10000)

Inflamaţie a limbii (limbă roşie, umflată, posibil dureroasă), îngustarea esofagului (tubul care face legătura dintre gât şi stomac). Au fost raportate valori anormale ale testelor funcţiei ficatului, iar acestea pot fi diagnosticate numai pe baza unei analize de sânge.

Reacţii adverse foarte rare (mai puţin de 1 utilizator din 10000)

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

Reacţii alergice cum sunt urticaria (erupţie trecătoare pe piele), umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, dificultate la înghiţire sau la respiraţie

Reacţii severe pe piele, incluzând erupţia veziculară (formarea de băşici) sub piele.

Cu frecvenţă necunoscută

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

Osteonecroză (moarte a ţesutului osos) la nivelul maxilarului.

In cazuri rare, la începutul tratamentului, concentraţiile de calciu şi fosfaţi din sângele pacienţilor pot fi reduse. Aceste modificări sunt, cel mai adese,a minore şi nu generează nicio manifestare.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Juverital

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Juverital după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Juverital

– Substanţa activă este risedronatul de sodiu. Fiecare comprimat conţine risedronat de sodiu 35 mg, echivalent cu de acid risedronic 32,5 mg.

– Celelalte componente sunt:

Nucleu: amidon de porumb pregelatinizat; celuloză microcristalină, crospovidonă, stearat de magneziu.

Film: hipromeloză, lactoză monohidrat, dioxid de titan (E 171), macrogol 4000. Cum arată Juverital şi conţinutul ambalajului
Juverital sunt comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 11,2 mm, grosime de 5,0 mm şi gravate cu „35” pe una dintre feţe. Este disponibil în cutii cu blistere care conţin 4 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Labormed Pharma S.A.
Splaiul Independenţei nr. 319E, sector 6, Bucureşti

Producătorul

Pharmaten SA Dervenakion 6 15351 Pallini Attikis Grecia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Bulgaria – JUVERITAL 35 mg ^HnMHpaHH Ta6neTKH

Republica Cehă – JUVERITAL 35 mg potahovanâ tableta

Danemarca – JUVERITAL

Ungaria – JUVERITAL 35 mg filmtablette

Polonia – JUVERITAL

România – JUVERITAL 35 mg comprimate filmate

Republica Slovacia – JUVERITAL 35 mg obalene tablety

 

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2008.

Data ultimei verificări a prospectului Decembrie 2009

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”