Ketotifen, comprimate, 1 mg

Substanță activa
ketotifen
Clasa ATC
R06AX
Format
comprimate
Afecțiuni
astm bronsic
Producător
SC. MAGISTRA C&C S.R.L.
Acțiune terapeutică
antihistaminice de uz sistemic

Ce este Ketotifen şi pentru ce se utilizează

Compoziţie:

1 comprimat conţine ketotifen 1 mg şi excipienţi: lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona K 30, stearat de magneziu, talc.

Grupa farmacoterapeutică: antihistaminice de uz sistemic, alte antihistaminice sistemice Indicaţii terapeutice

Profilaxia pe termen lung a tuturor formelor astmului bronsic (mai putin astmul intrisec si astmul de efort), bronsitelor alergice, simptomelor de dispnee respiratorie asociate febrei de fan. Tratamentul rinitelor alergice si reactiilor alergice cutanate.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la ketotifen sau la oricare dintre excipienţii produsului. Copii sub 5 ani.

Utilizarea concomitenta a antidiabeticelor orale (au fost observate cateva cazuri de scadere a numarului de trombocite)

Înainte să utilizaţi Ketotifen

Precauţii

Ketotifenul nu se foloseste in tratamentul simptomatic al crizelor de astm bronsic sau in starea de rau astmatic.

La inceperea unui tratament de lunga durata cu ketotifen, tratamentul antiastmatic deja instituit, in special corticoterapia sistemica si cea cu ACTH, nu se intrerupe niciodata brusc la introducerea ketotifenului (este necesar un timp pentru aparitia efectului acestuia si poate exista riscul aparitiei unei insuficiente corticosuprarenale, mai ales la pacienti corticodependenti).

Intreruperea tratamentului cu ketotifen trebuie facuta progresiv pe parcursul a 2-4 saptamani.

Interactiuni

Ketotifenul potenteaza efectele sedativelor, hipnoticelor, altor deprimante ale SNC, antihistaminicelor si alcoolului etilic.

Asocierea cu atropina si substante atropinice (antidepresive imipraminice, antiparkinsoniene anticolinergice, spasmolitice atropinice, disopiramida, neuroleptice fenotiazinice) potenteaza reactiile adverse de tip atropinic (retentie urinara, constipatie, uscarea gurii).

Atentionări speciale

In cazul aparitiei unor infectii intercurente, tratamentul cu ketotifen se completeaza cu medicatie antiinfectioasa specifica.

Sarcina si alăptarea:

Desi nu s-au demonstrat efecte embriotoxice si/sau teratogene in studiile experimentale la animale, nu se recomanda administrarea ketotifenului la gravide.

Ketotifenul este excretat in laptele matern, de aceea nu se recomanda administrarea la mamele care alapteaza sau, daca tratamentul este necesar, se intrerupe alaptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Se recomanda prudenta si atentionarea pacienţilor, in special a conducătorilor de vehicule, a celor care folosesc utilaje sau desfasoara activitati profesionale care necesită maxima concentrare si reactivitate, cu solicitare neuromotorie, asupra riscului de sedare si somnolenta ce pot sa apara in timpul tratamentului.

Cum să luaţi Ketotifen

Doze si mod de administrare

Adulti:

Doza recomandata este de 1 comprimat Ketotifen de două ori pe zi, dimineata si seara, preferabil in timpul mesei sau dupa mese; daca este nevoie doza se poate creste pana la 2 comprimate Ketotifen de două ori pe zi.

La pacientii predispusi la sedare doza se va creste progresiv in prima saptamana de tratament, incepand cu ^ comprimat Ketotifen de două ori pe zi sau 1 comprimat Ketotifen seara, pana la atingere dozei terapeutice eficace. Copii intre 6 luni – 5 ani:

Pentru aceasta grupa de varsta se vor utiliza doar forme farmaceutice adecvate (ex. solutie orala).

Copii peste 5 ani:

Doza recomandata este de1 comprimat Ketotifen de doua ori pe zi.

Eficacitatea terapeutica se obtine de obicei dupa 2-4 saptamani. Efectul profilactic maxim se obtine dupa cateva luni de tratament, acesta putand fi continuat pe o perioada indelungata.

Reacţii adverse posibile

Reactii adverse

La inceputul tratamentului poate sa apara sedare si somnolenta, rareori intense, necesitand oprirea tratamentului; de obicei aceste reactii dispar spontan, in timpul tratamentului.

La adulti frecventa sedarii este de 14 %, in primele 3 luni de tratament si de aproximativ 2% dupa un an de tratament; la copii sedarea apare mai rar si este mai putin severa.

Alte reactii ce pot sa apara: uscarea gurii, usoara ameteala (foarte rara), efecte digestive (greaţa cu sau fara varsaturi, modificarea apetitului alimentar, gastralgii, constipatie) acestea, de regula, dispar in timp.

La aproximativ 0,2 % din pacienti au fost raportate excitabilitate si agitatie crescuta, in special la copii.

Rar au mai fost raportate: erupţii cutanate, reacţii cutanate severe (eritem multiform, sindrom Stevens-Jonson), insomnie, nervozitate, cefalee, oboseala.

Supradozaj

Simptome (in caz de supradozaj cu doza pana la 120 mg ketotifen): somnolenta pana la coma, confuzie, dezorientare, cefalee, nistagmus, bradicardie sau tahicardie, bradipnee sau tahipnee, convulsii (in special la copii), hiperexcitabilitate (la copii).

Tratamentul include:

– masuri de inlaturarea a medicamentului neabsorbit prin: spalaturi gastrice sau inducerea varsaturilor in cazul administrarii recente a medicamentului;

– tratament simptomatic si de intretinere a functiilor vitale (cardiovasculare, respiratorii);

Cum se păstrează Ketotifen

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi între 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din folie PVC/Al a cate 10 comprimate.

Producător

SC. MAGISTRA C&C S.R.L., Constanta, România

Detinătorul Autorizatiei de punere de piată

SC. MAGISTRA C&C S.R.L.,
Str. Aviator Belghiru nr.9, Constanta, România

Data ultimei verificări a prospectului Noiembrie 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”