• Kreon conţine un amestec de enzime numit „pancreatină”.
• Pancreatina vă ajută să digeraţi alimentele. Enzimele sunt extrase din pancreasul de porc.
• Capsulele de Kreon conţin mici sfere care eliberează lent pancreatina în intestinul dumneavoastră
• (pelete gastro-rezistente numite minimicrosfere ).
Kreon este utilizat la copiii şi adulţii cu „insuficienţă pancreatică exocrină”. Aceasta apare atunci când pancreasul nu secretă suficiente enzime pentru a digera mâncarea. Este des întâlnită la persoanele care prezintă:
• fibroză chistică, o boală genetică rară
• blocarea canalelor pancreasului sau ale vezicii biliare (ductele pancreatice sau canalul biliar comun)
• inflamaţia acută sau cronică a pancreasului (pancreatită)
• cancer de pancreas
• au suferit o operaţie de îndepărtare a unei porţiuni din pancreas sau a întregului pancreas
• (pancreatectomie parţială sau totală)
• au suferit o operaţie de îndepărtare a unei porţiuni din stomac sau a întregului stomac (gastrectomie
• parţială sau totală)
• după chirurgia de by-pass gastro-intestinal
• sindromul Shwachman-Diamond, o boală genetică foarte rară.
Cum acţionează Kreon
Enzimele din Kreon acţionează prin digerarea alimentelor care trec prin intestin. Trebuie să utilizaţi Kreon în timpul meselor sau gustărilor sau imediat după acestea. Acest lucru va permite enzimelor să se amestece bine împreună cu alimentele.
Nu utilizaţi Kreon dacă:
• sunteţi alergic (hipersensibil) la pancreatină de origine porcină sau la oricare dintre excipienţii din Kreon (vezi pct.6).
Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Kreon
La pacienţii cu fibroză chistică care folosesc doze mari din produse ce conţin pancreatină a fost raportată o boală rară numită „colonopatie fibrozantă”, afecţiune în care intestinul este îngustat. Totuşi, aceasta nu este cunoscută a se fi întâmplat în timpul studiilor clinice,la pacienţii trataţi cu Kreon. Totuşi, dacă aveţi fibroză chistică şi luaţi mai mult de 10000 unităţi de lipază/kg şi zi şi aveţi dureri abdominale neobişnuite sau modificări ale simptomelor abdominale, spuneţi medicului dumneavoastră.
Informaţii suplimentare despre enzimele pancreatice
Pancresul utilizat la fabricarea Kreon şi a altor medicamente care conţin enzime pancreatice provine de la porci utilizaţi pentru consumul alimentar. Aceşti porci pot fi purtători ai unor virusuri. Pentru micşorarea riscului de răspândire a virusurilor, în timpul procesului de fabricaţie a Kreon, sunt parcurse mai multe etape incluzând distrugerea acestora şi testarea pentru virusuri specifice. Nu poate fi exclus complet riscul apariţiei infecţiilor determinate de aceste virusuri sau de alte virusuri necunoscute sau noi . Cu toate acestea, nu s-a raportat niciun caz de infecţie cu virusuri la pacienţii care au suferit infecţii.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi mediculul dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Utilizarea Kreon împreună cu alimente şi băuturi
Se recomandă ca enzimele să fie administrate în timpul meselor sau imediat după acestea. Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Medicul dumneavoastră va decide dacă trebuie să utilizaţi Kreon şi în ce doză.
Kreon poate fi utilizat pe perioada alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Kreon să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Luaţi întotdeauna Kreon exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Cât Kreon să utilizaţi
• Doza dumneavoastră este măsurată în unităţi de lipază. Lipaza este una dintre enzimele din compoziţia pancreatinei. Diferitele concentraţii de Kreon conţin cantităţi diferite de lipază.
• Urmaţi întotdeauna recomandarea medicului dumneavoastră privind doza de Kreon pe care trebuie să o luaţi.
• Medicul dumneavoastră vă va recomanda doza potrivită pentru dumneavoastră. Aceasta depinde de:
– afecţiunea pe care o aveţi;
– greutatea dumneavoastră;
– dieta dumneavoastră;
– cantitatea de grăsimi din scaune (materii fecale).
• Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă încă prezentaţi scaune de consistenţă grăsoasă sau alte probleme ale stomacului sau intestinului (simptome gastro-intestinale), deoarece este posibil să fie necesară ajustarea dozei dumneavoastră.
Fibroza chistică
– Doza iniţială uzuală la copii cu vârsta sub 4 ani este de 1000 unităţi de lipază/kg la o masă.
– Doza iniţială uzuală la copii cu vârsta peste 4 ani, adolescenţi şi adulţi este de 500 unităţi de lipază/kg la o masă.
Alte afecţiuni ale pancreasului
Doza uzuală pentru o masă principală este cuprinsă între 25000 şi 80000 unităţi lipază. Doza uzuală pentru o gustare este jumătate din doza necesară la o masă principală.
Când să utilizaţi Kreon
Utilizaţi întotdeauna Kreon în timpul meselor sau gustărilor sau imediat după acestea. Aceasta va permite enzimelor să se amestece împreună cu alimentele şi să le digere la trecerea prin intestin.
Cum să utilizaţi Kreon
– înghiţiţi capsulele întregi.
– Nu spargeţi şi nu mestecaţi capsulele.
– Atunci când înghiţirea capsulelor este dificilă, capsulele pot fi desfăcute cu grijă şi minimicrosferele adăugate unor alimente de consistenţă moale. Acestea pot fi: suc de mere, banane sau morcovi zdrobite. Înghiţiţi imediat amestecul fără a mesteca şi beţi puţină apă sau suc. De asemenea, puteţi adăuga minimicrosferele într-un lichid.
– Ca regulă generală, beţi zilnic multe lichide.
Cât timp să utilizaţi Kreon
Utilizaţi Kreon atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră. O mare parte dintre pacienţi va trebui să folosească Kreon tot timpul vieţii.
Dacă aţi utilizat mai mult Kreon decât trebuie
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Kreon, beţi multă apă şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Doze mari de pancreatină au determinat uneori producerea unei cantităţi prea mari de acid uric în urină (hiperuricozurie) şi în sânge (hiperuricemie).
Dacă aţi uitat să utilizaţi Kreon
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi doza următoare la aceeaşi oră ca de obicei, la următoarea masă. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Kreon
Nu întrerupeţi utilizarea Kreon fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Kreon poate determina reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. Următoarele reacţii adverse au fost observate în timpul studiilor clinice la pacienţii care au utilizat Kreon.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: |
care afectează mai mult de 1 pacient din 10 |
Frecvente: |
care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi |
Mai puţin frecvente: |
care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi |
Rare: |
care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi |
Foarte rare: |
afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi |
Cu frecvenţă necunoscută |
care nu poate fi estimată din datele disponibile |
La temperaturi sub 20°C, în ambalajul original (blister PVC/PVDC-Al) A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original (flacon PEID) A se ţine flaconul bine închis, pentru a fi protejat de umiditate
Kreon 25000
La temperaturi sub 20°C, în ambalajul original (blister PVC/PVDC-Al) A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original (flacon PEID) A se ţine flaconul bine închis, pentru a fi protejat de umiditate.
Nu utilizaţi Kreon după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Kreon
Kreon 10000
– Substanţa activă este pancreatina. O capsulă conţine pancreatină 150 mg (amilază 8000 U-FE, lipază 10000 U-FE, protează 600 U-FE).
– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: macrogol 4000, hipromeloză ftalat, cetil alcool, trietilcitrat, dimeticonă 1000.
– capsula: gelatină, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), oxid negru de fer, (E 172), dioxid de titan (E 171), laurilsulfat de sodiu.
Kreon 25000
Substanţa activă este pancreatina. O capsulă conţine 300 mg (amilază 18000 U-FE, lipază 25000 U-
FE, protează 1000 U-FE).
– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: macrogol 4000, hipromeloză ftalat, cetil alcool,
trietilcitrat, dimeticonă 1000.
– capsula: gelatină, oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171),
laurilsulfat de sodiu
Cum arată Kreon şi conţinutul ambalajului Kreon 10000
Kreon 10000 se prezintă sub formă de capsule gelatinoase cu cap opac, culoare maroniu şi corp incolor, transparent, umplute cu pelete de culoare maroniu.
Kreon 25000
Kreon 25000 se prezintă sub formă de capsule gelatinoase cu cap opac, culoare portocaliu Suedia şi corp incolor, transparent, umplute cu pelete de culoare maroniu.
Ambalaj Kreon 10000
Cutie cu 2 blistere din PVC/PVDC-Al a câte 10 capsule gastrorezistente Cutie cu un flacon din PEÎD cu 20 capsule gastrorezistente Cutie cu un flacon din PEÎD cu 50 capsule gastrorezistente Cutie cu un flacon din PEÎD cu 100 capsule gastrorezistente
Kreon 25000
Cutie cu 2 blistere din PVC/PVDC-Al a câte 10 capsule gastrorezistente
Cutie cu un flacon din PEÎD cu 20 capsule gastrorezistente Cutie cu un flacon din PEÎD cu 50 capsule gastrorezistente
Cutie cu un flacon din PEÎD cu 100 capsule gastrorezistenti
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate. Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Abbott Laboratories GmbH Freundallee 9A, Hanovra, Germania
Fabricantul
Abbott Laboratories GmbH
Justus-von Liebig-Str. 33, D-31535 Neustadt, Germania
Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel