Lamotrix, 25 mg, 50 mg, 100 mg, 200 mg, comprimate

Substanță activa
Lamotrigin
Clasa ATC
N03AX
Format
comprimate
Afecțiuni
epilepsie
Producător
Medochemie Ltd.
Acțiune terapeutică
antiepileptica

Ce este Lamotrix şi pentru ce se utilizează

Lamotrix este un antiepileptic (medicament pentru tratamentul epilepsiei), cu efect anticonvulsivant larg.

Lamotrix este folosit în tratarea mai multor tipuri de epilepsie (convulsii parţiale, convulsii tonico- clonice generalizate) şi a convulsiilor asociate sindromului Lennox-Gastaut. Medicamentul poate fi utilizat singur (în monoterapie) sau în asociere cu alte medicamente antiepileptice de către adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani. Lamotrigina este recomandată ca terapie adjuvantă şi copiilor cu vârsta între 2 şi 12 ani dar administrată într-o concentraţie şi formă farmaceutică adecvate.

Înainte să luaţi Lamotrix

Nu luaţi Lamotrix

– daca sunteţi hipersensibil (aţi avut reacţii alergice în trecut) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. O reacţie alergică include erupţie trecătoare la nivelul pielii, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, limbii sau mâinilor / picioarelor sau dificultăţi de respiraţie.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lamotrix

– dacă vă apar erupţii pe piele în primele 8 săptămâni de tratament. Tratamentul iniţial cu doze prea mari sau asocierea cu alte medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei pot provoca
respectiva erupţie. În această situaţie, este necesar să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră. Se recomandă să nu se administreze din nou medicamentul pacienţilor cărora li s-a întrerupt administrarea datorită erupţiilor pe piele, care au apărut în timpul respectivului tratament.

– dacă luaţi, aveţi de gând să luaţi sau să întrerupeţi utilizarea contraceptivelor hormonale sau a altor medicamente hormonale în timpul tratamentului cu Lamotrix, trebuie să informaţi imediat medicul. Trebuie să îi comunicaţi medicului eventualele modificări survenite în timpul ciclului menstrual (de exemplu, sângerări anormale apărute între sângerările menstruale). Veţi fi examinate regulat de către medic şi, în cazul apariţiei acestor tulburări, acesta va stabili dacă este necesară modificarea dozei.

– aveţi probleme cu ficatul şi/sau rinichii.

– aţi fost diagnosticat cu boala Parkinson

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Trebuie să aveţi grijă dacă :

– Luaţi alte medicamente antiepileptice cum ar fi fenitoină, carbamazepină, fenobarbital, primidonă şi valproat de sodiu.

– Luaţi contraceptive orale.

Folosirea Lamotrix cu alimente şi băuturi

Comprimatele Lamotrix pot fi administrate indiferent de momentul zilei, cu sau fără alimente. Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Lamotrigina nu trebuie folosită în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care beneficiile potenţiale ale tratamentului pentru mamă depăşesc orice riscuri posibile fetale. Trebuie avută în vedere administrarea de acid folic în momentul planificării sarcinii şi în prima perioadă a sarcinii. De asemenea, trebuie să se asigure un tratament şi o supraveghere adecvată a femeilor gravide.

Lamotrigina este excretată în laptele matern. Ca urmare, mamele trebuie să alăpteze numai după evaluarea atentă a raportului beneficiu/risc pentru sugar sau să întrerupă alăptarea. Dacă sugarul este alăptat natural, acesta trebuie să fie urmărit cu atenţie, pentru a se constata posibilele reacţii adverse.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În timpul tratamentului cu lamotrigină, capacitatea de reacţie poate fi diminuată. Deoarece în studiile clinice au fost raportate reacţii adverse, cum sunt ameţeli sau vedere dublă, fiţi siguri că ştiţi cum reacţionaţi la Lamotrix înainte să conduceţi, să folosiţi utilaje sau să vă angajaţi în altă activitate care poate fi periculoasă dacă nu sunteţi vigilent.

Informaţii importante privind unele componente ale Lamotrix

Lamotrix conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Lamotrix

Luaţi întotdeauna Lamotrix exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Lamotrix administrat în monoterapie ca antiepileptic

– În mod obişnuit medicul dumneavoastră vă va prescrie începerea tratamentului cu un comprimat de Lamotrix 25 mg odată pe zi timp de două săptămâni, urmat de un comprimat Lamotrix 50 mg o dată pe zi în a treia şi a patra săptămână.

– Ulterior medicul vă poate creşte doza în următoarele săptămâni în funcţie de răspunsul la tratament. Majoritatea pacienţilor pot necesita o doză de 100 mg până la maxim 200 mg lamotrigină zilnic, administrată o dată pe zi sau fracţionat, în două doze.

Lamotrigina nu este recomandată în monoterapie pentru tratamentul copiilor cu vârsta sub 12 ani.

Lamotrix administrat în asociere cu alte medicamente antiepileptice

– Dacă medicaţia dumneavoastră antiepileptică include valproat, medicul curant vă va prescrie începerea tratamentului cu un comprimat de Lamotrix 25 mg o dată la două zile timp de 2 săptămâni, urmat de Lamotrix 25 mg o dată pe zi timp de 2 săptămâni. Ulterior, medicul vă poate creşte doza în următoarele săptămâni în funcţie de răspunsul la tratament. Majoritatea pacienţilor pot necesita o doză de 100 mg pânăla maxim 200 mg lamotrigină zilnic, administrată o dată pe zi sau fracţionat, în două doze.

– Dacă luaţi alte medicamente antiepileptice decât valproat, doza de început va fi de un comprimat Lamotrix 50 mg o dată pe zi timp de două săptămâni, urmată de 100 mg divizat în două doze zilnic timp de două săptămâni. Ulterior medicul vă poate creşte doza în următoarele săptămâni în funcţie de răspunsul la tratament. Majoritatea pacienţilor pot necesita o doză de 200 mg până la maxim 400 mg lamotrigină zilnic, administrată o dată pe zi sau fracţionat, în două doze.

Pentru tratamentul adjuvant la copii cu vârsta între 2 şi 12 ani se va utiliza concentraţia şi forma farmaceutică adecvată vârstei.

Doza prescrisă dumneavoastră de către medicul curant, poate să fie diferită dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii.

Înghiţiţi comprimatul întreg cu o cantitate de un pahar cu apă. Comprimatele pot fi luate înainte sau după masă.

Pentru a vă ajuta să vă reamintiţi să luaţi medicamentul, încercaţi să vă obişnuiţi să luaţi Lamotrix la aceeaşi oră în fiecare zi.

Luaţi medicamentul aşa cum a fost prescris şi cât timp a fost prescris; nu opriţi administrarea chiar dacă vă simţiţi mai bine deoarece simptomele pot reveni.

Dacă aveţi impresia că efectul Lamotrix este prea puternic sau prea slab vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Lamotrix

Dacă aţi luat mai multe comprimate Lamotrix decât trebuia sau în cazul în care copiii înghit medicamentul din greşeală, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva comprimate cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Lamotrix

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Dacă este timpul pentru doza următoare, săriţi peste doza uitată şi reveniţi la schema de administrare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Lamotrix

Medicamentul este destinat utilizării pe termen lung.

Ca şi în cazul altor medicamente antiepileptice, întreruperea bruscă a tratamentului cu Lamotrix poate provoca convulsii. În cazul în care medicul dumneavoastră decide întreruperea administrării, aceasta trebuie să se facă gradat pe o perioadă de 2 săptămâni

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului..

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lamotrix poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă apare oricare din următoarele reacţii opriţi administrarea Lamotrix şi anunţaţi imediat medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

– Erupţie trecătoare la nivelul pielii, urticarie, măncărimi, senzaţie de constricţie la nivelul pieptului, dificultăţi de respiraţie sau umflarea feţei, buzelor, limbii, mâinilor/picioarelor, leşin, temperatură ridicată.

– Reacţii grave la nivelul pielii, de exemplu: băşici, dureri sau ulceraţii.

– Temperatură ridicată, umflarea feţei, umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului, de sub braţ, din regiunea inghinală.

Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Dacă acestea apar, înseamnă că puteţi avea o reacţie alergică gravă la lamotrigină.

Aveţi nevoie de îngrijire medicală urgentă sau spitalizare.

Unele din aceste reacţii adverse sunt mai frecvente la copii iar apariţia pentru prima oară a unei erupţii la nivelul pielii poate fi confundată cu o infecţie. Părinţii trebuie să anunţe imediat medicul curant în situaţia în care observă apariţia la copil al oricărui tip de erupţie pe piele.

Informaţi medicul dumneavoastră imediat sau mergeţi la cel mai apropiat spital dacă remarcaţi următoarele:

– Sângerări neobişnuite sau tendinţă crescută de sângerare, dureri persistente în gât, şi infecţii frecvente, şi/sau anemie

– Îngălbenirea pielii şi a albului ochilor însoţite de închiderea la culoare a urinii, scăderea poftei de mâncare, dureri abdominale

– Umflarea feţei, gleznelor sau altor părţi ale corpului, cu scăderi sau creşteri bruşte ale cantităţii de urină eliminată.

Informaţi medicul dumneavoastră dacă remarcaţi următoarele:

– Vedere dublă, tulburări de vedere, înroşirea ochilor;

– Ameţeli, somnolenţă excesivă sau tulburări de somn, dureri de cap, oboseală;

– Vărsături sau diaree;

– Tremurături necontrolate (tremor), agitaţie, iritabilitate, confuzie, halucinaţii;

– Mişcări care nu pot fi controlate cum ar fi spasme sau tremurat al mâinilor şi picioarelor;.

– Instabilitate la mers, pierderea coordonării în timpul mersului;

– Spasme ale globilor oculari;

– Înrăutăţirea simptomelor dacă aveţi boala Parkinson;

– O creştere a frecvenţei convulsiilor.

Pot apărea modificări în rezultatele anumitor analize:

– Teste anormale ale funcţiei hepatice

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Lamotrix

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A nu se administra după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra în ambalajul original.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Lamotrix

Cum arată Lamotrix şi conţinutul ambalajului

Lamotrix 25 mg: comprimatele sunt rotunde, plate, de culoare crem deschis, inscripţionate cu logo „MC” pe o faţă.

Lamotrix 50 mg, Lamotrix 100mg, Lamotrix 200 mg: comprimatele sunt rotunde, plate, de culoare crem deschis, prevăzute cu un şanţ median

Lamotrix comprimate este disponibil în blistere, ambalate în cutii ce conţin câte 20, 30, 50 sau 100 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Medochemie Ltd.,
1-10 Constantinoupoleos st., 3011 Limassol, Cipru

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2006

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”