Lansoprazol MF 15, capsule gastrorezistente, 15 mg, 30 mg

Substanță activa
lansoprazol
Clasa ATC
A02BC
Format
capsule gastrorezistente
Afecțiuni
ulcer duodenal sau gastric, sindromul Zollinger-Ellison
Producător
Laboratorios Belmac S.A.
Acțiune terapeutică
inhibitor al pompei de protoni

Ce este Lansoprazol MF şi pentru ce se utilizează

Lansoprazolul este un medicament care reduce cantitatea de acid din stomac (inhibitor al pompei de protoni).

Lansoprazol MF se administrează în :

– tratamentul ulcerului duodenal sau gastric confirmat endoscopic sau radiologic;

– tratamentul esofagitei de reflux;

– profilaxia pe termen lung a esofagitei de reflux;

– eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori;

-sindromul Zollinger-Ellison;

– tratamentul sau prevenţia ulcerului gastric şi duodenal benign asociat cu utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, la pacienţii ce necesită tratament cronic cu antiinflamatoare nesteroidiene;

– boală de reflux gastroesofagian.

Înainte să luaţi Lansoprazol MF

Nu utilizaţi Lansoprazol MF dacă:

  • sunteţi alergic la lansoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Lansoprazol MF:

  • dacă aveţi insuficienţă hepatică severă;
  • dacă luaţi lanzoprazol împreună cu alte antibiotice (de exemplu pentru eradicarea H. pylori), pacienţii trebuie să consulte informaţiile privind utilizarea antibioticelor respective;
  • dacă tratament cu lansoprazol este mai lung de un an sunt necesare reevaluări regulate ale tratamentului, precum şi ale raportului beneficiu-risc;
  • dacă apar tulburări vizuale în timpul tratamentului de lungă durată (> 1 an) se impune întreruperea imediată a administrării şi examen oftalmologie.

Înainte de a lua Lansoprazol MF adresaţi-vă medicul:

  • în special dacă aveţi dureri abdominale, vărsături, diaree, temperatură crescută recent modificate, persistente sau care s-au agravat (dispepsie) pentru a vedea dacă nu aveţi o tumoră gastrică;
  • pentru a vă face o radiografie, endoscopie sau alte teste în vederea depistării ulcerului. Scăderea aciditaţii datorită unor medicamente creşte numărul bacteriilor prezente în mod normal în tractul gastro-intestinal. Tratamentul cu lansoprazol creşte uşor riscul infecţiilor gastro-intestinale cu Salmonella şi Campylobacter.

Copii

Nu se recomandă administrarea la copii datorită lipsei datelor privind eficacitatea şi siguranţa lansoprazolului.

Vârstnici

Ajustarea dozei individuale între 15-30 mg poate fi necesară deoarece viteza eliminării lansoprazolului este redusă la vârstnici. Cu toate acestea, doza zilnică uzuală de 30 mg nu trebuie depăşită. Vă rugăm să informaţi medicul dacă oricare din situaţiile mai sus menţionate sunt valabile sau au fost valabile pentru dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Efectele altor medicamente pot fi modificate sau aceste medicamente pot modifica efectele Lansoprazol MF, dacă acestea sunt administrate concomitent. În acest caz, medicul dumneavoastră poate schimba tratamentul dumneavoastră sau instrucţiunile de dozare.

Informaţi medicul dumneavoastră dacă utilizaţi sau dacă trebuie să utilizaţi unul din următoarele medicamente:

  • fluvoxamina (folosită în tratamentul depresiei);
  • ketoconazol sau itraconazol (folosit în tratamentul infecţiilor determinate de fungi);
  • inhibitori ai proteazelor (folosite în tratamentul infecţiilor cu HIV);
  • macrolide (folosite în tratamentul infecţiilor cu bacterii);
  • digoxina (folosită în insuficienţa cardiacă sau diferite forme de aritmii cardiace);
  • tacrolimus (folosit în tratamentul de prevenire a respingerii unui transplant);
  • carbamazepina (folosită în epilepsie);
  • fenitoina (folosită în epilepsie şi tulburări ale ritmului inimii);
  • warfarina (folosită în coagularea sângelui);
  • teofilina (folosită în astmul bronşic).

Nu au fost demonstrate interacţiuni semnificative între lansoprazol şi diazepam. Antiacidele şi sucralfatul (folosite la pacienţii cu probleme digestive ) pot modifica eficacitatea lansoprazolului şi, prin urmare ele nu trebuie luate în prima oră după administrarea dozei de Lansoprazol MF.

In tratamentul infecţiilor cu Helicobacter pylori, lansoprazolul se administrează concomitent cu alte antibiotice. Administrarea concomitentă poate determina intensificări ale interacţiunilor acestor medicamente. Se recomandă prudenţă în folosirea lor şi monitorizarea concentraţiilor în sânge a substanţelor active .

Vă rugăm, de asemenea, să informaţi medicul dacă suferiţi de orice alte boli sau alergii. Vă rugăm să vă amintiţi să menţionaţi despre utilizarea Lansoprazol MF în vizitele dumneavoastră viitoare la medic.

Utilizarea Lansoprazol MF cu alimente şi băuturi

Capsulele trebuie înghiţite cu lichid. Lansoprazolul are efect optim dacă este administrat pe stomacul gol, deoarece utilizarea concomitentă cu alimente încetineşte şi reduce absorbţia acestuia.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Informaţii importante privind unele componente ale Lansoprazol MF

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Lansoprazol MF

Medicul dumneavoastră a stabilit doza adecvată şi perioada de tratament în funcţie de boala dumneavoastră. Urmaţi cu atenţie instrucţiunile medicului. Nu schimbaţi doza recomandată din proprie iniţiativă. Dacă aveţi impresia că efectul Lansoprazol MF este prea puternic sau prea slab, contactaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Doze şi mod de administrare Boală de reflux gastroesofagian

Doza recomandată este de 30 mg lansoprazol pe zi. Ameliorarea simptomelor are loc rapid. Dacă simptomele nu se ameliorează după 4 săptămâni de administrare a unei doze de 30 mg lansoprazol pe zi, se recomandă evaluări ulterioare.

Tratamentul esofagitei de reflux

Doza recomandată este de 30 de mg lansoprazol o dată pe zi, timp de 4 săptămâni.

Pentru pacienţii care nu s-au vindecat complet în această perioadă, tratamentul poate fi continuat cu aceeaşi doză timp de alte 4 săptămâni.

Tratamentul profilactic al esofagitei de reflux

Doza recomandată este de 15 mg lansoprazol o dată pe zi. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 30 mg lansoprazol pe zi.

Profilaxia şi tratamentul ulcerului gastric sau duodenal benign asociat terapiei cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Doza recomandată este de 15 mg sau 30 mg lansoprazol o dată pe zi, timp de 4 săptămâni. La pacienţii nevindecaţi complet în acest timp, tratamentul poate fi continut timp de alte 4 săptămâni. Este posibilă prelungirea duratei de tratament şi/sau creşterea dozelor, la pacienţii din grupurile cu risc sau la pacienţii cu ulcere greu vindecabile.

Tratamentul ulcerului duodenal

Doza recomandată este de 30 mg lansoprazol o dată pe zi, timp de 2 săptămâni. La pacienţii care nu s­au vindecat în acest timp, tratamentul trebuie continuat cu aceeaşi doză timp de alte 2 săptămâni.

Tratamentul ulcerului gastric

Doza recomandată este de 30 mg lansoprazol o dată pe zi, timp de 4 săptămâni. La paţienţii nevindecaţi în aceasta perioadă, tratamentul poate fi continuat cu aceeaşi doză, timp de alte 4 săptămâni.

Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori

Doza recomandată este de 30 mg lansoprazol de 2 ori pe zi, asociat cu antibioticele recomandate, timp de o săptămână.

Următoarele asocieri s-au dovedit a fi eficace aplicate într-un tratament de 7 zile:

  • lansoprazol 30 mg de două ori pe zi+claritromicină 500 mg de două ori pe zi+amoxicilină 1g de două ori pe zi;
  • lansoprazol 30 mg de două ori pe zi+claritromicină 250-500 mg de două ori pe zi+metronidazol 400­500 mg de două ori pe zi;
  • lansoprazol 30 mg de două ori pe zi+amoxicilină 1 g de două ori pe zi+metronidazol 400-500 mg de două ori pe zi.

Sindrom Zollinger-Ellison

Doza iniţială recomandată este de 60 mg lansoprazol o dată pe zi. Doza trebuie ajustată în funcţie de necesitatea fiecărui pacient, iar tratamentul trebuie continuat cât timp este necesar. Au fost utilizate doze zilnice de până la 180 mg lansoprazol. Dozele zilnice care depăşesc 120 mg lansoprazol trebuie administrate fracţionat în două prize.

Insuficienţă hepatică sau renală

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală, dar nu trebuie depăşită doza zilnică uzuală de 30 mg lansoprazol. Trebuie manifestată precauţie la administrarea lansoprazolului la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară şi moderată. La pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară, doza nu trebuie să depăşească 30 mg lansoprazol. In insuficienţă hepatică moderată doza trebuie restricţionată la 15 mg lansoprazol. In lipsa datelor, la pacienţii cu afectarea severă a funcţiei heparice, lansoprazolul nu trebuie administrat. Asocierea cu claritromicină nu trebuie administrată la pacienţii cu alterări ale funcţiei hepatice.

Efectul medicamentului rămâne stabil, dacă întotdeauna îl luaţi la aceeaşi oră a zilei. In acest fel este mai uşor să vă amintiţi să luaţi medicamentul. Vă rugăm să vă amintiţi să luaţi medicamentul regulat.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Lansoprazol MF

Contactaţi imediat medicul dacă dumneavoastră (sau altcineva) ia în mod neadecvat doze prea mari din acest medicament.

Dacă uitaţi să luaţi Lansoprazol MF

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, treceţi peste ea şi luaţi următoarea doză cât mai curând posibil. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Înainte de a pleca într-o vacanţă sau într-o călătorie, asiguraţi-vă că aţi luat cu dumneavoastră suficientă medicaţie.

Dacă încetaţi să luaţi Lansoprazol MF

Urmaţi recomandările medicului. Daca întrerupeţi înainte a termina tot tratamentul dat de medic este posibil să nu fiţi vindecat sau să prezentaţi recăderi ale bolii şi să apară dificultăţi în tratarea ulterioară a bolii.

Reacţii adverse posibile

Reacţiile adverse sunt ordonate în funcţie de frecvenţă astfel: frecvente (>1/100, <1/10), mai puţin frecvente (>1/1000, <1/100), rare (>1/10000, <1/1000); foarte rare (<1/10000), inclusiv cazurile izolate.

Tulburări gastro-intestinale

Frecvente: vărsături, greaţă, diaree, dureri abdominale, constipaţie, balonări.

Mai puţin frecvente: gură sau gât uscat, lipsa poftei de mâncare, modificări de gust.

Rare: inflamarea pancreasului, infecţii cu fungi ale esofagului, inflamaţia limbii.

Foarte rare: inflamarea intestinului gros, inflamarea membranelor mucoase din gură, colorarea limbii în neagru.

 

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Frecvente: boli de piele caracterizate prin leziuni însoţite de mâncărime şi erupţii.

Rare: sângerări punctiforme sub piele (peteşii), căderi ale părului, transpiraţii excesive, inflamarea vaselor de sânge cu modificări ale pielii (eritem polimorf).

Foarte rare: afecţiuni grave ale pielii ca de exemplu Sindrom Stevens-Johnson şi necroliza toxică epidermică.

 

Tulburări ale sistemului nervos

Frecvente: dureri de cap şi ameţeli.

Rare: depresie, confuzie, tremor, halucinaţie, insomnie, somnolenţă, furnicături, stare de nelinişte.


Tulburări hepatobiliare

Mai puţin frecvente: creşterea valorilor enzimelor hepatice. Rare:îngălbenirea pielii şi a albului ochiului, inflamarea ficatului.

 

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Rare: inflamarea rinichilor (nefrite interstiţiale).

 

Tulburări hematologice şi limfatice

Rare: scăderea numărului de celule roşii, creştere numărului unor anumite tipuri de celule albe

(eozinofilie), scăderea producţiei de celule roşii, anemie, reducerea numărului tuturor celulelor albe.

Foarte rare: scăderea severă a numărului granulocitelor (agranulocitoză).

 

Tulburări cardiace

Rare: palpitaţii, dureri în piept.

 

Tulburări vasculare

Rare: acumulări de apă la nivelul picioarelor (edeme periferice).

 

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Rare: dureri ale muşchilor şi ale articulaţiilor.

 

Tulburări oculare

Rare: tulburări ale vederii.

 

Tulburări endocrine

Foarte rare: mărirea glandelor mamare la bărbaţi, scurgere continuă de lapte în timpul sau după încetarea alăptării.

 

Tulburări generale

Frecvente: oboseală.

Rare: febră, îngustarea căilor respiratorii, umflarea ţesuturilor de la nivelul feţei şi mucoaselor (edem angioneurotic).

Foarte rare: şoc alergic, impotenţă, stare generală alterată.

 

Investigaţii diagnostice

Foarte rare: creşterea lipidelor în sânge.

Dacă observaţi oricare alt efect advers nemenţionat în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Cum se păstrează Lansoprazol MF

A nu se lăsa la îndemana şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Lansoprazol MF după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Lansoprazol MF

Substanţa activă din Lansoprazol MF este lansoprazol.

Excipienţi

Conţinutul capsulei: sfere de zahăr, aminoglicolat de sodiu, laurii sulfat de sodiu, povidonă, oleat de potasiu, acid oleic, hipromeloză, copolimer de acid metacrilic şi acrilat de etil 1:1, trietil citrate, dioxid de titan (E171), talc.

Capsulă: dioxid de titan (E171), gelatină.

Cum arată Lansoprazol MF şi conţinutul ambalajului

Lansoprazol MF 15, capsule gastrorezistente, 15 mg

Capsule gelatinoase tari nr. 3, de culoare alb-opac (corp şi cap), conţinând microgranule de culoare albă până la cafeniu deschis.

Lansoprazol MF 30, capsule gastrorezistente, 30 mg

Capsule gelatinoase tari nr. 1, de culoare alb-opac (corp şi cap), conţinând microgranule de culoare albă până la cafeniu deschis.

Ambalaje

Lansoprazol MF 15, capsule gastrorezistente, 15 mg Cutie cu un flacon din PEÎD a 14 capsule gastrorezistente Lansoprazol MF 30, capsule gastrorezistente, 30 mg Cutie cu un flacon din PEÎD a 14 capsule gastrorezistente Cutie cu un flacon din PEÎD a 28 capsule gastrorezistente

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S C Real Pharma SRL

Str. General Ştefan Burileanu, nr. 1-3, bl. 21 E, sc. 1, et. 4, ap. 18, Bucureşti, România

Producător

Laboratorios Belmac S.A.,

Poligono Malpica c/C4, 50016 Zaragoza, Spania

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2007

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”