Lanzul 30 mg capsule gastro-rezistente

Substanță activa
lansoprazol
Clasa ATC
A02BC
Format
capsule
Afecțiuni
ulcer duodenal activ, ulcer gastric activ, esofagită de reflux, sindrom Zollinger-Ellison
Producător
Krka, d.d.
Acțiune terapeutică
inhibitori ai pompei protonice

Ce este Lanzul şi pentru ce se utilizează

Compoziţie

O capsulă gastro-rezistentă conţine lansoprazol 30 mg şi excipienţi: sfere de zahăr, hidroxipropilceluloză, carbonat de magneziu greu, zahar, amidon de porumb, laurilsulfat de sodiu, hipromeloză, copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1) dispersie 30%, talc, macrogol 6000, dioxid de titan (E171), gelatină.

Grupa farmacoterapeutică: medicamente pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal şi bolii de reflux gastro-esofagiene, inhibitori ai pompei protonice.

Indicaţii terapeutice

Lanzul este indicat pentru:

  • eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori în caz de ulcer gastric sau duodenal, în asociere cu antibiotice;
  • ulcer duodenal activ;
  • ulcer gastric activ;
  • esofagită de reflux; sindrom Zollinger-Ellison.

Înainte să utilizaţi Lanzul

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la lansoprazol sau la oricare dintre excipienţii medicamentului. Precauţii

Similar altor antisecretoare gastrice, lansoprazolul favorizează dezvoltarea florei gastrice prin scăderea volumului şi acidităţii sucului gastric.

Interacţiuni

Lansoprazol reduce aciditatea gastrică, astfel încât poate afecta absorbţia unor medicamente. Astfel biodisponibilitatea ketoconazolului, a esterilor ampicilinei şi a sărurilor de fier este redusă; biodisponibilitatea digoxinei este crescută cu aproximativ 10%.

Pot să apară interacţiuni cu medicamente metabolizate hepatic prin intermediul enzimelor CYP3A şi CYP2C19. Deoarece lansoprazolul poate avea efect inductor enzimatic asupra citocromului P 450, este necesară supravegherea atentă a pacienţilor trataţi cu teofilină, a cărei eficacitate poate fi diminuată de tratamentul concomitent cu lansoprazol.

Sucralfatul şi antiacidele pot reduce absorbţia lansoprazolului. Se recomandă ca sucralfatul sau antacidele să se administreze cu cel puţin 30 minute înaintea lansoprazolului sau la 1 oră după administrarea acestuia.

Atenţionări speciale

În caz de ulcer gastric, înainte de începerea tratamentului cu Lanzul este necesară confirmarea benignităţii leziunii.

Produsul nu se administrează la copii, deoarece nu au fost studiate eficacitatea şi siguranţa lansoprazolului la această categorie de vârstă.

La vârstnici nu este necesară ajustarea dozei; atunci când lansoprazolul a fost administrat la pacienţi din această grupă de vârstă nu s-a observat creşterea frecvenţei reacţiilor adverse.

Cum să utilizaţi Lanzul

Doze şi mod de administrare

Doza recomandată este de 30 mg lansoprazol (o capsulă Lanzul), o dată pe zi. Administrarea medicamentului se va face de preferinţă dimineaţa, înainte de masă, dar se poate administra şi seara, înaintea cinei. Doza zilnică maximă este de 60 mg iar pentru pacienţii cu insuficienţă hepatică este de 30 mg/zi. În cazul pacienţilor cu sindrom Zollinger-Ellison, doza este mai mare.

Dacă este necesară administrarea de două ori/zi, pacinetul va lua prima doză înainte de micul dejun, iar a doua doză înainte de cină.

Capsulele se vor înghiţi întregi.

Dacă medicamentul nu a fost administrat la ora programată, se va administra cât mai curând posibil. Dacă momentul administrării unei noi doze este apropiat, se va administra doza programată, evitându- se dublarea dozelor.

Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori: doza recomandată este de 30 mg lansoprazol (o capsulă Lanzul) administrate oral de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, în asociere cu antibiotice, timp de 7 zile.

Ulcer duodenal activ: doza recomandată este de 30 mg lansoprazol (o capsulă Lanzul) pe zi, timp de 4 săptămâni.

Ulcer gastric activ: doza recomandată este de 30 mg lansoprazol (o capsulă Lanzul) pe zi, timp de 4 – 6 săptămâni.

Esofagită de reflux: doza recomandată este de 30 mg lansoprazol (o capsulă Lanzul) pe zi, timp de 4 săptămâni; eventual, în funcţie de rezultatele examenului endoscopic, se continuă tratamentul cu aceeaşi doză, o perioadă de încă 4 săptămâni.

Sindrom Zollinger-Ellison: doza iniţială recomandată este de 60 mg lansoprazol (2 capsule Lanzul) o dată pe zi. Doza trebuie ajustată individual şi tratamentul va fi continuat atât timp cât este necesar din punct de vedere clinic. Dacă pacientul are nevoie de doze mai mari de 120 mg lansoprazol, doza trebuie divizată în două prize administrate dimineaţa şi seara.

Reacţii adverse posibile

Reacţii adverse

Reacţiile adverse sunt rare şi includ: diaree, greaţă sau constipaţie (9%), cefalee (4,7%), rash cutanat (1,7%), oboseală, mult mai rar vertij şi simptome respiratorii, ca faringită, rinită şi tuse.

Alte reacţii adverse, împărţite pe sisteme şi organe, sunt:

  • sistem digestiv: dureri abdominale, anorexie, uscăciunea mucoasei bucale, dispepsie, flatulenţă şi meteorism
  • sistem osteomuscular: artralgii, dureri osteomusculare
  • sistem nervos: agitaţie, teamă, confuzie, depresie
  • sistem respirator: bronşită, dispnee, sughiţ
  • tegument: prurit, urticarie
  • organe de simţ: modificări ale gustului, dureri oculare, tinnitus
  • tulburări urogenitale, mărirea sânilor, ginecomastie.

În literatură există rapoarte despre cazuri individuale de leucopenie, trombocitopenie, eozinofilie şi edeme periferice, agranulocitoză, sindrom Steven-Johnson, sindrom Lyell, angioedem, şoc anafilactic.

În timpul tratamentului cu lansoprazol s-au înregistrat ocazional următoarele modificări ale parametrilor de laborator: creşterea valorilor enzimelor hepatice, creşterea creatininemiei, creşterea sau scăderea electrolitemiei sau colesterolemiei.

Supradozaj

În caz de supradozaj se recomandă monitorizarea pacientului şi tratament simptomatic. Într-un caz raportat de supradozaj, un pacient a luat 600 mg lansoprazol, fără apariţia de reacţii secundare.

Cum se păstrează Lanzul

Păstrare

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din PVC/PE/PVDC-Al a câte 7 capsule gastro-rezistente.

Producător

Krka, d.d., Novo Mesto,

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo Mesto, Slovenia

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

Krka, d.d., Novo Mesto,

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo Mesto, Slovenia

Data ultimei verificări a prospectului Februarie 2006


Prospect

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”