Latanoprost Stada HF, 50 micrograme/ml, picături oftalmice, soluţie

Substanță activa
latanoprost
Clasa ATC
S01EE
Format
soluţie
Afecțiuni
glaucom cu unghi deschis
Producător
HBM Pharma s. r. o.
Acțiune terapeutică
prostaglandina

Ce este Latanoprost Stada HF şi pentru ce se utilizează

Latanoprost Stada HF sunt picături oftalmice utilizate la pacienţii care suferă de o afecţiune cunoscută sub numele de glaucom cu unghi deschis, care provoacă creşterea tensiunii în interiorul ochiului. Substanţa activă din Latanoprost Stada HF face parte dintr-un grup de medicamente denumit prostaglandine. Latanoprost Stada HF este un medicament care reduce tensiunea din interiorul ochiului prin creşterea eliminării naturale a lichidului din interiorul ochiului spre circulaţia sanguină.

Latanoprost Stada HF este utilizat, de asemenea, în tratamentul presiunii intraoculare crescute şi glaucomului la copii sau sugari de orice vârstă.

Înainte să utilizaţi Latanoprost Stada HF

Latanoprost Stada HF poate fi utilizat la adulţi bărbaţi sau femei (inclusiv vârstnici) şi la copii şi adolescenţi, de la naştere până la vârsta de 18 ani. Nu s-au făcut investigaţii privind utilizarea Latanoprost Stada HF la copii născuţi înainte de termen (cu vârsta gestaţională mai mică de 36 de săptămâni).

Nu utilizaţi Latanoprost Stada HF

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la latanoprost sau la oricare dintre celelalte componente ale Latanoprost Stada HF

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Latanoprost Stada HF

Înainte să utilizaţ Latanoprost Stada HF sau înainte să administraţi copilului dumneavoastră Latanoprost Stada HF, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau medicului curant sau farmacistului dacă credeţi că oricare dintre următoarele sunt valabile în cazul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră:

  • Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră veţi fi supus sau aţi fost supus unei intervenţii chirurgicale la ochi (inclusiv operaţie de cataractă)
  • Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi probleme cu ochii (cum sunt dureri la nivelul ochiului, iritaţie sau inflamaţie, vedere înceţoşată)
  • Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi uscăciune a ochilor
  • Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi astm bronşic sever sau dacă astmul bronşic nu este controlat adecvat
  • Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră purtaţi lentile de contact. Puteţi totuşi să utilizaţi Latanoprost Stada HF, însă trebuie să urmaţi instrucţiunile de la punctul 3, pentru persoanele care poartă lentile de contact.
  • Dacă suferiţi sau aţi suferit o infecţie virală la nivelul ochiului cauzată de virusul herpes simplex ( VHS)

Spuneţi medicului dumneavoastră sau medicului curant dacă vi se aplică dumneavoastră sau copilului dumneavoastră oricare dintre avertismentele de mai sus sau dacă vi s-a aplicat, dumneavoastră sau copilului dumneavoastră, în trecut.

Utilizarea altor medicamente

Latanoprost Stada HF poate interacţiona cu alte medicamente. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, medicului curant sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente (sau picături oftalmice) eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a utiliza Latanoprost Stada HF.

Fătul poate fi afectat. Latanoprost Stada HF nu trebuie utilizat în timpul sarcinii.

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a utiliza Latanoprost Stada HF.

Copilul poate fi afectat. Latanoprost Stada HF nu trebuie utilizat în timpul alăptării. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ca şi în cazul altor picături oftalmice, dacă aveţi vederea înceţoşată după ce utilizaţi picăturile pentru prima dată, aşteptaţi până când acest efect dispare înainte de a conduce vehicule sau folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Latanoprost Stada HF

Latanoprost STADA HF conţine clorură de benzalconiu, care poate determina iritaţie oculară. Este cunoscut că clorura de benzalconiu determină modificarea culorii lentilelor de contact moi. Din această cauză, evitaţi contactul cu lentilele de contact moi.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră purtaţi lentile de contact, acestea trebuie îndepărtate înainte de a utiliza Latanoprost Stada HF. După utilizarea Latanoprost Stada HF trebuie să aşteptaţi 15 minute înainte de a vă reaplica lentilele de contact. Vezi instrucţiunile de la punctul 3 pentru persoanele care poartă lentile de contact.

Cum să utilizaţi Latanoprost Stada HF

Utilizaţi întotdeauna Latanoprost Stada HF exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau medicul curant. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau medicul curant sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală la adulţi (inclusiv vârstnici) şi copii este de o picătură pe zi în ochiul (ochii) afectat (afectaţi). Cel mai bun moment al zilei pentru a face acest lucru este seara. Nu utilizaţi Latanoprost Stada HF mai mult de o dată pe zi, deoarece eficacitatea tratamentului poate să fie redusă dacă îl administraţi mai des.

Dacă folosiţi şi alte picături de ochi, trebuie să lăsaţi să treacă cel puţin 5 minute înainte de a le utiliza.

Aveţi grijă când strângeţi flaconul, astfel încât să aplicaţi doar o singură picătură în ochiul afectat.

Utilizaţi Latanoprost Stada HF aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau medicul curant până când vă vor spune să opriţi tratamentul.

Persoane care poartă lentile de contact

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră purtaţi lentile de contact, acestea trebuie înlăturate înainte de a utiliza Latanoprost Stada HF. După utilizarea Latanoprost Stada HF trebuie să aşteptaţi 15 minute înainte de a vă reaplica lentilele de contact.

Instrucţiuni de utilizare:

Urmaţi paşii de mai jos pentru a aplica Latanoprost Stada HF corespunzător:

  1. Spălaţi-vă pe mâini şi aşezaţi-vă sau staţi în picioare confortabil.
  2. Deşurubaţi capacul flaconului.
  3. Trageţi uşor în jos, cu degetul, pleoapa inferioară a ochiului afectat.
  4. Plasaţi vârful picurătorului aproape de ochi fără a atinge ochiul.
  5. Strângeţi uşor flaconul astfel încât să aplicaţi în ochi doar o singură picătură, apoi eliberaţi pleoapa inferioară.
  6. Apăsaţi unghiul intern al ochiului cu degetul aproape de nas. Ţineţi apăsat timp de 1 minut, cu ochiul închis.
  7. Repetaţi aplicarea la celălalt ochi, dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.
  8. Puneţi la loc capacul flaconului.

Dacă utilizaţi mai mult Latanoprost Stada HF decât trebuie

Aveţi grijă când strângeţi flaconul, astfel încât să aplicaţi doar o singură picătură în ochiul afectat. Dacă puneţi prea multe picături în ochi, este posibil să apară unele mici iritaţii la nivelul ochiului şi ochii pot să lăcrimeze şi să se înroşească. Aceasta ar trebui să treacă, dar dacă sunteţi îngrijorat adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau medicului curant pentru recomandări.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aţi înghiţit Latanoprost STADA HF în mod accidental

Dacă uitaţi să utilizaţi Latanoprost Stada HF

Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aţi uitat să utilizaţi Latanoprost Stada HF la ora obişnuită, aşteptaţi până la momentul următoarei doze. Nu puneţi în ochi o a doua picătură pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Latanoprost Stada HF

Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu medicul curant, dacă doriţi să încetaţi utilizarea Latanoprost Stada HF.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, medicului curant sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Latanoprost Stada HF poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţele de apariţie a reacţiilor adverse sunt grupate după cum urmează:

foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator 10

frecvente afectează 1 până 10 utilizatori din 100

mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile

Au fost raportate următoarele reacţii adverse:

Foarte _ frecvente:

• Modificarea culorii ochilor (spre brun sau închiderea la culoare)

• Inroşire a ochilor sau ochi care curg, senzaţie de arsură, înţepătură, mâncărime, usturime la nivelul ochiului; se poate manifesta ca senzaţie de corp străin în ochi.

• Creştere a numărului, închiderea culorii, îngroşarea sau lungire a genelor la nivelul ochiului tratat şi a părului fin de pe pleoape.

Frecvente:

• Eroziuni punctiforme trecătoare la nivelul corneei, majoritatea fără simptome

• Inflamarea pleoapelor

• Durere oculară.

Mai puţin frecvente:

• Umflarea pleoapelor

• Uscăciunea ochilor

• Inflamarea corneei

• Vedere înceţoşată

• Conjunctivită

• Erupţii trecătoare pe piele

Rare:

• Anumite forme de inflamaţii ale ochiului (irită/uveită)

• Umflare şi afectare a corneei (edem cornean),

• Umflarea zonei din jurul ochilor (edem periorbital)

• Anomalii de implantare a genelor care poate duce ocazional la iritaţii oculare (mai puţin frecvent).

• Apariţia bruscă a unei senzaţii de apăsare în piept, provocată de spasme musculare şi inflamaţia mucoasei căilor respiratorii, adesea însoţită de tuse sau tuse cu expectoraţie (astm bronşic), agravarea astmului bronşic şi scurtarea respiraţiei (dispnee)

• Erupţii cutanate tranzitorii la nivelul pleoapelor

• Înnegrirea pielii de la nivelul pleoapelor.

• Edem macular

Foarte rare:

• Durere în piept

• Poate să se producă agravarea senzaţiei de apăsare în piept preexistente (angină pectorală)

Alte reacţii adverse raportate după punerea pe piaţă a latanoprost (frecvenţă necunoscută):

• Dureri de cap

• Ameţeală

• Palpitaţii

• Dureri ale muşchilor şi articulaţiilor

• Chisturi la nivelul irisului

• Apariţia de infecţii virale la nivelul ochiului cauzate de virusul herpes simplex.

Reacţiile adverse observate la copii şi adolescenţi mai frecvent în comparaţie cu adulţii sunt mâncărime şi secreţie nazală şi febră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Latanoprost Stada HF

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Latanoprost Stada HF după data de expirare, înscrisă pe etichetă după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C).

A se păstra în ambalajul original pentru a se proteja de lumină.

După prima deschidere: A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. La patru săptămâni de la prima deschidere, acest medicament trebuie aruncat chiar dacă nu a fost utilizat întregul conţinut.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Latanoprost Stada HF

Substanţa activă este latanoprost.

Un mililitru picături oftalmice conţine latanoprost 50 micrograme.

2,5 ml picături oftalmice soluţie (conţinutul unui flacon) conţin latanoprost 125 micrograme. O picătură conţine aproximativ latanoprost 1,5 micrograme

Celelalte componente sunt: clorură de benzalconiu, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, hidrogenofosfat disodic anhidru, clorură de sodiu, apă purificată.

Cum arată Latanoprost Stada HF şi conţinutul ambalajului

Latanoprost Stada HF este o soluţie limpede, incoloră, ambalată în flacoane din PEJD cu picurător şi cu capac din PEÎD.

Fiecare flacon de Latanoprost Stada HF conţine 2,5 ml de picături oftalmice, soluţie, echivalent cu aproximativ 80 picături de soluţie.

Latanoprost Stada HF este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj: 1 x 2,5 ml, 3 x 2,5 ml şi 6 x 2,5 ml.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

STADA HEMOFARM SRL Str. Zugrav Nedelcu nr. 3 Timişoara România

 

Fabricanţi

HBM Pharma s. r. o.

Sklabinskâ 30, 036 80 Martin,Republica Slovacia Pharma Stulln

Werkstr. 3, D-92551 Stulln, Germania

STADA Arzneimittel AG

Stadastrasse 2-18, D-61118 Bad Vilbel, Germania

Centrafarm Services BV

Nieuwe Donk 9, 4879 AC Etten Leur, Olanda

ALIUD PHARMA GmbH

Gottlieb-Daimler-Strasse 19, 89150 Laichingen,Germania

Eurogenerics N.V./S.A.

Heizel Esplanade B22, 1020 Brussels, Belgia

GENUS PHARMACEUTICALS Ltd.

Park View House, 65 London Road, Newbury, Berkshire, RG14 1JN, Mare Britanie

 

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria                         Latanoprost STADA 0,005 % Augentropfen

Belgia                           Latanoprost EG oogdruppels, oplossing

Danemarca                    Latanoprost STADA

Finlanda                       Oftastad

Franţa                           LATANOPROST EG 0,005 %, collyre en solution

Germania                      Latanoprost STADA 50 Mikrogramm/ml Augentropfen

Irlanda                          Zanopro 50 micrograms/ml eye drops, solution

Luxemburg                   Latanoprost EG collyre en solution

Olanda                          Latanoprost CF 50 microgram/ml oogdruppels, oplossing

Polonia                         Latanoprost Premier-Research

Portugalia                     Latanoprost Ciclum

România                       Latanoprost STADA HF 50 micrograme/ml picături oftalmice, soluţie

Suedia                          Latanoprost STADA

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2012.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”