Levant 15 mg, 30 mg, capsule gastrorezistente

Substanță activa
lansoprazolul
Clasa ATC
A02BC
Format
capsule gastrorezistente
Afecțiuni
inflamatii ale esofagului, durere, discomfort, indigestie, sindromul Zollinger-Ellison
Producător
Terapia SA
Acțiune terapeutică
inhibitor al pompei de protoni

Ce este Levant şi pentru ce se utilizează

Levant conţine lanzoprazol care este un inhibitor al pompei de protoni. Inhibitorii pompei de protoni reduc cantitatea de acid produsă în stomac.

Levant este indicat în:

– Tratamentul inflamaţiilor esofagului determinate de refluxul cronic de acid gastric şi care nu raspund la alte medicamente antiulceroase (de exemplu, ranitidină, famotidină).

– Tratamentul şi prevenirea recăderilor ulcerului gastric şi duodenal inclusiv a celor provocate de antialgice numite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

– Pentru ameliorarea durerii şi disconfortului provocate de administrarea de medicamente anitinflamatoare nesteroidiene, precum şi în caz de indigestie.

– Tratamentul unei boli rare numită sindrom Zollinger-Ellison (caracterizată prin ulcer gastric şi duodenal produse de secreţia unei substanţe hormonale care are originea în formaţiuni tumorale din partea superioară a intestinului şi în alte organe).

– In asociere cu alte medicamente pentru a eradica o bacterie numită Helicobacter pylori (H. Pilori).

Înainte să utilizaţi Levant

Nu utilizaţi Levant

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la lansoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Levant. (O reacţie alergică poate include erupţii cutanate, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, limbii, sau mâinilor/picioarelor sau dificultăţi în respiraţie).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Levant dacă:

– sunteţi gravidă sau planificaţi să deveniţi sau dacă alăptaţi;

– suferiţi de boli hepatice/renale;

– sunteţi de vârsta medie sau de vârstă înaintată şi suferiţi de indigestie;

– ati fost diagnosticat cu cancer, în special gastric, intestinal sau esofagian;

– aveţi febră sau dureri abdominale sau diaree;

– ulcerul nu s-a vindecat deşi urmaţi tratament anti-ulceros de mult timp.

Vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă situaţiile de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră.

Copii

Utilizarea Levant nu este recomandată la copii deoarece datele clinice sunt limitate. Tratamentul copiilor mici sub vârsta de un an trebuie evitată, deoarece datele disponibile nu au demonstrat efecte benefice în tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian.

Administrarea unui medicament inhibitor de pompă de protoni precum Levant, în special pe o perioadă mai lungă de un an, poate determina creşterea uşoară a riscului de fractură de şold, fractură la încheietura mâinii sau la coloana vertebrală. Informaţi-vă medicul dacă suferiţi de osteoporoză sau dacă luaţi corticosteroizi (medicamente care pot creşte riscul de osteoporoză).

Utilizarea altor medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Trebuie să aveţi grijă dacă:

– pentru vindecarea ulcerului vi s-a recomandat să utilizaţi lansoprazol în asociere cu claritromicină şi amoxicilină pentru tratarea infecţiei cu H. Pilori; spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi orice alt medicament;

– utilizaţi antiacide care conţin hidroxid de aluminiu şi hidroxid de magneziu sau sucralfat (medicamente pentru tratamentul indigestiei). Aceste medicamente pot reduce absorbţia lansoprazolului. Dacă este absolut necesar să utilizaţi aceste medicamente, se recomandă păstrarea unui interval de cel puţin o oră între administrări;

– utilizaţi contraceptive orale;

– utilizaţi warfarină sau anticoagulante (medicamente care fluidifică sângele);

– utilizaţi fenitoină sau carbamazepină (medicamente pentru tratamentul convulsiilor);

– utilizaţi teofilină (medicament pentru astmul bronşic);

– utilizaţi alte medicamente antiulceroase (de exemplu, antiacide, ranitidină, famotidină). Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:

Levant poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, deoarece produce ameţeli şi oboseală.

Informaţii importante privind unele componente ale Levant:

Levant conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Cum să utilizaţi Levant

Utilizaţi întotdeauna Levant exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Nu utilizaţi o doză mai mare. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Levant trebuie administrat înainte de masă.

Boala de reflux gastro-esofagian: medicul dumneavoastră vă va recomanda o capsulă Levant 30 mg (30 mg lansoprazol) o dată pe zi, timp de 4 săptămâni. De obicei, vă veţi simţi bine după 4 săptămâni de tratament. Totuşi, medicul dumneavoastră poate decide continuarea tratamentului fie cu Levant 15 mg (15 mg lansoprazol) fie cu Levant 30 mg (30 mg lansoprazol), o data pe zi, în funcţie de raspunsul individual la tratament.

Ulcer duodenal: medicul dumneavoastră vă va recomanda o capsulă Levant 30 mg (30 mg lansoprazol) o dată pe zi, timp de 4 săptămâni. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă va recomanda o capsulă Levant 15 mg (15 mg lansoprazol), o dată pe zi.

Dispepsie datorată hiperacidităţii: medicul dumneavoastră vă va recomanda o capsulă Levant 15 mg (15 mg lansoprazol) sau o capsulă Levant 30 mg (30 mg lansoprazol), o dată pe zi, timp de 2-4 săptămâni, în funcţie de severitatea dispepsiei.

Ulcer gastic: medicul dumneavoastră vă va recomanda o capsulă Levant 30 mg (30 mg lansoprazol) o dată pe zi, timp de 8 săptămâni.

Tratamentul ulcerului gastric sau duodenal asociat tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene: medicul dumneavoastră vă va recomanda o capsulă Levant 15 mg (15 mg lansoprazol) sau o capsulă Levant 30 mg (30 mg lansoprazol), o dată pe zi. De obicei, ulcerul se vindecă după 4 săptămâni de tratament, totuşi tratamentul poate fi recomandat timp de 8 săptămâni sau mai mult.

Profilaxia ulcerului gastric sau duodenal asociat tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene: medicul dumneavoastră vă va recomanda o capsulă Levant 15 mg (15 mg lansoprazol) sau o capsulă Levant 30 mg (30 mg lansoprazol), o dată pe zi.

Hipersecreţie gastrică: medicul dumneavoastră vă va recomanda 2 capsule Levant 30 mg (30 mg lansoprazol), o dată pe zi. Doza poate fi crescută sau scăzută în funcţie de răspunsul la tratament. Este posibil să vi se recomanda doze > 4 capsule Levant 30 mg (120 mg lansoprazol) pe zi pentru o perioadă mare de timp.

Eradicarea H.Pilory: medicul dumneavoastră vă va recomanda o capsulă Levant 30 mg (30 mg lansoprazol) în asociere cu alte două medicamente care pot fi amoxicilină 1 g, claritromicină 500 mg sau metronidazol 400 mg, administrate de 2 ori pe zi.

Nu se recomandă administrarea Levant la copii.

Nu este necesară ajustarea dozelor la vârstnici.

Dozele pot varia daca aveţi boli hepatice au renale.
înghiţiţi capsula întreagă cu un pahar cu apă. Nu o mestecaţi sau sfărâmaţi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizaţi Levant o dată sau de două ori pe zi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate administraţi întotdeauna capsulele înainte de masă.

Pentru a nu uita să administraţi medicamentul, încercaţi să-l administraţi la aceeaşi oră.

Nu opriţi tratamentul până la terminarea perioadei recomandată de doctor, chiar dacă vă simţiţi bine.

Simptomele pot să reapară.

Dacă aveţi impresia că efectul lui Levant este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Levant

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la cel mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva comprimate cu dumneavoastră ca medicul să ştie ce aţi luat.

Dacă uitaţi să utilizaţi Levant

Luaţi-l imediat ce va amintiţi. Dacă este timpul pentru doza următoare, nu mai luaţi doza uitată şi reveniţi la schema de administrare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Levant poate provoca reacţii adverse. Dacă apar aceste reacţii adverse, opriţi administrarea Levant şi informaţi-vă imediat doctorul sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

– erupţii cutanate, urticarie, mâncărimi, senzaţie de constricţie la nivelul toracelui, dificultăţi în respiraţie sau umflarea feţei, limbii, buzelor, mâinilor sau picioarelor, febră, senzaţie de slăbiciune;

– reactii cutanate severe cu vezicule, răni sau ulceraţii.

Aceste reacţii adverse sunt foarte grave. Dacă apar, puteţi prezenta reacţii alergice severe la lansoprazol. Aveţi nevoie de îngrijire medicală de urgenţă sau de spitalizare.

Informaţi-vă imediat doctorul sau mergeţi la cel mai apropiat spital dacă observaţi următoarele:

– diaree severă şi/sau persistentă;

– sângerări sau creşterea tendinţei la sângerare, inflamarea persistentă a gâtului şi infecţii frecvente şi/sau anemie;

– colorarea în galben a pielii şi a conjunctivei oculare, urini închise la culoare, scăderea apetitului alimentar, dureri abdominale;

– urini cu sânge sau tulburi sau oricare altă modificare a cantităţii de urină. Informaţi medicul dacă apar:

– dureri de cap, ameţeli, oboseală, stare generală alterată;

– vărsături, greaţă, constipaţie, senzaţie de uscare sau inflamare a mucoasei bucale sau a gâtului;

– subţierea firului de păr, creşterea sensibilităţii pielii la lumină;

– depresie;

– scăderea senzaţiei gustative;

– senzaţie de amorţeală şi furnicături;

– dureri musculare şi osoase;

– tulburări de vedere;

– confuzie;

– halucinaţii;

– impotenţă sexuală la barbat.

Pot să apară modificări ale rezultatelor testelor de laborator (teste funcţionale hepatice anormale).

Frecvenţă necunoscută

Dacă sunteţi în tratament cu lansoprazol pentru mai mult de trei luni, este posibil ca nivelurile de magneziu din sânge să scadă.

Nivelurile scăzute de magneziu pot fi simţite ca oboseală, contracţii musculare involuntare, dezorientare, convulsii, ameţeli, bătăi foarte rapide ale inimii. Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome, vă rugăm să spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nivelurile scăzute de magneziu pot duce, de asemenea, la o reducere a nivelului de potasiu sau de calciu în sânge. Medicul dumneavoastră poate decide să efectueze periodic teste de sânge pentru a monitoriza nivelul de magneziu.

La unii pacienţi pot să apară şi alte reacţii adverse.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează Levant

Păstraţi medicamentul în ambalajul original.

Nu lăsaţi medicamentul la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Levant după data de expirare înscrisă pe ambalaj. după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Levant:

– Substanţa activă este lansoprazolul. Levant 15 mg conţine lansoprazol 15 mg.

– Celelalte componente sunt:

– Levant 15 mg – Celelalte componente sunt: sfere de zahăr, hipromeloză 3 cPs, talc, dioxid de titan (E 171), copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1) dispersie 30%, macrogol 300, dioxid de siliciu coloidal anhidru, galben de chinolină (E 122), oxid galben de fer (E 172), gelatină, cerneală de inscripţionare (Opacode S-1-27794 Black).

Cum arată Levant şi conţinutul ambalajului

Capsule gastrorezistente de culoare galbenă, inscripţionate cu „L15” pe cap şi corp.

Levant 15 mg este disponibil în cutie cu 2 blistere din PVC-Al-PO/Al-PE a câte 7 capsule gastrorezistente.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă este RANBAXY (U.K.) LIMITED Building 4, Chiswick Park, 566 Chiswick High Road Londra W4 5YE, Marea Britanie

Levant, capsule gastrorezistente este fabricat de:

Terapia SA, Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca, România Acest prospect a fost aprobat în August, 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”