Levotor, 500 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Levofloxacină
Clasa ATC
J01MA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
infecţii ale sinusurilor, plămânilor, tractului urinar, prostatei, pielii şi ţesuturilor moi
Producător
Heumann Pharma GmbH & Co
Acțiune terapeutică
antibiotic de tipul „chinolonelor", acţionează prin distrugerea bacteriilor care determină infecţii în corp

Ce este Levotor şi pentru ce se utilizează

Numele medicamentului dumneavoastră este Levotor.

Levotor conţine o substanţă activă numită levofloxacină. Aceasta aparţine unui grup de medicamente denumit antibiotice. Levofloxacina este un antibiotic de tipul „chinolonelor”. Aceasta acţionează prin distrugerea bacteriilor care determină infecţii în corpul dumneavoastră.

Levotor poate fi utilizat pentru tratamentul infecţiilor:

  • Sinusurilor
  • Plămânilor, la persoanele cu probleme de respiraţie de lungă durată sau pneumonie
  • Tractului urinar, inclusiv ale rinichilor sau vezicii urinare
  • Prostatei, atunci când aveţi o infecţie de lungă durată
  • Pielii şi ţesuturilor de sub piele, incluzând muşchii. Acestea sunt numite uneori ‘ţesuturi moi’

Înainte să luaţi Levotor

Nu luaţi Levotor

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la levofloxacină, oricare alt antibiotic de tip chinolonă cum sunt moxifloxacină, ciprofloxacină sau ofloxacină sau la oricare dintre celelalte componente ale Levotor (prezentate la pct. 6 de mai jos). Semnele unei reacţii alergice includ: o erupţie trecătoare pe piele, probleme la respiraţie sau la înghiţire, umflare a buzelor, feţei, gâtului sau limbii.
  • dacă aţi avut vreodată epilepsie
  • dacă aţi avut vreodată o problemă cu tendoanele, cum este tendinita care a apărut în urma tratamentului cu un ‘antibiotic de tip chinolonă’. Tendonul este o coardă care leagă muşchiul de schelet.
  • dacă sunteţi copil sau adolescent
  • dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă
  • dacă alăptaţi

Nu luaţi Levotor dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavostră. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavostră sau farmacistului înainte de a lua Levotor.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Levotor dacă

  • aveţi vârsta de 65 de ani sau peste
  • utilizaţi corticosteroizi, numiţi uneori steroizi (vezi „Utilizarea altor medicamente” mai jos)
  • aţi avut vreodată o criză convulsivă (convulsie)
  • aţi avut afectări ale creierului determinate de un atac cerebral sau alte leziuni cerebrale
  • aveţi probleme cu rinichii
  • aveţi o afecţiune cunoscută sub numele de ‘deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază’. Sunteţi mai predispus la a avea probleme grave ale sângelui când vi se administrează acest medicament.
  • aţi avut vreodată probleme de sănătate mintală
  • aţi avut vreodată afecţiuni ale inimii
  • aveţi diabet zaharat
  • aţi avut vreodată probleme cu ficatul

Dacă nu sunteţi sigur cu privire la faptul că oricare dintre cele enumerate mai sus este valabilă în cazul dumneavostră, înainte de a vi se administra Levotor, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente. Acestea includ medicamente eliberate fără prescripţie medicală şi medicamente din plante. Aceasta deoarece Levotor poate influenţa acţiunea anumitor medicamente. De asemenea, alte medicamente pot influenţa acţiunea Levotor.

În special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente. Acest lucru este necesar deoarece, la administrarea Levotor, vă poate creşte riscul de apariţie a reacţiilor adverse:

corticosteroizi, uneori numiţi steroizi – utilizaţi în tratamentul inflamaţiei. Sunteţi mai predispus la inflamaţia şi/sau ruperea tendoanelor

warfarină – utilizată pentru subţierea sângelui. Sunteţi mai predispus la sângerări. Poate fi nevoie ca medicul dumneavoastră să vă efectueze periodic teste de sânge pentru a verifica cât de bine se coagulează sângele dumneavoastră

teofilină – utilizată în tratamentul problemelor respiratorii. Dacă acest medicament este luat împreună cu Levotor, sunteţi mai predispus la apariţia crizelor convulsive (convulsii)

medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – utilizate în tratamentul durerii şi inflamaţiei, cum sunt acid acetilsalicilic, ibuprofen, fenbufen, ketoprofen şi indometacin. Dacă aceste medicamente sunt luate împreună cu Levotor, sunteţi mai predispus la apariţia crizelor convulsive (convulsii)

ciclosporină – utilizată după transplantul de organe. Se poate să fiţi mai predispus la reacţiile adverse ale ciclosporinei.

medicamente despre care se ştie că vă afectează bătăile inimii. Acestea includ medicamente utilizate pentru bătăile anormale ale inimii (antiaritmice, cum sunt chinidina şi amiodarona), pentru depresie (antidepresive triciclice, cum sunt amiltriptilina şi imipramina) şi pentru infecţii bacteriene (antibiotice ‘macrolide’, cum sunt eritromicina, azitromicina şi claritromicina)

probenecid – utilizat în tratamentul gutei şi cimetidina – utilizată în tratamentul ulcerelor şi senzaţiei de arsură în capul pieptului. Trebuie să aveţi grijă deosebită dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente împreună cu Levotor. Dacă aveţi probleme cu rinichii, medicul dumneavoastră va dori să vă administreze o doză mai mică.

Nu luaţi Levotor în acelaşi timp cu următoarele medicamente. Acest lucru este necesar deoarece acestea pot influenţa acţiunea Levotor:

■ Comprimate care conţin fier (folosite în tratamentul anemiilor), antiacidele care conţin magneziu sau aluminiu (medicamente împotriva senzaţiilor de arsură în capul pieptului sau a durerilor de stomac) sau sucralfat (pentru ulcerul de stomac). Vezi pct. 3 „Dacă luaţi deja comprimate care conţin fier, antiacide sau sucralfat” de mai jos.

Testele urinare pentru opiode

La pacienţii cărora li se administrează Levotor, testele urinare pot da rezultate ‘fals pozitive’ pentru medicamentele utilizate împotriva durerii puternice, denumite „opioide”. Dacă medicul dumneavoastră intenţionează să vă efectueze o analiză a urinei, spuneţi-i că sunteţi în tratament cu Levotor.

Sarcina şi alăptarea

Nu utilizaţi acest medicament:

  • dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau credeţi că puteţi fi gravidă
  • alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Levotor are o influenţă minoră sau moderată asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

După administrarea acestui medicament, puteţi prezenta reacţii adverse care pot include ameţeli, somnolenţă, senzaţie de învârtire (vertij) sau tulburări de vedere. Unele dintre aceste reacţii adverse vă pot afecta capacitatea de concentrare şi viteza de reacţie. Dacă acestea se întâmplă, nu conduceţi vehicule sau întreprindeţi activităţi care necesită un nivel ridicat de atenţie.

Cum să luaţi Levotor

Luaţi întotdeauna Levotor exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Administrarea acestui medicament

  • Luaţi medicamentul pe gură.
  • Înghiţiţi comprimatul întreg cu un pahar cu apă.
  • Comprimatele pot fi luate în timpul meselor sau oricând între mese.

Protejaţi-vă pielea de lumina solară

In timp ce luaţi acest medicament feriţi-vă de acţiunea directă a razelor solare. Acest lucru este necesar deoarece pielea dumneavoastră va deveni mult mai sensibilă la soare şi dacă nu respectaţi următoarele precauţii pot apărea arsuri, furnicături sau apariţia de vezicule severe:

  • Asiguraţi-vă că utilizaţi cremă cu factor mare de protecţie solară
  • Purtaţi întotdeauna pălărie şi haine care vă acoperă braţele şi picioarele
  • Evitaţi solarul

Dacă luaţi deja comprimate care conţin fier, antiacide sau sucralfat

Nu luaţi aceste medicamente în acelaşi timp cu Levotor. Acestea tebuie luate cu 2 ore înainte de sau după administrarea Levotor.

Cât trebuie să luaţi

Medicul dumneavoastră va decide doza de Levotor pe care trebuie să o luaţi

  • Doza va depinde de tipul infecţiei şi de localizarea infecţiei în organismul dumneavoastră
  • Durata tratamentului dumneavoastră va depinde de cât de gravă este infecţia dumneavoastră
  • Dacă simţiţi că efectul medicamentului este prea slab sau prea puternic, nu modificaţi singuri doza, ci întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră

Pacienţi adulţi şi vârstnici

Sinusuri

  • Un comprimat de Levotor 500 mg comprimate filmate, o dată pe zi

Plămâni, la persoanele cu probleme de respiraţie de lungă durată

  • /4 sau un comprimat de Levotor 500 mg comprimate filmate, o dată pe zi

Pneumonie

  • Un comprimat de Levotor 500 mg comprimate filmate, o dată sau de două ori pe zi

Tract urinar, inclusiv rinichi sau vezică urinară

  • /4 de comprimat de Levotor 500 mg comprimate filmate, o dată pe zi

Prostată

  • Un comprimat de Levotor 500 mg comprimate filmate, o dată pe zi Piele şi ţesuturi de sub piele, inclusiv muşchi
  • /4 sau un comprimat de Levotor 500 mg comprimate filmate, o dată sau de două ori pe zi Adulţi cu probleme la nivelul rinichilor

Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă administreze o doză mai mică.

Copii şi adolescenţi

Acest medicament nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi. Dacă luaţi mai mult Levotor decât trebuie

Dacă luaţi, în mod accidental, o doză mai mare decât cea prescrisă, spuneţi medicului dumneavoastră imediat sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi cutia medicamentului cu dumneavoastră. Pot să apară următoarele efecte: criză convulsivă (convulsie), confuzie, ameţeli, tulburări ale stării de conştienţă şi probleme ale inimii – ducând la bătăi neregulate ale inimii precum şi senzaţie de rău (greaţă).

Dacă uitaţi să luaţi Levotor

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi, numai dacă nu este aproape timpul pentru următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Levotor

Nu opriţi tratamentul cu Levotor doar pentru că vă simţiţi mai bine. Este important să terminaţi cura de antibiotice, exact aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Dacă întrerupeţi tratamentul prea devreme, infecţia poate reveni, starea dumneavoastră se poate agrava sau bacteria poate deveni rezistentă la medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Levotor poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Întrerupeţi tratamentul cu Levotor şi spuneţi medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital dacă observaţi următoarea reacţie adversă:

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

  • Puteţi avea o reacţie alergică. Semnele caracteristice includ: erupţie trecătoare pe piele, dificultăţi la înghiţire sau în respiraţie, umflare a buzelor, feţei, gâtului şi limbii.

Întrerupeţi tratamentul cu Levotor şi spuneţi medicului dumneavoastră imediat dacă observaţi următoarele reacţii adverse grave – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:

Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

  • Diaree apoasă care poate fi cu sânge, posibil însoţită de crampe la nivelul stomacului şi febră. Acestea pot fi semnele unei probleme severe la nivelul intestinului.
  • Durere şi inflamaţie a tendoanelor. Tendonul lui Achille este cel mai adesea afectat şi, în unele cazuri, se poate rupe.
  • Crize convulsive (convulsii).

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

  • Arsuri, funicături, durere sau amorţeli. Acestea pot fi semne unei tulburări numită „neuropatie”.

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)

  • Erupţii severe pe piele, care pot include apariţia de vezicule sau cojire a pielii din jurul buzelor, ochilor, gurii, nasului şi organelor genitale
  • Pierdere a poftei de mâncare, colorare a pielii şi a albului ochilor în galben, urină închisă la culoare, mâncărime, sensibilitate la nivelul stomacului (abdomen). Acestea pot fi semne ale unor probleme la nivelul ficatului.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre următoarele reacţii adverse devine gravă sau durează mai mult decât câteva zile:

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

Senzaţie de rău (greaţă) şi diaree

Creştere a valorilor anumitor enzime hepatice din sânge

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)

mâncărime şi erupţie trecătoare pe piele

pierdere a poftei de mâncare, disconfort la nivelul stomacului sau indigestie (dispepsie), stare de rău (vărsături) sau senzaţie de durere în zona stomacului, balonare (flatulenţă) sau constipaţie

durere de cap, ameţeli, senzaţie de învârtire (vertij), somnolenţă, probleme cu somnul, stare de nervozitate

testele de sânge pot da rezultate neobişnuite din cauza problemelor de la nivelul ficatului sau rinichilor

modificări ale numărului de celule albe din sânge, apărute în rezultatele anumitor teste de sânge slăbiciune generalizată

creştere a numărului altor bacterii sau fungi, care poate necesita tratament.

Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

senzaţie de furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor (parestezie) sau tremor

stare de stres (anxietate), depresie, probleme mintale, nelinişte (agitaţie), confuzie bătăi neobişnuit de rapide ale inimii sau tensiune arterială mică

durere articulară sau musculară

învineţire şi sângerare cu uşurinţă, din cauza unui număr mai mic de plachete din sânge (numită trombocitopenie)

număr mic de celule albe din sânge (numită neutropenie)

dificultăţi în respiraţie sau respiraţie şuierătoare (bronhospasm) scurtare a respiraţiei (dispnee)

mâncărime severă sau erupţie pe piele (numită urticarie).

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

  • creştere a sensibilităţii pielii la soare şi raze ultraviolete
  • scădere a concentraţiei de zahăr din sânge (hipoglicemie). Acest aspect este important pentru persoanele care au diabet zaharat.
  • probleme cu auzul sau vederea sau modificări ale gustului şi mirosului
  • vederea sau auzirea unor lucruri care nu există în realitate (halucinaţii), modificări ale opiniei şi gândurilor (reacţii psihotice) cu risc de a avea gânduri de sinucidere sau tentativă de suicid
  • pierdere a circulaţiei sângelui (asemănător şocului anafilactic)
  • slăbiciune musculară. Acest aspect este important la persoanele cu miastenia gravis (o boală rară a sistemului nervos)
  • inflamaţie a ficatului, modificări în funcţionarea rinichilor şi, ocazional, insuficienţă renală care poate fi determinată de o reacţie alergică la nivelul rinichilor, numită nefrită interstiţială
  • febră, durere în gât şi o senzaţie generală de rău care nu trece. Aceasta poate fi determinată de o scădere a numărului de celule albe din sânge.
  • febră şi reacţii alergice la nivelul plămânilor

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)

  • număr mic de celule roşii din sânge (anemie). Acest lucru poate determina coloraţia pală sau galbenă a pielii din cauza lezării celulelor roşii din sânge sau scăderii numărului tuturor tipurilor de celule din sânge
  • răspuns imun exagerat (hipersensibilitate)
  • transpiraţie excesivă (hiperhidroză)
  • durere, incluzând durere la nivelul spatelui, pieptului şi extremităţilor
  • probleme la mişcare şi mers
  • crize de porfirie la persoane care au deja porfirie (o boală metabolică foarte rară)
  • inflamaţie a canalelor care transportă sângele în corp (vase sanguine) determinată de o reacţie alergică

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Levotor

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Levotor după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Levotor

Substanţa activă este levofloxacina. Fiecare comprimat filmat de Levotor conţine 500 mg de levofloxacină echivalent cu levofloxacină hemihidrat 512,46 mg.

Celelalte componente sunt:

Nucleu: hipromeloză, celuloză microcristalină, crospovidonă (tip B), stearat de magneziu

Film: hipromeloză, macrogol 400, polisorbat 80, dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172)

Cum arată Levotor şi conţinutul ambalajului

Levotor 500 mg: comprimate filmate sub formă de capsulă, de culoare roşu cărămiziu, cu o linie mediană pe ambele feţe, care separă „8” şi „3” pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă.

Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Blistere din Aluminiu/PVC (film transparent clar din PVC laminat cu folie imprimată metalică din aluminiu)

Mărimi de ambalaj: 5, 7, 10, 50 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Torrent Pharma S.R.L.

Str. Ştirbei Vodă, Nr. 36, Etajul 2, Biroul A,

Sector 1, Bucureşti, România

Telefon: +40 311 042202

Fax: +4 311 042202

E-mail: [email protected]

Fabricant

Heumann Pharma GmbH & Co. Generica KG

Südwestpark 50

90449 Nürnberg, Germania

Telefon: +49 (0) 700 4386 2667

Fax: +49 (0) 700 4386 2667

E-mail: [email protected]

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Germania              Levofloxacin Heumann 500 mg Filmtabletten

Italia:                   Levofloxacin Torrent 500 mg

Spania:                 Levofloxacin Torrent 500 mg

Franţa:                 Levofloxacin Torrent 500 mg

Lituania                Levofloxacin Torrent 500 mg

România:              Levotor 500 mg

Marea Britanie: Levofloxacin 500 mg

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2011.

Sfaturi/educaţie medicală

Antibioticele sunt utilizate pentru tratamentul infecţiilor cauzate de bacterii. Acestea nu au niciun efect împotriva infecţiilor cauzate de virusuri.

Uneori, o infecţie cauzată de bacterii nu răspunde într-o cură de tratament cu un antibiotic. Unul din motivele cele mai frecvente pentru care apare acest lucru este faptul că bacteria care cauzează infecţia este rezistentă la antibioticul care a fost luat. Acest lucru înseamnă că bacteriile pot supravieţui şi chiar se pot multiplica, în ciuda administrării antibioticului.

Bacteriile pot deveni rezistente la antibiotice din mai multe motive. Folosirea antibioticelor cu atenţie poate ajuta la scăderea posibilităţii bacteriei de a deveni rezistentă la acestea.

Atunci când medicul dumneavoastră prescrie o cură de tratament cu un antibiotic el intenţionează să trateze doar boala dumneavoastră actuală. Acordarea de atenţie următoarelor sfaturi vă va ajuta să preveniţi apariţia bacteriilor rezistente, care ar putea opri acţiunea antibioticului.

  1. Este foarte important să luaţi antibioticul în doza prescrisă, la momentul indicat şi pentru numărul de zile recomandat. Citiţi instrucţiunile de pe etichetă şi dacă nu înţelegeţi ceva rugaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul să vă explice.
  2. Nu trebuie să luaţi un antibiotic decât dacă a fost prescris în mod special pentru dumneavoastră şi trebuie să-l utilizaţi doar pentru a trata infecţia pentru care a fost recomandat.
  3. Nu trebuie să luaţi antibiotice care au fost prescrise altor persoane, chiar dacă acestea au avut o infecţie asemănătoare cu a dumneavoastră.
  4. Nu trebuie să daţi altor persoane antibioticele care au fost prescrise pentru dumneavoastră.
  5. Dacă aveţi orice antibiotic rămas atunci când aţi terminat cura de tratament prescrisă de medicul dumneavoastră trebuie să duceţi ceea ce vă rămâne la farmacie pentru o eliminare adecvată.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”