Compoziţie
Un flacon conţine lidocaină 3,8 g şi excipienţi: ulei de mentă, etanol 96%, propilenglicol.
Grupa farmacoterapeutică: anestezice locale, amide.
Indicaţii terapeutice
Anestezie locală de suprafaţă, în următoarele situaţii:
-Stomatologie şi chirurgia orală când se doreşte anestezie la nivelul locului de injectare al anestezicului . Se poate utiliza şi în cazul unor intervenţii chirurgicale minore ca deschiderea unui abces superficial, extracţia dentară, sutura de plăgi la nivelul mucoasei; anestezia gingiei pentru fixarea de coroane şi punţi, extracţia rădăcinilor în stomatologie.
Lidocain 10%, spray, diminuează sau inhibă hipersensibilitatea reflexă faringiană la pregătirea pentru o radiografie. Produsul trebuie să fie utilizat numai cu un material de amprentă elastic. Datorită riscului de aspirare, spray-ul este contraindicat când se utilizează gipsul ca material de amprentă. Lidocain 10%, spray se poate utiliza în extracţia tumorilor superficiale benigne la nivelul membranei mucoasei.
În pediatrie se poate utiliza în frenulectomie şi la deschiderea chisturilor glandei salivare.
-Oto-rino-laringologie: în tratamentul hemoragiilor nazale, înainte de electrocauterizare, septectomie şi rezecţie de polipi nazali. De asemenea se utilizează înainte de tonsilectomie, pentru inhibarea reflexului faringean şi anestezia locului injecţiei. Spray-ul este de asemenea utilizat pentru anestezie suplimentară înainte de deschiderea unui abces peritonsilar sau înainte de puncţia maxilară;anestezie înainte de lavajul sinuzal.
-Endoscopie şi alte investigaţii instrumentale: anestezia faringelui înainte de introducerea diferitelor tipuri de sonde: nazo-gastrică, oro-traheală, oro-duodenală (tub duodenal, înainte de testul de masă fracţionat) cât şi înainte de rectoscopie şi în cazul schimbării canulelor.
-Obstetrică-ginecologie: anestezia perineului în vederea epiziotomiei şi /sau epiziorafiei, îndepărtarea firelor de sutură. Lidocain 10%, spray este de asemenea utilizat pentru anestezie locală în chirurgia vaginală sau a colului uterin. Se poate utiliza în cazul inciziilor sau în tratamentul rupturii de himen sau abces al suturii .
-Dermatologie: anestezia mucoaselor, în cazul unor intervenţii chirurgicale minore.
Contraindicaţii
Precauţii
Este important să se evite dispersarea soluţiei de lidocaină în atmosferă din cauza pericolului aspirării acesteia.
Flaconul va fi păstrat în poziţie verticală în momentul utilizării spray-ului. Trebuie evitat contactul cu ochii.
În momentul utilizării, la locul de aplicare se percepe o senzaţie de arsură.
Înainte de utilizarea spray-ului în chirurgia faringeană şi rino-faringeană trebuie ţinut cont de faptul că: lidocaina inhibă reflexul faringean şi ajunge în laringe şi trahee inhibând şi reflexul de tuse; astfel poate favoriza bronho-pneumonia de aspiraţie. Aceste precauţii sunt de o importanţă specială la copii deoarece reflexul lor de înghiţire are o frecvenţă mai mare decât la adulţi.
Sportivi
Lidocaina poate modifica rezultatele testelor antidoping.
Interacţiuni
Următoarele medicamente cresc concentraţia plasmatică a lidocainei: clorpromazina, cimetidina, propranololul, petidina, bupivacaina, chinidina, disopiramida, amitriptilina, imipramina şi nortriptilina.
Asocierea cu antiaritmice din clasa I a (chinidina, procainamida, disopiramida) determină prelungirea intervalului Q-T, şi numai rar bloc atrio-ventricular sau fibrilaţie ventriculară.
Fenitoina poate accentua efectul de deprimare cardiacă al lidocainei.
Asocierea lidocainei cu procainamida poate induce reacţii adverse neurologice (delir, halucinaţii).
Lidocaina poate accentua efectul blocanţilor neuromusculari, prin reducerea transmisiei la nivelul joncţiunii neuromusculare.
În caz de intoxicaţie cu digitalice, lidocaina poate să crească gradul de severitate al unui bloc atrio- ventricular existent.
Dozele mari de alcool etilic cresc efectul lidocainei de deprimare respiratorie.
Atenţionări speciale
Dozele trebuie reduse în cazul administrării la persoane debilitate, pacienţi cu boli acute. Se administrează cu prudenţă la pacienţii cu epilepsie, bradicardie sau insuficienţă hepatică; de asemenea la pacienţii la care la locul de aplicare mucoasa este afectată, ceea ce determină o absorbţie sistemică crescută.
Copii
La copii dozele vor fi ajustate în funcţie de vârstă şi starea generală. La copiii sub 2 ani este de preferat să se aplice sub formă de tamponare cu un tampon de vată înmuiat în soluţie. Lidocain 10%, spray nu este recomandat ca anestezic local înainte de tonsilectomie şi adenotomie la copii sub 8 ani.
Vârstnici
Lidocaina trebuie administrată cu precauţie la vârstnici.
Sarcina şi alăptarea
Lidocain 10%, spray poate fi utilizat în timpul sarcinii, atâta timp cât doza terapeutică recomandată nu constituie un pericol pentru mamă.
Deoarece lidocaina este excretată în laptele matern, utilizarea ei în perioada de alăptare necesită evaluarea cu atenţie a raportului risc /beneficiu.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
În general medicamentul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Dozele variază în funcţie de indicaţie şi de mărimea zonei de anesteziat. Pentru a limita absorbţia sistemică şi atingerea unor concentraţii plasmatice crescute, este important să se utilizeze cea mai mică doză cu care se obţine un efect satisfăcător.
În mod uzual pentru majoritatea indicaţiilor sunt suficiente 1-3 pufuri, iar în obstetrică pot fi utilizate 15-20 pufuri sau mai mult (max. 40 puf/ 70Kg corp).
Doze recomandate:
Indicaţia terapeutica |
Doză (nr. pufuri) |
Stomatologie |
1-3 |
Chirurgie orală |
1-4 |
Orto-rino-laringologie |
1-4 |
Endoscopie |
2-3 |
Obstetrică |
15-20 |
Ginecologie |
4-5 |
Dermatologie |
1-3 |
Prin îmbibarea cu soluţie a unui tampon de vată, medicamentul poate fi aplicat şi prin tamponarea zonei de anesteziat.
Copii:
Datele existente în literatură arată că în stomatologie şi în chirurgia orală, Lidocain 10%, spray poate fi utilizat şi la copii, de preferinţă sub formă de tamponări care elimină teama provocată de pulverizare şi de asemenea elimină senzaţia de înţepătură care apare uzual ca reacţie adversă. Copiii sub 2 ani pot fi de asemenea trataţi în acest mod.
Lidocain 10%, spray nu este recomandat în anestezie înainte de tonsilectomie şi adenectomie la copii sub 8 ani.
Reacţii adverse
Locale
În momentul aplicării apare o senzaţie moderată de arsură. Aceasta dispare imediat ce efectul anestezic se instalează (aprox. după 1 minut).
Sistemice
Reacţii alergice (şoc anafilactic) la lidocaină sunt extrem de rare.
În majoritatea cazurilor, reacţiile adverse indică supradozajul şi sunt extrem de rare în cazul aplicării topice a lidocainei.
Sistem nervos central: nervozitate, excitaţie psihomotorie, tremor, nelinişte, nistagmus, logoree, cefalee şi greaţă; aceste semne necesită supraveghere atentă pentru a preveni agravarea: convulsii, apoi deprimare nervos-centrală. Aparat respirator: tahipnee, apnee.
Sistem cardio-vascular: tahicardie, bradicardie, deprimare cardiovasculară, hipotensiune arterială, care poate evolua spre colaps, tulburări de ritm (extrasistole ventriculare, fibrilaţie ventriculară) şi tulburări de conducere (bloc atrio-ventricular). Aceste manifestări pot duce la stop cardiac.
Supradozaj
În caz de supradozaj cu lidocaină s-au raportat manifestări de toxicitate neurologică sau cardiovasculară. În această situaţie se va institui tratament de susţinere a funcţiilor vitale: administrare de oxigen, eventual asistarea ventilaţiei.
Convulsiile ocazionale trebuie tratate prin administrarea injectabilă a unui barbituric cu durată scurtă de acţiune (tiopental) sau a unei benzodiazepine (diazepam 5-15 mg).
Atropina poate fi utilizată pentru tratamentul tulburărilor cardiovasculare. 0,5-1mg atropină administrată i.v. poate corecta bradicardia şi anomaliile de conducere, în timp ce simpatomimeticele împreună cu agoniştii P-receptorilor se utilizează pentru corectarea hipotensiunii arteriale.
În cazul unui stop cardiac, începerea imediată a masajului cardiac este esenţială.
Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Ambalaj
Cutie cu un flacon din sticlă brună cu capacitate de 50 ml, conţinând 38 g soluţie, prevăzut cu pompă de pulverizare şi capac, însoţit de dispozitiv de aplicare.
Producător
Egis Pharmaceuticals LTD.,
1106 Budapesta, Kereszturi ut. 30-38, Ungaria
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Egis Pharmaceuticals LTD.,
1106 Budapesta, Kereszturi ut. 30-38, Ungaria
Data ultimei verificări a prospectului
Februarie 2006
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel