Lisinopril 5 medo, 5 mg / Lisinopril 10 medo, 10 mg / Lisinopril 20 medo, 20 mg, comprimate

Substanță activa
Lisinopril
Clasa ATC
C09AA
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arterială si alte afectiuni cardiace
Producător
Medochemie Ltd
Acțiune terapeutică
produse active pe sistemul renină-angiotensină, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IEC)

Ce este Lisinopril şi pentru ce se utilizează

Lisinopril face parte din grupa: produse active pe sistemul renină-angiotensină, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IEC).

Lisinopril este utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si a altor afectiuni cardiace. Medicul dumneavoastra va va sfatui asupra lor.

Înainte să utilizaţi Lisinopril

Trebuie sa ii spuneti medicului sau farmacistului daca:

-sunteti alergic la alti IEC (edem angioneurotic sau alte forme de alergie),

-ati avut wheezing (dificultati la respirat) dupa ce ati utilizat IEC,

-sunteţi cunoscut cu diagnosticul de edem angioneurotic idiopatic sau congenital,

-aveti probleme renale,

-aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Lisinopril şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. „Sarcina”).

Nu utilizaţi Lisinopril inainte de a va adresa medicului, daca raspunsul la oricare din aceste intrebari este da.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lisinopril

Spuneti medicului sau farmacistului daca: -aveti diaree sau vărsături,

-aveti afectiuni renale sau daca faceti dializa,

-sunteti alergic la lisinopril, la oricare dintre excipienţii produsului sau la oricare altă substanţă medicamentoasă.

-urmaţi un regim alimentar fara sare, utilizati sare de potasiu sau alte suplimente cu potasiu, -utilizati alte medicamente ce contin litiu.

Daca raspunsul la oricare din aceste intrebari este da, cereti sfatul medicului dumneavoastra. Adresaţi-vă medicului si in privinta altor medicamente pe care le folositi inclusiv a celor cumparate fara reteta, daca folositi diuretice sau medicamente impotriva durerilor articulare sau musculare (indometacin).

De asemenea sunt necesare precauţii speciale în caz de:

-Hipotensiune arterială (aceasta poate apare chiar după prima doză)

-Hipertensiune arterială renovasculară

-Infarct miocardic acut

-Angioedem, tuse, care apare în timpul tratamentului

-Insuficienţă hepatică

-Vârstnici

-Copii

-Hiperkaliemie

-Depleţie hidro-sodată

-Operaţii chirurgicale/anestezie

-Stenoză aortică/cardiomiopatie hipertrofică

-Apariţia unei neutropenii/agranulocitoze, anemii în cursul tratamentului

-Apariţia proteinuriei la pacienţii cu afectare renală sau la cei care au primit doze mari de lisinopril

-Insuficienţă cardiacă

In toate aceste cazuri decizia terapeutică va fi luată de către medic.

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Lisinopril nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea concomitenta a diureticelor care economisesc potasiul sau a sarurilor de potasiu nu este recomandata (cu excepţia cazurilor de insuficienţă cardiacă (tratată prin asocierea IEC în doze mici cu diuretice economisitoare de potasiu în doze mici)), mai ales în cazul asocierii insuficienţei renale. Diureticele care economisesc potasiul, ex: spironolactona, triamterenul sau amiloridul sau administrarea sarurilor de potasiu, pot duce la cresteri semnificative ale concentraţiilor plasmatice ale potasiului şi nu trebuie asociate cu IEC în afara situaţiilor de hipokaliemie. Daca este indicata folosirea concomitenta a potasiului datorita hipokaliemiei, administrarea trebuie facuta cu prudenta si monitorizată atent kaliemia.

Pacientii care primesc diuretice si in special cei care au deficit volemic sau de saruri, pot prezenta o reducere excesiva a tensiunii arteriale dupa inceperea tratamentului cu lisinopril. Posibilitatea aparitiei efectelor hipotensiunii arteriale poate fi scazuta prin intreruperea diureticului, cresterea ingestiei de sare sau lichide sau prin inceperea tratamentului cu doze mici de lisinopril.

Administrarea concomitenta a litiului cu lisinopril poate scadea excretia litiului. Concentraţia plasmatică a litiului seric ar trebui monitorizată atent.

Inhibitorii enzimei de conversie, inclusiv lisinoprilul, pot creste efectul hipotensor al medicamentelor anestezice.

Hipotensiunea arterială ortostatică poate apărea in cazul administrarii concomitente a anti-psihoticelor. Efectul hipotensor al lisinoprilului poate fi crescut in cazul administrarii concomitente a altor agenti hipotensori.

Allopurinolul, imunosupresivele sau citostaticele, glucocorticoizii sau procainamida administrate concomitent cu lisinoprilul pot duce la cresterea riscului de leucopenie.

Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene poate reduce efectul antihipertensiv al lisinoprilului şi al altor inhibitori ai enzimei de conversie. S-au citat cazuri in care AINS si IEC isi potenteaza efectele de crestere ale kaliemiei si de scadere a functiei renale. Aceste efecte sunt in principiu reversibile si apar in special la pacientii cu afectare a functiei renale.

Administrarea concomitenta a antiacidelor induce scaderea biodisponibilitatii IEC după administrarea orală a acestora.

Simpaticomimeticele pot reduce efectul IEC; pacientii trebuie atent monitorizati pana la obtinerea efectului scontat.

Estramustina: administrarea concomitentă de IEC poate creşte reacţiile adverse de tip edem angioneurotic.

Sunt necesare precauţii în cazul utilizării concomitente a:

-Antidiabeticelor: poate creşte efectul antihipoglicemiant la diabeticii trataţi cu insulină sau antidabetice orale.

-Baclofenului: creşterea efectului antihipertensiv. Este necesară urmărirea valorilor tensiunii arteriale.

-Diureticele hipokaliemiante: risc de hipotensiune arterială (în special după un tratament recent, însoţit de regim hiposodat sau la hemodializaţi) care ar fi putut antrena o depleţie hidrosodată şi/sau de insuficienţă renală. Este necesară oprirea diureticului atunci când se începe tratamentul cu IEC sau utilizarea iniţială a unor doze mici de IEC.

In insuficienţa cardiacă congestivă se începe cu o doză mică de IEC apoi se scade progresiv doza de diuretic hipokaliemiant.

Amifostinul: poate creşte efectul antihipertensiv al IEC.

Antidepresivele triclice:neuroleptice: se sumează efectul antihipertensiv şi apare riscul de hipotensiune arterială ortostatică.

Glucocorticoizii cu excepţia hidrocortizonului utilizat în boala Addison: diminuarea efectului antihipertensiv al IEC prin retenţie hirosodată.

Utilizarea Lisinopril cu alimente şi băuturi

Alcoolul etilic amplifica efectul hipotensiv.

Biodisponibilitatea lisinoprilului nu este afectata de alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua oricemedicament.

Sarcina

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). In mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Lisinopril înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Lisinopril. Lisinopril nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Lisinopril nu este recomandat mamelor care alăptează iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Capacitatea de a conduce automobilul sau de a folosi utilaje nu este afectata de Lisinopril. Poate insa determina oboseala sau ameteli care pot reduce capacitatea dumneavoastra de a utiliza aceste masini. Asigurati-va ca nu sufereati de aceste afectiuni inainte de a utiliza Lisinopril.

Cum să utilizaţi Lisinopril

Utilizaţi întotdeauna Lisinopril exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Comprimatele de Lisinopril trebuie inghitite intregi cu un pahar de apa. Medicul vă va spune cand trebuie sa le luati precum si cate comprimate sa luati. Intotdeauna respectati sfatul medicului. Cititi intotdeauna prospectul. Daca aveti nelamuriri, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

De obicei Lisinopril se ia o data pe zi. Doza zilnică poate fi intre 5 mg si 40 mg in functie de afectiunea dumneavoastra si de raspunsul la tratament.

Prima doza poate produce o scadere mai severa a tensiunii arteriale decât dozele urmatoare. Daca simtiti ameteli sau oboseala puteti sa va intindeti. Daca considerati necesar adresaţi-vă medicului.

Lisinopril nu este recomandat copiilor.

Daca va internati sau vă adresaţi unui medic stomatolog spuneti ca sunteti sub tratament cu Lisinopril, mai ales daca trebuie sa efectuati o anestezie.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lisinopril

In cazul unor supradoze accidentale, adresaţi-vă medicului sau farmacistului sau mergeti la cel mai apropiat spital. întotdeauna luati cutia produsului cu dumneavoastra.

Dacă uitaţi să utilizaţi Lisinopril

Daca ati uitat sa luati Lisinopril puteti sa il luati cand va reaminiti. Apoi luati urmatoarea doza la intervalul la care va luati de obicei medicamentul. Niciodata nu luati doua comprimate în acelasi timp. Daca nu sunteti lamurit cum se procedeaza, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Dacă încetaţi să utilizaţi Lisinopril

Adesati-va medicului dumneavoastra.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lisinopril poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate

persoanele.

Daca aveti:

-ameteli sau dureri de cap severe;

-reactii alergice la nivelul pielii, fetei sau limbii;

-wheezing sau dificultati la respirat, încetati imediat sa luati medicamentul si adresaţi-vă medicului.

Acestea sunt reactii foarte rare.

Alte reactii adverse:

-ameteli;

-dureri de cap;

-diaree;

-stare de rau;

-oboseala;

-tuse.

-impotenţă sexuală

Daca va ingrijoreaza adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Mai putin obisnuite ca reacţii adverse pot aparea: uscaciunea gurii, eruptii cutanate cu sau fara mancarime, sensibilitate a pielii la expunerea solara, dureri musculare sau articulare, febra, palpitatii, slabiciune, tremor al degetelor, pierderea apetitului sexual. Foarte rar pot aparea icter, stari confuzionale, pierdere de urina, transpiratii sau caderea parului.

Nu fiti ingrijorat in privinta reactiilor adverse, se poate sa nu aveti nici una dintre aceste manifestari. Daca totusi considerati ca aceste manifestari sunt determinate de Lisinopril, dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Lisinopril

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu utilizaţi Lisinopril după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Lisinopril

Lisinopril 5 medo

-Substanţa activă este lisinopril 5 mg sub formă de lisinopril dihidrat.
-Celelalte componente sunt: manitol, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, oxid roşu de fer (E172), amidon de porumb, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu.

Lisinopril 10 medo

-Substanţa activă este lisinopril 10 mg sub formă de lisinopril dihidrat.
-Celelalte componente sunt: manitol, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, oxid roşu de fer (E172), amidon de porumb, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu.

Lisinopril 20 medo

-Substanţa activă este lisinopril 20 mg sub formă de lisinopril dihidrat .
-Celelalte componente sunt: manitol, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, oxid roşu de fer (E172), amidon de porumb, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu.

Cum arată Lisinopril şi conţinutul ambalajului

Lisinopril 5 medo

Cutie cu 3 blistere din Al/PVC a câte 10 comprimate

Lisinopril 10 medo

Cutie cu 3 blistere din Al/PVC a câte 10 comprimate

Lisinopril 20 medo

Cutie cu 2 blistere din PVDC/Al a câte 10 comprimate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Medochemie Romania SRL,

Str. Prof. Dr. I. Cantacuzino nr. 5, sector 1, Bucuresti, Romania

Producătorul

Medochemie Ltd,

Constantinoupoleos Street, Limassol, Cipru

Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2011

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”