Lisinopril Actavis, 2,5 mg / 5 mg / 10 mg / 20 mg, comprimate

Substanță activa
Lisinopril
Clasa ATC
C09AA
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă simptomatică, infarct miocardic acut, probleme renale legate de diabet zaharat şi de hipertensiunea arterială
Producător
Actavis hf.
Acțiune terapeutică
inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei), dilată vasele de sânge, ceea ce determină scăderea tensiunii arteriale şi uşurează sarcina cordului de a pompa sânge în tot organismul

Ce este Lisinopril Actavis şi pentru ce se utilizează

Lisinopril Actavis aparţine grupului de medicamente denumit inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). Lisinopril dilată vasele de sânge, ceea ce determină scăderea tensiunii arteriale şi uşurează sarcina cordului de a pompa sânge în tot organismul.

Lisinopril Actavis este utilizat pentru tratamentul:

  • tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială)
  • insuficienţei cardiace simptomatice – o boală în care inima nu pompează sângele în tot organismul aşa cum este normal
  • atacului de cord (infarct miocardic acut) care poate determina o scădere a performanţei cardiace
  • problemelor renale legate de diabet zaharat şi de hipertensiunea arterială.

Lisinopril Actavis este recomandat la copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) numai pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune).

Înainte să luaţi Lisinopril Actavis

Nu luaţi Lisinopril Actavis

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la lisinopril, la oricare dintre celelalte componente ale Lisinopril Actavis sau la alte medicamente din acelaşi grup cu Lisinopril Actavis (inhibitori ai ECA)
  • dacă aţi fost tratat anterior cu un medicament din acelaşi grup cu Lisinopril Actavis (inhibitori ai ECA) şi aţi avut o reacţie alergică care a determinat umflarea mâinilor, picioarelor sau gleznelor, feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului cu dificultăţi la înghiţire sau respiraţie (edem angioneurotic
  • dacă cunoaşteţi cazuri de edem angioneurotic în familia dumneavoastră sau aţi avut edem angioneurotic în oricare dintre situaţii.
  • dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (De asemenea, este bine să evitaţi Lisinopril Actavis şi în perioada de început a sarcinii — vezi pct. „Sarcina”).

Aveţi grijă deosebită când luaţi Lisinopril Actavis

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

  • sunteţi deshidratat datorită tratamentului cu diuretice (sau „pilule de apă”), dializei, unei diete sărace în sare sau din cauză că aţi prezentat diaree şi vărsături. Este mai probabil să suferiţi de o scădere a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială) când începeţi să luaţi comprimatele şi puteţi avea senzaţia de leşin sau de plutire.
  • aveţi o îngustare a aortei (stenoză aortică) sau a valvelor inimii (stenoză de valvă mitrală) sau o îngroşare a musculaturii inimii (cardiomiopatie hipertrofică).
  • aveţi boli ale rinichilor sau îngustarea vaselor de sânge ale rinichilor
  • aveţi nevoie de hemodializă
  • aveţi boli ale ficatului
  • aveţi diabet zaharat (tulburare metabolică în care zahărul din sângele dumneavoastră nu este utilizat corespunzător în organism)
  • aveţi afecţiuni vasculare (boli vasculare de colagen, cum sunt sclerodermie, lupus eritematos sistemic (LES)).
  • luaţi suplimente de potasiu
  • sunteţi în tratament sau veţi efectua tratament de desensibilizare pentru o alergie, de exemplu la înţepături de insecte.

Tratamentul de desensibilizare reduce efectele alergiei (de exemplu înţepături de albine sau viespi) dar uneori poate determina reacţii alergice mai severe dacă luaţi inhibitori ai ECA în timpul tratamentului de desensibilizare.

  • vă internaţi în spital pentru efectuarea unei operaţii. Spuneţi medicului dumneavoastră sau stomatologului dacă luaţi Lisinopril Actavis înainte de a vi se administra un anestezic local sau general. Lisinopril Actavis combinat cu unele anestezice, poate determina o scădere de scurtă durată a tensiunii arteriale la puţin timp după administrarea comprimatelor.

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Lisinopril Actavis nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).

Întrerupeţi administrarea Lisinopril Actavis şi solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă este prezentă vreuna dintre următoarele situaţii (o reacţie alergică):

  • dacă prezentaţi dificultăţi la respiraţie cu sau fără umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.
  • dacă prezentaţi mâncărime severă a pielii (urticarie)
  • dacă prezentaţi umflarea mâinilor, picioarelor sau gleznelor cu mâncărime în aceeaşi zonă.

Notă: Acordaţi o atenţie deosebită în cazul administrării primei doze de Lisinopril Actavis. Aceasta poate determina o scădere mai importantă a tensiunii arteriale decât cea care apare în cazul continuării tratamentului. Puteţi resimţi acest lucru ca ameţeli sau şi poate fi util să vă întindeţi la orizontală. Dacă sunteţi îngrijorat, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi febră, dureri în gât sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale (acestea pot fi simptome ale infecţiei provocate de scăderea numărului de celule albe ale sângelui) sau dacă observaţi îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter), care pot fi semne de boală hepatică.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Anumite medicamente pot afecta acţiunile altor medicamente. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă luaţi vreunul dintre următoarele medicamente:

  • diuretice (comprimate pentru eliminarea apei inclusiv cele care economisesc potasiu)
  • alte medicamente pentru tensiunea arterială crescută (antihipertensive)
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt indometacin şi doze mari de acid acetilsalicilic (mai mult de 3 grame pe zi), care sunt utilizate pentru a trata artrita sau durerile musculare.
  • medicamente care conţin săruri de aur şi care sunt administrate sub formă de injecţie (de exemplu aurotiomalat de sodiu utilizat pentru a trata poliartrita)
  • medicamente utilizate pentru bolile mintale, cum sunt litiul, antipsihoticele sau antidepresivele triciclice.
  • comprimatele de potasiu sau substituienţii de sare care conţin potasiu
  • medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina sau cele administrate oral pentru a scădea glicemia.
  • medicamente care stimulează sistemul nervos central (simpatomimetice). Acestea includ efedrina, pseudoefedrina şi salbutamolul şi pot fi găsite în anumite decongestionante nazale, remedii împotriva tusei/răcelii şi medicaţia din astmul bronşic.
  • medicamente care deprimă răspunsul imunitar al organismului (imunosupresive), tratamentul cu alopurinol (pentru gută) sau procainamidă (pentru palpitaţii).

Folosirea Lisinopril Actavis cu alimente şi băuturi

Lisinopril Actavis poate fi administrat cu alimente sau băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Lisinopril Actavis înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Lisinopril Actavis. Lisinopril Actavis nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Lisinopril Actavis nu este recomandat mamelor care alăptează iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este de aşteptat ca Lisinopril Actavis să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Totuşi, până în momentul în care nu ştiţi cum vă va afecta medicamentul trebuie să nu efectuaţi activităţi care necesită o atenţie sporită.

 

Cum să luaţi Lisinopril Actavis

Luaţi întotdeauna Lisinopril Actavis exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dozele se stabilesc individual şi este important să-l luaţi aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Doza dumneavoastră iniţială şi de întreţinere se stabilesc în funcţie de starea dumneavoastră medicală şi de administrarea oricăror alte medicamente. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Hipertensiune arterială: Doza uzuală iniţială recomandată este de 10 mg, administrată o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 20 mg administrată o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) cu hipertensiune arterială: Medicul va stabili doza adecvată pentru copilul dumneavoastră. Doza depinde de greutatea corporală a copilului:

  • Pentru copii cu greutatea corporală între 20 şi 50 kg, doza iniţială uzuală este de 2,5 mg administrată o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 20 mg o dată pe zi.
  • Pentru copii cu greutatea corporală mai mare de 50 kg, doza iniţială uzuală este de 5 mg o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 40 mg o dată pe zi.

Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu vârsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.

Insuficienţă cardiacă simptomatică: Doza uzuală iniţială recomandată este de 2,5 mg, administrată o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 5 până la 35 mg administrată o dată pe zi.

Post-infarct miocardic: Doza uzuală iniţială recomandată este de 5 mg în ziua 1 şi ziua 2, apoi 10 mg administrată o dată pe zi.

Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuală este fie de 10 mg, fie de 20 mg administrată o dată pe zi.

<Lisinopril Actavis 2,5 mg>

Hipertensiune arterială: Doza uzuală iniţială recomandată este 4 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (10 mg lisinopril), administrate o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 8 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (20 mg lisinopril) administrate o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) cu hipertensiune arterială: Medicul va stabili doza adecvată pentru copilul dumneavoastră. Doza depinde de greutatea corporală a copilului:

  • Pentru copii cu greutatea corporală între 20 şi 50 kg, doza iniţială uzuală este de 1 comprimat de Lisinopril Actavis 2,5 mg (2,5 mg lisinopril) administrat o dată pe zi, doză care poate fi crescută la maxim 8 comprimate de Lisinopril Actavis 2,5 mg (20 mg lisinopril) o dată pe zi.
  • Pentru copii cu greutatea corporală mai mare de 50 kg, doza iniţială uzuală este de 2 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (5 mg lisinopril) o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 16 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (40 mg lisinopril) o dată pe zi.

Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu vârsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.

Insuficienţă cardiacă simptomatică: Doza uzuală iniţială recomandată este 1 comprimat Lisinopril Actavis 2,5 mg (2,5 mg lisinopril), administrat o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 2 până la 7 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (5 până la 35 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Post-infarct miocardic: Doza uzuală iniţială recomandată este 2 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (5 mg lisinopril), în ziua 1 şi ziua 2, apoi 4 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (10 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

<Lisinopril Actavis 5 mg>

Hipertensiune arterială: Doza uzuală iniţială recomandată este 2 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (10 mg lisinopril), administrate o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este 4 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (20 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) cu hipertensiune arterială: Medicul va stabili doza adecvată pentru copilul dumneavoastră. Doza depinde de greutatea corporală a copilului:

– Pentru copii cu greutatea corporală între 20 şi 50 kg, doza iniţială uzuală este de ½ comprimat de Lisinopril Actavis 5 mg (2,5 mg lisinopril) o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 4 comprimate de Lisinopril Actavis 5 mg (20 mg lisinopril) o dată pe zi.

– Pentru copii cu greutatea corporală mai mare de 50 kg, doza iniţială uzuală este de 1 comprimat Lisinopril Actavis 5 mg (5 mg lisinopril) o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 8 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (40 mg lisinopril) o dată pe zi.

Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu vârsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.

Insuficienţă cardiacă simptomatică: Doza uzuală iniţială recomandată este ½ comprimat Lisinopril Actavis 5 mg (2,5 mg lisinopril), administrat o dată pe zi. Doza de întreţinere este de 1 până la 7 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (5 până la 35 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Post-infarct miocardic: Doza uzuală iniţială recomandată este 1 comprimat Lisinopril Actavis 5 mg (5 mg lisinopril), în ziua 1 şi ziua 2, apoi 2 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (10 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuală este de 2 sau 4 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (10 mg sau 20 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

<Lisinopril Actavis 10 mg>

Hipertensiune arterială: Doza uzuală iniţială recomandată este 1 comprimat Lisinopril Actavis 10 mg (10 mg lisinopril), administrat o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este de 2 comprimate Lisinopril Actavis 10 mg (20 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) cu hipertensiune arterială: Medicul va stabili doza adecvată pentru copilul dumneavoastră. Doza depinde de greutatea corporală a copilului:

– Pentru copii cu greutatea corporală între 20 şi 50 kg, doza iniţială uzuală este de 2,5 mg lisinopril o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 2 comprimate de Lisinopril Actavis 10 mg (20 mg lisinopril) o dată pe zi. Pentru dozele iniţiale sunt disponibile formule cu un conţinut de substanţă activă mai adecvat.

– Pentru copii cu greutatea corporală mai mare de 50 kg, doza iniţială uzuală este de ½ comprimat Lisinopril Actavis 10 mg (5 mg lisinopril) administrat o dată pe zi, doză care poate fi crescută la maxim 4 comprimate Lisinopril Actavis 10 mg (40 mg lisinopril) o dată pe zi.

Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu vârsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.

Insuficienţă cardiacă simptomatică: Doza uzuală iniţială recomandată este de 2,5mg lisinopril, administrat o dată pe zi. Pentru aceasta sunt disponibile formulări farmaceutice cu un conţinut adecvat de substanţă activă. Doza uzuală de întreţinere este ½ până la 3½ comprimate Lisinopril Actavis 10 mg (5 până la 35 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Post-infarct miocardic: Doza uzuală iniţială recomandată este ½ comprimat Lisinopril Actavis 10 mg (5 mg lisinopril), în ziua 1 şi ziua 2, apoi 1 comprimat Lisinopril Actavis 10 mg (10 mg lisinopril), administrat o dată pe zi.

Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuală este 1 sau 2 comprimate Lisinopril Actavis 10 mg (10 mg sau 20 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

<Lisinopril Actavis comprimate 20 mg>

Hipertensiune arterială: Doza uzuală iniţială recomandată este ½ comprimat Lisinopril Actavis 20 mg (10 mg lisinopril), administrat o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este 1 comprimat Lisinopril Actavis 20 mg (20 mg lisinopril), administrat o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 16 ani) cu hipertensiune arterială: Medicul va stabili doza adecvată pentru copilul dumneavoastră. Doza depinde de greutatea corporală a copilului:

– Pentru copii cu greutatea corporală între 20 şi 50 kg, doza iniţială uzuală este de 2,5 mg lisinopril o dată pe zi, doză care poate fi crescută la maxim 1 comprimat de Lisinopril Actavis 20 mg (20 mg lisinopril) o dată pe zi. Pentru dozele iniţiale sunt disponibile formule cu un conţinut de substanţă activă mai adecvat.

– Pentru copii cu greutatea corporală mai mare de 50 kg, doza iniţială uzuală este ½ comprimat Lisinopril Actavis 20 mg (5 mg lisinopril) administrat o dată pe zi, care poate fi crescută la maxim 2 comprimate Lisinopril Actavis 20 mg (40 mg lisinopril) o dată pe zi.

Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu vârsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.

Insuficienţă cardiacă simptomatică: Doza uzuală iniţială recomandată este 2,5 mg lisinopril, administrat o dată pe zi. Doza uzuală de întreţinere este 5 până la 35 mg lisinopril administrat o dată pe zi. Pentru aceasta sunt disponibile formulări farmaceutice cu un conţinut adecvat de substanţă activă.

Post-infarct miocardic: Doza uzuală iniţială recomandată este 5 mg în ziua 1 şi ziua 2, apoi ½ comprimat Lisinopril Actavis 20 mg (10 mg lisinopril), administrat o dată pe zi. Pentru doza iniţială sunt disponibile formulări farmaceutice cu un conţinut adecvat de substanţă activă.

Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuală este ½ sau 1 comprimat Lisinopril Actavis 20 mg (10 mg sau 20 mg lisinopril), administrate o dată pe zi.

Insuficienţă renală: Medicul dumneavoastră vă poate recomanda (sau copilului dumneavoastră) o doză mai mică.

Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu lichid. Încercaţi să luaţi comprimatele în acelaşi moment al zilei, în fiecare zi. Nu contează dacă luaţi Lisinopril Actavis înainte sau după masă.

Dacă aveţi impresia că efectul Lisinopril Actavis este prea puternic sau prea slab, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

La începutul tratamentului şi/sau în timpul ajustării dozelor, pot fi necesare verificări medicale mai frecvente. Nu trebuie să omiteţi aceste vizite chiar dacă vă simţiţi bine. Medicul dumneavoastră va stabili frecvenţa acestor vizite.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Lisinopril Actavis

Dacă aţi luat mai multe comprimate decât trebuie (supradozaj), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la cel mai apropiat spital. O supradoză poate provoca scăderea excesivă a tensiunii arteriale care poate conduce la senzaţia de leşin şi ameţeli. Simptomele de supradozaj pot include şi lipsă de aer, un puls rapid sau slab, palpitaţii, anxietate sau tuse.

Dacă uitaţi să luaţi Lisinopril Actavis

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Doar reveniţi la schema terapeutică uzuală.

Dacă încetaţi să luaţi Lisinopril Actavis

Nu întrerupeţi administrarea comprimatelor dacă vă simţiţi bine, decât cu acordul medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lisinopril Actavis poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Evaluarea frecvenţei reacţiilor adverse se realizează utilizând următoarea convenţie:

Foarte frecvente – apar la 1 sau mai mult de 1din 10 pacienţi
Frecvente – apar la mai puţin de l din 10, dar la 1 sau mai mult de l din 100 de pacienţi
Mai puţin frecvente – apar la mai puţin de l din 100, dar la 1 sau mai mult de l din 1000 de pacienţi
Rare – apar la mai puţin de l din 1000, dar la 1 sau mai mult de l din 10000 de pacienţi
Foarte rare – apar la mai puţin de l din 10000 de pacienţi, cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Reacţii adverse frecvente:

Dureri de cap, ameţeli sau senzaţie de leşin mai ales în cazul ridicării bruşte în picioare, hipotensiune arterială, diaree, vărsături, tuse, disfuncţie renală.

Reacţii adverse mai puţin frecvente:

Oboseală, astenie (pierderea puterii), modificări ale stării de dispoziţie, tulburări de somn, vertij, erupţii cutante tranzitorii, prurit, modificări de culoare (paloare urmată de roşeaţă) şi/sau senzaţia de amorţeală sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini şi picioare, secreţii nazale abundente, tulburări de gust, greaţă, durere gastrică, indigestie, edem alergic/angioneurotic cu simptome ca: umflarea extremităţilor, feţei, buzelor, limbii şi /sau gâtului, care pot determina dificultăţi la respiraţie şi/sau înghiţire (acestea pot să apară mai frecvent la pacienţii de rasă neagră comparativ cu alte rase), impotenţă, conştientizarea bătăilor inimii, bătăi cardiace rapide, infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral – posibil datorate hipotensiunii arteriale marcate la pacienţii cu risc crescut, valori crescute ale uremiei, ale creatininei plasmatice sau ale potasiului sanguin, valori crescute ale enzimelor hepatice.

Reacţii adverse rare:

Confuzie, senzaţie de gură uscată, căderea părului, psoriazis, creşterea sânilor la bărbaţi, insuficienţă renală, modificări ale unor celule sau altor componente ale sângelui, erupţie pe piele asociată cu mâncărime (urticarie), creşteri ale bilirubinei plasmatice (colorarea galbenă – portocalie a bilei), valori de sodiu scăzute, insuficienţă renală acută, uremie (retenţia produşilor de degradare a sângelui excretaţi în mod normal prin urină).

Reacţii adverse foarte rare:

Inflamaţia sinusurilor paranazale (sinuzită), îngustarea căilor aeriene asociată cu senzaţie de sufocare (bronhospasm), inflamaţia plămânilor, îngălbenirea pielii şi/sau a ochilor (icter), inflamaţia ficatului sau pancreasului, insuficienţă hepatică, transpiraţii, boala cutanată buloasă gravă (pemfigus), erupţii trecătoare pe piele (eritem polimorf), forme severe de congestionare cutanată (sindrom Steven­Johnson), erupţii grave pe piele care includ roşeaţă, descuamarea şi umflarea pielii, ca în cazul arsurilor severe (necroliză epidermică toxică), pseudolimfom cutanat, inflamaţia intestinului, micţiuni anormal de puţine sau lipsa acestora, scăderea glicemiei.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută:

Senzaţie de leşin, simptome de depresie.

Reacţiile adverse la copii sunt similare cu cele observate la adulţi.

Întrerupeţi administrarea Lisinopril Actavis şi solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă apar dificultăţi la înghiţire sau respiraţie cu sau fără umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului sau dacă apare umflarea mâinilor, picioarelor sau gleznelor cu mâncărime la nivelul aceleiaşi zone, sau dacă prezentaţi mâncărime accentuată a pielii cu edeme mari (alergie).

Rareori, aşa cum s-a menţionat mai sus, pot exista modificări ale anumitor celule sau altor componente ale sângelui dumneavoastră. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande recoltarea de analize de sânge pentru a verifica dacă Lisinopril Actavis a avut vreun efect asupra sângelui dumneavoastră. Uneori aceste modificări se pot manifesta ca oboseală, durere în gât sau pot fi însoţite de febră, dureri musculare şi articulare, umflarea articulaţiilor sau glandelor sau sensibilitate la lumină. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Lisinopril Actavis

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

Blister: A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

Flacon: A se ţine flaconul bine închis pentru a fi protejat de umiditate. Flaconul conţine desicant.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Lisinopril Actavis după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Lisinopril Actavis

– Substanţa activă este lisinopril dihidrat. Fiecare comprimat conţine lisinopril 2,5 mg, 5 mg, 10 mg sau 20 mg sub formă de lisinopril dihidrat.
– Celelalte componente sunt: manitol, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, amidon de porumb pregelatinizat, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu. Comprimatele de 10 mg şi 20 mg conţin şi oxid roşu de fer (E172), oxid negru de fer (E172), oxid galben de fer (E172).

Cum arată Lisinopril Actavis şi conţinutul ambalajului

Comprimatele de 2,5 mg sunt rotunde şi biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 6 mm. Comprimatele de 5 mg sunt rotunde şi plate, de culoare albă, cu diametrul de 8 mm, marcate cu o linie mediană pe ambele feţe. Comprimatele de 10 mg sunt rotunde şi biconvexe, de culoare roz deschis, cu diametrul de 7 mm, marcate cu o linie mediană pe o faţă. Comprimatele de 20 mg sunt rotunde şi biconvexe, de culoare roz, cu diametrul de 9 mm, marcate cu o linie mediană pe o faţă.

Comprimatele pot fi divizate în două părţi egale.

Mărimea ambalajului:

Cutii cu blistere: 14, 20, 28, 30, 50, 56, 98 şi 100 comprimate.
Flacon din plastic cu desicant şi închidere securizată, cu capac din plastic: 30 şi 100 comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Actavis Group PTC ehf.
Reykjavíkurvegur 76-78, 220 Hafnarfjörður, Islanda

Producător

Actavis hf.
Reykjavikurvegur 78, PO Box 420, 220 Hafnarfjordur, Islanda

Actavis Ltd.
B16 Bulebel Industrial Estate, Zejtun ZTN08, Malta

GENERICON PHARMA Gesellschaft m.b.H., Hafnerstrasse 211
A-8054 Graz, Austria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Germania

Lisinopril-Actavis 2,5 mg Tabletten Lisinopril-Actavis 5 mg Tabletten Lisinopril-Actavis 10 mg Tabletten Lisinopril-Actavis 20 mg Tabletten

Austria

Lisinopril Actavis 5 mg Tabletten Lisinopril Actavis 10 mg Tabletten Lisinopril Actavis 20 mg Tabletten

Republica Cehă, Slovacia

Lisinopril + pharma 2.5 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg

Slovenia

Lisinopril Actavis 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg

Estonia, Italia, Lituania, Letonia

Lisinopril Actavis

Ungaria, Polonia

Linipril

Irlanda

Lestall 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg Tablets

România

Lisinopril Actavis 2,5 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg comprimate

 
Acest prospect a fost aprobat în August 2011.

 

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”