Lovastatin, comprimate, 20 mg

Substanță activa
lovastatină
Clasa ATC
C10AA
Format
comprimate
Afecțiuni
hiperlipidemii, cardiopatie ischemică
Producător
S.C. Laropharm S.R.L.
Acțiune terapeutică
hipolipemiante, inhibitori ai HMG-CoA reductazei

Compoziţie

Compoziţie

Un comprimat conţine lovastatină 20 mg şi excipienţi: butilhidroxianisol, lactoză monohidrat 200 mesh, amidon de porumb, povidonă K 30, stearat de magneziu, talc, celuloză microcristalină, amidon de porumb pregelatinizat.

Grupa farmacoterapeutică: hipolipemiante, inhibitori ai HMG-CoA reductazei

Indicaţii şi contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Tratamentul hiperlipidemiilor:

-adjuvant al dietei în cazul hipercolesterolemiei primare (hiperlipoproteinemie tip IIa şi IIb) produsă de creşterea concentraţiei plasmatice a colesterol-lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) la pacienţii cu risc de afecţiuni coronariane care nu au răspuns la dietă sau alte măsuri terapeutice;

-scăderea concentraţiilor crescute de LDL – colesterol la pacienţii cu hipercolesterolemie şi hipertrigliceridemie.

In cardiopatia ischemică: la pacienţii cu nivele crescute ale colesterolului, lovastatina reduce riscul mortalităţii, încetineşte dezvoltarea aterosclerozei coronariene şi pe vasele mari, inclusiv apariţia de leziuni noi şi obstrucţii totale.

Contraindicaţii

  • Hipersensibilitate la lovastatină sau la oricare dintre excipienţii produsului.
  • Boli hepatice evolutive sau creşteri persistente şi inexplicabile ale transaminazelor serice.
  • Sarcina şi alăptarea.

Precauţii

Înainte de iniţierea tratamentului cu Lovastatin 20 mg este recomandat să se încerce controlul hipercolesterolemiei prin dietă, exerciţii fizice, scădere în greutate la pacienţii cu obezitate, tratarea afecţiunilor asociate (diabet zaharat, hipotiroidism etc.). Trebuie avut în vedere faptul că un regim bogat în pectine sau fibre reduce semnificativ activitatea hipolipemiantă a lovastatinei, probabil prin scăderea absorbţiei intestinale.

Funcţia hepatică

Tratamentul poate produce creşterea nivelului plasmatic al transaminazelor şi diferite grade de afectare hepatică, ceea ce face necesară o investigare atentă a funcţiei hepatice la începerea tratamentului şi determinări periodice de laborator pe parcursul acestuia. Creşterea transaminazelor la un nivel de 3 ori mai mare decât cel normal impune întreruperea tratamentului.

Afecţiuni musculare

Mialgia a fost asociată cu tratamentul cu lovastatină. Tranzitoriu, concentraţii plasmatice moderat crescute de creatinfosfokinază au fost evidenţiate la pacienţii trataţi cu lovastatină Miopatia trebuie luată în considerare la oricare pacient cu mialgie sau slăbiciune musculară şi/sau concentraţii semnificativ crescute ale CPK. Pacienţii trebuie avertizaţi să raporteze prompt durerile şi slăbiciunea musculară inexplicabile, mai ales dacă sunt însoţite de febră şi stare de rău. Tratamentul cu lovastatină trebuie întrerupt dacă apar concentraţii semnificativ crescute ale CPK sau dacă miopatia este diagnosticată sau suspectată.

Riscul de apariţie al miopatiei şi rabdomiolizei este mai mare pentru pacienţii care primesc concomitent imunosupresoare, gemfibrozil sau acid nicotinic. Pacienţii care primesc eritromicină, claritromicină sau ciclosporină concomitent cu lovastatină trebuie atent monitorizaţi datorită riscului crescut de miopatie sau rabdomioliză.

Excipienţi cu efect cunoscut

Medicamentul conţine lactoză şi este contraindicat la pacienţii cu afecţiuni ereditare rare: intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau malabsorbţie a glucozei/galactozei.

Interacţiuni şi atenţionări speciale

Interacţiuni

Administrarea concomitentă cu medicamente care inhibă puternic izoenzima CYP3A4, cum ar fi ciclosporina, itraconazolul, ketoconazolul, eritromicina, claritromicina, inhibitorii proteazelor HIV, pot creşte riscul de miopatie rabdomioliză şi insuficienţă renală acută, prin scăderea eliminării lovastatinei (lovastatina este metabolizată de CYP3A4).

Alte medicamente care pot produce miopatii sunt hipolipemiantele (derivaţii de acid fibric, acidul nicotinic, gemfibrozilul); nu se recomandă administrarea lor concomitent cu lovastatina.

Administrarea concomitentă cu anticoagulante cumarinice creşte riscul de sângerare, de aceea este necesară monitorizarea timpului de protrombină sau INR-ului. Se recomandă ca la pacienţi trataţi cu anticoagulante cumarinice, timpul de protrombină să fie determinat înainte de începerea tratamentului cu lovastatină şi de asemenea, frecvent în timpul perioadei de iniţiere a tratamentului, pentru a fi siguri că nu apare nici o modificare semnificativă a sa. După ce timpul de protrombină atinge valori stabile, el poate fi monitorizat la intervalele recomandate uzual la pacienţii care primesc anticoagulante cumarinice. Dacă doza de lovastatină este modificată sau se întrerupe tratamentul este necesară repetarea aceleiaşi proceduri. La pacienţii care nu au primit anticoagulante terapia cu lovastatină nu a fost asociată cu hemoragii sau modificări ale timpului de protrombină.

Administrarea concomitentă de lovastatină şi betablocante, blocante ale canalelor de calciu, diuretice sau antiinflamatoare nesteroidiene nu produce reacţii adverse semnificative clinic.

Efectul de scădere a colesterolului de către lovastatină este aditiv cu cel al colestiraminei.

Deoarece colestipolul poate să scadă biodisponibilitatea după administrare orală a inhibitorilor de HMG CoA reductază, trebuie păstrat un interval de 4 ore între administrarea celor două produse medicamentoase.

Atenţionări speciale

Medicamentul trebuie folosit cu prudenţă la pacienţii care consumă cantităţi mari de alcool etilic şi/sau au antecedente de boală hepatică.

Medicamentul nu trebuie administrat la pacienţi cu boli hepatice acute sau cu creşteri inexplicabile şi persistente ale enzimelor hepatice

Raportul beneficiu/risc al utilizării lovastatinei trebuie evaluat la pacienţii predispuşi la apariţia unei insuficienţe renale secundară rabdomiolizei: hipotensiune arterială, infecţii severe acute, tulburări severe metabolice, endocrine sau electrolitice, convulsii necontrolate prin tratament, intervenţii chirurgicale majore, traumatisme.

Sarcina şi alăptarea

Nu a fost stabilită siguranţa administrării lovastatinei la gravide. S-a demonstrat că lovastatina produce malformaţii ale scheletului osos la şoareci şi şobolani la concentraţii plasmatice de 40 de ori mai mari decât cele la care este expus omul. Când a fost administrat la şoareci şi şobolani în doze mici (de 3 – 8 ori mai mari decât dozele uzuale folosite la om) nu s-a observat apariţia de malformaţii. Rar, au fost raportate malformaţii congenitale ca urmare a administrării intrauterine de inhibitori de HMG-CoA reductază. Lovastatina poate fi administrată la femeile în perioada fertilă doar dacă există un risc mic de sarcină şi aceasta a fost informată în prealabil despre riscul potenţial. Dacă sarcina apare în timpul tratamentului cu lovastatină, trebuie oprită administrarea acesteia şi mama trebuie informată despre riscul potenţial fetal.

Nu se ştie dacă lovastatina se excretă în laptele matern la om. Pentru că există posibilitatea reacţiilor adverse grave la sugari, femeile care primesc lovastatină trebuie să întrerupă alăptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Medicamentul nu influenţează în general capacitatea de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje dar, datorită existenţei riscului de reacţii adverse neurologice (cefalee, ameţeli, tulburări de vedere) este recomandat ca acest gen de activităţi să fie evitat până în momentul în care efectul asupra persoanei în cauză este bine cunoscut şi evaluat.

Doze şi mod de administrare

Înainte de administrarea lovastatinei, pacienţii vor începe o dietă standard hipocolesterolemiantă şi vor continua această dietă pe tot parcursul tratamentului.

Doza iniţială recomandată este de 20 mg lovastatină (1 comprimat Lovastatin 20 mg), administrată într-o singură priză, la masa de seară. La pacienţii cu o concentraţie plasmatică de colesterol foarte mare (> 300 mg/dl) sub dietă, doza iniţială poate fi de 40 mg lovastatină (2 comprimate Lovastatin 20 mg) pe zi. Doza maximă zilnică recomandată este de 80 mg lovastatină (4 comprimate Lovastatin 20 mg), administrată în priză unică sau în prize fracţionate. Doza va fi individualizată în funcţie de răspunsul pacientului. Ajustările dozei se fac la intervale de peste 4 săptămâni.

În timpul tratamentului cu Lovastatin 20 mg concentraţia plasmatică a colesterolului trebuie monitorizată.

Se poate lua în considerare posibilitatea reducerii dozelor de lovastatină dacă nivelul colesterolului scade sub concentraţia dorită.

Insuficienţa renală

La pacienţii cu insuficienţă renală moderată nu este necesară ajustarea dozelor, deoarece eliminarea renală a lovastatinei este mică. La pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance al creatininei < 30 ml/min), doze mai mari de 20 mg lovastatină pe zi necesită prudenţă.

Reacţii adverse şi supradozaj

Reacţii adverse

Lovastatina este, în general, bine tolerată. Reacţiile adverse sunt moderate şi tranzitorii.

Cele mai frecvente reacţii adverse care apar cu o frecvenţă mai mare de 1% sunt:

Gastro-intestinale: constipaţie, dispepsie, flatulenţă, crampe/dureri abdominale, pirozis, greaţă.

Musculare: crampe musculare, mialgie.

Nervos-centrale: ameţeli, cefalee.

Cutanate: rash, prurit.

Oculare: vedere înceţoşată, diplopie.

Alte efecte adverse raportate ca fiind posibile în relaţie cu medicamentul, apărute la 0,5 – 1% dintre pacienţi sunt:

Corpul ca întreg: durere toracică

Gastro-intestinale: regurgitări acide, gură uscată, vărsături

Musculare: dureri ale picioarelor, dureri ale umerilor, artralgii

Nervos-centrale: insomnie, parestezii

Cutanate: alopecie, prurit

Oculare: iritaţia ochilor

Terapia asociată: lovastatina administrată concomitent cu alte medicamente hipolipemiante (gemfibrozil, probucol etc.) sau imunosupresoare determină creşterea incidenţei miopatiei.

Următoarele reacţii adverse au fost asociate cu medicamentele din această clasă. Nu toate sunt asociate cu tratamentul cu lovastatină.

Musculare: crampe musculare, mialgie, miopatie, rabdomioliză, artralgii.

Neurologice: disfuncţii ale nervilor cranieni (alterări ale gustului, afectarea mişcărilor oculare, pareză facială), tremor, ameţeli, vertij, pierderea memoriei, parestezii, neuropatie periferică, paralizia nervilor periferici, anxietate, insomnie, depresie.

Reacţii de hipersensibilitate: rar a fost raportat un sindrom de hipersensibilitate care include una sau mai multe dintre următoarele reacţii: anafilaxie, angioedem, sindrom lupoid, polimialgie reumatică, vasculite, purpură, trombocitemie, leucopenie, anemie hemolitică, anticorpi antinucleari, creşterea VSH, eozinofilie, artrită, artralgii, urticarie, astenie, fotosensibilitate, febră, răceală, înroşirea feţei, stare de rău, dispnee, necroză epidermică toxică, eritem multiform, inclusiv sindrom Stevens – Johnson.

Gastro-intestinale: pancreatită, hepatită, inclusiv hepatită cronică activă, icter colestatic, steatoză hepatică, rar ciroză, necroză hepatică fulminantă şi hepatom, anorexie, vărsături.

Cutanate: alopecie, prurit. Au fost raportate diferite modificări ale pielii (ex. noduli, decolorare, uscăciunea mucoaselor şi pielii, modificări ale părului sau unghiilor) . Aparat de reproducere: ginecomastie, pierderea libidoului, disfuncţie erectilă. Oculare: agravarea cataractei, oftalmoplegie.

Modificări ale testelor de laborator: creşterea transaminazelor, fosfatazei alcaline, Y – glutamiltranspeptidazei şi bilirubinei; anomalii ale funcţiilor tiroidei.

Supradozaj

Este puţin probabil ca ingestia unei cantităţi mari de lovastatină să producă simptome specifice sau sechele. Toate cazurile cunoscute de supradozaj s-au vindecat fără urmări. Apariţia unei simptomatologii ca urmare a supradozaj ului necesită luarea unor măsuri terapeutice generale.

Alte informaţii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blister din Al/PVC a 20 comprimate.

Producător

S.C. Laropharm S.R.L., România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Laropharm S.R.L.

Şos. Alexandriei nr. 145 A, Bragadiru, Ilfov, România

Data ultimei verificări a prospectului Noiembrie, 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”