Piracetamul, substanţa activă din Lucetam este o substanţă nootropă care ameliorează funcţiile psihice implicate în procesele cognitive precum învăţarea, memoria, atenţia şi starea de conştienţă, atât la subiecţii normali cât şi la pacienţii cu afecţiuni neuropsihice. Piracetamul are efecte terapeutice benefice asupra circulaţiei cerebrale şi metabolismului cerebral.
Lucetam este indicat ca tratament în următoarele situaţii:
Nu utilizaţi Lucetam
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lucetam
Vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră:
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
In special, informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă luaţi medicamente care stimulează SNC, neuroleptice, hormoni tiroidieni sau anticoagulante. Utilizarea acestor medicamente concomitent cu Lucetam necesită supraveghere medicală atentă sau, în anumite cazuri, modificarea dozei.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Deoarece piracetamul traversează placenta şi este excretat în laptele matern, în absenţa datelor clinice concludente, nu se recomandă utilizarea Lucetam în timpul sarcinii şi alăptării. Medicul va prescrie acest medicament numai după evaluarea balanţei între beneficiul matern şi riscul potenţial fetal.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Prin reacţiile adverse pe care le poate produce, piracetamul poate influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Luaţi întotdeauna Lucetam aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza trebuie stabilită individual, în funcţie de severitatea afecţiunii şi de răspunsul la tratament.
In tratamentul deficitelor cognitive şi neurosenzoriale cronice la pacienţii vârstnici, ca şi în cazul vertijului, doza zilnică recomandată este de 2,4 g – 4,8 g piracetam (2 comprimate Lucetam 1200 mg), administrată în 3 prize.
In miocloniile de origine corticală tratamentul se începe cu o doză iniţială de 7,2 g piracetam pe zi, care poate fi crescută cu câte 4,8 g la intervale de 3 – 4 zile, putându-se ajunge până la o doză maximă zilnică de 24 g. Ulterior, în funcţie de efectul terapeutic, se recomandă scăderea treptată a dozei la intervale de 2 zile cu câte 1,2 g (3-4 zile în caz de sindrom Lance&Adams) pentru a preveni reapariţia convulsiilor determinate de întreruperea bruscă a tratamentului.
Terapia concomitentă cu alte medicamente având aceeaşi indicaţie, trebuie menţinută la doza zilnică deja stabilită. In funcţie de efectul therapeutic obţinut, se va reduce, dacă este posibil, doza zilnică a medicamentelor cu aceeaşi indicaţie.
În dislexie la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 8 şi 13 ani, doza este de 50 mg/kg şi zi, administrată în 2 prize.
Doza maximă recomandată este de 3,2 g pe zi, administrată în 2 prize..
Severitatea insuficienţei renale |
Creatinină serică |
Doza şi frecvenţa administrărilor |
Insuficienţă uşoară |
50-79 |
2/3 din doza zilnică uzuală, divizată în 2-3 prize |
Insuficienţă moderată |
30-49 |
1/3 din doza zilnică uzuală, divizată în 2 prize |
Insuficienţă severă |
20-30 |
1/6 din doza zilnică uzuală, într-o singură priză |
Insuficienţă hepatică
In cazul prezenţei concomitente a insuficienţei hepatice şi renale este necesară ajustarea dozelor; vezi recomandările de dozaj de mai sus.
Comprimatele filmate se administrează întregi, cu apă, înainte sau după masă.
Durata tratamentului va fi stabilită în funcţie de starea clinică a fiecărui pacient.
In general în cazul afecţiunilor cronice, durata tratamentului este de 6-12 săptămâni. După trei luni de tratament trebuie reevaluată situaţia clinică a pacientului, pentru a decide continuarea sau întreruperea tratamentului.
În cazul unui tratament de lungă durată, se recomandă scăderea treptată a dozelor sau întreruperea tratamentului într-un interval de 6 luni.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Lucetam
Dacă accidental, dumneavoastră sau un copil, aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva comprimate cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.
Dacă uitaţi să utilizaţi Lucetam
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Lucetam
Întreruperea tratamentului se face treptat. Nu întrerupeţi tratamentul fără recomandarea medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Lucetam poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Aceste reacţii adverse sunt, în general, de intensitate uşoară şi apar mai ales la doze mari.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
|
În cazul apariţiei următoarelor reacţii adverse tratamentul cu Lucetam trebuie întrerupt; informaţi medicul sau adresaţi-vă celui mai apropiat spital:
Aceste reacţii adverse grave pot să apară în cazuri foarte rare.
Reacţiile adverse menţionate mai jos sunt în general de intensitate medie, dar în cazul unora dintre ele este necesar sfatul medicului:
Cele mai frecvente reacţii adverse, care apar mai ales la pacienţii în vârstă sau atunci când doza zilnică depăşeşte 2400 mg piracetam, sunt: nervozitate, iritabilitate, anxietate, stare de nelinişte, comportament agresiv, perturbări ale somnului, hiperexcitabilitate şi creşterea activităţii motorii. Alte reacţii adverse raportate cu o frecvenţă <2%: vărsături, diaree şi dureri epigastrice, creştere în greutate.
Mai puţin frecvent: pot să apară somnolenţă şi oboseală ca reacţii paradoxale.
Rar pot să apară scăderea sau creşterea tensiunii arteriale, vertij, cefalee, tremor, creşterea libidoului, reacţii alergice.
Foarte rar au fost raportate următoarele reacţii adverse, mai ales în raportările de după punerea pe piaţă a medicamentului: nelinişte, confuzie, halucinaţii, (vizuale sau auditive), insomnie, somnolenţă, ataxie, tulburări ale echilibrului, cefalee, agravarea epilepsiei, reacţii anafilactoide, hipersensibilitate, dureri abdominale, urticarie, erupţie cutanată tranzitorie, angioedem, dermatite, prurit.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Lucetam după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Cum arată Lucetam şi conţinutul ambalajului
Lucetam se prezintă sub formă de comprimate ovale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu „E 243″ pe una dintre feţe.
Este disponibil în:
Cutie cu un flacon din sticlă brună cu capacitatea de 50 ml, închis cu capac cu filet prevăzut cu inel de siguranţă, a 20 comprimate filmate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Egis Pharmaceuticals PLC Kereszturi ut 30-38 H-1106 Budapesta Ungaria
Producătorul
Egis PLC Lacta Factory
Matyas kiraly ut 65, H-9900 Kormend, Ungaria
Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2009
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel