Manitol este un diuretic osmotic. Acesta acţionează prin creşterea cantităţii de lichid eliminat prin rinichi şi ajutând organismul să scadă presiunea în creier şi în ochi.
Este administrat
Poate de asemenea să fie utilizat şi în alte situaţii aşa cum decide medicul dumneavoastră.
Nu utilizaţi Mannitol Vioser
Informaţi imediat medicul dumneavoastră sau pe cei care se îngrijesc de sănătatea dumneavoastră dacă oricare din aceste situaţii sunt valabile pentru dumneavoastră
Aveţi grijă deosebită când vi se administrează Mannitol Vioser
Unele stări de boală pot interacţiona cu manitolul. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare din următoarele stări de boală, în special dacă oricare din următoarele este valabilă pentru dumneavoastră:
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:
-tonicardiace glicozidice (digitalice (medicamente utilizate pentru anumite boli ale inimii).
-diuretice (substanţe care elimină apa din organism).
Nu începeţi şi nu opriţi administrarea oricărui medicament fără aprobarea medicului dumneavoastră.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Datele provenite din utilizarea manitolului la femeile gravide sunt inexistente sau limitate. Mannitol Vioser soluţie perfuzabilă nu este recomandat în timpul sarcinii sau la femei aflate la vârsta fertilă care nu utilizează măsuri contraceptive. Manitolul injectabil poate fi administrat femeilor gravide numai dacă este absolut necesar şi dacă beneficiul pentru mamă depăşeşte riscul pentru făt.
Alăptarea
Nu se cunoaşte dacă manitolul se excretă în laptele uman. Alăptarea trebuie întreruptă în timpul tratamentului cu Mannitol Vioser 20 g/100 ml..
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu este cazul
In mod obişnuit Mannitol Vioser se administrează sub formă de perfuzie intravenoasă.
Mannitol Vioser trebuie să fie administrat de personal calificat, în spaţii selectate pentru a se face monitorizare adecvată.
Medicul dumneavoastră va decide doza de Mannitol Vioser şi modul de administrare. Doza, concentraţia soluţiei şi viteza de administrare variază în funcţie greutatea, vârsta, situaţia sănătăţii care trebuie tratată, necesarul dumneavoastră de lichide, eliminarea urinară şi răspunsul la tratament.
Mannitol Vioser nu trebuie administrat până ce nu se stabileşte o funcţie adecvată a rinichilor şi a fluxului de urină; pentru evaluarea răspunsului rinichilor se utilizează 1 -2 doze test.
Persoanele care primesc Mannitol Vioser trebuie supuse cu regularitate unor testări ale sângelui pentru monitorizarea funcţiilor rinichilor.
În perioada de tratament cu acest medicament, trebuie să vi se efectueze teste regulate de sânge pentru monitorizarea concentraţiilor de potasiu şi sodiu.
Administrarea de Mannitol Vioser trebuie întreruptă dacă apar următoarele manifestări ca urmare a tratamentului: agravarea afectării renale, agravarea insuficienţei cardiace şi a congestiei pulmonare.
Linia de perfuzie trebuie să includă filtru.
Toate amestecurile trebuie făcute în condiţii de asepsie, imediat înainte de începerea perfuziei.
Dacă vi s-a administrat mai mult decât trebuie din Mannitol Vioser
Dacă se suspectează supradozaj, anunţaţi imediat departamentul de urgenţă. Poate apare supraîncărcarea circulaţiei sangvine, hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă congestivă şi edem pulmonar
Dacă s-a omis administrarea de Mannitol Vioser
Dacă administrarea dozei dumneavoastră se întrerupe sau se opreşte, anunţaţi medicul dumneavoastră pentru a stabili un nou program de administrare a dozei/viteză de administrare i.v.
Dacă se încetează administrarea de Mannitol Vioser
Nu întrerupeţi administrarea oricărui medicament fără aprobarea medicului dumneavoastră.
Dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează sau dacă se agravează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Ca toate medicamentele, Mannitol Vioser poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Risc de dezechilibru hidroelectrolitic.
Dozele excesive provoacă expansiunea lichidului extracelular, creşterea volumului de sânge, supraîncărcarea circulatorie, creşterea tensiunii arteriale, deficit de pompă cardiacă, chiar decompensare şi edem pulmonar.
Uneori pot să apară: greaţă, vărsături, durere de cap, vertij (senzaţia că obiectele din jur se învârtesc în jurul dumneavoastră), bătăi rapide ale inimii, dureri în piept, tulburări de vedere, stare confuzivă. Extravazarea paravenoasă provoacă infiltraţie locală. Rareori au fost semnalate reacţii anafilactoide şi urticarie..
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Mannitol Vioser după data de expirare înscrisă pe etichetă după EXP:.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi Mannitol Vioser dacă observaţi că flaconul nu este intact sau soluţia nu este limpede sau conţine cristale/particule.
A se păstra la temperaturi între 20-300C, în ambalajul original.
Pentru unică utilizare
Flaconul cu soluţie neutilizată trebuie îndepărtat imediat după utilizare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Mannitol Vioser
100 ml soluţie perfuzabilă conţin mannitol 20 g
Cum arată MANNITOL VIOSER şi conţinutul ambalajului
Soluţie perfuzabilă limpede, incoloră.
Cutie cu 10 flacoane din PEJD a câte 250 ml soluţie perfuzabilă Cutie cu 10 flacoane din PEJD a câte 500 ml soluţie perfuzabilă
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Vioser S.A.Parenteral Industry
9thkm Trikala-Larissa Nt. Rd., 42 100 Trikala
Grecia
telefon: +30 24310 83441 fax: +30 24310 83550
Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:
A & A Medical SRL
Str. Săvineşti nr.2, Bucureşti -România
Tel: 0040 213322185
Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel