Compozitie
5 ml (o fiola) solutie injectabila contine piracetam 1g şi excipienţi: acetat de sodiu 0,1 mol/l, acid acetic si apa pentru preparate injectabile.
Grupa farmacoterapeutică: alte psihostimulante si nootrope.
Indicatii terapeutice
Ca tratament simptomatic in:
Propus ca tratament al sechelelor accidentelor vasculare cerebrale ischemice.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la piracetam, la alti derivati pirolidonici sau la oricare dintre excipientii produsului.
Insuficienta renala severa (in stadiu final. Hemoragie cerebrala.
Precauţii
Tratamentul cu piracetam nu trebuie intrerupt brusc.
Interactiuni
Administrarea de piracetam concomitent cu warfarina duce la cresterea timpului de protrombina.
Administrarea concomitenta cu hormoni tiroidieni poate creste efectele centrale ale acestora, cu aparitia tremorului, anxietatii, iritabilitatii, tulburarilor de somn sau confuziei.
Administrarea concomitenta cu stimulante ale sistemului nervos central (SNC) creste efectul acestora.
Administrarea concomitenta cu neuroleptice creste riscul de hiperkinezie.
Atentionări speciale
La pacientii cu insuficienta renala, forma usoara sau medie, se recomanda monitorizarea functiei renale si reducerea si/sau spatierea dozelor de piracetam pentru valori ale clearance-ului creatininei sub 60 ml/min. De asemenea, la pacientii varstnici, inaintea inceperii tratamentului cu piracetam trebuie controlata functia renala.
Piracetamul scade pragul convulsivant fiind necesara ajustarea dozelor antiepilepticelor. Piracetamul se administreaza cu prudenta la pacientii cu hipertiroidism sau la cei ce primesc tratament cu hormoni tiroidieni.
Este necesara prudenta la pacientii cu tulburari ale hemostazei, cu hemoragie severa sau care sunt supusi unei interventii chirurgicale cu risc hemoragic.
Sarcina si alăptarea
Piracetamul traverseaza bariera feto-placentara este excretat in laptele matern. Deoarece nu sunt disponibile studii la gravide, in absenta datelor clinice concludente, nu se recomanda utilizarea piracetamului in timpul sarcinii si alaptarii.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Prin reactiile adverse pe care le poate produce, piracetamul poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Doza trebuie stabilita individual in functie de severitatea afectiunii.
Adulti
Se recomanda o doza initiala de 3 g piracetam/zi; doza de intretinere este de 1-2 g piracetam/zi divizate in 2-4 prize.
In cazuri severe, se poate creste doza pana la doza maxima de 20 g piracetam pe zi. In functie de starea fiecarui pacient este recomandat ca tratamentul injectabil sa fie urmat de administrarea orala.
Administrarea se face intramuscular sau intravenos (direct sau in perfuzie).
Reactii adverse
La doze mari, piracetamul inhiba agregarea plachetara si reduce vascozitatea sangelui. Multe din urmatoarele reactii adverse apar mai ales la pacientii varstnici si/sau la doze zilnice mai mari de 2400 mg piracetam: nervozitate, iritabilitate, anxietate, comportament agresiv, tulburari ale somnului, hiperexcitabilitate si cresterea activitatii motorii.
Mai putin frecvent pot sa apara: varsaturi, diaree si dureri epigastrice. Rar pot sa apara hipo- sau hipertensiune arteriala, vertij, cefalee, tremor, cresterea libidoului si reactii alergice. Aceste reactii adverse sunt reversibile la scaderea dozei.
Supradozaj
Dozele de pana la 400 mg piracetam/kg si zi au fost bine suportate. In caz de supradozaj se recomanda diureza fortata.
Păstrare
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 5 fiole din sticlă a 5 ml solutie injectabila. Cutie cu 10 fiole din sticlă a 5 ml solutie injectabila.
Producător
S.C. Sicomed S.A., Bucuresti, Romania
Detinătorul Autorizatiei de punere pe piată
S.C. Sicomed S.A.
Bulevardul Theodor Pallady nr. 50, Sector 3, Bucuresti, Romania
Data ultimei verificări a prospectului
Ianuarie, 2006
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel