Mepivastesin este un anestezic local (medicament care reduce sau suprimă senzaţia de durere, afectând o anumită zonă a corpului). Medicamentul este utilizat pentru anestezia locală (pierderea sensibilităţii sau a senzaţiilor într-o zonă a corpului) în stomatologie.
Mepivastesin este indicat pentru extracţii simple, precum şi pentru carii şi prepararea bontului.
Mepivastesin este destinat în special pacienţilor cărora le este contraindicată utilizarea de medicamente vasoconstrictoare.
Nu utilizaţi Mepivastesin
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Mepivastesin
Nu se recomandă injectarea de anestezice locale într-o zonă infectată sau inflamată.
Vă rugăm să ţineţi cont că la pacienţii care utilizează anticoagulante (cum sunt heparină sau acid acetilsalicilic), o puncţie vasculară accidentală în timpul injectării poate determina sângerări severe şi predispoziţia la hemoragie este crescută (vezi punctul „Utilizarea altor medicamente”).
Trebuie evitată injectarea intravasculară greşită (vezi punctul „Cum să utilizaţi Mepivastesin”).
Atenţionare pentru sportivi: Mepivastesin conţine mepivacaină, care poate determina o reacţie pozitivă la testele antidoping.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente pe bază de plante.
După injectarea Mepivastesin, pacienţii care utilizează antiaritmice cum este aprindina, pot prezenta o sumare a reacţiilor adverse.
Efectul toxic sinergic este descris şi pentru analgezice centrale, cloroform, eter şi tiopental.
În timpul tratamentului cu antitrombotice, antiinflamatoare nesteroidiene şi anticoagulante poate creşte riscul hemoragic (vezi şi Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Mepivastesin).
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicul dumneavoastră stomatolog pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Se vrecomandă prudenţă la utilizarea Mepivastesin la gravide. De aceea, spuneţi-i medicul dumneavoastră stomatolog dacă sunteţi gravidă, dacă intenţionaţi să deveniţi gravidă sau dacă alăptaţi.
Dacă, în timpul alăptării este necesară injectarea Mepivastesin, întrerupeţi alăptarea şi o puteţi relua după 24 de ore.
Conducerea vehiculelorşi folosirea utilajelor
La pacienţii susceptibili, injectarea Mepivastesin poate fi urmată de o afectare temporară a capacităţii de reacţie, de exemplu în trafic. Medicul dumneavoastră stomatology trebuie să decidă dacă puteţi conduce vehicule sau manevra utilaje.
Medicamentul este destinat utilizării numai de către medicul stomatolog. Se recomandă următoarele doze:
Trebuie utilizat cel mai mic volum posibil de soluţie care determină o anestezie eficace. Adulţi şi adolescenţi
Doza uzuală este de 1 – 2 ml Mepivastesin, putând creşte în funcţie de tipul intervenţiei (de exemplu în infiltraţii sau pentru blocarea nervilor periferici). Soluţia trebuie injectată lent, cu o viteză de aproximativ 1 ml/minut, după aspiraţie.
Doza maximă recomandată este de 4 mg clorhidrat de mepivacaină/kg, echivalent la 0,133 ml Mepivastesin/kg (fără a depăşi 300 mg).
Copii cu vârsta peste 4 ani (aproximativ 20 kg greutate corporală).
Doza recomandată: cantitatea injectată variază în funcţie de vârsta şi greutatea copilului şi de amploarea intervenţiei chirurgicale. Doza medie este de 0,75 mg/kg = 0,025 ml soluţie mepivacaină/kg.
Doză maximă recomandată: nu trebuie depăşită doza de 3 mg mepivacaină/kg (0,1 ml mepivacaină/kg).
Vârstnici
La pacienţii vârstnici concentraţia plasmatică a mepivacainei poate creşte datorită diminuării metabolizării şi micşorării volumului de distribuţie.
Riscul de acumulare a mepivacainei creşte în special după aplicări repetate (de exemplu reinjectare) sau în insuficienţă renală sau hepatică.
În aceste cazuri, se recomandă scăderea dozei (cantitatea minimă care asigură profunzimea necesară anesteziei).
Doza de Mepivastesin trebuie redusă la pacienţi cu anumite afecţiuni preexistente (angină pectorală, ateroscleroză).
Dacă aţi utilizat mai mult Mepivastesin decât trebuie
Este puţin probabil să primiţi mai mult Mepivastesin decât trebuie, deoarece medicamentul este administrat de personal medical. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorat, trebuie să anunţaţi imediat medicul sau asistenta medicală.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Mepivastesin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
|
Reacţiile adverse rare
Reacţiile adverse foarte rare:
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Mepivastesin, după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Mepivastesin
Cum arată Mepivastesin şi conţinutul ambalajului
Mepivastesin se prezintă sub formă de soluţie limpede şi incoloră.
Mărimi de ambalaj:
Cutie cu 50 cartuşe din sticlă incoloră care conţin 1,7 ml soluţie injectabilă.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße 1 41453 Neuss Germania
Acest prospect a fost aprobat în Mai 2012
Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii:
Mepivacstesin este un anestezic local de sinteză cu structură amidică. Efectul anestezic se instalează rapid cu o latenţă de 1-3 minute şi are o durată de 1 – 3 ore şi o potenţă medie. Durata efectului în anestezia pulpară durează cel puţin 20-40 minute, iar în anestezia ţesutului moale durează 45-90 de minute.
Anestezicele locale stabilizează membrana neuronală, crescând pragul excitabilităţii şi inhibând depolarizare, până la împiedicarea dezvoltării potenţialului de acţiune propagat, cu blocarea impulsului nervos. Acţiunea se datorează diminuării permeabilităţii membranare pentru ionii de sodiu
Mod de administrare
Destinat exclusiv utilizării în stomatologie, administrare oromucozală.
Pentru a se evita injectarea intravasculară, întotdeauna trebuie realizată aspirarea în cel puţin două planuri (se roteşte acul 180°); cu toate acestea, chiar dacă rezultatul aspirării este negativ, aceasta nu exclude complet injectarea intravasculară care iniţial poate trece neobservată. De aceea după aspirare se va injecta numai o cantitate de 0,1-0,2 ml, restul soluţiei fiind administrată după 20-30- secunde.
Viteza injectării nu trebuie să depăşescă 0,5 ml în 15 secunde, de exemplu un cartuş pe minut. Respectând tehnica de injectare descrisă pot fi evitate reacţiile sistemice ca rezultat al injectarii intravasculare accidentale.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel