Meronem aparţine unui grup de antibiotice care se numesc carbapeneme. Medicamentul acţionează prin distrugerea bacteriilor care pot determina infecţii grave.
Meronemul poate fi utilizat pentru tratamentul pacienţilor neutropenici cu febră care se suspectează a fi determinată de o infecţie bacteriană.
Nu utilizaţi Meronem
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Meronem
Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Meronem:
Aţi putea avea un test pozitiv (test Coombs) care indică prezenţa anticorpilor care pot distruge celulele roşii din sânge. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră în acest caz.
Dacă nu sunteţi sigur că cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau asistenta medicală înainte de a utiliza Meronem.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau plante medicinale.
Meronem poate afecta modul în care acţionează unele medicamente şi alte medicamente pot avea un efect asupra Meronem.
In special, spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă luaţi unul dintre următoarele medicamente:
Sarcina şi alăptarea
Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă înainte de a vi se administra meropenem. Este de preferat să evitaţi utilizarea meropenemului în timpul sarcinii. Medicul dumneavoastră va decide dacă trebuie să utilizaţi meropenem.
Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi înainte de a vi se administra meropenem. Mici cantităţi din acest medicament poate trece în laptele uman şi poate afecta sugarul. Prin urmare, medicul dumneavoastră va decide dacă trebuie să utilizaţi meropenem în timpul alăptarii.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Meronem
Meronem conţine sodiu.
Meronem 500 mg: acest medicament conţine aproximativ 2,0 mgEq sodiu la o doză de 500 mg, lucru ce trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.
Meronem 1,0 g: acest medicament conţine aproximativ 4,0 mEq sodiu la o doză de 1,0 g, lucru ce trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.
Dacă aveţi o afecţiune care necesită supravegherea aportului de sodiu, vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.
Adulţi
Copii şi adolescenţi
Dacă utilizaţi prea mult Meronem
Dacă utilizaţi, în mod accidental, mai mult decât doza prescrisă, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să utilizaţi Meronem
Dacă se omite o doză, aceasta trebuie administrată cât mai curând posibil. Cu toate acestea, dacă este aproape de momentul de administrare a următoarei injecţii, se va omite doza uitată.
Nu luaţi o doză dublă (două injecţii în acelaşi timp) pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Meronem
Nu întrerupeţi tratamentul cu Meronem decât la indicaţia medicului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.
Ca toate medicamentele, Meronem poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Frecvenţa posibilelor reacţii adverse enumerate mai jos este definită utilizând convenţia următoare:
foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10)
frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)
foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)
cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile, dar aceasta este rară sau foarte rară).
Reacţii alergice severe
Dacă aveţi o reacţe alergică severă, întrerupeţi administrarea Meronem şi adresaţi-vă unui medic imediat. Este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă. Semnele pot include apariţia bruscă a uneia dintre următoarele:
Afectare a celulelor roşii (cu frecvenţă necunoscută)
Semnele includ:
Dacă observaţi oricare dintre cele de mai sus, adresaţi-vă imediat un medic.
Alte reacţii adverse posibile:
Frecvente
Mai puţin frecvente
Alte reacţii adverse posibile cu frecvenţă necunoscută
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Meronem după data de expirare menţionată pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii.
A nu se păstra la temperaturi peste 30oC.
Injecţii
După reconstituire: soluţia reconstituită pentru injecţie intravenoasă trebuie utilizată imediat. Intervalul de timp dintre începutul reconstituirii şi sfârşitul injecţiei intravenoase nu trebuie să depăşească 3 ore, în cazul depozitării la temperaturi cuprinse între 15-25°C.
Perfuzii
După reconstituire: soluţia reconstituită pentru perfuzie intravenoasă trebuie utilizată imediat. Intervalul de timp dintre începutul reconstituirii şi sfârşitul perfuziei intravenoase nu trebuie să depăşească:
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Meronem
Celălalt component este carbonatul de sodiu anhidru.
Cum arată Meronem şi conţinutul ambalajului
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
AstraZeneca UK Limited
2 Kingdom Street, London, W2 6BD, Marea Britanie
Producători
AstraZeneca UK Ltd.
Silk Road Business Park
Macclesfield
Cheshire
SK10 2NA
Marea Britanie
Corden Pharma S.P.A. Via dell’Industria 3 20040 Caponago (Milano) Italia
Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2012
Sfaturi/educaţie medicală
Antibioticele sunt utilizate la tratarea infecţiilor determinate de bacterii. Ele nu au efect în tratarea infecţiilor determinate de virusuri.
Uneori infecţia este determinată de bacterii care nu răspund la tratamentul cu antibiotic. Unul din motivele cele mai obişnuite este acela că bacteriile care determină infecţia sunt rezistente la antibioticul administrat. Aceasta înseamnă ca ele pot supravieţui şi chiar se pot înmulţii în ciuda administrării antibioticului.
Bacteria poate deveni rezistentă la antibiotice din mai multe motive. Utilizarea cu atenţie a antibioticelor poate ajuta la reducerea posibilitaţii ca bacteria să devină rezistentă la ele.
Când medicul dumneavoastră vă prescrie un tratament cu un antibiotic el este destinat să trateze numai boala dumneavoastră curentă. Următoarele sfaturi vă vor ajuta la prevenirea apariţiei bacteriilor rezistente care pot întrerupe acţiunea antibioticului.
Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:
Instrucţiuni pentru a administra Meronem propriei persoane sau altcuiva la domiciliu
Unii pacienţi, părinţi sau îngrijitori sunt instruiţi a administra Meronem la domiciliu.
Atenţionare-Trebuie să administraţi acest medicament propriei persoane sau altcuiva la domiciliu numai după ce aţi fost instruit de către un medic sau o asistenta medicală.
Doza de Meronem |
Cantitatea de „Apă pentru preparate injectabile” pentru diluare |
500 mg (milligrame) |
10 ml (mililitri) |
1 g (gram) |
20 ml |
1,5 g |
30 ml |
2 g |
40 ml |
Notă: Dacă doza prescrisă de Meronem depăşeşte 1 g, trebuie să utilizaţi mai mult de 1 flacon de Meronem. Puteţi apoi extrage lichidul din flacoane într-o seringă.
Administrarea injecţiei
Puteţi administra medicamentul printr-o canulă scurtă sau cateter sau printr-o linie intravenoasă centrală sau periferică.
Administrarea Meronem printr-o canulă scurtă sau cateter
Administrarea Meronem printr-o linie intravenoasă centrală sau periferică
Puneţi un capac nou peste linia centrală şi aruncaţi seringa cu grijă în coşul pentru obiecte ascuţite.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel