Compoziţie
2 ml soluţie injectabilă conţin clorhidrat de metoclopramidă anhidru 10 mg sub formă de clorhidrat de metoclopramidă monohidrat 10,536 mg şi excipienţi: clorură de sodiu, metabisulfit de sodiu, hidrogenofosfat de disodiu x 12 H2O, acid citric anhidru, apă pentru preparate injectabile.
Grupa farmacoterapeutică: medicamente pentru tratamentul tulburărilor funcţionale gastrointestinale; propulsive.
Indicaţii terapeutice
Esofagita de reflux.
Sindrom de hipomotilitate gastrică (la pacienţi cu diabet zaharat, anorexie nervoasă, aclorhidrie sau după intervenţii chirurgicale la nivel gastric).
Greaţă şi vărsături de diferite cauze (iradiere, uremie, gastrită, ulcer gastro-duodenal, cancer gastric sau intestinal, vărsături de cauză medicamentoasă, vărsături severe determinate de citostatice).
Sughiţ persistent.
În cadrul anumitor procedee diagnostice – tubaj duodenal, examen radiologic.
La pacienţi sub 20 ani, se recomandă administrarea metoclopramidei numai în următoarele situaţii: vărsături incoercibile cu etiologie cunoscută, vărsături asociate radioterapiei şi intoleranţei la medicamente citotoxice, tubaj duodenal (ca tratament adjuvant), premedicaţie înaintea intervenţiilor chirurgicale.
Contraindicaţii
Precauţii
Dacă vărsăturile persistă sub tratament, pacienţii trebuie reevaluaţi în vederea excluderii unei afecţiuni subiacente.
În timpul tratamentului pot să apară, în special la copii şi adolescenţi, tulburări neurologice, cum este sindromul extrapiramidal. Foarte rar, a fost raportat sindrom neuroleptic malign. Apariţia unei hipertermii inexplicabile sau asociată cu alte simptome ale sindromului neuroleptic malign (paloare, tulburări vegetative, alterarea stării de conştienţă, rigiditate musculară) necesită întreruperea imediată a tratamentului.
Interacţiuni
Asocieri contraindicate
Asocieri nerecomandate
Asocieri de care trebuie ţinut cont
Atenţionări speciale
Se recomandă evaluarea raportului beneficiu – risc în cazul administrării metoclopramidei la bolnavi cu astm bronşic, hipertensiune arterială, Parkinson, stări depresive în antecedente.
La pacienţii cu insuficienţă hepatică sau renală severă şi la pacienţii cu porfirie se recomandă reducerea la jumătate a dozelor.
Copii
Pot apare tulburări extrapiramidale, în special reacţii distonice la puţin timp de la începerea tratamentului cu doze mai mari de 0,5 mg/kg şi zi (vezi Reacţii adverse).
S-a raportat apariţia methemoglobinemiei la prematuri şi nou născuţi la termen cărora le-a fost administrată metoclopramidă intramuscular în doze 1-2 mg/kg şi zi timp de 3 zile sau mai mult.
Vârstnici
De asemenea, pot apare tulburări extrapiramidale, în special manifestări de tip parkinsonian.
Sarcina şi alăptarea
Deoarece nu s-au efectuat studii controlate la om, iar studiile privind efectul metoclopramidei asupra funcţiei de reproducere şi a potenţialului malformativ sau fetotoxic la animale nu sunt predictive pentru răspunsul la om, metoclopramida se administrează în timpul sarcinii numai dacă este strict necesar.
Metoclopramida se excretă în laptele matern. Se administrează în timpul alăptării numai după evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial la sugar.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Deoarece metoclopramida poate determina somnolenţă, oboseală, vertij, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată.
Adulţi (peste 20 ani)
Doza recomandată este de 10 mg metoclopramidă de 3 ori pe zi.
Copii
Adolescenţi (15 – 19 ani şi cu greutate > 60 kg): 5-10 mg metoclopramidă de 3 ori pe zi;
Adolescenţi (cu greutate intre 30 – 59 kg): 5 mg metoclopramidă de 3 ori pe zi;
Copii (9-14 ani, greutate > 30 kg): 5 mg metoclopramidă de 3 ori pe zi;
Copii (5 -9 ani, greutate 20-29 kg): 2 mg metoclopramidă de 3 ori pe zi;
Copii (3 – 5 ani, greutate 15 – 19 kg): 2 mg metoclopramidă de 2-3 ori pe zi;
Copii (1 -3 ani, greutate 10 – 14 kg): 1 mg metoclopramidă de 2-3 ori pe zi;
Copii (sub 1 an, greutate până la 10 kg) : 1 mg metoclopramidă de 2 ori pe zi; Soluţia injectabilă Metoclopramid 10 mg se administrează intramuscular sau intravenos. În cazul administrării intravenoase, se va injecta lent, timp de 1 – 2 minute.
Incompatibilităţi
Metoclopramida este incompatibilă cu cefalotina sodica, cloramfenicolul sodic, bicarbonatul de sodiu.
Reacţii adverse
Pot să apară: somnolenţă, oboseală, vertij; foarte rar cefalee, insomnie, diaree, distensie abdominală, transpiraţii moderate.
Simptome extrapiramidale: risc major la copii, adolescenţi şi/sau în caz de nerespectare a dozei recomandate; pot să apară distonii acute care se manifestă prin mişcări anormale ale capului şi gâtului (spasme faciale, trismus, crize oculogire, protuzia limbii, tulburări de deglutiţie, dizartrie, torticolis), hipertonie generalizată sau opistotonus. În general, aceste reacţii apar la 1 – 3 ore de la începerea tratamentului (uneori chiar după o singură administrare) şi impun oprirea tratamentului. În general, aceste reacţii adverse sunt reversibile la întreruperea tratamentului, dar pot necesita tratament simptomatic (la copii benzodiazepine, la adult benzodiazepine şi/sau antiparkinsoniene anticolinergice).
A fost raportată, de asemenea, apariţia sindromului neuroleptic malign. Foarte rar şi excepţional pot să apară:
În caz de tratament prelungit pot să apară:
Supradozaj
Simptome: somnolenţă până la stare de confuzie, dezorientare, tulburări extrapiramidale. Tratament: antiparkinsoniene, benzodiazepine, anticolinergice, antihistaminice cu proprietăţi anticolinergice (difenhidramină 50 mg intramuscular la adult şi 1 mg/kg intramuscular sau intravenos la copii).
Albastru de metil soluţie 1% 1-2 mg/kg administrat intravenos la intervale mai mari de 5 minute pentru methemoglobinemia prematurului sau nou-născutului la termen.
Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 5 fiole de sticlă brună prevăzute cu punct de rupere a câte 2 ml soluţie injectabilă.
Producător
S.C.Terapia S.A., Cluj-Napoca, România
Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă
S.C.Terapia S.A.’
Str. Fabricii nr.124, Cluj-Napoca, România
Data ultimei verificări a prospectului Martie 2004
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel