Metoprolol retard 100mg este un medicament din grupa beta-blocantelor selective, utilizat în:
Nu utilizaţi Metoprolol retard 100 mg
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Metoprolol retard 100 mg
Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă:
In general, terapia de întreţinere trebuie condusă astfel încât starea pacientului să fie menţinută stabilă.
Metoprolol retard 100 mg se administrează ca adjuvant la tratamentul standard cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) şi diuretice şi, dacă este necesar, cu glicozide tonicardiace.
Foarte rar, tulburările de conducere atrio-ventriculare existente (afecţiune a inimii)ar putea deveni mai severe şi poate apare un bloc A-V (tulburare de conducere a influxului electric la nivelul inimii).
întreruperea bruscă a administrarii Metoprolol retard 100 mg poate conduce la ischemie miocardică cu exacerbarea anginei pectorale, producerea infarctului miocardic sau exacerbarea tensiunii arteriale crescute. Trebuie evitată întreruperea bruscă a administrării beta-blocantelor.
Şocul anafilactic (alergie severă) poate fi mult mai sever la pacienţii ce primesc terapie cu metoprolol, de aceea este necesară prudenţă deosebită în cazul administrării tartratului de metoprolol la pacienţii cu reacţii de hipersensibilitate severe în antecedente sau la pacienţii aflaţi sub tratament pentru desensibilizare.
Medicul anestezist trebuie prevenit în cazul în care pacientul este tratat cu un blocant beta-adrenergic. în condiţiile în care oprirea tratamentului este considerată necesară, este suficientă o întrerupere de 48 ore înaintea anesteziei.
Totuşi, la unii pacienţi beta-blocantele pot fi folosite ca premedicaţie; beta-blocantele pot preveni stimularea simpatică excesivă, generatoare de aritmii cardiace sau accident coronarian acut. Dacă beta-blocantele se administrează în acest scop, depresia miocardică poate fi prevenită folosind un anestezic cu activitate inotrop negativă mai mică.
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu afectare gravă a rinichiului (insuficienţă renală), hemodializaţi.
La vârstnici tratamentul trebuie început cu doze mici şi efectuat sub supraveghere medicală.
Atenţionare pentru sportivi:
Medicamentul conţine metoprolol care poate pozitiva testele antidoping.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Deoarece metoprololul şi alte antihipertensive au efecte aditive asupra tensiunii arteriale, se impune precauţie la administrarea lor în asociere pentru a evita tensiunea arterială scăzută.
Asocieri contraindicate:
Floctafenina poate determina şoc cardiogen (situaţie în care inima nu mai poate pompa brusc sânge pentru a indeplini nevoile organismului)sau tensiune arterială scăzută. în cazul administrării concomitente de beta-blocante acestea reduc reacţiile compensatorii cardiovasculare. Administrarea concomitentă de sultopridă creşte riscul apariţiei tulburărilor de ritm ventricular, în special torsada vârfurilor (aritmie ventriculară malignă).
Administrarea concomitentă intravenoasă a unor blocante ale canalelor de calciu (diltiazemul şi verapamilul) -prezintă risc de stop cardiac.
Asocieri nerecomandate:
Administrarea concomitentă cu amiodaronă poate să determine tulburări ale contracţiei muşchiului inimii (tulburări ale contractilităţii, automatismului şi conducerii prin supresia mecanismelor simpatice compensatoare)
Administrarea orală concomitentă a unor blocante ale canalelor de calciu (diltiazemul şi verapamilul) determină scăderea bătăilor inimii (tulburări ale conducerii atrioventriculare şi deprimarea excesivă a contractilităţii miocardiace, prin efect sinergic).
Asocierea se face sub supraveghere medicală şi este necesară monitorizare ECG, îndeosebi la vârstnici sau la începutul tratamentului.Asocieri care necesită precauţii la utilizare: Asocierea cu anestezicele generale inhalatorii halogenate reduce reacţiile cardiovasculare compensatorii ale blocantelor beta-adrenergice.
Tratamentul cu blocante beta-adrenergice nu trebuie întrerupt brusc, iar medicul anestezist trebuie informat despre acest tratament.
In cazul asocierii cu antiaritmice aparţinând clasei IA (chinidină, disopiramidă) pot să apară tulburări ale contracţiei muşchiului inimii ( tulburări ale contractilităţii, automatismului şi conducerii prin supresia mecanismelor simpatice compensatoare). Se impune supraveghere clinică şi monitorizarea electrocardiogramei.
Baclofenul creşte efectul antihipertensiv al metoprololului.
Sunt necesare supravegherea tensiunii arteriale şi, eventual, adaptarea dozei de metoprolol.
Cimetidina creşte concentraţia plasmatică a metoprololului prin inhibarea metabolizării sale hepatice, cu creşterea acţiunii şi reacţiilor adverse: de exemplu, bradicardie marcată (scăderea bătăilor inimii).
Asocierea necesită supraveghere medicală; dacă este necesar, doza de blocant beta-adrenergic se ajustează în timpul tratamentului cu cimetidină.
Ca toate beta-blocantele, METOPROLOL retard 100 mg poate determina tulburări ale circulaţiei periferice, aşa încât se impune prudenţă la administrarea concomitentă cu derivaţii de ergot.
Asocierea cu glicozide tonicardiace determină: bradicardie (scăderea bătăilor inimii) şi tulburări de conducere atrio-ventriculară.
Metoprololul poate să crească concentraţiile plasmatice ale lidocainei cu eventuala creştere a reacţiilor ei adverse neurologice şi cardiace.
Se impune adaptarea dozei de lidocaină, supraveghere clinică, efectuarea electrocardiogramei şi eventual, determinarea concentraţiilor plasmatice ale lidocainei în timpul tratamentului şi după oprirea acestuia.
Antiacidele, compuşi de aluminiu, de magneziu şi carbonatul de calciu scad absorbţia metoprololului, de aceea antiacidele trebuie administrate la distanţă de cel puţin 2 ore faţă de administrarea metoprololului.
Inainte de efectuarea examenului radiologic cu substanţe de contrast iodate, tratamentul cu blocante beta-adrenergice trebuie întrerupt.
In cazul în care utilizarea metoprololului este absolut necesară şi nu poate fi întreruptă, administrarea se va face cu prudenţă, cu condiţia să fie disponibile măsuri adecvate de resuscitare. In cazul tratamentului asociat cu clonidină, tratamentul cu beta-blocantele trebuie întrerupt cu câteva zile înainte de clonidină, creşterea bruscă a tensiunii arteriale la întreruperea bruscă a tratamentului cu clonidină fiind potenţată de betablocante.
Asocieri de avut în vedere:
Antiinflamatoarele nesteroidiene scad efectul de scădere al tensiunii arteriale (hipotensiv) al metoprololului prin inhibarea prostaglandinelor vasodilatatoare şi retenţie hidrosalină.
Asocierea cu blocantele canalelor de calciu de tip dihidropiridinic poate determina tensiune arterială scăzută şi eventual scăderea bătăilor inimii (deprimarea excesivă a contractilităţii miocardice) la bolnavii cu insuficienţă cardiacă latentă (afectare gravă a inimii) sau necontrolată prin tratament.
Utilizarea concomitentă cu antidepresive imipraminice (triciclice) şi neuroleptice determină tensiune arterială scăzută şi risc de scădere a tensiunii arteriale la ridicarea bruscă în picioare (hipotensiune arterială ortostatică severă).
Glucocorticoizii şi tetracosactidul scad efectul antihipertensiv al metoprololului datorită retenţiei hidrosaline pe care o determină (reţinerea de sare şi apă în organism).
Fenobarbitalul şi rifampicina scad concentraţiile plasmatice ale metoprololului prin inducţie enzimatică, reducând astfel efectele acestuia.
Utilizarea concomitentă cu alte blocante beta-adrenergice (de exemplu picături oftalmice, care conţin timolol), antidepresive inhibitoare ale monoaminoxidazei (IMAO), impune precauţie în administrare.
Utilizarea Metoprolol retard 100 mg împreună cu alimente şi băuturi
Alimentele şi băuturile nu influenţează tratamentul cu Metoprolol retard 100 mg.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte să luaţi orice medicament.
Dacă se administrează metoprolol pe durata sarcinii este posibilă apariţia unor efecte ale beta- blocantelor la nou-născut, acţiune ce persistă câteva zile după naştere; este posibilă o reducere a contractilităţii miocardice (forţei de contracţie a inimii)care necesită instituirea unei terapii intensive; de asemenea, pot să apară bradicardie (scăderea bătăilor inimii), detresă respiratorie, glicemie scăzută. Metoprololul traversează bariera feto-placentară , reduce perfuzia placentară, putând determina moarte intrauterină sau naşteri premature.
Determină risc crescut de complicaţii ale inimii şi plămânului la nou-născut. Nu s-au raportat anomalii fetale (malformaţii).
De aceea, este necesară o supraveghere medicală atentă şi specializată (frecvenţă cardiacă şi glicemie) a nou-născutului în primele 3-5 zile de viaţă.
Metoprololul se administrează la gravide doar dacă beneficiul potenţial pentru mamă depăşeşte riscul potenţial pentru făt.
Metoprololul se excretă în laptele matern.
In cazul mamelor tratate cu doze terapeutice, cantitatea de metoprolol ce ajunge în laptele matern nu produce efecte beta-blocante semnificative. Alăptarea nu este recomandată.
Conducerea vehiculelor şi utilizarea utilajelor
Metoprololul poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, deoarece exista posibilitatea apariţiei ameţelilor sau oboselii (fatigabilitate).
Informaţii importante privind unele componente ale Metoprolol retard 100 mg
Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.
Utilizaţi întotdeauna Metoprolol retard 100 mg exact cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, dacă nu sunteţi sigur.
Comprimatele Metoprolol retard 100 mg se administrează oral, o dată pe zi, de preferabil dimineaţa, indiferent de indicaţie, cu o cantitate suficientă de apă.
Comprimatele trebuie administrate întregi, nu trebuie mestecate, sfărâmate, deoarece aceasta ar afecta sistemul „de eliberare prelungită”.
Doza trebuie ajustată individual şi se creşte gradat pentru a evita bradicardia (scăderea bătăilor inimii). Dozarea se realizează în conformitate cu următoarele recomandări:
Tensiune arterială crescută
La pacienţii cu tensiune arterială crescută uşoară până la moderată, doza uzuală este de 47,5 mg succinat de metoprolol o dată pe zi.
Dacă nu se atinge efectul terapeutic dorit, doza poate fi crescută până la 95-190 mg succinat de metoprolol zilnic sau se poate asocia un alt antihipertensiv.
Angină pectorală
Doza uzuală este de 47,5 mg-190 mg succinat de metoprolol o dată pe zi.
Dacă nu se atinge efectul terapeutic dorit, se poate asocia un alt medicament pentru tratamentul bolii coronariene.
Tahicardie
Doza uzuală este de 47,5-190 mg succinat de metoprolol o dată pe zi.
Tratament de întreţinere după infarct miocardic
Doza uzuală este de 95-190 mg succinat de metoprolol o dată pe zi.
Sindrom cardiac hiperkinetic
Doza uzuală este de 47,5-190 mg succinat de metoprolol o dată pe zi.
Profilaxia migrenei (dureri de cap)
Doza uzuală este de 95-190 mg succinat de metoprolol o dată pe zi.
De obicei, o doză de 95 mg succinat de metoprolol pe zi este eficace. în funcţie de sensibilitatea individuală, doza poate varia în intervalul menţionat mai sus.
Insuficienţă cardiacă cronică stabilă uşoară până la moderată cu funcţie redusă a ventriculului stâng La pacienţii cu insuficienţă cardiacă (afecţiune gravă a inimii)cronică stabilă cu alte tratamente pentru insuficienţă cardiacă, doza de succinat de metoprolol variază individual.
La pacienţii cu insuficienţă cardiacă clasa NYHA III-IV doza iniţială este de 11,88 mg succinat de metoprolol o dată pe zi în prima săptămână.
Doza poate fi crescută până la 23,75 mg succinat de metoprolol pe zi în a doua săptămână. La pacienţii cu insuficienţă cardiacă clasa NYHA II doza iniţială recomandată este de 23,75 mg succinat de metoprolol o dată pe zi, în primele două săptămâni. După primele două săptămâni de tratament se recomandă dublarea dozei.
Doza se creşte în fiecare săptămână până la valoarea de 190 mg succinat de metoprolol pe zi sau până la doza maximă tolerată.
în cazul tratamentului pe termen lung, doza ţintă trebuie stabilită la 190 mg succinat de metoprolol pe zi sau la doza maximă tolerată.
Se recomandă ca medicul curant să fie familiarizat cu tratamentul insuficienţei cardiace stabile. După fiecare creştere a dozei, starea clinică a pacientului trebuie supravegheată cu atenţie. Dacă apare o scădere a tensiunii arteriale, poate fi necesară reducerea dozei celorlalte medicamente administrate concomitent.
O scădere a tensiunii arteriale nu reprezintă neapărat un impediment pentru utilizarea de metoprolol pe termen lung, însă doza trebuie redusă până când starea pacientului se stabilizează.
Insuficienţă renală
Nu este necesară ajustarea dozei.
Insuficienţă hepatică
La pacienţii cuinsuficienţă hepatică severă (tulburare gravă a ficatului), de exemplu în tratamentul pacienţilor cu şunt porto-cav, trebuie luată în considerare reducerea dozei (vezi pct. 5.2).
Pacienţi vârstnici
Nu sunt disponibile date suficiente privind utilizarea succinatului de metoprolol la pacienţii cu vârsta peste 80 ani.
Doza trebuie crescută cu prudenţă.
Copii şi adolescenţi
Experienţa este limitată privind administrarea de succinat de metoprolol la copii şi adolescenţi.
Dacă aţi utilizat mai mult Metoprolol retard 100 mg decât trebuie
Simptomele supradozajului cu metoprolol: tensiune arterială scăzută marcat, bradicardie sinusală (scăderea bătăilor inimii), bloc atrio-ventricular, insuficienţă cardiacă, şoc cardiogen, stop cardiac (afectări severe ale inimii), bronhospasm (îngustarea căilor respiratorii), pierderea conştienţei (chiar comă), greaţă, vărsături, colorarea albastră a pielii (cianoză), glicemie scăzută şi ocazional, creşterea valorilor de potasiu din sânge (hiperpotasemie).
Primele semne de supradozaj apar între 20 minute şi 2 ore de la administrarea medicamentului. Dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Metoprolol retard 100 mg, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital.
Dacă aţi uitat să utilizaţi Metoprolol retard 100 mg
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Metoprolol retard 100 mg
Este important să respectaţi durata tratamentului chiar dacă începeţi să vă simţiţi mai bine după câteva zile.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Metoprolol retard 100 mg poate provoca reacţii adverse, deşi nu apar la toate persoanele. Reacţiile adverse sunt uşoare şi apar rar. Acestea tind să devină tranzitorii sau dispar o dată cu întreruperea tratamentului.
Reacţiile adverse sunt prezentate conform frecvenţei de apariţie folosind următoarea convenţie:
Foarte frecvente care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile.
Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele:
Tulburări hematologice şi limfatice:
Foarte rare: scăderea numărului unor celule din sânge precum trombocite şi leucocite.
Tulburări metabolice şi de nutriţie: Foarte rare: creşterea în greutate.
Tulburări ale sistemului nervos:
Frecvente: perturbări ale somnului (insomnie, somnolenţă, coşmaruri),
Rare: scăderea concentrării, depresie, crampe musculare, senzaţie de furnicături,
Foarte rare: ameţeli, dureri de cap, tulburări de personalitate (pierderea memoriei, amnezie pe termen
scurt), dificultăţi de concentrare, confuzie, halucinaţii, nervozitate şi anxietate.
Tulburări oculare:
Foarte rare: conjunctivite, uscăciunea ochilor, ochi iritaţi, tulburări de vedere, fotosensibilitate.
Tulburări acustice şi vestibulare: Foarte rare: ţiuitul urechii,
Tulburări cardiace:
Rare: insuficienţă cardiacă, blocuri atrio-ventriculare de grad înalt (tulburări de conducere a influxului electric la nivelul inimii), palpitaţii, aritmii cardiace (dereglari ale ritmului normal al inimii), şi dureri precordiale,
Foarte rare: bradicardie (scăderea bătăilor inimii), scăderea tensiunii arteriale la ridicarea bruscă în picioare (hipotensiune posturală) ocazional cu sincopă (leşin), tulburări de conducere atrio- ventriculară (întârzierea sau absenţa răspunsului ventricular la stimulul atrial)
Tulburări vasculare:
Rare: sindromul Raynaud, umflarea mâinilor şi a picioarelor (edeme periferice),
Foarte rare: gangrenă (necroza sau moartea unei porţiuni a ţesuturilor) la pacienţii cu tulburări severe
ale circulaţiei periferice, şi agravarea caldicaţiei intermitente (obstruarea vaselor de sânge apărută în mers).
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale: Rare: respiraţie dificilă la efort,
Foarte rare: rinite, îngustarea căilor respiratorii (bronhospasm) chiar în absenţa unor boli pulmonare obstructive.
Tulburări gastro-intestinale:
Frecvente: greaţă trecătoare, vărsături, dureri abdominale, Rare: constipaţie, diaree, Foarte rare: uscăciunea gurii,
Tulburări hepatobiliare:
Foarte rare: creşterea valorii transaminazelor serice, Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat:
Rare: reacţii alergice ale pielii (eritem, prurit (mâncărime), urticarie (blânde), leziuni cutanate distrofice, exantem psoriazic sau erupţie pe piele), Foarte rare: transpiraţie abundentă, căderea părului,
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: Foarte rare: durere articulară,
Tulburări ale aparatului genital şi sânului Rare: perturbări ale libidoului şi potenţei,
Investigaţii diagnostice:
Rare: prezenţa anticorpilor antinucleari (fără legătură cu lupusul eritematos sistemic (LES),
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: Cu frecvenţă necunoscută: tulburări ale gustului.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Metoprolol retard 100 mg după data de expirare înscrisă pe cutie/blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Metoprolol retard 100 mg
Cum arată Metoprolol retard 100 mg şi conţinutul ambalajului
Metoprolol retard 100 mg se prezintă sub formă de comprimate de culoare albă sau aproape albă, cu suprafaţa convexă şi margini intacte, având pe una din feţe o linie mediană.
Metoprolol retard 100 mg este disponibil în cutie cu 2 blistere din PVC-PE-PVDC / Al a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
S. C. Terapia S. A.
Str. Fabricii nr.124, Cluj-Napoca România
Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2011
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel