Microgynon, drajeuri

Substanță activa
levonorgestrel, etinilestradiol
Clasa ATC
G03AA
Format
drajeuri
Afecțiuni
pentru prevenirea sarcinii
Producător
Schering GmbH&Co. Produktion KG
Acțiune terapeutică
contraceptiv oral combinat

Ce este Microgynon şi pentru ce se utilizează

Compoziţie

Substanţele active sunt levonorgestrel 0,15 mg şi etinilestradiol 0,03 mg. Alte componente sunt lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă, talc, stearat de magneziu, zahăr, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, glicerol 85%, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), ceară montanglicol.

Ce este Microgynon?

Microgynon este un contraceptiv oral combinat („contraceptiv combinat”). Fiecare drajeu conţine o cantitate mică din doi hormoni feminini diferiţi. Aceştia sunt levonorgestrel (un progestogen) şi etinilestradiol (un estrogen). Datorită cantităţilor mici de hormoni, Microgynon este considerat un contraceptiv oral cu doză mică. Cum toate drajeurile dintr-un blister conţin aceeaşi hormoni, în aceeaşi cantitate, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic.

Grupa farmacoterapeutică: hormoni sexuali şi modulatori ai aparatului genital, contraceptive hormonale pentru uz sistemic, progestogeni şi estrogeni în combinaţii fixe.

Pentru ce se utilizează Microgynon?

Microgynon este utilizat pentru prevenirea sarcinii.

Contraceptivele orale constituie o metodă foarte eficace de control a sarcinii. Când se administrează corect (fără a omite vreo doză), şansa de a rămâne însărcinată este foarte mică.

Înainte să utilizaţi Microgynon

Când nu trebuie să utilizaţi Microgynon?

Nu utilizaţi Microgynon dacă vă aflaţi în una dintre următoarele situaţii. Dacă sunteţi într­una dintre aceste situaţii, adresaţi-vă medicului înainte de a utiliza Microgynon. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să utilizaţi un alt tip de contraceptiv sau o altă metodă (nehormonală):

  • dacă aveţi sau aţi avut vreodată o tulburare care să afecteze circulaţia sângelui, în special aceste tulburări se referă la tromboze (formarea unui cheag de sânge) în vasele de sânge ale picioarelor (tromboză venoasă profundă), plămânilor (embolie pulmonară), inimii (infarct miocardic) sau în alte părţi ale corpului (vezi şi pct. Contraceptivul şi tromboza);
  • dacă aveţi sau aţi avut vreodată un accident vascular cerebral (provocat de un cheag de sânge sau o ruptură a vaselor sanguine la nivelul creierului);
  • dacă aveţi sau aţi avut vreodată un prim semn de infarct miocardic (cum este angina pectorală sau durere în piept) sau de accident vascular cerebral (cum este accidentul ischemic tranzitor sau accidentul vascular cerebral uşor reversibil);
  • dacă aveţi antecedente de migrenă însoţită de simptome vizuale, tulburări de vorbire, slăbiciune sau amorţeli în oricare parte a organismului dumneavoastră;
  • dacă aveţi diabet zaharat cu modificări vasculare;
  • dacă aveţi sau aţi avut pancreatită (o imflamare a pancreasului) asociată cu valori mari ale grăsimilor în sânge;
  • dacă aveţi icter (colorarea galbenă a pielii) sau boli hepatice severe;
  • dacă aveţi sau aţi avut cancer dependent de hormonii sexuali (de exemplu de sân sau cancer al organelor genitale);
  • dacă aveţi sau aţi avut o tumoră benignă sau malignă a ficatului;
  • dacă aveţi sângerări vaginale inexplicabile;
  • dacă sunteţi sau credeţi că puteţi fi însărcinată;
  • dacă sunteţi hipersensibilă (alergică) la etinilestradiol, levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Microgynon.

Dacă una dintre aceste situaţii apare pentru prima dată în timpul utilizării contraceptivului, întrerupeţi imediat administrarea şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. În acelaşi timp, utilizaţi măsuri contraceptive nehormonale. Vezi şi pct. Note generale.

Ce trebuie să ştiţi înainte de a începe să utilizaţi Microgynon?

Note generale

În acest prospect sunt descrise numeroase situaţii în care ar trebui să întrerupeţi administrarea contraceptivului sau în care eficacitatea contraceptivelor poate fi scăzută. În astfel de situaţii nu ar trebui să aveţi contact sexual sau ar trebui să utilizaţi metode contraceptive nehormonale suplimentare, de exemplu să utilizaţi prezervativul sau o altă metodă contraceptivă de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau temperatura bazală. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece contraceptivul modifică temperatura bazală şi mucusul cervical care apare în timpul perioadei de sângerare menstruală.

Ca toate contraceptivele, Microgynon nu protejează împotriva infecţiei HIV (SIDA) sau altor boli cu transmitere sexuală.

Înainte de a începe utilizarea Microgynon

În cazul în care contraceptivul combinat este utilizat în prezenţa uneia dintre următoarele situaţii trebuie să fiţi sub observaţie atentă. Medicul dumneavoastră vă poate explica acest lucru. Astfel, dacă sunteţi într-una dintre aceste situaţii anunţaţi medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Microgynon. – fumaţi;

  • aveţi diabet zaharat;
  • sunteţi supraponderală;
  • aveţi hipertensiune arterială;
  • aveţi o boală valvulară sau tulburare de ritm;
  • aveţi o inflamaţie venoasă (flebită superficială);
  • aveţi varice venoase;
  • o rudă apropiată a avut tromboză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
  • aveţi migrene;
  • aveţi epilepsie;
  • dumneavoastră sau o rudă de gradul I prezintă sau a prezentat creşterea concentraţiei plasmatice de colesterol sau trigliceride (substanţe grase);
  • o rudă de gradul I a avut cancer de sân;
  • aveţi boli hepatice sau biliare;
  • aveţi boală Crohn sau colită ulceroasă (boli inflamatorii cronice ale intestinului);
  • aveţi lupus eritematos sistemic (LES; o afecţiune a pielii de pe întregul corp);
  • aveţi sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagulării sângelui provocată de insuficienţă renală);
  • aveţi siclemie (anemie cu celule în seceră);
  • aveţi o afecţiune care a apărut în primul trimestru sau s-a agravat în timpul sarcinii sau aţi utilizat anterior hormoni sexuali (de exemplu pierderea auzului, o boală metabolică numită porfirie, o boală cutanată numită herpes gestaţional, o boală neurologică numită coreea Sydenham);
  • aveţi sau aţi avut cloasmă (pete pigmentate gălbui-brune ale pielii, în special pe faţă); în acest caz, evitaţi expunerea la soare sau la radiaţiile ultraviolete.

Dacă oricare dintre aceste situaţii apare pentru prima dată, reapare sau se agravează în timpul utilizării Microgynon, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Contraceptivul şi tromboza

Tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge.

Uneori, tromboza apare la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare (tromboză venoasă profundă). Dacă acest cheag de sânge pleacă din venele în care s-a format, poate ajunge să blocheze arterele pulmonare, determinând aşa-numita „embolie pulmonară”. Tromboza venoasă profundă apare rar. Ea poate să apară indiferent dacă utilizaţi sau nu contraceptivul. De asemenea, poate să apară dacă rămâneţi gravidă. Riscul este crescut la femeile care utilizează contraceptivul, dar nu atât de crescut ca în timpul sarcinii.

De asemenea, cheaguri de sânge pot să apară foarte rar în vasele de sânge ale inimii (determinând infarct miocardic) sau ale creierului (determinând accident vascular cerebral). Foarte rar, pot să apară cheaguri de sânge în ficat, intestin, rinichi sau ochi.

Ocazional, o tromboză poate determina incapacităţi grave permanente sau poate fi chiar fatală.

Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creşte o dată cu vârsta. De asemenea, creşte cu cât fumaţi mai mult. Când utilizaţi contraceptivul trebuie să întrerupeţi fumatul, mai ales dacă aveţi peste 35 ani.

Dacă apare hipertensiune arterială în timp ce utilizaţi contraceptivul, s-ar putea să fiţi sfătuită să opriţi utilizarea lui.

Riscul de tromboză venoasă profundă creşte temporar ca urmare a unei intervenţii chirurgicale sau a unei imobilizări (de exemplu dacă aveţi un picior sau ambele în ghips sau în atele). La femeile care utilizează contraceptive orale, riscul poate fi chiar mai mare. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi contraceptivul înainte de o spitalizare sau o intervenţie chirurgicală programate. Medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeţi administrarea contraceptivului cu câteva săptămâni înainte de operaţie sau în momentul imobilizării. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi reîncepe administrarea contraceptivului după convalescenţă.

Dacă observaţi semne posibile de tromboză, întrerupeţi administrarea contraceptivului şi informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră (vezi şi pct. Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră?)

Contraceptivul şi cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat puţin mai frecvent la femeile care utilizează contraceptive orale, faţă de femeile de aceeaşi vârstă care nu utilizează contraceptive orale. Această creştere uşoară a numărului de cazuri de cancer de sân diagnosticate dispare gradat în următorii 10 ani de la întreruperea administrării contraceptivelor orale. Nu se cunoaşte dacă diferenţa este determinată de contraceptivele orale. Cauza ar putea fi faptul că femeile au fost examinate mai des, astfel încât cancerul de sân a fost diagnosticat mai devreme.

În cazuri rare, la femeile care utilizează contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne şi, chiar mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri abdominale severe.

La femeile care utilizează contraceptive orale o perioadă îndelungată s-a raportat mai des apariţia cancerului cervical. Această constatare ar putea să nu fie în legătură cu contraceptivele orale, ci cu comportamentul sexual şi alţi factori.

Contraceptivul şi alte medicamente

Unele medicamente pot opri contraceptivul să-şi facă efectul. Printre acestea sunt incluse medicamentele utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu primidona, fenitoina, barbituricele, carbamazepina, oxcarbamazepina, topiramatul felbamatul), tuberculozei (de exemplu rifampicina rifabutina), infecţiilor cu HIV (de exemplu ritonavir), antibioticele (de exemplu peniciline, tetracicline, griseofulvină) utilizate în bolile infecţioase, precum şi anumite plante medicinale cum este sunătoarea (folosite, în primul rând, ca sedative). De asemenea, contraceptivele pot interacţiona, cu alte medicamente.

Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice medicament sau plantă medicinală, chiar şi dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. De asemenea, orice medic sau stomatolog (sau farmacist) care vă prescrie un tratament trebuie informat că utilizaţi Microgynon. Ei vă vor informa dacă trebuie să utilizaţi şi alte măsuri contraceptive şi pentru cât timp.

Contraceptivul şi sarcina

Microgynon nu trebuie utilizat de către femeile însărcinate sau cele care cred că pot fi însărcinate.

Dacă dumneavoastră credeţi că sunteţi însărcinată în timp ce utilizaţi Microgynon, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Contraceptivul şi alăptarea

Microgynon nu este recomandat în timpul alăptării.

Contraceptivul şi conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje

Microgynon nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră?

Controale periodice

Când utilizaţi contraceptivul, medicul dumneavoastră vă va spune să vă prezentaţi regulat la control.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă:

  • observaţi orice modificare a stării dumneavoastră de sănătate, în special când apare unul dintre simptomele menţionate în acest prospect (vezi şi pct. Când nu trebuie să utilizaţi Microgynon şi Înainte de a începe utilizarea Microgynon; nu uitaţi de datele rudelor dumneavoastră);
  • simţiţi un nodul la sân;
  • începeţi să utilizaţi un alt medicament (vezi şi Contraceptivul şi alte medicamente);
  • ştiţi că veţi sta imobilizat sau înaintea unei intervenţii chirurgicale planificate (adresaţi-vă medicului dumneavoastră cu cel puţin patru săptămâni înainte);
  • aveţi o sângerare vaginală puternică, neobişnuită;
  • aţi omis administrarea unui drajeu în prima săptămână a blisterului şi aţi avut contact sexual în următoarele şapte zile;
  • aveţi diaree severă;
  • nu aţi avut menstruaţie de două ori la rând sau suspectaţi o sarcină (nu începeţi un nou blister până nu vă adresaţi medicului dumneavoastră).

Opriţi imediat administrarea drajeurilor şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă observaţi orice semn posibil de tromboză, infarct micardic sau accident vascular cerebral:

  • o tuse neobişnuită;
  • dificultate în respiraţie;
  • durere severă în piept care poate ajunge în braţul stâng;
  • un atac migrenos sau cefalee severă, prelungită şi neobişnuită;
  • pierdere parţială sau completă a vederii sau vedere dublă;
  • vorbire greoaie sau incapacitate de a vorbi;
  • modificări bruşte de auz, miros sau gust;
  • ameţeli sau leşin;
  • slăbiciune sau amorţeli în orice parte a corpului;
  • durere severă în abdomen;
  • durere severă sau umflarea picioarelor.

Situaţiile şi simptomele menţionate mai sus sunt descrise şi explicate mai detaliat în alte puncte ale acestui prospect.

Cum să utilizaţi Microgynon

Când şi cum să administraţi drajeurile?

Blisterul Microgynon conţine 21 drajeuri. Pe blister, fiecare drajeu este marcat cu ziua din săptămână în care trebuie administrat. Utilizaţi drajeul la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi, cu puţină apă dacă este necesar. Urmaţi direcţia săgeţii până când aţi terminat toate cele 21 drajeuri. În următoarele 7 zile nu veţi mai utiliza drajeuri. În decursul acestor 7 zile trebuie să înceapă menstruaţia (sângerarea de întrerupere). De obicei, aceasta va apare în ziua 2 – 3 de la ultimul drajeu Microgynon. Începeţi următorul blister în a 8-a zi, chiar dacă menstruaţia continuă. Aceasta înseamnă că veţi începe întotdeauna un blister nou în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, că sângerarea de întrerupere va apare aproximativ în aceeaşi zi, în fiecare lună.

Începerea primului blister Microgynon

Când nu s-au mai utilizat contraceptive hormonale în ultima lună

Administrarea drajeurilor Microgynon trebuie să înceapă în prima zi a ciclului, adică în prima zi a sângerării menstruale. Utilizaţi un drajeu marcat cu ziua respectivă din săptămână. De exemplu, dacă menstruaţia apare într-o vineri, utilizaţi un drajeu marcat cu „vineri”. Urmează apoi zilele în ordine. Microgynon va acţiona imediat şi nu este necesară utilizarea unei metode contraceptive suplimentare.

De asemenea, puteţi începe şi în zilele 2-5, însă, în acest caz, asiguraţi-vă că folosiţi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de barieră) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor din primul ciclu.

Când se trece de la alt contraceptiv oral combinat

Puteţi începe administrarea drajeurilor Microgynon după ce aţi utilizat ultimul drajeu din blisterul actual (aceasta înseamnă că nu faceţi pauză). Dacă blisterul curent conţine şi drajeuri inactive, puteţi începe administrarea Microgynon în ziua de după administrarea ultimului drajeu activ (dacă nu sunteţi sigură care este aceasta, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul). Puteţi începe şi mai târziu, dar niciodată mai târziu de ziua de după intervalul de pauză al blisterului actual (sau ziua de după ultimul drajeu inactiv din blisterul actual). Dacă urmaţi aceste instrucţiuni, nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

Când se trece de la un contraceptiv oral numai cu progestogen

Puteţi întrerupe administrarea drajeului în orice zi şi puteţi începe administrarea Microgynon în ziua următoare, la aceeaşi oră. Asiguraţi-vă că folosiţi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de barieră) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor, dacă aveţi contact sexual.

Când treceţi de la o formă injectabilă, un implant sau de la un sistem intrauterin cu eliberare de progestogen (SIU)

Începeţi să utilizaţi Microgynon după ultima injecţie sau în ziua în care este îndepărtat implantul sau sistemul intrauterin cu eliberare de progestogen (SIU). Dar, pentru siguranţă, folosiţi şi o altă metodă contraceptivă pentru următoarele 7 zile când aveţi un contact sexual.

După ce aţi născut

Dacă aţi născut recent, medicul dumneavoastră vă poate spune să aşteptaţi până după prima menstruaţie normală înainte de a începe administrarea Microgynon. Uneori, este posibil să începeţi mai devreme. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens. Dacă alăptaţi şi doriţi să utilizaţi Microgynon, trebuie mai întâi să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

După un avort

Medicul vă va sfătui.

Dacă aţi administrat prea multe drajeuri Microgynon (supradozaj)

Nu s-au raportat reacţii adverse severe în urma administrării mai multor drajeuri Microgynon odată. Dacă aţi administrat mai multe drajeuri odată puteţi prezenta greaţă, vărsături sau sângerări vaginale. Dacă aţi constatat că un copil a înghiţit Microgynon, adresaţi-vă medicului.

Când vreţi să întrerupeţi administrarea Microgynon

Puteţi întrerupe administrarea Microgynon oricând doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi însărcinată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a utiliza alte metode de control a sarcinii.

Dacă doriţi să rămâneţi însărcinată întrerupeţi administrarea Microgynon şi aşteptaţi până aveţi o menstraţie normală înainte de concepţie. Aceasta vă ajută să vă programaţi sarcina.

CUM SĂ PROCEDA ŢI DACĂ…. …. aţi omis administrarea drajeurilor

  • Dacă aţi întârziat mai puţin de 12 ore, eficacitatea Microgynon se păstrează. Utilizaţi drajeul imediat ce vă amintiţi şi administraţi următorul drajeu la ora obişnuită.
  • Dacă aţi întârziat mai mult de 12 ore, eficacitatea Microgynon poate fi redusă. Cu cât aţi uitat să utilizaţi mai multe drajeuri consecutiv, cu atât riscul de reducere a efectului contraceptiv este mai mare. Există îndeosebi un risc crescut de a rămâne gravidă dacă uitaţi să utilizaţi drajeurile de la începutul sau de la sfârşitul blisterului. Ca urmare, trebuie să urmaţi regulile de mai jos (vezi şi diagrama de mai jos).

Mai mult de un drajeu omis din blister Adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Un drajeu omis în săptămâna 1

Administraţi drajeul omis imediat ce v-aţi amintit (chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi două drajeuri odată) şi continuaţi cu celelalte la ora obişnuită. În următoarele 7 zile utilizaţi metode contraceptive suplimentare (metode de barieră).

Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna dinaintea omiterii administrării drajeului există posibilitatea să rămâneţi însărcinată. În acest caz anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Un drajeu omis în săptămâna a 2-a

Administraţi drajeul omis imediat ce v-aţi amintit (chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi două drajeuri odată) şi continuaţi cu celelalte la ora obişnuită. Eficacitatea contraceptivului se menţine. Nu sunt necesare metode contraceptive suplimentare.

Un drajeu omis în săptămâna a 3-a

Puteţi alege una dintre următoarele opţiuni, fără să aveţi nevoie de o metodă contraceptivă suplimentară.

  1. Administraţi drajeul omis imediat ce v-aţi aminitit (chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi două drajeuri odată) şi continuaţi cu celelalte la ora obişnuită. Începeţi următorul blister imediat ce aţi terminat blisterul curent, fără pauză între blistere. Nu veţi prezenta sângerarea menstruală până la sfârşitul celui de-al doilea blister, dar puteţi avea mici pete sau sângerări neregulate în zilele în care administraţi drajeurile.

sau

  1. Nu mai administraţi drajeurile din blisterul actual, faceţi o pauză de 7 zile sau mai puţin (numărând şi ziua când aţi omis administrarea drajeului) şi continuaţi cu blisterul următor. Când folosiţi această metodă, puteţi începe următorul blister în aceeaşi zi a săptămânii ca de obicei.

Dacă aţi omis să administraţi un drajeu şi nu aţi avut sângerare menstruală în perioada respectivă, puteţi fi însărcinată. Adresaţi-vă medicului înainte de a începe un nou blister .

CE FACEŢI DACĂ…..

… aveţi tulburări gastro-intestinale (de exemplu vărsături, diaree severă) Dacă vărsaţi sau aveţi diaree severă este posibil ca substanţele active din Microgynon să nu se fi absorbit complet. Dacă aţi vărsat la 3 sau 4 ore după ce aţi administrat drajeul Microgynon acest lucru este similar cu a omite o administrare. În acest caz urmaţi recomandările precedente. Dacă aveţi diaree severă, vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

…. vreţi să amânaţi apariţia sângerării menstruale

Puteţi să amânaţi apariţia sângerării menstruale dacă începeţi cu un nou blister Microgynon imediat după terminarea blisterului precedent. Puteţi continua cu acest blister cât timp doriţi, chiar până îl terminaţi. Când vreţi să aveţi sângerare menstruală nu mai administraţi drajeurile. În timp ce administraţi un al doilea blister se poate să prezentaţi sângerări neregulate sau pete. Începeţi următorul blister după cele 7 zile de pauză.

… vreţi să schimbaţi ziua de începere a sângerării menstruale

Dacă administraţi drajeurile conform recomandărilor veţi prezenta sângerarea menstruală în aceeaşi zi la fiecare 4 săptămâni. Dacă doriţi să schimbaţi aceasta scurtaţi (niciodată nu prelungiţi) zilele de pauză. De exemplu, dacă sângerarea menstruală începe într-o zi de vineri şi dumneavoastră vreţi să înceapă marţi (trei zile mai devreme) trebuie să începeţi blisterul cu 3 zile mai devreme ca de obicei. Dacă vreţi să scurtaţi foarte mult perioada de pauză (la 3 zile sau chiar mai puţin) se poate să nu mai prezentaţi deloc sângerare menstruală în această perioadă. Se poate întâmpla să prezentaţi sângerări neregulate sau pete în timpul utilizării următorului blister.

… aveţi o sângerare neaşteptată

Cu toate contraceptivele, în primele câteva luni de administrare, puteţi prezenta sângerări neregulate sau pete între perioadele de sângerare menstruală. De aceea, trebuie să luaţi măsuri de protecţie (igienice), dar să continuaţi să administraţi drajeurile în mod obişnuit. De regulă, sângerările neregulate se opresc imediat ce organismul dumneavoastră se acomodează cu contraceptivele (de obicei după 3 cicluri de tratament.) Dacă continuă, devin mai abundente sau reîncep, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

… nu aţi avut o sângerare menstruală

Dacă aţi administrat drajeurile la timpul potrivit, nu aţi vărsat, nu aţi avut diaree severă sau nu aţi utilizat alte medicamente, este puţin probabil să fiţi însărcinată. Continuaţi să administraţi Microgynon ca de obicei. Dacă nu aţi avut sângerare menstruală de două ori consecutiv, există posibilitatea să fiţi însărcinată. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu începeţi un nou blister de Microgynon până când medicul dumneavoastră nu v-a asigurat că nu sunteţi însărcinată.

Reacţii adverse posibile

Ca şi alte medicamente, Microgynon poate avea reacţii adverse.

Anunţaţi medicul dumneavoastră când observaţi orice reacţie adversă, în special dacă este severă sau persistentă sau dacă apar modificări ale stării de sănătate care credeţi că pot fi provocate de contraceptive.

Reacţii adverse severe

Reacţiile adverse severe asociate cu utilizarea contraceptivelor, ca şi simptomele asociate, sunt descrise la pct. Contraceptivul şi tromboza/Contraceptivul şi cancerul. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să citiţi aceste puncte şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Alte reacţii adverse posibile

Următoarele reacţii adverse au fost raportate de utilizatoarele de contraceptive, deşi acestea nu pot fi determinate neapărat de contraceptive. Acestea pot să apară în primele luni de utilizare şi, de obicei, dispar pe parcursul tratamentului.

  • tensiune la nivelul sânilor, durere, creştere în volum şi secreţie;
  • dureri de cap, migrenă;
  • modificări ale libidoului; stare depresivă/modificări de comportament;
  • intoleranţă la lentilele de contact;
  • greaţă, vărsături şi alte afecţiuni gastrice sau intestinale;
  • modificări ale secreţiei vaginale;
  • reacţii cutanate diverse;
  • retenţie hidrică;
  • modificări ale greutăţii corporale;
  • reacţii de hipersensibilitate.

Dacă observaţi oricare alte reacţii advese nemenţionate în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Cum se păstrează Microgynon

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Informaţii suplimentare

Contraceptivul combinat poate avea, de asemenea, efecte necontraceptive, benefice.

  • Menstruaţia poate fi mai redusă ca intensitate şi ca perioadă. Ca urmare, riscul de anemie poate diminua. Durerile menstruale pot deveni mai puţin severe sau pot dispare complet.
  • În plus, s-a raportat apariţia mai puţin frecventă a unor tulburări grave la femeile care utilizează contraceptive ce conţin 50 p,g etinilestradiol („comprimate contraceptive în doză mare”). Acestea sunt tumorile benigne ale sânului, chisturile ovariene, infecţiile pelvine (boala inflamatorie pelvină sau BIP), sarcina ectopică (sarcina în care embrionul se implantează în afara uterului) şi cancerul endometrial (căptuşeala uterului) şi ovarian. Acest lucru se poate întâmpla şi în cazul contraceptivelor cu doze mici, dar, până în prezent, acest lucru a fost confirmat numai pentru cancerul endometrial şi ovarian.

Ambalaj

Cutie cu un blister tip calendar a 21 drajeuri.

Producător

Schering GmbH&Co. Produktion KG, Germania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Schering AG

Mullerstrasse 178, D-13342, Berlin, Germania

Data ultimei verificări a prospectului Februarie 2004

Dacă aveţi întrebări suplimentare vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”