Midora conţine o substanţă activă numită amisulpridă. Amisulprida aparţine unui grup de medicamente denumite antipsihotice, care ajută la controlarea simptomelor unei boli mintale numite schizofrenie. Simptomele includ iluzii (gânduri bizare sau neobişnuite), halucinaţii (a vedea sau a auzi lucruri care nu există), comportament neobişnuit, care poate fi agresiv (acestea sunt simptomele aşa numite pozitive) şi o stare de retragere şi resemnare (aşa numitele simptome negative).
Nu utilizaţi Midora
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Midora
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră:
Dacă prezentaţi febră mare, transpiraţie, rigiditate musculară, bătăi rapide ale inimii, respiraţie accelerată, somnolenţă sau confuzie, trebuie să întrerupeţi administrarea de Midora şi să cereţi imediat îngrijiri medicale.
Utilizarea altor medicamente
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua oricare alte medicamente.
Nu trebuie să luaţi Midora în acelaşi timp cu următoarele medicamente:
Midora nu este recomandat în acelaşi timp cu următoarele medicamente:
Efectul Midora sau al următoarelor medicamente poate fi crescut dacă sunt utilizate în acelaşi timp:
Vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
Utilizarea Midora împreună cu alimente şi băuturi
Nu trebuie să consumaţi alcool etilic în timpul tratamentului cu Midora, deoarece poate accentua efectele alcoolului etilic.
Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Nu a fost stabilită siguranţa administrării amisulpridei în timpul sarcinii. Nu trebuie să luaţi Midora decât la recomandarea medicului.
Următoarele simptome pot să apară la sugari născuţi din mame care au utilizat Midora în cursul celui de-al treilea trimestru de sarcină (ultimele trei luni de sarcină): tremurături, rigiditate musculară şi/sau slăbiciune musculară, somnolenţă, agitaţie, tulburări respiratorii şi dificultăţi de alimentaţie. în cazul în care copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome, trebuie să vă adresaţi medicului.
Alăptarea
Nu trebuie să alăptaţi în timpul tratamentului cu Midora.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Midora poate afecta timpul de reacţie, de aceea nu trebuie să conduceţi sau să folosiţi utilaje în timp ce luaţi acest medicament, până când nu ştiţi sigur că nu sunteţi afectat.
Informaţii importante cu privire la unele componente ale Midora
Acest medicament conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Utilizaţi întotdeauna Midora exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Dacă suferiţi de simptome pozitive, doza uzuală este între 400 mg şi 800 mg amisulpridă zilnic şi va fi ajustată în mod individual de către medicul dumneavoastră în funcţie de natura şi severitatea afecţiunii de care suferiţi şi ţinând cont de funcţia renală. Doza zilnică maximă este de 1200 mg.
Dacă suferiţi şi de simptome pozitive şi de simptome negative, medicul dumneavoastră va ajusta doza în mod individual pentru a obţine un control adecvat al simptomelor pozitive. Pentru a întreţine tratamentul, medicul va utiliza cea mai mică doză posibilă care este eficace în cazul dumneavoastră.
Dacă suferiţi de simptome negative, doza uzuală este între 50 mg şi 300 mg amisulpridă zilnic şi va fi ajustată în mod individual de către medicul dumneavoastră în funcţie de natura şi severitatea afecţiunii de care suferiţi şi ţinând cont de funcţia renală.
Dacă suferiţi de probleme ale rinichilor, medicul vă va recomanda doza corectă pe care să o luaţi. Aceasta se poate reduce la o jumătate sau la o treime din doza uzuală.
Dacă suferiţi de probleme ale ficatului, nu sunt necesare modificări ale dozei uzuale.
Dacă luaţi până la 300 mg amisulpridă zilnic, puteţi lua o doză unică. Dacă luaţi mai mult de 300 mg amisulpridă pe zi trebuie să împărţiţi doza în două prize şi să luaţi jumătate dimineaţa şi jumătate seara. Dacă nu sunteţi sigur adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Comprimatele trebuie înghiţite cu apă multă şi nu trebuie mestecate. Comprimatele pot fi luate cu sau fără alimente.
Dacă utilizaţi mai mult Midora decât trebuie
Dacă dumneavoastră (sau altcineva) înghiţiţi mai multe comprimate o dată sau dacă credeţi că un copil a înghiţit orice comprimate, cereţi imediat sfatul medicului. Supradozajul poate provoca somnolenţă, comă, tensiune arterială mică şi mişcări anormale. Vă rugăm să luaţi acest prospect, restul de comprimate şi cutia atunci când mergeţi la spital sau la medic pentru a se putea determina câte comprimate au fost consumate.
Dacă uitaţi să utilizaţi Midora
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi doza următoare în mod normal.
Dacă încetaţi să utilizaţi Midora
Medicul dumneavoastră va decide cât timp trebuie să luaţi Midora. Nu încetaţi să luaţi comprimatele doar pentru că vă simţiţi mai bine. Este important să continuaţi să luaţi Midora atâta timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră.
Dacă încetaţi să luaţi Midora, trebuie să faceţi acest lucru în mod treptat, mai ales dacă aţi luat doze mari, cu excepţia cazului în care medicul vă recomandă să procedaţi altfel. întreruperea bruscă a tratamentului poate provoca reacţii, cum sunt greaţă sau vărsături şi somnolenţă sau revenirea problemelor medicale de la început.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Midora poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
A fost raportată apariţia sindromului neuroleptic malign, care este caracterizat prin febră mare, transpiraţie, rigiditate musculară, frecvenţă cardiacă crescută, respiraţie accelerată şi somnolenţă sau confuzie. Dacă aveţi aceste simptome, întrerupeţi tratamentul cu Midora şi cereţi imediat îngrijiri medicale.
Pot să apară cheaguri de sânge mai ales în venele de la nivelul picioarelor (simptomele includ tumefiere, durere şi roşeaţă la picior), care se pot deplasa prin vasele de sânge în plămâni cauzând dureri în piept şi dificultate în respiraţie. Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, solicitaţi asistenţă medicală imediată.
Au fost, de asemenea, raportate şi următoarele reacţii adverse:
Foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi)
Frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 de pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi)
Mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 100 de pacienţi)
Cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile)
La persoanele vârstnice cu demenţă, s-a raportat o creştere mică a numărului de decese la pacienţii care au luat antipsihotice, comparativ cu cele care nu au luat antipsihotice.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemeţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Midora după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Midora
Cum arată Midora şi conţinutul ambalajului
50 mg: comprimat
Comprimate rotunde, cu diametru de 7 mm, de culoare albă până la aproape albă, prevăzute pe o parte cu o linie mediană.
Midora este disponibil în blistere din PVC/Al cu 30 comprimate.
Deoarece nu se pot realiza toate dozele cu comprimatele de 50 mg, Midora este disponibil şi sub formă de comprimate de 100 mg, 200 mg şi comprimate filmate de 400 mg.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
Terapia SA
Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, România
Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel