Monart este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează efectul substanţelor numite leucotriene. Leucotrienele determină îngustarea şi inflamarea căilor aeriene din plămâni. Prin blocarea leucotrienelor, Monart ameliorează şi controlează simptomele astmului bronşic şi ameliorează simptomele de alergie sezonieră (cunoscută, de asemenea, sub numele de febra fânului sau rinită alergică sezonieră).
Medicul dumneavoastră v-a prescris Monart pentru tratamentul astmului bronşic, pentru prevenirea simptomelor de astm bronşic pe timpul zilei şi al nopţii.
Ce este astmul bronşic?
Astmul bronşic este o boală de lungă durată.
Astmul bronşic include:
Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare (wheezing) şi senzaţie de constricţie toracică.
Ce sunt alergiile sezoniere?
Alergiile sezoniere (cunoscute şi sub numele de febra fânului sau rinită alergică sezonieră) sunt cunoscute ca răspunsuri alergice ale organismului, adesea cauzate de polenul din aer, copaci, iarbă şi buruieni. Simptomele alergiei sezoniere pot include: nas înfundat, scurgeri nazale, mâncărimi nazale, strănut, lăcrimare, umflare, înroşire sau senzaţie de mâncărime la nivelul ochilor.
Spuneţi medicului dumneavoastră despre orice probleme medicale sau alergii pe care le aveţi sau le-aţi avut.
Nu luaţi Monart
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Monart
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani, sunt disponibile comprimate masticabile care conţin montelukast 4 mg.
Pentru copii şi adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, sunt disponibile comprimate masticabile care conţin montelukast 5 mg.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. Acestea includ medicamente, preparate pe bază de plante, produse pentru sănătate sau suplimente alimentare obţinute fără prescripţie medicală.
Tratamentul cu Monart poate fi influenţat de alte medicamente. Unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează montelukast sau montelukast poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente. Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă utilizaţi următoarele medicamente, deoarece poate fi necesară atenţie specială:
Utilizarea Monart cu alimente şi băuturi
Monart poate fi administrat cu sau fără alimente.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Femeile gravide sau care intenţionează să devină gravide trebuie să se adreseze medicului înainte de a utiliza Monart. Medicul dumneavostră va evalua dacă puteţi utiliza Monart în timpul acestei perioade.
Alăptarea
Nu se cunoaşte dacă Monart apare în laptele uman. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a începe utilizarea Monart.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Nu este de aşteptat ca Monart să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la tratament pot varia. Unele reacţii adverse (cum sunt ameţeli şi somnolenţă), care au fost raportate foarte rar la administrarea Monart, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, de aceea se recomandă precauţie.
Informaţii importante privind unele componente ale Monart
Monart conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide (afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză), vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Luaţi întotdeauna Monart exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 15 ani şi peste:
Se administrează un comprimat filmat de Monart 10 mg zilnic, seara. Monart poate fi administrat cu sau fără alimente.
Dacă utilizaţi Monart, asiguraţi-vă că nu luaţi niciun alt medicament care conţine aceeaşi substanţă activă, montelukast.
Dacă aţi luat mai mult Monart decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult Monart decât trebuie, anunţaţi imediat medicul dumneavostră sau farmacistul.
In majoritatea cazurilor de supradozaj nu s-au raportat reacţii adverse. Simptomele raportate cel mai frecvent în cazul supradozajului la adulţi şi copii au inclus durere abdominală, somnolenţă, sete, dureri de cap, vărsături şi hiperactivitate (neobişnuit de activ).
Dacă aţi uitat să luaţi Monart
Luaţi comprimatul imediat ce vă amintiţi. Luaţi următorul comprimat la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Monart
Monart poate trata astmul bronşic numai pe perioada în care este utilizat. Este important să continuaţi să luaţi Monart atât timp cât medicul dumneavoastră vi-l prescrie. Aceasta va ajuta la controlul astmului bronşic.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Monart poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse raportate cel mai frecvent în studiile clinice cu montelukast (întâlnite la mai mult de 1 din 100 pacienţi trataţi dar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi trataţi), considerate a avea legătură cu administrarea de montelukast au fost:
In general, acestea au fost uşoare şi au apărut cu frecvenţă mai mare la pacienţii trataţi cu montelukast comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo (un comprimat care nu conţine medicament).
Frecvenţa reacţiilor adverse posibile enumerate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie:
Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10)
Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)
In plus, în timpul punerii pe piaţă a medicamentului, au fost raportate următoarele reacţii adverse:
La pacienţi cu astm bronşic trataţi cu montelukast, au fost raportate cazuri foarte rare ale unei asocieri de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, senzaţie de înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravare a simptomelor respiratorii şi/sau erupţii trecătoare pe piele (sindrom Churg-Strauss). Trebuie să îl anunţaţi imediat pe medicul dumneavoastră dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre aceste simptome.
întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul despre mai multe informaţii cu privire la reacţiile adverse.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare care este înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Utilizaţi în decurs de 30 de zile de la deschidere. Odată ce cutia a fost deschisă, scrieţi data deschiderii pe spaţiul prevăzut pe etichetă şi scrieţi, de asemenea, data până la care trebuie să utilizaţi medicamentul.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de temperatură pentru păstrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Monart
Nucleu:
Celuloză microcristalină Lactoză monohidrat Croscarmeloză sodică Hidroxipropilceluloză (E463) Stearat de magneziu Film
Hipromeloză (E464) Hidroxipropilceluloză (E463) Dioxid de titan (E171) Oxid galben de fer (E172) Ceară Carnauba (E903) Oxid roşu de fer (E172)
Cum arată Monart şi conţinutul ambalajului
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare bej, cu diametrul de 8 mm, inscripţionate cu „G” pe una dintre feţe şi cu ‘392’ pe cealaltă faţă.
Comprimatele sunt ambalate în flacoane din PEÎD cu capac din PP cu închidere securizată pentru copii care conţin un recipient cu desicant silicagel.
Mărimi de ambalaj: 20, 28, 30 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.
Hvezdova 1716/2b, 140 78 Praga 4, Republica Cehă
Fabricanţii
Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.
Hvezdova 1716/2b, 140 78 Praga 4, Republica Cehă
Accord Healthcare Limited
Sage House, 319 Pinner Road, Harrow, Middlesex, HA1 4HF, Marea Britanie
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Marea Britanie Montelukast 10 mg film coated tablets
Bulgaria Monart 10 mg
Republica Cehă Mokatel 10 mg film-coated tablets
Ungaria Monart 10 mg
Polonia Montak
România Monart 10 mg comprimate filmate
Republica Slovacia Mokatel 10 mg
Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel