Ambroxolul, principiul activ al Mucosolvan, măreşte secreţia de mucus din căile respiratorii, facilitează expectoraţia şi uşurează tusea.
Mucosolvan este indicat ca secretolitic în tratamentul afecţiunilor bronşice acute şi episoadelor de acutizare ale bronhopneumopatiei sau ale altor afecţiuni bronhopulmonare cronice asociate cu secreţie anormală de mucus şi afectare a transportului mucusului.
Nu utilizaţi Mucosolvan
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Mucosolvan
Au fost raportate foarte rar reacţii medicamentoase foarte grave şi uneori care pun viaţa în pericol, cum ar fi sindromul Stevens-Johnson (o afecţiune foarte gravă, în care straturile exterioare ale pielii se exfoliază) şi necroliză toxică epidermică (NTE, o reacţie la medicament în care porţiuni mari din straturile exterioare ale pielii se desprind de straturile profunde. Poate de asemenea să afecteze ochii, gura, gâtul şi brohiile) la administrarea de mucolitice, cum sunt clorhidratul de ambroxol.
Dacă observaţi modificări la nivelul pielii sau apariţia de leziuni ale mucoaselor, trebuie să consultaţi imediat medicul dumneavoastră şi să opriţi imediat administrarea de Mucosolvan, ca măsură de precauţie.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Nu au fost raportate interacţiuni cu alte medicamente, care să fie relevante din punct de vedere clinic.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcină
Mucosolvan nu este recomandat în timpul sarcinii, în special în primele trei luni de sarcină.
Alăptare
Mucosolvan nu este recomandat mamelor care alăpteză, deoarece clorhidratul de ambroxol se excretă în lapte.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există date privind apariţia unui efect asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu au fost efectuate studii privind influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Mucosolvan
O gumă orală Mucosolvan 15 mg conţine 525 mg sorbitol, adică 4,2 g sorbitol pe doza maximă zilnică recomandată (120 mg). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua/utiliza acest medicament.
Luaţi întotdeauna Mucosolvan exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră sau farmacistul. Verificaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani:
Doza recomandată este de 2 gume orale Mucosolvan (30 mg clorhidrat de ambroxol) de 3 ori pe zi. Efectul terapeutic poate fi mărit prin administrarea a 2 gume orale de 4 ori pe zi.
Copii cu vârsta cuprinsă între 6 – 12 ani:
Doza recomandată este de 1 gumă orală de 2 -3 ori pe zi. Efectul terapeutic poate fi mărit prin administrarea unei gume orale de 4-6 ori pe zi.
Guma orală trebuie dizolvată încet în gură.
Dacă simptomele dumneavoastră nu s-au ameliorat după tratamentul cu Mucosolvan pentru afecţiuni respiratorii acute, trebuie să vă consultaţi medicul.
Mucosolvan poate fi administrat cu sau fără alimente.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Mucosolvan
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Mucosolvan, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului. Până în prezent nu au fost descrise efecte datorate supradozajului la om. Pe baza raportărilor unor cazuri de supradozaj accidental sau/şi din greşeli de administrare, simptomele observate sunt similare cu reacţiile adverse cunoscute ale Mucosolvan la doze recomandate şi dacă apar, se va administra tratament simptomatic.
Dacă uitaţi să utilizaţi Mucosolvan
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi una imediat ce vă aduceţi aminte, dar nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi apoi următoarea doză ca de obicei.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Mucosolvan poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie: -reacţii adverse foarte frecvent raportate (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);
-reacţii adverse frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 persoane, dar la mai puţin de 1 din 10 de persoane);
-reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1.000 persoane, dar la mai puţin de 1 la 100 de persoane);
-reacţii adverse rare (apar la mai mult de 1 din 10.000 persoane, dar la mai puţin de 1 la fiecare 1000 de persoane);
-reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 la fiecare 10000 de persoane); -reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
In cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.
Tulburări ale sistemului nervos
Frecvente: modificări ale gustului
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
Frecvente: amorţirea gâtului
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente: greaţă, amorţirea gurii şi a limbii
Mai puţin frecvente: diaree, vărsături, indigestie, uscăciunea gurii, dureri abdominale
Cu frecvenţă necunoscută: uscăciunea gâtului
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Rare: erupţii trecătoare pe piele, urticarie
Cu frecvenţă necunoscută: angioedem (umflarea rapidă a pielii sau a menbranelor mucoaselor, care pot produce dificultăţi în respiraţie), mâncărimi
Tulburări ale sistemului imunitar
Cu frecvenţă necunoscută: hipersensibilitate, reacţii anafilactice (care se manifestă rapid, reacţii alergice care pun viaţa în pericol) inclusiv şoc anafilactic (o reacţie alergică bruscă, gravă şi uneori letală caracterizată prin dificultăţi în respiraţie, colaps circulator şi umflare/tumefiere bruscă).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine Mucosolvan
Cum arată Mucosolvan şi conţinutul ambalajului
Mucosolvan se prezintă sub formă de gume orale de culoare maroniu deschis, rotunde, cu miros şi gust de mentă
Este disponibil în
– cutii cu 2 blistere din Al/PVC a câte 10 gume orale
– cutii cu 3 blistere din Al/PVC a câte 10 gume orale
– cutii cu 5 blistere din Al/PVC a câte 10 gume orale
– cutii cu 10 blistere din Al/PVC a câte 10 gume orale
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Boehringer Ingelheim International GmbH Binger Strasse 173,
D-55216 Ingelheim am Rhein, Germania
Fabricantul
Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG, Binger Straße 173,
55216 Ingelheim am Rhein, Germania
Acest prospect a fost aprobat în Martie 2012.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel