Multibic potassium-free, solutie pentru hemofiltrare

Producător: Fresenius Medical Care Deutschland GmbH
Substanță activa
combinatii
Clasa ATC
B05ZB
Format
solutie pentru hemofiltrare
Afecțiuni
insuficienta renala acuta de orice etiologie care are indicatie de hemofiltrare continua
Producător
Fresenius Medical Care Deutschland GmbH
Acțiune terapeutică
solutii pentru hemofiltrare

Ce este Multibic potassium-free si pentru ce este utilizat?

Multibic potassium-free, solutie pentru hemofiltrare

1000 ml de solutie gata de utilizare Multibic potassium-free contine:

Solutia ‘‘A’’
Glucoza anhidra 4,5000 g
sub forma de
Glucoza monohidrat 4,9500 g
Clorura de sodiu 6,7640 g
Clorura de calciu 0,9923 g

Clorura de magneziu hexahidrat 0,4574 g
Acid clorhidric 25% 0,9840 g
Apa pentru preparate injectabile până la 1000 ml

Solutia ‘‘B’’
Hidrogenocarbonat de sodiu 3,9420 g
Clorura de sodiu 5,8440 g
Apa pentru preparate injectabil până la 1000 ml
Dioxid de carbon* max. 0,3000 g

Compozitia solutiei finale dupa amestecare:
Glucoza anhidra 1,0000 g
sub forma de
Glucoza monohidrat 1,1000 g
Clorura de sodiu 6,0480 g
Clorura de calciu 0,2205 g Clorura de magneziu hexahidrat 0,1016 g
Hidrogenocarbonat de sodiu 3,0660 g
Apa pentru preparate injectabile pana la 1000 ml
Acid clorhidric 25%** q.s.
Dioxid de carbon* q.s.
*pentru ajustarea pH-ului
**pentru ajustarea echilibrului hidrogenocarbonat/dioxid de carbon

Compozitia ionica a solutiei finale dupa amestecare:
Glucoza monohidrat 5,55 mmol/l
Sodiu 140,00 mmol/l
Calciu 1,50 mmol/l
Magneziu 0,50 mmol/l
Clorura 109,00 mmol/l
Hidrogenocarbonat 35,00 mmol/l
Osmolaritate 292,00 mOsm/l
pH ≈ 7,40

Excipientii sunt: apa pentru preparate injectabile, acid clorhidric 25%, dioxid de carbon

Ambalaj:

Cutie cu 2 pungi dublu-compartimentate (compartimentul A-1000 ml si compartimentul B-3500 ml)

Detinatorul autorizatiei de piata:

Fresenius Medical Care Deutschland GmbH, D-61346 Bad Homburg, Germania

Producator:

Fresenius Medical Care Deutschland GmbH, Germania

Acest produs medical este o solutie pentru hemofiltrare.

Multibic potassium-free este utilizat la pacientii cu insuficienta renala acuta de orice etiologie care are indicatie de hemofiltrare continua.

 

Inainte de a utiliza Multibic potassium-free ?

Nu utilizati solutia Multibic potassium-free in cazul in care exista:

-hipokaliemie

-alcaloza metabolica

Nu se incepe un tratament de hemofiltrare in caz de:

-Insuficienta renala acuta insotita de stari hipercatabolice marcate in cazurile in care simptomele de uremie nu mai pot fi ameliorate prin hemofiltrare. -Debit sanguin insuficient la nivelul abordului vascular. -Toate cazurile cu risc crescut de hemoragii datorita anticoagularii sistemice.

Folositi Multibic potassium-free cu prudenta:

Concentratia serica a potasiului trebuie verificata in mod regulat inainte si in timpul hemofiltrarii. In cazul unei scaderi nedorite a nivelului seric al potasiului se recomanda suplimentarea potasiului si/sau schimbarea cu o solutie de substitutie cu continut mai mare de potasiu. In cazul cresterii nivelului seric al potasiului, se recomanda cresterea dozei de solutie de substitutie in afara masurilor obisnuite de terapie intensiva.

In completare se recomanda monitorizarea urmatorilor parametrii inainte si pe durata hemofiltrarii:

Sodiul seric, calciu, fosfat; glicemia; echilibrul acido-bazic; greutatea corporala si bilantul hidric.

Solutia de hemofiltrare trebuie incalzita inainte de utilizare, folosind un echipament adecvat, pana aproape de temperatura corpului si sub nici o forma nu se perfuzeaza la o temperatura mai mica decat cea a camerei.

Nu utilizati solutiile inainte de amestecarea lor.

Sarcina si alaptarea

Nu este disponibila nici o experienta clinica pana in prezent. Solutia de substitutie tamponata cu bicarbonat poate fi utilizata numai dupa evaluarea riscurilor si beneficiilor potentiale pentru mama si copil.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu este cazul.

Administratrea altor medicamente:

Dozarea corecta a solutiei de substitutie si monitorizarea stricta va evita interactiunile cu alte medicamente. Sunt de asteptat urmatoarele interactiuni:

In caz de hipokaliemie este crescut riscul de aritmii cardiace induse de digitalice,

Riscul de hipercalcemie poate creste cand sunt utilizate medicamente care contin vitamina D si calciu, de exemplu carbonatul de calciu ca si chelator de fosfati, Riscul de hipermagneziemie este crescut de sarurile de magneziu,

Riscul de alcaloza metabolica poate fi crescut de surplusul de bicarbonat de sodiu,

Diabeticii necesita o monitorizare atenta a necesarului de insulina atat in timpul cat si dupa tratamentul cu solutii care contin glucoza.

Administrarea de insulina poate provoca hipokaliemie, hipoglicemie si hipofosfatemie.

Nutritia parenterala totala poate induce dezechilibre electrolitice si hipofosfatemie. Volumul altor solutii administrate, de exemplu nutritia parenterala, trebuie echilibrat cu volumul de ultrafiltrare si cel de solutie de substitutie altfel poate apare hiper- sau deshidratare.

Cum sa utilizati Multibic potassium-free ?

Multibic potassium-free este indicat in exclusivitate pentru perfuzarea intravenoasa. Administrati solutia gata pregatita, in circulatia extracorporeala cu ajutorul unei pompe. Pe masura ce serul sanguin este filtrat in timpul hemofiltrarii, volumul filtrat din care se scade necesarul de fluid de ultrafiltrare trebuie substituit sub forma solutiei de hemofiltrare.

In cazul insuficientei renale acute durata tratamentului este limitata, de exemplu se intrerupe cand functia renala este pe deplin restabilita.

Doza de solutie de substitutie este prescrisa de medicul curant in functie de starea clinica a pacientului. Daca nu exista o alta indicatie, pentru adulti se recomanda o doza cuprinsa intre 600 si 1200 ml/h. Aceste doze permit indepartarea produsilor pentru a indeparta produsii de degradare ai metabolismului in functie de situatia metabolica a pacientului. Nu exista experienta clinica privind utilizarea si dozele la copil.

Instructiuni de utilizare

Containerele de plastic pot fi deteriorate pe durata transportului de la producator la clinica de dializa sau chiar in incinta clinicii. Aceasta poate conduce la contaminare si dezvoltarea de agenti microbieni sau fungici in solutia de hemofiltrare.

De aceea este necesara inspectarea vizuala cu atentie a ambalajului inainte de conectare si a solutiei inainte de utilizare. O atentie speciala trebuie acordata celor mai mici deteriorari ale sistemului de inchidere, cusaturii prin sudura, si colturilor containerului in vederea unei posibile contaminari. Punga de Multibic are ambalaj vidat. La fiecare punga de solutie trebuie verificata inainte de folosire etanseitatea la gaz prin incercarea de a desprinde ambalajul exterior de materialul pachetului intern. Daca acest lucru poate fi facut cu usurinta punga nu trebuie utilizata. In cazul in care aveti indoieli, medicul curant va decide daca se va utiliza solutia de hemofiltrare.

Ambalajul exterior trebuie inlaturat numai imediat inaintea administrarii. Cele doua compartimente ale pungii – compartimentul cu bicarbonat si cel cu glucoza si electroliti – se amesteca imediat inaintea utilizarii pentru a obtine o solutia gata de utilizat. 1. Scoateti punga cu doua compartimente din ambalajul exterior

  1. Apasati compartimentul cel mic cu amandoua mainile pana cand cusatura se desface
  2. Solutia este gata de utilizare cand continutul compartimentului mic a fost introdus in compartimentul mare.
  3. Solutia gata de utilizare trebuie utilizata imediat, in maximum 24 de ore de la amestecare.

Daca utilizati mai mult Multibic:

Dupa utilizarea dozelor recomandate asa cum v-am sfatuit, nu s-au semnalat situatii de urgenta; mai mult, administrarea solutiei poate fi intrerupta in orice moment. Daca bilantul hidric nu este calculat cu acuratete, poate sa apara un grad ridicat de hiperhidratare sau o deshidratare excesiva, insotit de reactii circulatorii. Acestea se pot manifesta sub forma unor schimbari corespunzatoare a tensiunii arteriale, presiunii venoase centrale, frecventei cardiace si presiunii in artera pulmonara.

In caz de hiperhidratare, ultrafiltrarea trebuie crescuta, si volumul de solutie de substitutie administrata se reduce. In cazuri de deshidratare marcata, ultrafiltrarea trebuie scazuta sau intrerupta si volumul de solutie de substitutie administrat va fi crescut dupa necesitati.

Un supradozaj al bicarbonatului poate apare in cazul administrarilor inadecvate de volume mari de solutie de substitutie. Aceasta poate duce la alcaloza metabolica, scaderea calciului ionic sau tetanie.

Reactii adverse posibile

Ca orice medicament, Multibic poate avea reactii adverse.

Reactiile adverse pot sa apara din cauza modului de tratament ca atare sau pot fi induse de solutia de substitutie.

In general, toleranta la solutia de hemofiltrare tamponata cu bicarbonat este foarte buna. Nu s-au inregistrat evenimente adverse sau reactii adverse care ar fi putut fi legate de solutia de substitutie tamponata cu bicarbonat.

Reactiile adverse potentiale ale tratamentului pot fi anticipate: hiperhidratare sau deshidratare, dezechilibre electrolitice (de exemplu hipokaliemie), hipofosfatemie, hiperglicemie si alcaloza metabolica.

Cum se pastreaza Multibic potassium-free ?

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi peste 4°C. A nu se lasa la indemana copiilor.

Nu utilizati solutia decat daca este limpede si ambalajul nu este deteriorat. Solutia gata preparata trebuie utilizata in intervalul de 24 de ore de la amestecarea solutiilor.

Orice solutie care ramane neutilizata trebuie aruncata.

Alte informatii

Data ultimei verificari a prospectului

Octombrie 2005

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”