Nasivin, 0,5 mg/ml, picături nazale, soluţie

Substanță activa
Clorhidrat de oximetazolină
Clasa ATC
R01AA
Format
picături nazale, soluţie
Afecțiuni
rinite, sinuzite
Producător
Merk KGa A
Acțiune terapeutică
decongestionant local

Ce este Nasivin şi pentru ce se utilizează

Nasivin conţine clorhidrat de oximetazolină care este un decongestionant local şi este utilizat în tratamentul:

-rinitei acute;

-rinitei vasomotorii (care nu este determinată de administrarea de vasoconstrictoare);

-rinitei alergice;

-sinuzitelor (pentru facilitarea eliminării secreţiilor).

Înainte să utilizaţi Nasivin

Nu utilizaţi Nasivin

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de oximetazolină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;

-dacă aveţi rinită atrofică;

-dacă aveţi glaucom cu unghi închis;

-dacă aveţi boli cardiovasculare organice severe;

-dacă aveţi boli renale sau afecţiuni ale prostatei severe (risc de retenţie urinară);

-dacă utilizaţi concomitent alte decongestive nazale simpatomimetice;

-dacă aţi suferit intervenţii chirurgicale recente la nivelul nasului sau cavităţii bucale sau o hipofizectomie transfenoidală;

-dacă pacientul este un copil sub vârsta de 12 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nasivin

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi:

  • boli cardiovasculare: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, aritmii, afecţiuni vasculare periferice, feocromocitom;
  • diabet zaharat;
  • hipertiroidie.

Administrarea frecventă poate determina fenomene de toleranţă (lipsa răspunsului terapeutic); de asemenea este posibilă reapariţia congestiei mucoasei şi a secreţiei nazale ca efect al administrării medicamentului.

Utilizarea clorhidratului de oximetazolină timp îndelungat, poate produce modificări la nivelul epiteliului mucoasei nazale, cu inhibarea activităţii ciliare.

Nasivin nu trebuie utilizat mai mult de 4 – 6 zile deoarece determină lezarea mucoasei prin ischemie şi favorizează dezvoltarea unei rinite atrofice cronice.

Sportivii trebuie atenţionaţi că simpatomimeticele pot determina o reacţie pozitivă la testele antidoping.

A se ţine departe de ochi în momentul administrării.

Dacă apare oricare dintre următoarele reacţii adverse, tratamentul cu Nasivin trebuie întrerupt:

-halucinaţii;

-stare de nelinişte;

-tulburări ale somnului.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Interacţiuni:

  • bromocriptină: risc de vasoconstricţie şi/sau pusee hipertensive;
  • inhibitori neselectivi de monoaminooxidază (IMAO): risc de crize hipertensive prin inhibarea metabolizării oximetazolinei; efectul IMAO fiind de lungă durată, interacţiunile sunt posibile timp de 15 zile după întreruperea administrării IMAO;
  • IMAO selective;
  • antidepresive triciclice;
  • clorhidratul de oximetazolină poate reduce eficacitatea medicamentelor antihipertensive;
  • inhibitoarele apetitulului şi psihostimulantele cu acţiune asemănătoare amfetaminei: risc de apariţie a hipertensiunii arteriale;
  • glicozidele cardiace – risc de apariţie a aritmiilor;
  • alcaloizi de ergot – risc de apariţie a ergotismului.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Datele provenite din utilizarea Nasivin la femeile gravide sunt inexistente sau limitate. Din aceste motive Nasivin nu este recomandat în timpul sarcinii şi la femei aflate la vârsta fertilă care nu utilizează măsuri contraceptive.

Nu se cunoaşte dacă clorhidratul de oximetazolină se excretă în laptele uman. Din aceste motive trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a se abţine de la tratamentul cu Nasivin, având în vedere beneficiul alăptării pentru copil şi beneficiul tratamentului pentru femeie.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nasivin poate determina apariţia durerii de cap, a oboselii şi a tremurăturilor care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Nasivin

Medicamentul conţine clorură de benzalconiu care este iritant şi poate determina reacţii adverse cutanate.

Cum să utilizaţi Nasivin

Luaţi întotdeauna Nasivin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Nasivin 0,5 mg/ml picături nazale, soluţie este destinat administrării intranazale. Poate fi utilizat numai de adulţi şi de adolescenţi cu vârsta peste 12 ani.

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:

Doza recomandată este de 1-2 picături în fiecare nară de 2-3 ori pe zi.

Medicamentul se administrează sub formă de instilaţii nazale, cu ajutorul picurătorului. Doza recomandată nu se va administra mai mult de trei ori pe zi.

Medicamentul se va utiliza pe o perioadă scurtă de timp (4-6 zile).

Utilizarea la copii

Nasivin este contraindicat la copii cu vârsta sub 12 ani.

Dacă utilizaţi mai mult Nasivin decât trebuie

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Nasivin pot să apară dilatarea pupilelor, greaţă, vărsături, transpiraţii, colorare în violet a tegumentelor, febră sau scăderea temperaturii corpului, bătăi rapide sau încetinite ale inimii, tulburări ale ritmului inimii, creşterea sau scăderea tensiunii arteriale, colaps (încetinirea marcată a circulaţiei sângelui), stop cardiac, edem pulmonar (acumulare de apă în plămâni), tulburări respiratorii până la oprirea respiraţiei, somnolenţă, tulburări psihice, comă.

în caz de supradozaj măsurile terapeutice ce se impun sunt lavaj gastric (spălături la nivelul stomacului) şi administrare de cărbune medicinal activat (mai ales în caz de ingestie accidentală), ventilaţie mecanică dacă este necesar, fentolamină administrată intravenos în caz de hipertensiune arterială şi alte modalităţi de tratament simptomatic; administrarea de vasoconstrictoare este contraindicată; ca urmare, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Nasivin

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Nasivin poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente:

care afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

Mai puţin frecvente:

care afectează afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

Rare:

care afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

 

Frecvenţa reacţiilor adverse care pot apare este necunoscută. Unele reacţii adverse pot apare după folosirea excesivă a Nasivin.

Pot apare următoarele reacţii adverse:

-tremor, iritabilitate, stare de nelinişte sau de frică inexplicabilă, durere de cap, insomnie, palpitaţii, bătăi rapide ale inimii, dureri de inimă, creşteri ale tensiunii arteriale, tulburări ale circulaţiei sângelui, greaţă, vărsături, scăderea cantităţii de salivă, lipsa poftei de mâncare, oboseală, dermatită de contact, fenomene iritative manifestate prin senzaţii de înţepătură sau arsură (în primele secunde după administrare), congestie nazală cu strănut, creşterea cantităţii de secreţii nazale, mâncărime; congestie reactivă după încetarea efectului, lezarea mucoasei nazale; -rinită cronică atrofică, în cazul utilizării îndelungate.

La copiii mici dozele mari determină fenomene de deprimare la nivelul sistemului nervos central, mergând până la comă.

Cum se păstrează Nasivin

Nu utilizaţi Nasivin după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

A se utiliza în maxim 6 luni de la prima deschidere a flaconului.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Nasivin

  • Substanţa activă este clorhidratul de oximetazolină. Un ml picături nazale, soluţie conţine clorhidrat de oximetazolină 0,5 mg.
  • Celelalte componente sunt: clorură de benzalconiu, edetat disodic, hidroxid de sodiu, dihidrogenfosfat de sodiu dihidrat, fosfat disodic dihidrat, apă purificată.

Cum arată Nasivin şi conţinutul ambalajului

Nasivin se prezintă sub formă de soluţie limpede sau în limita suspensiei de referinţă I, incoloră sau în limita etalonului de culoare Y7

Este ambalat în cutii cu un flacon din sticlă de culoare brună a 10 ml picături nazale, soluţie, închis cu capac din polipropilenă de culoare albă, pe care este fixat picurătorul din sticlă incoloră, prevăzut cu o pară pentru aspiraţie din brombutil de culoare albastru luminos.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Merk Selbstmedikation,

Roesslerstraße 96, D-64293 Darmstadt, Germania

Fabricantul

Merk KGa A,

Frankfurter Straße 250, D-64271 Darmstadt, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”