OLIMEL N7, emulsie perfuzabilă

Substanță activa
lipide, aminoacizi si glucoza
Clasa ATC
B05BA
Format
emulsie perfuzabilă
Afecțiuni
utilizat cand hranirea normala nu este posibila
Producător
Baxter S.A.S
Acțiune terapeutică
nutritie parenterala

Ce este OLIMEL N7 emulsie perfuzabilă şi pentru ce se utilizează

OLIMEL este o emulsie perfuzabilă.

OLIMEL este utilizat pentru a asigura nutriţia la adulţi şi copii cu vârsta mai mare de 2 ani printr-un tub introdus într-o venă, când hrănirea normală pe gură nu este posibilă.

OLIMEL trebuie utilizat numai sub supraveghere medicală.

Inainte să utilizaţi OLIMEL N7 emulsie perfuzabilă

Nu utilizaţi OLIMEL N7 emulsie perfuzabilă în următoarele cazuri:

  • pentru prematuri, nou-născuţi şi copii cu vârsta sub 2 ani;
  • dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la proteinele din ouă, din soia sau din alune sau la oricare dintre celelalte componente;
  • dacă organismul dumneavoastră are probleme cu utilizarea anumitor aminoacizi;
  • dacă aveţi, în special, un nivel mare de lipide în sânge;
  • dacă aveţi hiperglicemie (prea mult zahăr în sânge)

În toate cazurile, medicul dumneavoastră va hotărî dacă trebuie sau nu să vi se administreze acest medicament pe baza unor factori, cum sunt vârsta, greutatea şi starea clinică, împreună cu rezultatele oricărora din testele efectuate.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi OLIMEL N7 emulsie perfuzabilă

Administrarea prea rapidă a soluţiilor pentru nutriţie parenterală totală (NPT) poate provoca moartea.

Perfuzia trebuie oprită imediat în cazul apariţiei oricăror semne anormale sau simptome ale unei reacţii alergice (cum sunt transpiraţie, febră, frisoane, durere de cap, erupţii trecătoare pe piele sau în respiraţie dificilă). Acest medicament conţine ulei de soia şi fosfatide din ou. In anumite cazuri proteinele din soia şi ou pot provoca reacţii de hipersensibilitate. Au fost observate reacţii alergice încrucişate între proteinele din soia şi proteinele din alune.

Anumite medicamente şi afecţiuni pot creşte riscul dezvoltării unor infecţii sau a septicemiei (bacterii în sânge). Există un risc deosebit de infecţii sau septicemie atunci când este introdus pe venă un tub (cateter intravenos). Medicul dumneavoastră va urmării cu atenţie orice semn care ar putea trăda o infecţie. Pacienţii care necesită nutriţie parenterală (nutriţie administrată pe un tub direct în venă) sunt mai susceptibili la infecţii din cauza afecţiunilor lor medicale. Riscul de infecţie poate fi diminuat prin utilizarea unei tehnici aseptice („fără microbi”) la introducerea şi menţinerea cateterului şi la prepararea formulei nutriţionale.

Dacă sunteţi sever malnutrit astfel încât trebuie să fiţi hrănit intravenos, medicul dumneavoastră trebuie să înceapă tratamentul încet. De asemenea, medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze cu atenţie pentru a preveni modificările bruşte ale nivelelor dumneavoastră de lichid, vitamine şi minerale.

înainte de a începe perfuzia, vor fi corectate tulburările echilibrului hidroelectrolitic şi tulburările metabolice. Medicul va monitoriza starea dumneavoastră în timp ce vi se administrează acest medicament şi vă poate modifica dozajul sau vă poate administra substanţe nutritive suplimentare, de exemplu vitamine, electroliţi şi oligoelemente, dacă se consideră că acestea sunt necesare.

Medicul dumneavoastră trebuie să ştie dacă aveţi:

  • o afecţiune severă a rinichilor şi nu urmaţi un tratament de dializă (rinichi artificial) sau o altă formă de tratament de epurare a sângelui;
  • o afecţiune severă a ficatului;
  • o problemă de coagulare;
  • glande suprarenale care nu funcţionează corespunzător (insuficienţă suprarenală). Suprarenalele sunt glande de formă triunghiulară situate deasupra rinichilor;
  • insuficienţă cardiacă;
  • afecţiune pulmonară;
  • acumulare de lichide în organism (hiperhidratare);
  • carenţă de apă în organism (deshidratare);
  • glicemie crescută (diabet zaharat) fără tratament;
  • infarct miocardic sau şoc cardiac ca urmare a unei insuficienţe cardiace acute;
  • acidoză metabolică severă (sângele este prea acid);
  • infecţie generalizată (septicemie);
  • comă.

Pentru a verifica eficacitatea şi siguranţa ulterioară administrării, medicul dumneavoastră va efectua teste clinice şi de laborator, în timp ce vi se administrează acest medicament. Dacă vi se administrează acest medicament timp de câteva săptămâni, sângele va fi monitorizat în mod regulat.

Capacitatea redusă a organismului de a elimina grăsimile conţinute în OLIMEL poate duce la apariţia „sindromului de supraîncărcare lipidică” (vezi punctul 4 – Reacţii adverse posibile).

Dacă pacientul este un copil, o atenţie deosebită va fi luată la administrarea dozei corecte. De asemenea, vor fi luate precauţii mărite, din cauza sensibilităţii mai mari a copiilor la riscul de apariţie a infecţiilor. Suplimentarea de vitamine şi oligoelemente este întotdeauna necesară. Pentru copii trebuie trebuie utilizate formulele pediatrice.

Nu trebuie făcute suplimentări în pungă fără a se verifica în prealabil compatibilitatea.

Pot apărea fenomene de precipitare sau de scindare a emulsiei lipidice. Aceasta ar putea duce la

blocarea vaselor de sânge.

în cazul în care glicemia creşte prea mult, medicul trebuie să vă potrivească rata de administrare a OLIMEL sau să vă administreze insulină.

OLIMEL poate fi administrat numai printr-un tub din plastic într-o venă mare din piept.

Utilizarea altor medicamente

In general, utilizarea concomitentă a altor medicamente nu este contraindicată. Dacă utilizaţi alte medicamente, obţinute cu sau fără prescripţie medicală, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră din timp pentru a putea verifica dacă sunt compatibile.

OLIMEL nu trebuie administrat concomitent cu sângele, prin acelaşi set de perfuzie.

Uleiurile de măsline şi soia existente în OLIMEL conţin vitamina K. În condiţii normale, aceasta nu influenţează medicamentele de subţiere a sângelui (anticoagulante) cum este cumarina.Cu toate acestea, trebuie să informaţi medicul în cazul în care luaţi medicamente anticoagulante.

Este posibil ca lipidele conţinute în această emulsie să interfereze cu rezultatele anumitor teste de laborator dacă proba de sânge este recoltată înainte de eliminarea lipidelor (acestea sunt eliminate, în general, după o perioadă de 5-6 ore după oprirea administrării de lipide).

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

OLIMEL poate fi luat în considerare în timpul sarcinii şi alăptării, dacă este necesar.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi.Medicul va determina dacă trebuie sau nu să continuaţi tratamentul.

Cum să utilizaţi OLIMEL N7 emulsie perfuzabilă

 Doze

OLIMEL trebuie administrat numai la adulţi şi copii cu vârsta mai mare de doi ani.

Acesta este o emulsie perfuzabilă, care se administrează printr-un tub din plastic într-o venă din piept.

Inainte de utilizare, OLIMEL trebuie să fie la temperatura camerei.

OLIMEL este exclusiv de unică folosinţă.

înainte să utilizaţi OLIMEL, punga va fi preparată aşa cum este prezentat mai jos.

– înainte de a deschide punga exterioară verificaţi culoarea indicatorului de oxigen, dacă este prezent. Comparaţi-l cu culoarea de referinţă imprimată lângă simbolul OK şi reprezentată în zona imprimată a etichetei indicatorului. Nu utilizaţi medicamentul dacă culoarea indicatorului de oxigen nu corespunde culorii de referinţă imprimată lângă simbolul OK.

Verificaţi înainte de utilizare integritatea ambalajului şi a sigiliilor şi aspectul emulsiei amestecate.

Utilizaţi numai dacă soluţiile sunt limpezi, incolore sau slab gălbui, practic fără particule vizibile şi dacă emulsia este omogenă şi cu aspect lăptos.

  1. Rupeţi începând de sus pentru a deschide punga exterioară.
  2. Desfaceţi partea anterioară a pungii exterioare pentru a scoate punga OLIMEL. Aruncaţi punga exterioară şi săculeţul absorbant de oxigen.
  3. Puneţi punga pe o suprafaţă plană orizontală şi curată, cu cârligul în faţa dumneavoastră.
  4. Ridicaţi de porţiunea de agăţare pentru a scoate soluţia din punga superioară. Rulaţi ferm porţiunea superioară a pungii până când sigiliile sunt complet deschise
  5. Amestecaţi inversând punga de sus în jos de cel puţin 3 ori.
  6. Suspendaţi punga. Scoateţi capacul protector de la orificiul pentru administrare. Conectaţi ferm vârful conector.

    Dozaj – La adulţi

    Medicul dumneavoastră va specifica un debit de administrare corespunzător necesităţilor şi stării dumneavoastră clinice.

    Utilizaţi întotdeauna OLIMEL exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

    Prescripţia poate continua atâta timp cât este necesar, în funcţie de starea dumneavoastră clinică.

    Durata de administrare prin perfuzie a unei pungi durează, de regulă, între 12 şi 24 de ore. De regulă, debitul de administrare este crescut treptat în decursul primei ore fără a depăşi 1,7 ml pe kilogram de masă corporală pe oră. Datorită volumului de lichid, doza maximă zilnică este, de regulă, de 35 ml pe kilogram de masă corporală.

    Dozaj – Copii cu vârsta mai mare de 2 ani şi adolescenţi

    Medicul dumneavoastră va decide doza necesară copilului şi durata pentru care va fi administrată. Aceasta depinde de vârstă, greutate, înălţime, stare clinică, volumul de lichide şi necesarul de energie şi azot.

    Utilizaţi întotdeauna OLIMEL exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

    Copii (2-11 ani)

    De regulă, debitul de administrare este crescut treptat în decursul primei ore fără a depăşi 4,3 ml pe kilogram de masă corporală pe oră. Datorită conţinutului de fosfat, doza maximă zilnică este, de regulă, de 67 ml pe kilogram de masă corporală.

    Adolescenţi (12-18 ani)

    De regulă, debitul de administrare este crescut treptat în decursul primei ore fără a depăşi 2,7 ml pe kilogram de masă corporală pe oră. Datorită conţinutului de aminoacizi, doza maximă zilnică este, de regulă, de 45 ml pe kilogram de masă corporală.

    Dacă utilizaţi mai mult OLIMEL N7 emulsie perfuzabilă decât trebuie

    în cazul în care doza administrată este prea mare sau rata de perfuzie este prea rapidă, conţinutul de aminoacizi poate determina ca sângele dumneavoastră să devină prea acid şi pot apărea semne de hipervolemie (creştere a volumului circulant de sânge). Conţinutul de glucoză din sânge şi urină poate creşte, poate să apară sindromul hiperosmolar (vâscozitate excesivă a sângelui) şi conţinutul lipidic poate creşte nivelul trigliceridelor din sângele dumneavoastră. Administrarea unui volum prea mare de OLIMEL poate determina greaţă, vărsături, frisoane şi tulburări electrolitice. In aceste cazuri, perfuzia trebuie oprită imediat.

    In unele cazuri severe, este posibil ca medicul dumneavoastră să fie nevoit să vă facă temporar dializă renală pentru a ajuta rinichii să elimine produsul în exces.

    Pentru a preveni apariţia acestor evenimente, medicul va monitoriza regulat starea dumneavoastră şi va testa parametrii sanguini.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

 

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, OLIMEL, emulsie perfuzabilă poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă observaţi orice modificare a felului în care vă simţiţi în timpul tratamentului sau după acesta, spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Testele pe care le va efectua medicul dumneavoastră în timp ce utilizaţi medicamentul trebuie să reducă la minimum riscul reacţiilor adverse.

Perfuzia trebuie oprită imediat în cazul apariţiei oricăror semne anormale sau simptome ale unei reacţii alergice, cum sunt transpiraţie, febră, frisoane, durere de cap, erupţii trecătoare pe piele sau dificultăţi în respiraţie.

La administrarea de OLIMEL au fost raportate următoarele reacţii adverse. Frecvente (> 1/100 până la< 1/10):

  • ritm cardiac crescut (tahicardie);
  • pierderea apetitului (anorexie);
  • nivel crescut de grăsimi în sânge (hipertrigliceridemie);
  • dureri abdominale;
  • diaree;
  • greaţă;
  • hipertensiune arterială.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la administrarea unor produse similare de nutriţie parenterală:

Frecvenţă: Cu frecvenţă necunoscută

  • reacţii alergice;
  • rezultate anormale ale testelor sanguine ale funcţiei hepatice;
  • creştere a dimensiunii ficatului (hepatomegalie);
  • icter (îngălbenirea pielii şi al albului ochilor);
  • scădere a numărului de plachete sanguine (trombocitopenie); concentraţie crescută a azotului în sânge (azotemie);

Foarte rare (< 1/10000)

capacitatea redusă de eliminare a lipidelor conţinute în OLIMEL poate duce la „sindromul de supraîncărcare lipidică”. Acesta poate fi determinat de supradozaj, dar poate apărea, de asemenea, şi la începutul administrării unei perfuzii chiar dacă este administrat conform instrucţiunilor.Este asociat cu o deteriorare bruscă a stării clinice a pacientului şi este caracterizat de lipide excesive în sânge (hiperlipidemie), febră, infiltrare grasă a ficatului şi/sau creştere a dimensiunii ficatului (hepatomegalie). De asemenea, se poate instala anemie, o scădere a celulelor sanguine albe şi/sau a plachetelor sanguine, pot apărea probleme cu coagularea şi/sau comă. Toate aceste simptome sunt, de regulă, reversibile după oprirea perfuziei cu emulsie de lipide.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează OLIMEL N7 emulsie perfuzabilă

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi OLIMEL după data de expirare înscrisă pe pungă şi pe cutie (LL/AAAA). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se congela.

A se păstra în punga exterioară.

După reconstituire:

Se recomandă ca medicamentul să fie utilizat imediat după ce sigiliile temporare dintre cele 3 compartimente au fost deschise. Cu toate acestea, după reconstituire, s-a demonstrat că stabilitatea emulsiei reconstituite este de maxim 7 zile (între 2°C şi 8°C), urmată de o perioadă maximă de 48 de ore la o temperatură care nu depăşeşte 25°C.

După adăugarea de suplimente (electroliţi, oligoelemente şi vitamine)

Pentru amestecuri specifice, stabilitatea amestecului în utilizare a fost demonstrată pentru 7 zile (între 2°C şi 8°C), urmate de 48 de ore la o temperatură care nu depăşeşte 25°C.

Din punct de vedere microbiologic, orice amestec trebuie utilizat imediat. Dacă nu este utilizat imediat, durata şi condiţiile de păstrare după amestecare şi înainte de utilizare, sunt responsabilitatea utilizatorului şi, în mod normal, nu trebuie să depăşească 24 de ore la o temperatură cuprinsă între 2°C şi 8°C, cu excepţia cazului în care adăugarea suplimentelor s-a realizat în condiţii aseptice controlate şi validate.

Pentru a fi administrat, acest medicament trebuie să fie la temperatura camerei.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine OLIMEL N7 emulsie perfuzabilă

Substanţele active pentru fiecare pungă de emulsie reconstituită sunt 11,1% (11,1 g/100 ml) soluţie de L-aminoacizi (alanină, arginină, glicină, histidină, izoleucină, leucină, lizină (sub formă de acetat de lizină), metionină, fenilalanină, prolină, serină, treonină, triptofan, tirozină, valină, acid aspartic, acid glutamic), 20% (20 g/100 ml) emulsie lipidică (ulei de măsline, rafinat şi ulei de soia, rafinat) şi 35% (35 g/100 ml) soluţie de glucoză (sub formă de glucoză monohidrat).

Celelalte componente sunt::

Compartiment cu emulsie lipidică Fosfatide din ou purificate , glicerol, oleat sodic, hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH- ului), apă pentru preparate injectabile

Compartiment cu soluţie de aminoacizi Acid acetic, glacial (pentru ajustarea pH-ului), apă pentru preparate injectabile

Compartiment cu soluţie

de glucoză Acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului), apă pentru preparate injectabile

 


Substanţele active, pentru fiecare pungă de emulsie reconstituită, sunt:

Substanţe active:

1000 ml

1500 ml

2000 ml

Ulei de măsline, rafinat + ulei de soia,

 

 

 

rafinat3

40,00 g

60,00 g

80,00 g

Alanină

6,41 g

9,61 g

12,82 g

Arginină

4,34 g

6,51 g

8,68 g

Acid aspartic

1,28 g

1,92 g

2,56 g

Acid glutamic

2,21 g

3,32 g

4,42 g

Glicină

3,07 g

4,60 g

6,14 g

Histidină

2,64 g

3,97 g

5,29 g

Izoleucină

2,21 g

3,32 g

4,42 g

Leucină

3,07 g

4,60 g

6,14 g

Lizină

3,48 g

5,23 g

6,97 g

(echivalent cu acetat de lizină)

(4,88 g )

(7,31 g )

(9,75 g )

Metionină

2,21 g

3,32 g

4,42 g

Fenilalanină

3,07 g

4,60 g

6,14 g

Prolină

2,64 g

3,97 g

5,29 g

Serină

1,75 g

2,62 g

3,50 g

Treonină

2,21 g

3,32 g

4,42 g

Triptofan

0,74 g

1,10 g

1,47 g

Tirozină

0,11 g

0,17 g

0,22 g

Valină

2,83 g

4,25 g

5,66 g

Glucoză anhidră

140,00 g

210,00 g

280,00 g

(echivalentă cu glucoză monohidrat)

(154,00 g )

(231,00 g )

(308,00 g )

 
 


aAmestec de ulei de măsline, rafinat (aproximativ 80%) şi ulei de soia, rafinat (aproximativ 20%) corespunzător unui raport acizi graşi esenţiali/acizi graşi totali de 20%.

 


Aportul nutriţional al emulsiei reconstituite:

 

1000 ml

1500 ml

2000 ml

Lipide

40 g

60 g

80 g

Aminoacizi

44,3 g

66,4 g

88,6 g

Azot

7,0 g

10,5 g

14,0 g

Glucoză

140,0 g

210,0 g

280,0 g

Energie:

 

 

 

Număr total aproximativ de calorii

1140 kcal

1710 kcal

2270 kcal

Număr de calorii neproteice

960 kcal

1440 kcal

1920 kcal

Calorii din glucoză

560 kcal

840 kcal

1120 kcal

Număr de calorii lipidicea

400 kcal

600 kcal

800 kcal

Raport calorii neproteice/azot

137 kcal/g

137 kcal/g

137 kcal/g

Raport calorii din glucoză/calorii din lipide

58/42

58/42

58/42

Calorii din lipide/calorii totale

35%

35%

35%

Electroliţi:

 

 

 

Fosfat b

3,0 mmol

4,5 mmol

6,0 mmol

Acetat

31 mmol

46 mmol

62 mmol

pH

6,4

6,4

6,4

Osmolaritate

1220 mosm/l

1220 mosm/l

1220 mosm/l

 
 


a:Include calorii din fosfatide din ou purificate b Include fosfat provenit din emulsia de lipide

Cum arată OLIMEL N7 emulsie perfuzabilă şi conţinutul ambalajului

OLIMEL este o emulsie perfuzabilă furnizată într-o pungă cu 3 compartimente. Un compartiment conţine o emulsie lipidică, al doilea compartiment conţine o soluţie de aminoacizi şi al treilea conţine compartiment o soluţie de glucoză. Compartimentele sunt separate de sigilii temporare. Chiar înainte de administrare, conţinutul compartimentelor este amestecat prin rularea părţii superioare a pungii pentru a deschide sigiliile.

Aspectul înainte de reconstituire:

  • Soluţiile de aminoacizi şi glucoză sunt limpezi, incolore sau slab gălbui,
  • Emulsia lipidică este omogenă cu un aspect lăptos.

Aspectul după de reconstituire: emulsie omogenă cu aspect lăptos

Punga cu trei compartimente este o pungă din plastic multistratificată. Materialul stratului interior (de contact) al pungii este proiectat pentru a fi compatibil cu constituenţii şi cu suplimentele autorizate.

Pentru a preveni contactul cu oxigenul din aer, punga este ambalată într-o pungă exterioară cu rol de barieră de oxigen, care conţine un săculeţ absorbant de oxigen şi poate include un indicator de oxigen (OXIDETECT™).

Mărimi de ambalaj

Pungă de 1000 ml: 1 cutie cu 6 pungi Pungă de 1500 ml: 1 cutie cu 4 pungi Pungă de 2000 ml: 1 cutie cu 4 pungi

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Baxter S.A.S 6 avenue Louis Pasteur 78310 Maurepas Franţa

Producător

BAXTER SA.

BOULEVARD RENE BRANQUART, 80

7860 LESSINES

BELGIA

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri:

Franţa, Portugalia, Estonia, Polonia, Lituania, Bulgaria, România, Letonia, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Slovenia, Italia: OLIMEL N7

In unele ţări este înregistrat sub altă denumire, după cum urmează: Austria: ZentroOLIMEL 4,4% Germania: Olimel 4,4%

Danemarca, Islanda, Suedia, Norvegia, Finlanda: Olimel N7 Regatul Unit, Irlanda Malta: Triomel 7g/l nitrogen 1140 kcal/l

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”