Oniria conţine substanţa activă numită tartrat de zolpidem. Tartratul de zolpidem aparţine unui grup de medicamente pentru somn numite hipnotice. Aceste medicamente acţionează asupra creierului, pentru a vă ajuta să dormiţi.
Oniria este utilizat pentru tratamentul de scurtă durată al insomniei, atunci când aceasta vă determină un disconfort major.
Oniria nu este indicat pentru tratamentul zilnic, pe perioade lungi de timp. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi orice nelămuriri asupra cauzei pentru care vi s-a recomandat acest medicament.
Nu luaţi Oniria dacă
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Oniria
Verificaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua acest medicament dacă:
Alte situaţii
Generale
Inaintea tratamentului cu ONIRIA
Dependenţă
Ca urmare a tratamentului cu ONIRIA este posibil să apară dependenţa fizică şi psihică. Riscul creşte odată cu doza şi cu durata tratamentului şi este mai maret la pacienţii cu istoric de abuz de alcool etilic sau medicamente. în cazul în care a apărut dependenţa fizică, întreruperea bruscă a tratamentului poate fi însoţită de simptome de sevraj .
Simptome de sevraj (insomnie de rebound)
Tratamentul cu ONIRIA trebuie întrerupt treptat. Este posibil ca la întreruperea tratamentului să reapară simptomele iniţiale sau chiar să se agraveze pentru o perioadă scurtă de timp. Aceste manifestări pot fi însoţite şi de alte reacţii adverse incluzând modificări ale dispoziţiei, anxietate şi stare de nelinişte.
Tulburări de memorie
ONIRIA poate determina pierdere a memoriei (amnezie) la unii pacienţi. Această stare se instalează, de obicei, la câteva ore de la administrarea picăturilor. Pentru a reduce acest risc, trebuie să vă asiguraţi că puteţi să dormiţi fără întrerupere, timp de 7 – 8 ore (vezi pct.4. „Reacţii adverse posibile”).
Reacţii psihice şi „paradoxale”
ONIRIA poate determina reacţii adverse comportamentale cum sunt stare de nelinişte, agitaţie, iritabilitate, agresivitate, iluzii (convingeri false), furie, coşmaruri şi alte tipuri de comportament inconştient în timpul nopţii, precum consumul hranei sau şofatul în timpul somnului, halucinaţii, psihoze, mersul în somn, comportament inadecvat, insomnie accentuată şi alte reacţii adverse de tip comportamental.
în cazul în care apariţiei uneia dintre reacţiile de mai sus, trebuie să întrerupeţi tratamentul cu ONIRIA şi să-l contactaţi pe medicul dumneavoastră sau să mergeţi imediat la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Aceste reacţii apar mai probabil la vârstnici.
Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare dintre atenţionările de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, înainte de a lua ONIRIA.
Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Acest lucru este necesar din cauza faptului că ONIRIA poate influenţa modul de acţiune al altor medicamente. De asemenea, unele medicamente pot influenţa modul de acţiune al ONIRIA.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare din medicamentele de mai jos: ONIRIA poate creşte efectul următoarelor medicamente:
Următoarele medicamente pot creşte riscul de a prezenta reacţii adverse, în cazul asocierii cu ONIRIA.
Pentru a scădea acest risc, medicul dumneavoastră poate decide să vă scadă doza de ONIRIA:
Următoarele medicamente pot scădea efectul ONIRIA:
Folosirea ONIRIA cu alimente şi băuturi
În timpul tratamentului cu ONIRIA nu trebuie să consumaţi alcool etilic, deoarece efectele medicamentului pot fi accentuate.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Oniria vă poate face să vă simţiţi somnoros, poate produce pierderea capacităţii de concentrare, a memoriei sau slăbiciune musculară. Această senzaţie poate fi accentuată pe fondul unei lipse de somn. Dacă vă simţiţi afectat nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.
Luaţi întotdeauna ONIRIA exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală este
Adulţi
Doza uzuală este de 25 de picături, imediat înainte de culcare. Această doză nu trebuie depăşită. Pacienţi vârstnici, cu stare generală alterată sau cu boli ale ficatului
Poate fi utilizată o doză mai mică, de 12 picături, seara. Această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră, la 25 de picături. Doza maximă
Nu trebuie depăşită doza zilnică de 25 de picături ONIRIA.
Copii şi adolescenţi:
ONIRIA nu trebuie administrat la pacienţii cu vârsta sub 18 ani.
25 de picături conţin tartrat de zolpidem 10 mg şi corespund la 1 ml soluţie. Puneţi numărul necesar de picături într-un pahar cu apă şi beţi. Se recomandă să luaţi ONIRIA chiar înainte de culcare.
Cât timp trebuie să luaţi ONIRIA?
Durata tratamentului cu ONIRIA trebuie să fie cât mai scurtă posibil. în general, tratamentul poate dura de la câteva zile până la 2 săptămâni şi nu trebuie să depăşească 4 săptămâni, incluzând şi perioada de scădere gradată a dozelor.
Medicul dumneavoastră vă va stabili o schemă de întrerupere a tratamentului, în funcţie de necesităţile dumneavoastră.
în anumite cazuri, poate fi necesară prelungirea tratamentului peste perioada maximă. Medicul dumneavoastră va decide cursul tratamentului în funcţie de simptomele dumneavoastră.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din ONIRIA
Este important să nu luaţi mai multe picături din ONIRIA decât vi s-a recomandat. Dacă aţi luat din greşeală un număr prea mare de picături, adresaţi-vă imediat departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital sau medicului dumneavoastră. Mergeţi însoţit de cineva, deoarece o doză prea mare vă poate face să deveniţi rapid din ce în ce mai somnolent, dozele mari ducând, probabil, la comă.
Dacă uitaţi să luaţi ONIRIA
Dacă uitaţi să luaţi o doză imediat înainte de culcare, dar vă reamintiţi în timpul nopţii, luaţi doza omisă, doar dacă aveţi posibilitatea să dormiţi fără întrerupere timp de 7 – 8 ore. Dacă acest lucru nu este posibil, luaţi doza care urmează în seara următoare, înainte de culcare.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.
Dacă încetaţi să luaţi ONIRIA
întotdeauna adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a înceta să luaţi ONIRIA, deoarece doza trebuie să fie redusă treptat. Acest lucru este necesar din cauza faptului că riscul apariţiei simptomelor de sevraj este mai mare în cazul în care tratamentul este oprit brusc.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, Oniria poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi următoarele reacţii adverse opriţi utilizarea ONIRIA şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital:
Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome, trebuie să încetaţi să luaţi ONIRIA şi să va adresaţi unui medic sau să mergeţi imediat la un spital.
Spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:
Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
Alte reacţii adverse care au fost raportate includ
Conducerea vehiculelor în somn şi alte tipuri de comportament ciudat
Au fost raportate câteva cazuri de persoane care desfăşurau activităţi în timpul somnului, pe care nu şi le-au mai amintit la trezire, după ce a luat un medicament pentru inducerea somnului. Aceste manifestări includ: conducerea vehiculelor în timpul somnului, mersul pe jos în somn şi activitate sexuală. Alcoolul şi unele medicamente pentru depresie sau anxietate pot creşte riscul de apariţie a acestor reacţii adverse grave.
Spuneţi-i medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vreuna dintre următoarele reacţii adverse devine gravă sau durează mai mult de câteva zile:
Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
Alte reacţii care au fost raportate şi a căror frecvenţă nu poate fi estimată din datele disponibile, includ
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicul dumneavoastră sau farmacistului.
Ce conţine Oniria
Substanţa activă este tartratul de zolpidem. Fiecare ml (25 de picături) conţine zolpidem tartrat 10 mg, echivalent cu zolpidem 8,03 mg. Celelalte componente sunt:
Acid citric monohidrat, benzoat de sodiu E211, apă purificată, hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH- ului) şi acid clorhidric în concentraţie de 37% (pentru ajustarea pH-ului)
Cum arată Oniria şi conţinutul ambalajului
ONIRIA 10 mg/ml picături orale soluţie este o soluţie limpede, incoloră sau slab gălbuie. Medicamentul este disponibil într-un flacon care conţine 30 ml de soluţie, prevăzut cu o pipetă pentru administrare.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Italfarmaco S.p.A
Viale Fulvio Testi 330, 20126 Milano, Italia
Producătorul
Italfarmaco S.A.
San Rafael, 3 Poligono Industrial Alcobendas 28108, Madrid, Spania Tel: +34.916572323 Fax: +34.916572361 E-mail: [email protected]
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:
Germania: Oniria 10 mg/ml Tropfen zum Einnehmen, Lösung
Grecia: Oniria 10 mg/ml, nooi^sţ oxayovsţ Sia^u^a
Italia: Sonirem 10 mg/ml gocce orali, soluzione
Polonia: Oniria 10 mg/ml, krople doustne roztwor
România: Oniria 10 mg/ml picături orale soluţie
Ungaria: Oniria 10 mg/ml belsöleges oldatos cseppek
Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013.
*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel