OSETRON 4 mg/ 8 mg, soluţie injectabilă, 2 mg/ml

Producător: Dr. Reddy’s Laboratories Ltd
Substanță activa
Ondasetron
Clasa ATC
A04AA
Format
solutie injectabila
Afecțiuni
greturi si varsaturi produse de chimioterapie si radioterapie, greturi si varsaturi postoperatorii
Producător
Dr. Reddy’s Laboratories Ltd
Acțiune terapeutică
antiemetic, antagonist ai receptorilor serotoninergici 5-HT3

Compoziţie

Osetron 4 mg

O fiola (2 ml) solutie injectabila contine ondansetron 4 mg  sub forma de clorhidrat de ondansetron dihidrat 4,988 mg si excipienti: acid citric monohidrat, citrat de sodiu, clorura de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

 

Osetron 8 mg

O fiola (4 ml) solutie injectabila contine ondansetron 8 mg  sub forma de clorhidrat de ondansetron dihidrat 9,976 mg si excipienti: acid citric monohidrat, citrat de sodiu, clorura de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

 

Grupa farmacoterapeuticǎ: antiemetice, antagonisti ai receptorilor serotoninergici 5-HT3.

Indicaţii terapeutice / Contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Tratamentul greturilor si varsaturilor produse de chimioterapie si radioterapie. 

Prevenirea si tratamentul greturilor si varsaturilor postoperatorii.

 

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la ondansetron sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

 

Precauţii

Ondansetronul poate favoriza un sindrom ocluziv; se recomanda monitorizarea tranzitului intestinal. 

Exista un risc de reactii de hipersensibilitate incrucisata cu alti antagonisti 5-HT3. 

Este necesar un bilant cardiovascular daca apar dureri toracice, sincopa sau de tulburari de ritm cardiac.

Interacţiuni / Atenţionări speciale

Interacţiuni cu alte produse medicamentoase, alte interacţiuni

Nu exista date privind inducerea sau inhibarea de catre ondansetron a metabolismului altor medicamente care se administreaza, de regulǎ, concomitent. Studii specifice au demonstrat ca ondansetronul nu prezintǎ interactiuni farmacocinetice cu alcoolul etilic, temazepamul, furosemida, tramadolul si propofolul.  

 

Ondansetronul este metabolizat la nivel hepatic de urmǎtoarele izoenzime ale citocromului     P450: CYP3A4, CYP2D6 si CYP1A2. Datorita numarului mare de izoenzime capabile sǎ metabolizeze ondansetronul, inhibarea sau activitatea redusa a uneia dintre izoenzime (de exemplu, in caz de deficit genetic al CYP2D6) este, de regulǎ, compensata de alte izoenzime si va determina modificarea micǎ sau nesemnificativǎ a clearance-ului total sau a dozei de ondansetron.

 

Fenitoinǎ, carbamazepinǎ si rifampicinǎ

La pacientii tratati cu inductori puternici ai CYP3A4 (cum sunt fenitoina, carbamazepina si rifampicina) eliminarea ondansetronului a crescut, iar concentratia plasmaticǎ a scazut.

 

Tramadol

Date provenite din studii restranse indica faptul ca ondansetronul poate reduce efectul analgezic al tramadolului.

 

Atenţionări speciale

In caz de regim desodat sau hiposodat trebuie sa se tina cont de continutul in sodiu al medicamentului.

 

Varstnici

Osetron este bine tolerat de pacientii peste 65 ani, nefiind necesare ajustari ale dozei si frecventei sau modificari ale caii de administrare.

 

Pacienti cu insuficienta renala

Nu sunt necesare modificari ale dozei zilnice, frecventei administrarii sau caii de administrare.

 

Pacienti cu insuficienta hepatica

Clearance-ul ondansetronului este redus semnificativ si timpul de injumatatire plasmaticǎ este prelungit semnificativ la pacientii cu insuficienta hepatica moderata sau severa. La acesti pacienti, nu trebuie depasita doza zilnica de 8 mg ondansetron.

Este necesara prudenta in insuficienta hepatica severa.

 

Sarcina si alaptarea

Studiile la animale nu au pus in evidenta un efect teratogen al ondansetronului. Totusi, nu exista studii adecvate si bine controlate privind efectele la femeia insarcinata. Deoarece studiile efectuate la animale nu sunt intotdeauna predictive pentru raspunsul la om, nu este recomandata administrarea ondansetronului in timpul sarcinii.

 

Studiile non-clinice au demonstrat ca ondansetronul este excretat in laptele animalelor. Ca urmare, se recomandǎ ca mamele tratate cu ondansetron sa intrerupǎ alǎptarea in timpul administrǎrii medicamentului.

 

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

In testele psihomotorii, ondansetronul nu a afectat performanta psihica nici nu a determinat sedare.

Doze şi mod de administrare

Chimioterapie si radioterapie

Potentialul emetogen al tratamentului cancerului variaza in functie de dozele si de combinatia de chimioterapice sau radioterapie utilizate. Doza de ondansetron variaza intre 8-32 mg ondansetron pe zi.

 

Chimioterapie si radioterapie emetogena: Ondansetronul se poate administra, de asemenea, pe cale rectala, orala (comprimate si sirop), parenterala (intramuscular si intravenos).

 

Doza recomandata pentru administrare intravenoasa este de 8 mg ondansetron imediat inainte de tratamentul chimioterapic sau radioterapic, urmata de 8 mg ondansetron dupǎ 12 ore.

 

Pentru prevenirea emezei intarziate sau prelungite dupa primele 24 ore, tratamentul cu ondansetron administrat pe cale orala sau rectala trebuie continuat timp de pana la 5 zile, in doza de 8 mg ondansetron de doua ori pe zi.

 

Copii 

Doza recomandata de Osetron este de 5 mg ondansetron/m2 care administreaza in doza unica intravenoasa imediat inainte de inceperea chimioterapiei, urmata dupa 12 ore de administrarea orala a 4 mg ondansetron; se administreaza in continuare 4 mg ondansetron de 2 ori pe zi pe tot parcursul curei si inca 5 zile dupa terminarea acesteia. 

 

Chimioterapie intens emetogena 

Adulti

Doza initiala recomandata este de 8 mg ondansetron, administrata intravenos lent imediat inaintea sedintei de chimioterapie sau oral cu 1 – 2 ore inainte urmata dupa 12 ore de 8 mg ondansetron, administrat oral. 

Pentru profilaxia emezei tardive sau prelungite, dupa primele 24 de ore, se administreaza in continuare 8 mg ondansetron de 2 ori pe zi, oral sau rectal timp de pana la 5 zile dupa o cura de chimioterapie; 

Pentru majoritatea pacientilor tratati cu doze mari de chimioterapice cu potential emetogen, de exemplu doze mari de cisplatina, ondansetronul s-a dovedit eficace daca s-a administrat dupa una dintre schemele urmatoare:

– doza unica de 8 mg ondansetron administrata intravenos lent imediat inainte de chimioterapie;

– o doza de 8 mg ondansetron administrata intravenos lent imediat inainte de inceperea chimioterapiei, urmata de alte 2 doze de 8 mg ondansetron la interval de 4 ore sau de perfuzarea continua a 1 mg ondansetron/ora timp de 24 ore;

– o doza unica de 32 mg ondansetron, diluata in 50 – 100 ml solutie salina izotona sau alta solutie compatibila si administrata in perfuzie cu durat de 15 minute sau mai mult imediat inainte de inceperea chimioterapiei.

In cazul administrarii unor chimioterapice cu potential emetogen mare, eficacitatea poate fi crescuta prin administrarea unei doze unice intravenoase de 20 mg dexametazona fosfat sodic inainte de chimioterapie. 

Copii

Osetron poate fi administrat in doza unica intravenoasa de 5 mg ondansetron/m2 imediat inainte de inceperea chimioterapiei, urmata dupa 12 ore de administrarea orala a 4 mg ondansetron; se administreaza in continuare 4 mg ondansetron de 2 ori pe zi pe tot parcursul curei si inca 5 zile dupa terminarea acesteia. 

 

Greata si varsaturi postoperatorii

Adulti

Pentru profilaxia greturilor si varsaturilor postoperatorii, ondansetronul se poate administra dupa una din urmatoarele scheme:

– oral o doza de 8 mg ondansetron cu o ora inainte de anestezie, urmata de inca 2 doze la interval de 8 ore;

–  intravenos lent o doza unica de 4 mg ondansetron o data cu inducerea anesteziei.

Pentru tratamentul greturilor si varsaturilor postoperatorii deja instalate, se recomanda administrarea unei doze unice de 4 mg ondansetron, intravenos lent.

Copii peste 2 ani

Pentru profilaxia varsaturilor postoperatorii la copii, doza recomandata este de 0,1 mg ondansetron/kg in administrare intravenoasa lenta pana la un maxim de 4 mg imediat inainte sau dupa inducerea anesteziei. 

Pentru tratamentul varsaturilor postoperatorii la copii, doza recomandata este de 0,1 mg ondansetron/kg in administrare intravenoasa lenta pana la un maxim de 4 mg

 

Incompatibilitati

Osetron se poate amesteca numai cu urmatoarele solutii perfuzabile: clorura de sodiu 0,9%, glucoza 5%, manitol 10%, solutie Ringer, clorura de potasiu 0,3%.

Osetron nu trebuie amestecat cu alte medicamente sau solutii perfuzabile (in afara celor mentionate) in aceeasi seringa sau punga de perfuzie. 

Diluarea solutiei injectabile/perfuzabile Osetron in solutii vehicul se va face imediat inaintea administrarii.

 

Compatibilitatea cu alte medicamente

La nivelul tubului de perfuzie pot fi administrate urmatoarele medicamente:

  •  cisplatina in concentratii de pina la 0.48 mg/ml administrata timp de 1-8 ore;
  •  5-fluorouracil in concentratii  de pina la 0,8 mg/ml cu o viteza de minim 20 ml/ora; concentratiile mai mari pot determina precipitarea ondansetronului.
  •  carboplatin in concentratii cuprinse intre 0,18-9,9 mg, administrat timp de 10 min-1 ora;
  •  etoposid in concentratii cuprinse intre 0,144-0,25 mg/ml, administrat timp de 30 minute-1 ora;
  •  ceftazidima in doze intre 250 mg si 2 g;solutiile se prepara cu apa distilata pentru preparate injectabile si se injecteaza IV in bolus timp de aproximativ 5 minute;
  •  doxorubicina in doze intre 10 –100 mg; solutiile se prepara cu apa distilata pentru preparate injectabila si se injecteaza IV in bolus in aproximativ 5 minute;
  •  fosfatul sodic de dexametazona in doza de 20 mg in injectie intravenoasa  lenta timp de 2-5 min

Reacţii adverse / Supradozaj

Reacţii adverse

Se cunoaste ca ondansetronul creste timpul de tranzit prin intestinul gros si poate determina constipatie la anumiti pacienti. In cazuri rare poate sa apara ileus sau ocluzie intestinala in special la pacienti care prezinta factori de risc asociati.

Pot sa apara urmatoarele reactii adverse: cefalee, inrosirea fetei sau bufeuri si, ocazional, cresteri asimptomatice ale testelor functionale hepatice. 

Rar, au fost raportate reactii de hipersensibilitate imediata, uneori grave, incluzand anafilaxie. In timpul administrarii intravenoase rapide de ondansetron au fost raportate cazuri rare de tulburǎri de vedere tranzitorii (de exemplu, vedere neclara) si vertij. 

Rar, au fost raportate cazuri de reactii extrapiramidale cum sunt crize oculogire sau reactii distonice, fara o evidenta definitiva a unor sechele clinice persistente, precum si convulsii, desi nu se cunoaste mecanismul prin care ondansetronul ar putea determina aceste reactii adverse.

Au fost raportate cazuri rare de dureri toracice insotite sau nu de subdenivelari ale segmentului ST, hipotensiune arterialǎ, aritmii si bradicardie.

De asemenea, au fost raportate reactii locale – durere, eritem, urticarie si senzatie de arsura la locul de administrare. 

 

Supradozaj

Exista o experienta limitata privind supradozajul cu ondansetron; putini pacienti au primit supradoze de ondansetron. Manifestǎrile raportate au inclus tulburǎri de vedere, constipatie gravǎ, hipotensiune arterialǎ si episoade vasovagale cu bloc AV de grad II, tranzitor. In toate cazurile, manifestǎrile au disparut complet. Nu exista un antidot specific pentru ondansetron, astfel incat in cazul unor suspiciuni de supradozaj, trebuie administrata terapie simptomatica si de sustinere a functiilor vitale, in functie de situatie.

Alte informatii

Păstrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A nu se lasa la indemana copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

 

Ambalaj

Osetron 4 mg

Cutie cu un blister Al/PVC a 5 fiole din sticla incolora continand 2 ml solutie injectabila.

 

Osetron 8 mg

Cutie cu un blister Al/PVC a 5 fiole din sticla incolora continand 4 ml solutie injectabila.

 

Producător

Dr. Reddy’s Laboratories Ltd., India

 

Deţinatorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Dr. Reddy’s Laboratories Ltd

7-1-27, Ameerpet, Hyderabad  500 016, India

 

Data ultimei verificări a prospectului

Mai, 2006

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”